S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt

2010. március 04.
81.0321
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lac profilja, adatai
Lac
"Nem tudom, hogy jól döntöttem-e, s feltételezem, soha nem is fogom megtudni. De megcsináltam, s hálásnak kellene lennem emiatt." Ezekkel a sorokkal zárult le 2007-ben a régóta várt ukrán fejlesztésű játékcsoda, a S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl. A végső animáció játékosok ezreit döbbentett meg, s megannyi kérdést vetett fel az emberekben. Mi történt a zónával? Mi lett Sztrelokkal? Egyáltalán mi ez az egész? A folytatás nem oszlatta el a homályt, hiába jött el a Clear Sky, mivel az előzményeket mesélt el, a legtöbb kérdés megválaszolatlan maradt. A frissen megjelent Call of Pripyat azonban már az erőműben történtek után játszódik, így ismét bárki szabadon belevetheti magát a radioaktív sztyeppék által kínált kalandokba, hogy fényt derítsen a rejtélyes eseményekre.


A történet ott veszi kezdetét, ahol az első rész befejeződött. Hiába jutott be Sztrelok az erőműbe, hiába végzett a Kollektív Tudat projekt tagjaival, s hiába találta magát egy gyönyörű, élettel teli zöld mezőn, a Zóna nem pusztult el, sőt erősebb lett, az anomáliák veszélyesebbé váltak, a kitörések mindennaposak lettek (visszaállt a Clear Sky-ban megismert állapot). Az eset kivizsgálására az Ukrán Nemzetbiztonsági Hivatal öt helikoptert küld a Zóna központja felé, ám azokkal megszakad a rádió összeköttetés, s egyik sem tér vissza a bázisra. Hogy mi történt a gépekkel, senki sem tudja, minthogy a személyzet állapota is ismeretlen, ezért útnak indítják hősünket, Gyigtyarjov őrnagyot, hogy vizsgálja ki az ügyet...

S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt - 2. kép

Már a játék indítása utáni első pillanatokban látszik, hogy kisebb koncepcióváltáson esett át a produktum. Az intro videó az elődöktől eltérően ezúttal semmilyen akciót nem tartalmaz, mindössze egy összefoglalót láthatunk az eddig történtekről, kezdve az '86-os robbanástól egészen a 2012-es eseményekig. Miután véget ért a bevezető egyből a puszta közepén találjuk magunkat gépkarabélyunkkal felfegyverkezve, azaz kimaradt a játékból az első két epizódra jellemző lassú, nyögvenyelős kezdés. Az eddig részekben általában fegyverek nélkül kezdtünk, s eleinte lótifuti feladatokkal kellett egy bizonyos szintre hozni magunkat, itt azonban az in medias res elvet követve már a legelső pillanatoktól azt tehetjük, amit akarunk. Ha kedvünk tartja neki indulhatunk a tájnak, hogy felfedezzük az új helyszíneket, egyből elkezdhetjük a fő feladatunkat csinálni, vagy meglátogathatjuk a sztalkerek bázisául szolgáló, egykor szebb napokat látó jégtörő hajót, hogy az ott állomásozó emberektől vegyünk fel mellékküldetéseket.


S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt - 3. kép

Apropó, mellékküldetések. Át lett dolgozva a másodlagos missziók rendszere is. Az eddigi részekben általában elég ötlettelen feladatokat kaptunk, s ugyan a "szerezz x ilyenből y mennyiséget" és az "ölj le z ilyet" típusú munkák egy ideig még jól is jövedelmeztek, a legtöbb játékos halálra unta magát ezek teljesítése közben. Mivel a Call of Pripyat fő történetszála eleve nem lett olyan monumentális (mind cselekmény, mind játékidő szempontjából, de erről még később), mint az előző részeké, ezért a GSC Game World is belátta, hogyha tartani szeretné az előző epizódok játékidejét, rá kell venniük valahogy a játékosokat arra, hogy foglalkozzanak a másodlagos küldetésekkel is.

Éppen ezért el lettek hagyva a fentebb említett sablonmelók (bár az ereklyevadászat megmaradt), s helyettük normális történettel rendelkező mellékmissziók kerültek a játékba. Ezek mindegyikét külön öröm megcsinálni, hisz egytől-egyig érdekesek, ötletesek, s sokszor elgondolkodtatóak, mind a megoldásuk, mind a kimenetelük szempontjából. Lesz olyan, hogy egy zónabeli legenda után kell járnunk, máskor alvó vérszívók között kell lopakodnunk, de olyan is elő fog fordulni, hogy egy hűtőtorony közelében hallható titokzatos zajoknak, kóbor rádióüzeneteknek kell a forrását kiderítenünk vagy éppen maga Sztrelok titkos hagyatékát felkutatnunk.


S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt - 4. kép

A Clear Sky-hoz hasonlóan ezúttal sem kell nélkülöznünk az újításokat. Új ellenségként köszönthetjük a kimérát és a törpöket, s nem egyszer fogunk összefutni mutáns patkányokkal is. Ez utóbbit úgy gondolom, nagyon nem kell jellemeznem: sokan támadnak, gyorsak, s ha nem sörétes puskával kezdjük meg a kis rágcsálók irtását, igen hamar el tudnak tenni láb alól minket. A kiméra nem más, mint egy kétfejű, négy lábon járó szörnyeteg (az előző részekben kitömött változatát láthattuk például a Szolgálat bázisán, a frakció vezetőjének szobájában), igazi ragadozó. Gyors, sokat sebez, s szinte lehetetlen eltalálni. Mivel éjszaka aktív, ezért legtöbbször a sötétben fogunk vele összefutni, s ha sikerül is eltalálnunk, egy nagyobb szökkenéssel pillanatok alatt kikerülhet zseblámpánk fényköréből, hogy újult erővel csapjon le ránk.

A legszívósabb új ellenfél címet azonban mindenképpen a törp kapja. Nem elég, hogy viszonylag sok életerővel rendelkezik, frontálisan támadni őt egyenlő az öngyilkossággal. Telekinetikus erejével nekünk dobja a közelben lévő limlomokat, pillanatok alatt megbénít (nullára csökkenti az erőnlétünket, így mozdulni sem bírunk), vagy a fegyvert rántja ki a kezünkből. Az igazi gond azonban akkor van, ha párban dolgoznak. Az egyik kirántja a fegyvert, a másik megbénít, az első pedig nekünk dob egy méretes vastákolmányt, s ugyan ekkorra lesz már annyi erőnk, hogy bemeneküljünk valami fedezék mögé, minimális élettel, fegyver nélkül nem az igazi a harc.

Az új ellenségeken kívül csiszoltak, erősítettek a régieken is.
Többek között tuningolva lett az irányító is (gyakoribb telekinetikus lökések, több sebzés), illetve a kutyák is változatosabban próbálnak vacsorát csinálni belőlünk - jobban manővereznek, így kisebb eséllyel találjuk el őket, ráadásul szinte egyáltalán nem támadnak már szemből.

S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt - 5. kép

Néhány új funkció is tiszteletét teszi a produktumban. Először is, lehetőségünk van bizonyos tárgyakat (kötszer, vodka, gyógyszerek) billentyűkhöz rendelni, ezáltal megkönnyítve a tűzharcokat és az ereklyék kutatását. Autót ugyan még mindig nem vezethetünk (bár most már az egyes területetek között nem csak hivatalos kísérőkkel, hanem más, egyszerű sztalkerekkel is utazhatunk), viszont a másik régóta várt opció végre belekerült a játékba. Ez nem más, mint az alvás. Nagyon hasznos funkció, bármelyik védett helyen az ágyhoz menve beállíthatjuk, hogy mikor szeretnénk felkelni, átvészelve így a problémás időszakokat (az éjszakák sokkal veszélyesebbek a nappaloknál, nem beszélve a kitörésekről).

A fenti dolgok mind szépek és jók, de sajnos a játék nem lett tökéletes. Mivel Ukrajnában és Németországban már a tavalyi évben megjelent, a bugok nagy része javításra került, de még így is akadnak problémás dolgok.
Az első dolog, ami nagyon nem nyerte el a tetszésemet, az optimalizáció volt. A játék ugyan nem lett szebb, mint az előző részben volt, de a gépigénye hatalmasra nőtt. Példának okáért a Clear Sky-t közel maximális beállításokkal tudtam futtatni, a Call of Pripyat pedig épphogy alsó-közepes szintre belőve futott elfogadhatóan. A kinézet persze összességében nem csúnya, de az nagyon nincs rendben, hogy ugyan az a látvány sokkal nagyobb vasat követel. Értem én, hogy a DirectX 11 támogatás implantálása sok időt vont el az optimalizációra szánt mennyiségből, de akkor sem tartom elfogadhatónak ezt.


S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt - 6. kép

Ami a hangokat illeti, egyszerre lettek fenomenálisak és borzasztóak. A zenék nagyon jól sikerültek, a nagy tűzharcok alatt pumpálják az adrenalint az emberbe, s bíztatnak minket arra, hogy küzdjünk tovább. A szörnyek hangjai ismét tökéletesek lettek, most is beleborzongok abba, amikor az éjszaka közepén éppen átküzdöttem magam egy anomáliamezőn, s amint regenerálódni szerettem volna, meghallottam a kimérát a hátam mögött... A szinkron azonban valami embertelenül borzasztó lett. Nem tudom biztosan, bár valószínűnek tartom, hogy direkt kapott az összes karakter ukrán akcentust, de nagyon zavart.

Amennyiben direkt lettek ilyenek a karakterek hangjai, nem nagyon értem a miértjét. Mert Ukrajnában ukránul beszélnek? Akkor beszéljenek ukránul a játékban. A főhős is annak a nemzetnek a tagja, tehát még azt sem mondhatjuk, hogy külföldiről lévén szó mindenki megpróbál valahogyan kommunikálni vele. Azért kellett az angol, hogy értsék az oroszul nem tudók is? Akkor viszont legyen normális kiejtés, nem hiszem, hogy az előző részek anyagi sikerei után nem jutott pénz angol, vagy legalábbis angolul jól tudó szinkronszínészek szerződtetésére.


S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt - 7. kép

Végezetül pedig jöjjön pár kisebb dolog, amivel nem igazán voltam megbékélve. Először is, maga a cselekmény eléggé kis kaliberű. Az első rész végére vonatkozóan semmi nem derül ki, nem tudjuk, hogy mi történt a tartályok szétrobbantása után, vagy hogy miért látta Sztrelok azt a bizonyos zöld mezőt. Feladatunk mindössze a helikopterek felkutatása lesz, majd a megmaradt személyzet evakuálását megszervezni és itt ki is fújt az egész. A játéktér is lecsökkent, mindössze három helyszínen barangolhatunk (a mocsár, a Jupiter üzem környéke, és Pripyat), igaz azonban, hogy ezek sokkal kidolgozottabbak lettek, mint az előző részek színterei.

A frakcióháborúk is elmaradtak, a három helyszín közül ugyanis csak a Jupiter környékén találhatjuk meg a két fél tagjait, akik azonban ideiglenesen fegyverszünetet kötöttek egymással. S a játék utolsó néhány perce maga a megtestesült gyalázat. A végső misszióban semmi kihívás nincs, az outro pedig annyira el lett nyálazva, mintha a készítők valami amerikai tinisorozatot vettek volna alapul. Semmi rejtélyes utalás valami nyugtalanító dologra, semmi sokkoló, megmagyarázhatatlan jelenet, csak töménytelen érzelgősség. Egyáltalán nem illik bele az előző részek befejezései közé.

S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat teszt - 8. kép

Minden hibája ellenére a S.T.A.L.K.E.R. legújabb része kötelező mindenki számára. Sokkal kiforrottabb az előző részeknél, s a számtalan újítás mellett a már meglévő elemek csiszolására is sor került. Vannak hibái, ám ezek eltörpülnek a pozitív elemek mellett, s pillanatok alatt olyan szinten magába szippant a játék, hogy csak órák múlva szabadulhatunk tőle. A Call of Pripyat tipikusan olyan játék lett, amire megérte várni minden S.T.A.L.K.E.R. fanatikusnak.

S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
  • Stílus: FPS
  • Megjelenés: 2010. február 05.
  • Ár: 5.390 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Számos újítás
  • A szerepjátékos elemek csiszolása
  • Utánozhatatlan hangulat
  • Végre lehet aludni
  • Optimalizálatlan
  • Gáz szinkron
  • A rejtélyek rejtélyek maradnak
  • Az utolsó 15 perc...
  • Hang
    6
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    10
  • Hangulat
    10
8.5
11 hozzászólás

Lac

15 éve, 3 hónapja és 22 napja

Shade írta:
Akkor ezekszerint csak nálam volt okádék a grafika?:/ Mer sztem olyan volt mint a CS nálam pedig a SoC szebb annál. Sztem érdekes. A CoP-ban is van ilyen advancen options? Mert én nememlékszek rá, ha pedig volt akkor lehet azért nemvolt olyan jó.
Természetesen volt advanced optinos benne. Arra tippelek, hogy mint lentebb említetted, nem eredeti játékkal nyomtad, s a tört verzió volt szimplán f*s.

válasz erre

Shade

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Lac írta:
A CoP-pal annyi a gáz, hogy optimalizálatlanabb mint a SoC, így azonos konfigon nem feltétlen lehet ugyan olyan szintűre beállítani őket, de ettől függetlenül a véleményem nem változott, akkor is szebb az első résznél.
Akkor ezekszerint csak nálam volt okádék a grafika?:/ Mer sztem olyan volt mint a CS nálam pedig a SoC szebb annál. Sztem érdekes. A CoP-ban is van ilyen advancen options? Mert én nememlékszek rá, ha pedig volt akkor lehet azért nemvolt olyan jó.

válasz erre

Lac

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

A CoP-pal annyi a gáz, hogy optimalizálatlanabb mint a SoC, így azonos konfigon nem feltétlen lehet ugyan olyan szintűre beállítani őket, de ettől függetlenül a véleményem nem változott, akkor is szebb az első résznél.

válasz erre

Shade

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Shade

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Maniac írta:
Khmm, a kalózverzió szenvedett ezektől a hibáktól, én úgy tudom.mosolygó smiley
Akkor lehet. Warezolni nem warezolok de ha valamiből nincs demo valahogy kikell próbálnom. röhögő smiley Ígyszoktam kipróbálni a játékokat. nyelvnyújtó smiley Na akor csinálok pár képet

válasz erre

Maniac

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Lac írta:
Igen, kiváncsi lennék nálad hogy néz ki a két játék azonos beállításokkal, mert nálam azért a CoP szebb volt, mint az alap. Intro videó pedig volt a játékban. Még a cikkben is kitértem rá...
Khmm, a kalózverzió szenvedett ezektől a hibáktól, én úgy tudom.mosolygó smiley

válasz erre

Lac

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Igen, kiváncsi lennék nálad hogy néz ki a két játék azonos beállításokkal, mert nálam azért a CoP szebb volt, mint az alap. Intro videó pedig volt a játékban. Még a cikkben is kitértem rá...

válasz erre

Shade

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Lac írta:
Legközelebb ajánlom Shade, hogy nézd végig a bevezető videót, sokszor ki szokott derülni belőle az alapszituáció...
A grafika ugyan nem a legszebb, amit valaha láttam (nálam még mindig a Far Cry 2 viszi a pálmát), de azért az, hogy csúnyább lenne a SoC-nál erős túlzás...
Nem, tegyek fel tóla képeket? Komolyan szebb. Az én nememlékszek semilyen bevezetővideóra.:>

válasz erre

Lac

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Legközelebb ajánlom Shade, hogy nézd végig a bevezető videót, sokszor ki szokott derülni belőle az alapszituáció...
A grafika ugyan nem a legszebb, amit valaha láttam (nálam még mindig a Far Cry 2 viszi a pálmát), de azért az, hogy csúnyább lenne a SoC-nál erős túlzás...

válasz erre

Shade

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

Hát én kipróbáltam, és azvolt róla a véleményem, hogy elég unalmas. A grafika nálam elég undi, a Shadow of Chernobil szebb nálam komolyan, sokkal. A játék is elég átgondolatlan, úgykezdődik, hogy egyszercsak a vadonba kidob és mennyek valamerre....mivolt elötte, vagy hogykerültem oda???? Átgondolatlan. Szerintem a játék sem valami nagy újítás ameddíg én eljutottam, szóval én aztmondom ez valami béta z@ar' target='_blank' rel='nofollow'>sz@ar. Nem akarom megutáltatni senkivel, de én nagyot csalódtam benne. szomorú smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 4 hónapja és 4 napja

ezt a játékot már nagyon vártam. remélem, olyan jó ahogy írod, jövő héten veszem.

válasz erre
S.T.A.L.K.E.R. - Call of Pripyat
5.390 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja