Star Trek: The Video Game teszt

2013. május 10.
72.8581
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Lehet (sőt, biztos), hogy bennem van a hiba, de a Star Trek univerzuma sosem tudott olyan mélyen berántani, mint a rivális Star Wars. Mondjuk erről pár osztálytársam is tehetett, mert ha meghallották azokat a kifejezéseket, hogy Klingon, meg Spock, avagy Romulán, akkor bizony egy húzásra felhörpintették az ovis tejet, becsatolták a szandálokat és indultak rendet tenni. És ez általános iskola negyedik osztályban volt.


Sok mindennel lehet vádolni, de azzal, hogy nem szeretem a sci-fit, biztos, hogy nem. Ha csak az utóbbi pár évre visszagondolok, hogy mennyi ilyen játék és film haladt át a kezeim között, egy szabad szemmel is igen jól látható számot kapnánk. Pedig Isten az anyám, én próbálkoztam a Star Trek összes részével, józanul, ittasan, egyéb állapotban, de nem, egyszerűen, ha meglátom a bilihajú, hosszú fülű vulkáni legényt, és meghallom hozzá azt hogy "Nyúljon be a gatyámba, Mr Spock", akkor ott vége a világnak.

A választás egyértelmű

A választás egyértelmű


Viszont furcsa módon a 2009-ben kiadott film reboot szerintem nagyon jól sikerült, így ha meg nem is tértem, de legalább rá tudtam venni magam, hogy a folytatás is érdekeljen majd a mozikban. A Star Trek: The Video Game surranó pályán kúszott be hozzám, mivel még csak nem is hallottam róla, hogy készülne, pedig állítólag irdatlan mennyiségű marketing tevékenység készült hozzá, meg persze az ilyenkor szokásos, jól hangzó ígéretek. Kevés filmes adaptációt szoktam sajnálni, mert általában üvölt róluk, hogy a még több pénz kicsikarása jegyében fogantak, ráadásul ezek tipikus fércművek. A Star Trek: The Video Game esetében nem feltétlenül ez a helyzet, mert a készítők igyekeztek megdolgozni a pénzükért, de ez nem igazán sikerült, minket, vásárlókat pedig csak ez érdekel. Egyébként a pontozása ellenére sem egy rossz játék ez, de legalább egy normálisan működő kódsort beleprogramozhattak volna, de inkább kezdjük is az elején az egészet.

Szóval Mr Spock és Mr Kirk éppen a U.S.S Enterprise fedélzetén dekkol, amikor is egy vészhívást kapnak egy közeli planétáról, miszerint evakuálniuk kell egy erőművet. Alig érkeznek meg a felszínre, amikor is már áll a bál: éppen atomokra készül robbanni a közeli telep a planétával együtt, ahol egy kísérleti technikával bohóckodnak a helyi lakosok. Summa summarum, sikerül kimenekíteni a munkaerő nagyobb részét, meg persze a baltával faragott arcélű helyi jó csajt, viszont a technológiát meg elrabolta egy nagyon gyík faj, a szinte csupa gyíkból álló Glar vagy Glor vagy Glarglar, de lehet hogy Glurglar, hirtelen nem is emlékszem.

Legyorsulok egy űrhajót

Legyorsulok egy űrhajót


A történet iszonyúan primkó, egyetlen másodpercre sem lesz szórakoztató vagy változatos, ami azért necces, mivel a filmekért felelős brigád nagyobbik része is benne volt a projectben. Természetesen mivel licenszelt dologról van szó, minden szereplő a jól megszokott hangján szólal meg, kommentálja az eseményeket, valamint még a fizimiskájuk is hasonlít az ezüst vásznon látottakhoz. Ezzel rá is kanyarodnék a grafikára, ami elég gyatra lett, de ezen már meg sem lepődünk. Nem azt mondom, hogy előző generációs szint, mivel kis jóindulattal van pár olyan lokáció, ami talán megüti a közepes szintet, mint amilyen például az idegenek bolygója, de úgy en bloc bizony frusztráló. Arról meg már nem is beszélve, hogy sokszor olyan érzésünk is lehet, mint ha egy tapodtat se haladnánk előre, annyi ismétlődő elem követi egymást. Ha még nem említettem volna, az ST egy külső nézetes, fedezékes harcra épülő TPS lövölde amúgy.

A következő kifogásolható pont az a szereplők, lények, társak, egyszóval mindenkinek az animációja. Van egy olyan tippem, hogy az animátor csapat egy jól sikerült csapatépítő után ült le dolgozni, mert szerintem sok volt bennük még a krekk, meg a meszkalin, valamint jó eséllyel még egymás neméhez is vonzódnak. Láttam én már igencsak elcseszett lovat (Koudelka), mozgássérült gördeszkást (Tony Hawk Wii), paralízisben szenvedő embert (Amy), de olyat, aki úgy megy, mintha most kapott volna egy nagy adag beöntést, még nem. Ezt is kihúzhatom a bakancslistámról, mivel a két hős valami olyan elcseszett módon halad, hogy azt nem lehet jelzőkkel illetni! De amúgy nagyjából semminek sincs köze még minimálisan sem a valósághoz, szóval én egy-egy fázison olyat tudtam kacagni, hogy a könnyem is kicsordult.

Széééép vagyok

Széééép vagyok


De az a legszebb az egészben, hogy még ezt is tudom fokozni, mivel olyan mennyiségű és minőségű programozási baki keseríti az egyszeri Trekker életét, hogy ihaj! Tegyük fel, hogy valaki már-már egészségtelen mértékben függ a sorozattól. Túlteszi magát a rettenetes animációkon meg a béna sztorin is. Valahogy, valamilyen perverz módon elkezdi élvezni a játékot. Ezt nem is hagyhatták annyiban a programmerek, ezért jól odacsördítettek egyet a kódoknak, mire azok menten szétugrottak. Fagyás, kiakadás, egymásba belelógás, ellenfél legyilkolása, majd meg nem halása, ajtóba beakadás, elvégzett feladat letojása, szakadékba gurulás és még sorolhatnám napestig. Én nem is értem, hogy az előzetes verzió tesztelői ezt így hogy engedhették át a minőségi rostán. Ja, de, tudom, hiszen ez filmből játék. Most kérdezhetitek joggal, hogy akkor mégis mire fel kapott ennyi pontot ez a rettenet?

A kérdés teljesen jogos. Egyrészt betudhatom a rettenetesen lágy szívemnek, másrészt felfedezhetőek a progiban olyan elemek, amik miatt rászántam azt a 8 órát, hogy végigdaráljam. Ilyen például a co-op lehetősége, tehát egy nagyon kedves barátunkat meg tudjuk kérni, hogy kísérjen el minket a kalandban, így egyből meg is nő a szórakozási faktor, valamint a totálisan kakukk mesterséges intelligenciát is kikerülhetjük. Ezen kívül a fejlesztők igyekeztek nagyon sok apróbb és változatosabb ötletet bedobni, mint például a különböző minijátékok. Ezek amúgy aranyosak meg jópofák, csak annyira egyszerűek, hogy még magyarázatot sem raktak melléjük. Édesek. Lesz majd pár rész, amikor siklani fogunk a levegőben, de erre is csak azt tudom mondani, hogy az elképzelés nem rossz, viszont a megvalósítás totálisan hazavágja az élményt. Részt vehetünk majd egy űrcsatában is, ilyenkor a hajónk lézereit, meg torpedóit irányíthatjuk.

...és akkor ezt itt megnyomom

...és akkor ezt itt megnyomom


Úsznunk is kell majd, de ezt viszont jobb lett volna, ha kihagyják, mivel botrányosan kezelhetetlen az egész. Amúgy meg a stuff totál olyan, mint a low end fedezékes lövöldék: jön a csúnya, gonosz ellen, mi jól elbújunk, aztán meg célzott lövéseket adunk le rá és haladunk tovább. Központi szerepe lesz a fézer pisztolyunknak, meg a trikódernek, ugyanis mindkettőt fejleszthetjük a feladatokért kapott xp-ből. Fegyóból amúgy relatíve sok van, de csak pár használható igazán. A trikóder már egy kicsit érdekesebb dolog, mivel van egy scanner funkciója, amivel extra tartalmakat (acsikat) tudunk megnyitni, valamint meghallgathatjuk Kirk viccesnek szánt megjegyzéseit is. Az objektívák amúgy rém egyszerűek lesznek, juss el A-ból B-be és csókolom. Ha nagyon perverzek vagyunk, akkor néha kapunk másodlagos feladatokat is, úgy mint, ne gyilkoljuk halomra a fertőzött haverjainkat, vagy jussunk el észrevétlenül a megadott helyre.

Na, ez utóbbi különösen idegesítő, köszönhetően a gyökér AI-nek, mivel teljesen a játékra van bízva, hogy egy fal mögött észrevesznek-e vagy sem. Kénytelen vagyok a kezelhetőséget is lehordani a sárga földig, mivel legalább 1-2 másodperc késés van a reakcióidőben, ami mondjuk egy ugrabugra platformos résznél mondanom sem kell, hogy eléggé kínos. A zenék és a hangok amúgy teljesen rendben vannak, jók a szinkronok, Spock-ot még ilyen formán is durván bántalmaznám valami tompa és életlen tárggyal. A párbeszédek már nem ilyen jók, nem tudom, hogy ki volt a felelős értük, de kéne egy friss munkaerő a helyére asszem.

Ő nem szép

Ő nem szép


Szóval senki se várjon megváltást ettől a játéktól, ez sajnos egy újabb, nem túl üde színfolt az amúgy sem túl kellemes filmes játékok palettáján. Lenne benne pár ötlet, ami még akár a hátán is elvihetné az egészet, viszont ez a hihetetlen gyatra programozás miatt esélytelen. A lopakodás, a másodlagos feladatok, a minijátékok, a búvárkodás és a rettenet mennyiségű háttérinfó mind jó irányba vinné el az egészet, de ha totál játszhatatlan lesz, na azzal már nem tudok és nem is akarok mit tenni. Ha sokkal, sokkal olcsóbb lesz, esetleg a Trekkie fanok tehetnek vele egy óvatos próbát, de szerintem előtte még ők is próbálják ki valahol.

Szééépek vagyunk

Szééépek vagyunkVedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Star Trek: The Video Game teszt / Tesztplatform: XBOX360

csak ha nincs más
 • Stílus: TPS
 • Megjelenés: 2012. április 26.
 • Ár: 11.990 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Eredeti szinkronhangok
 • Néhány jó ötlet
 • Viszonylag hosszú
 • Botrányos programozási bakik
 • Rettenetes animációk
 • Felesleges volt kiadni
 • Hang
  6
 • Grafika
  4
 • Játszhatóság
  3
 • Hangulat
  4
4.3
45 hozzászólás

rDAVE

6 éve, 3 hónapja és 13 napja

Kár érte, a film tetszett. Marad a Mass Effect.

válasz erre

Gabor170

6 éve, 9 hónapja és 14 napja

Szerintem nem lett olyan jó, mint a film.

válasz erre

Vendég

6 éve, 10 hónapja és 3 napja

asd lol nagyon lol

válasz erre

Bartaz89

6 éve, 11 hónapja és 11 napja

A filmet imádom, és ez nem hozott rá szégyent. szerintem.

válasz erre

bRANC

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

Szerintem sem lett valami igazán jó játék pedig jó lehetett volna...

válasz erre

konczmartin

6 éve, 11 hónapja és 13 napja

Tipikus ballépés... Filmből játékot próbálnak kreálni, csak nem jön össze

válasz erre

jezzahun

6 éve, 11 hónapja és 17 napja

egy ekkora fostalicskát nagyon sokszor látni... igazából tényleg senki ne is probálja ki... szívroham lehet a vége

válasz erre

Vendég

7 éve, 1 hónapja és 17 napja

csirkee írta:
Egy játékot nem egy éven át tesztelnek, hanem pár napot, azaz az akkori árat nézve igenis számít az, hogy mit veszek meg a pénzemért. Mert ha egy játék grafikája gagyi és mégis kérnek érte 13000 ft pl és van egy másik játék aminek a grafikája ezerszer jobb és élvezhetőbb is ezáltal a játék, és az is 13000 ft akkor számomra egyértelmű, hogy nem a gagyit fogom megvenni. Ezért is szerintem pontozásnál igenis számítson az, hogy mennyi az ára.
Am meg aki idejön, véleményt olvas és ez csak egy pontszám, ettől függetlenül, mint gamer lehet annyira imádja a játékot, hogy neki teljesen mindegy hogy milyen pontszámot adnak rá, akkor is megveszi. A pontszám egy támpont azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy megvegyék e most a játékot vagy inkább várjanak egy akcióra. No meg kíváncsiak, hogy a gamechannel tesztelői, hogyan is vélekednek, mint szakmabeliek, az adott játékról! Ettől függetlenül neked lehet más véleményed

"Egy játékot nem egy éven át tesztelnek, hanem pár napot, azaz az akkori árat nézve igenis számít az, hogy mit veszek meg a pénzemért." -- ez az érv azért sandít, mivel mi van ha valaki egy év múlva találja meg azt a tesztet? Mivel akkor a tesztben leírt árak már nem lesznek relevánsak...

"Mert ha egy játék grafikája gagyi és mégis kérnek érte 13000 ft pl és van egy másik játék aminek a grafikája ezerszer jobb és élvezhetőbb is ezáltal a játék, és az is 13000 ft akkor számomra egyértelmű, hogy nem a gagyit fogom megvenni." -- ebben valamelyecskét hasonlóan gondolkodunk, de én inkább a blu-ray korong tartalmát nézem, hogy két játék közül melyik discjére szuszakoltak több mindent (több poligont, pályát, tartalmat, stb.). Majdnem ugyanazt írjuk, csak te 13ezer ft-ot írsz, én meg korongot; de az elv ugyanaz. Viszont a korong és annak mérete állandó (generációnként), míg magának a korongnak az ára változó... ezért nem biztos hogy érdemes az árat nézni.

"Am meg aki idejön, véleményt olvas és ez csak egy pontszám, ettől függetlenül, mint gamer lehet annyira imádja a játékot, hogy neki teljesen mindegy hogy milyen pontszámot adnak rá, akkor is megveszi." -- ezzel teljesen egyetértek.

"A pontszám egy támpont azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy megvegyék e most a játékot vagy inkább várjanak egy akcióra." -- így van, egy támpont, de ha az ár miatt van alulpontozva valami, akkor az tévútra viheti az embert.

válasz erre

csirkee

7 éve, 1 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
akkor szóljatok a Metacritics-nek, hogy az összes játék pontszámát kezdjék el megemelni, mert a régi játékok már olcsóbbak, tehát jobbak... pfff.
egy játékot ártól függetlenül kell megvizsgálni sztem, hogy a fejlesztők mit pakoltak rá egy korongra és hogy az milyen minőségű, színvonalú... nem pedig aszerint hogy épp mennyibe kerül, mert akkor ilyen pontozásoknak kellene lennie, hogy "ez a játék a héten 7 pontos, de jövő hónapban már 8 lesz, egy év múlva meg 9"...
ilyen erővel a mai játékok nem is kaphatnának 9-10 pontot, mert az infláció miatt a 90-es években olcsóbb voltak a játékok, ergo azok a ****ák!
Egy játékot nem egy éven át tesztelnek, hanem pár napot, azaz az akkori árat nézve igenis számít az, hogy mit veszek meg a pénzemért. Mert ha egy játék grafikája gagyi és mégis kérnek érte 13000 ft pl és van egy másik játék aminek a grafikája ezerszer jobb és élvezhetőbb is ezáltal a játék, és az is 13000 ft akkor számomra egyértelmű, hogy nem a gagyit fogom megvenni. Ezért is szerintem pontozásnál igenis számítson az, hogy mennyi az ára.
Am meg aki idejön, véleményt olvas és ez csak egy pontszám, ettől függetlenül, mint gamer lehet annyira imádja a játékot, hogy neki teljesen mindegy hogy milyen pontszámot adnak rá, akkor is megveszi. A pontszám egy támpont azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy megvegyék e most a játékot vagy inkább várjanak egy akcióra. No meg kíváncsiak, hogy a gamechannel tesztelői, hogyan is vélekednek, mint szakmabeliek, az adott játékról! Ettől függetlenül neked lehet más véleményed

válasz erre

Vendég

7 éve, 1 hónapja és 17 napja

Vendég írta:
akkor szóljatok a Metacritics-nek, hogy az összes játék pontszámát kezdjék el megemelni, mert a régi játékok már olcsóbbak, tehát jobbak... pfff.
egy játékot ártól függetlenül kell megvizsgálni sztem, hogy a fejlesztők mit pakoltak rá egy korongra és hogy az milyen minőségű, színvonalú... nem pedig aszerint hogy épp mennyibe kerül, mert akkor ilyen pontozásoknak kellene lennie, hogy "ez a játék a héten 7 pontos, de jövő hónapban már 8 lesz, egy év múlva meg 9"...
ilyen erővel a mai játékok nem is kaphatnának 9-10 pontot, mert az infláció miatt a 90-es években olcsóbb voltak a játékok, ergo azok a ****ák!
A 90-es években eleve ****ább játékok jöttek...

válasz erre

Vendég

7 éve, 1 hónapja és 17 napja

Catilina írta:
Miért lenne hülyeség?
A Diablo erre a legjobb példa. Amikor megjelent 12900 volt az ára, szerintem azt messze nem érte meg, ezért én 70 százalékot adtam volna érte. Ha azonban 3500-zal indult volna, simán megkapja tőlem a 90%-ot is, mivel kb annyit ért. (Később lehet, hogy ez változott, már elég régen nem lépem be.)
akkor szóljatok a Metacritics-nek, hogy az összes játék pontszámát kezdjék el megemelni, mert a régi játékok már olcsóbbak, tehát jobbak... pfff.
egy játékot ártól függetlenül kell megvizsgálni sztem, hogy a fejlesztők mit pakoltak rá egy korongra és hogy az milyen minőségű, színvonalú... nem pedig aszerint hogy épp mennyibe kerül, mert akkor ilyen pontozásoknak kellene lennie, hogy "ez a játék a héten 7 pontos, de jövő hónapban már 8 lesz, egy év múlva meg 9"...
ilyen erővel a mai játékok nem is kaphatnának 9-10 pontot, mert az infláció miatt a 90-es években olcsóbb voltak a játékok, ergo azok a ****ák!

válasz erre

marco

7 éve, 1 hónapja és 17 napja

Catilina írta:
Hol láttad te 12ezerért? 6000 sincs a cd-galaxisban.
Az általad említett shopban 12.990 Ft - PS3 és X360. Nyilván erre gondolt Marduk.

válasz erre
1234a(z) 4 -ből
Star Trek: The Video Game
11.990 Ft-tól
kövesd a játékot!

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljaRyutheStaR profiljagery1113 profilja