Stationflow teszt

2020. április 18.
75.1941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gargameth profilja, adatai
Gargameth
Az Indie-kosár Gargameth-el című "nagy sikerű" sorozatunk egy újabb állomásához érkeztünk, minden értelemben, ugyanis a Steam mélyéről előásott és most prezentálásra kerülő kincs felteszi a vesszőt a Metróóóóóóóóóó-ra. Hölgyeim és uraim, íme, a Kontroll alapján készült, alaposan cenzúrázott és mindössze tizenhét évet késett aluljáró szimulátor.
 


A Stationflow soha nem látott sokoldalúsággal mutatja be a játékosnak, miféle tortúrákon kell átesnie egy metrótársaságnak miközben az utasok kényelmét próbálja lépten-nyomon biztosítani. A legnagyobb kihívást a technikai és tervezésbeli hiányosságok mellett az utasok virtuóz szerencsétlenkedése okozza, így ha nem fogjuk a kezüket minden pillanatban, akkor még az egyirányú úton is gond nélkül eltévednek.

A premissza alapvetően rendkívül egyszerű: eljuttatni a látogatót az általa kijelölt célponthoz és közben nem hagyni, hogy bármiféle egyéb igénye kielégítetlenül maradjon. Össze kell kötnünk kijáratokat, metróvonalakat egymással, fel kell szerelnünk lépcsőket, mozgó illetve statikus kiadásban, le kell helyeznünk lifteket, étel, ital és jegy automatákat, információs táblákat, mellékhelyiséget, kávézót és még rengeteg egyebet.

Remélhetőleg így már a szándékosan szerencsétlen is meg tudja találni a "C"-t.

Remélhetőleg így már a szándékosan szerencsétlen is meg tudja találni a "C"-t.


Mindegyik lépcsőnél, liftnél be kell állítanunk, hogy merre vezetnek, legyen szó felfelé vagy lefelé menetről. Ám a galibák fő kiváltó okai a jelzőtáblák lesznek, melyeket nagyjából minden kereszteződésnél le kell tennünk, mivel szegény utasok nagy része átlagosan két-három másodpercenként elfelejti, hogy merre is kell mennie. Látni meg csak annyira tudnak, mint én, szemüveg nélkül (tehát semennyire), logikusan gondolkodni meg még annyira sem (ami nagy szó, lássuk be). De legalább meglepően sokat fizetnek, miután elhagyják az aluljárórendszert.

Zöldhasú nem csak a távozó "vendégek" után jár, hanem az automatákból is, ám az igazi tőke minden egyes nap zárás után az aznapi teljesítményszintünknek megfelelően jön. Minél jobban kihasználjuk az adott lehetőségeket, annál több; tehát a cél az összes elérhető kijáratot és metróvonalat magas hatásfokon üzemeltetni. Pénz mellett "tapasztalati pontot" is kap az állomás, és szintlépések, illetve teljesítmény alapján jelennek meg új igényű utasok, és velük együtt új módok is, hogy azokat kielégíthessük.

Az utasok 360 fokban látnak, de maximum száz méterig; valamit valamiért.

Az utasok 360 fokban látnak, de maximum száz méterig; valamit valamiért.


A játék meglepően szórakoztató az első végigjátszásnál. Ahogy bonyolódik a helyzet és egyre több a feladat, úgy lesz az egész többszintes komplexum menedzselése nehezebb. Ez leginkább a jelölések és a táblák miatt lesz, mert előbb-utóbb el fogunk felejteni feltüntetni egy-egy kijáratot vagy metró vonalat. Ezért figyelni kell az utasokat, hogy ha őrjöngnek, akkor miért teszik azt; a kis karakterlapjukon ez látható.

Ám olyan borzalmasan sok izgalommal mégsem szolgál a Stationflow, ugyanis, amint végigcsináltuk a "Tutorial" pályát, látni fogjuk, hogy végső soron a játékmenet nem változik sehol, hanem mindig ugyanaz, csupán más-más állomáson. És miután egy roppant komplikált aluljárórendszert kiépítettünk, nehéz lesz újra rávennünk magunkat, hogy ismét belevágjunk egybe, nulláról kiindulva. Tisztelet a kivételnek persze.

Sajnos a helyzeten nem segít a prezentáció, mely meglepően silányra sikeredett. Én megértem, hogy indi játékról van szó, de a húsz éve készült ehhez hasonló játékok (pl.: Roller Coaster Tycoon) sokkal szebben festenek, ráadásul a látvány itt-ott bug-os is, ám ennek ellenére passzol a depresszív, hétköznapi robot-hangulathoz, amit a játék sugároz. Véleményem szerint kevés olyan lehangoló hely van mint egy aluljáró (bár lehet, ez hazai ártalom), és a zene monoton, ízetlen mivolta is ezt árasztja magából.

Grandiózus rendszerek kiépítésére van lehetőségünk; csak győzzük átlátni az egészet.

Grandiózus rendszerek kiépítésére van lehetőségünk; csak győzzük átlátni az egészet.


Alapjáraton csak a vége felé nehezedik a játék, de ha kell a kihívás, akkor bármikor feljebb állíthatjuk a különféle igények csökkenésének gyorsaságát egy pálya megkezdése előtt. További nehezítésként szolgál a folyosók építése, mely nem igazán intuitív, így könnyedén el lehet barmolni egy csatlakozást, a játék pedig nem igazán szól ilyenkor.

De legalább kapunk némi időt új utas típusnál: például, ha megjelennek a kerekes székesek, akkor van egy pár óránk mindenhová lifteket építeni, mielőtt elárasztanának minket. Ilyenkor érdemes megállítani az időt a kényelmes tervezést elősegítendő, és így legalább kevesebb utas lesz szemtanúja az építéssel gyakorta együtt járó szerencsétlenkedésnek.

Az árcédula nem eget rengető, én mégis sokallom. Ha bárki is bele szeretné magát vetni az aluljárózás örömeibe, mellőzve annak legtöbb negatívumát (hajléktalanok, szemetelők, kötekedők, tudatmódosított utasok), akkor válassza a Statonflow-t. A stratégia rajongóknak egy végigjátszást biztos meg tud érni, de többet még a tudás anyja sem tudott kikönyörögni belőlem; fene sem akar feleslegesen ismételgetni.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Stationflow / Tesztplatform: PC

ne várj sokat tőle...
 • Stílus: Szimulátor
 • Megjelenés: 2020. április 15.
 • Ár: 5.100 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Szórakoztató, gondolkodtató játékmenet (az első végigjátszásnál)
 • Van lehetőség egyedi térképek készítésére és megosztására
 • Kiforratlan
 • Kissé céltalan
 • A prezentáció...
 • Hamar monotonná válik
 • Hang
  5
 • Grafika
  4
 • Játszhatóság
  5
 • Hangulat
  6
5
6 hozzászólás

petrovicsz

1 éve, 6 hónapja és 11 napja

Fele ennyiért nekem ez egy jó poén lenne, játszani is fogom ha leárazzák (gondolom nagyon hamar), mert maga a játékmenet nem rossz, bírom az ilyen logikát is igénylő cuccokat.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 6 hónapja és 11 napja

Mindössze tizenhét évet késett. És tényleg, baszki, ezt nem is értem mit keres PC-n.

válasz erre

Tommy

1 éve, 6 hónapja és 12 napja

Erős, nagyon erős.

válasz erre

Patrik94

1 éve, 6 hónapja és 12 napja

Ennek a játéknak egyszerűen nem érzem a létjogosultságát. Konkrétan értelmetlen.

válasz erre

zender

1 éve, 6 hónapja és 12 napja

Hát.... van ilyen is na....

válasz erre

Gólem

1 éve, 6 hónapja és 12 napja

Már így ránézésre is nagyon rossz.

válasz erre
Stationflow
5.100 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt