Splinter Cell Conviction teszt

2010. május 05.
74.1501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
Sam Fisher valaha az egyik legjobb besurranó-ügynök volt, olyan ember, aki mindig precízen végezte a munkáját, s hazájához feltétlen lojalitással kötődött. Fisher volt a Third Echelon nevű titkos szervezet első olyan ügynöke, aki a nemzetbiztonság érdekében bárhova bejutott azért, hogy információkat szerezzen, s ezzel komoly, a nemzetet fenyegető veszélyeket hárítson el. Ám a legutolsó bevetése nem ment simán; a legutolsó Splinter Cell rész után nem csupán a cégébe vetett hitét, hanem lányát is elvesztette. A történtek óta Sam elzárkózott a Third Echelontól, s visszavonultan él Málta egyik városában. Ám mint tudjuk, vannak olyan munkák, aminek az ember nem fordíthat csak úgy hátat.

/>
Splinter Cell Conviction teszt - 2. kép

A Splinter Cell sorozat sikere igencsak meglepő, hiszen egy kifejezetten nehéz játékról van szó. A játék eddigi epizódjaiban ugyanis az óriási erőkkel védett helyszínekre való észrevétlen besurranás volt a fő cél, s gyakran úgy kellett mindezt végrehajtani, hogy nem hibázhattunk, s nem is ölhettünk meg senkit. Éppen ezért szinte érthetetlen, hogy a hardcore játékmenet ellenére az egyik legnépszerűbb lopakodós játékká avanzsált az évek során. A sikerhez persze az is hozzájárulhatott, hogy a Splinter Cell az egyik leghíresebb kémregény-író, Tom Clancy agyszüleménye, s így megfelelő hátszéllel indulhatott el a sorozat. A kultikus magasságokba emelkedő széria azonban komoly problémákkal küszködött, a legutolsó, Splinter Cell Double Agent hiába volt ugyanis sikeres, a rajongók már kezdtek belefásulni az izzasztó játékmenetbe. Az Ubisoft emberei ezért a változtatás mellett döntöttek, s egy olyan réteget is meg akartak célozni a Splinter Cell Convictionnal, amely eddig ódzkodott a lopakodós játékok koronázatlan királyától.


Splinter Cell Conviction teszt - 3. kép

Mit jelent ez a valóságban? A Splinter Cell Conviction szakít az eddigi hagyományokkal, s bár a lopakodós elemek még mindig fontos szerephez jutnak az új epizódban, a főszerepet mégis az akcióorientált részek kapták. A korábbi részekben csak elképzelni tudtuk, hogy Fisher milyen profi ügynök, ha komoly akcióról van szó, ám a Conviction esetében konkrétan meggyőződhetünk a képességeiről. Sam igazi ragadozó, a Third Echelon legjobb ügynöke, aki nem csak a besurranás mestere, hanem a fegyveres és pusztakezes harcoké is. A játék ezért elterelődött egy jóval populárisabb irányba, amely a sorozattal most ismerkedő személyeknek mindenképpen imponálhat, ám a Splinter Cell veteránok valószínűleg csalódni fognak a Convictionben. Bár az új rész minden szempontból megfelel a jelenkori trendeknek, s egy kiváló lövöldözős játéknak számít, az apróbb változtatásokkal pont a lényeget sikerült kiölni a játékból.

Splinter Cell Conviction teszt - 4. kép

Az első számú újítás a mark and execute rendszer, amely annyit jelent, hogy egy pusztakezes gyilkolás után Fisher egy adott számú ellenséget megjelölhet, s egy gomb megnyomása után halálos pontossággal szedheti le áldozatait. Ez a gyilkolási módszer tökéletesen működik, bár meg kell hagyni, hogy apróbb csalásokra is lehetőséget ad; a megjelölt áldozatok feje felett levő apró ikon ugyanis a falon keresztül is látható marad, s gyakran bizonyos tereptárgyakon is simán átlőhetünk az execute gomb megnyomásakor. Ettől az apróságtól eltekintve igazán látványos leszámolásokat láthatunk, s eme feature miatt a Conviction jelentősen különbözik a tipikus third person shooterektől. A másik fontos újítás ismét remek támadási módszerekre ad lehetőséget. Ha a ránk lövöldöző ellenfeleink elől sikeresen elbújunk, akkor azok továbbra is azt a helyet fogják támadni, ahol utoljára láttak minket. Az ilyen helyzetek szinte üvöltenek azért, hogy a lehető legaljasabb módon végezzünk az életünkre törő katonákkal; ízlésünktől függően a mit sem sejtő embereket egy jól irányzott lövéssel, vagy akár egy megfelelő helyen elhelyezett bombával is likvidálhatjuk, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.


Splinter Cell Conviction teszt - 5. kép

Az egyjátékos kampány közel nyolc órányi játékidőt foglal magába, ami kifejezetten rövid, de nem ez a fő problémája a játéknak. A Splinter Cell eddigi részeiben ugyanis remekül felépített pályákat láthattunk, s mindegyiknek megvolt a maga egyénisége; ennek azonban nyoma sincs a Convictionben. A játék többszöri átdesignolás után jelent meg, s ez sajnos meglátszik a végterméken. A pályák nagy része jellegtelen, ötlettelen, összesen talán két vagy három pálya sikerült jól, de ezek se számítanak kimagaslónak. A történet a szokásos, amerikai filmekben már gyakran ellőtt klisékből épül fel, ennek ellenére a cselekményvezetés egészen jól sikerült. Ám éppen a történetközpontú játékmenet lehet az oka annak, hogy maguk a pályák erőltetettnek és sablonosnak tűnnek. További probléma, hogy a scriptelés miatt is könnyedén kikelhetünk a sodrunkból; pár átvezető-film után ugyanis szinte azonnal meghalunk az életünkre törő, különböző irányokból érkező katonák miatt, s ekkor arra vagyunk kényszerítve, hogy elölről meg kelljen néznünk ugyanazt az átvezetőt. Ez pedig eléggé frusztráló tud lenni.

Splinter Cell Conviction teszt - 6. kép

A kissé egysíkú egyszemélyes játékmód ellenére a Splinter Cell tartogat meglepetéseket, hiszen ezúttal is kapunk kooperatív játékmódot, amely meglepően jól sikerült. Ez a rész ráadásul az egyjátékos kampány felvezetése, külön karakterekkel (az előző részekből megismert ügynöktársak kapták a főszerepet), kiváló cselekménnyel, és izgalmas pályákkal. Kissé olyan érzésünk van ennek a módnak a végigjátszásakor, hogy a fejlesztők sokkal jobban ráfokuszáltak a kooperatív kampányra, s mintha ez ment volna az egyjátékos mód rovására. Ebben a játékrészben is használhatjuk a megismert képességeket, így a mark and execute és a az utolsó pozíció fontos szerephez jut. További öröm, hogy vannak bizonyos alküldetések, játékmódok, amelyeket egyedül, valamint egy barátunkkal is végigvihetünk. Ez jelentősen kitolja a játékidőt, s az itt megismert pályák is elég jól sikerültek.

Splinter Cell Conviction teszt - 13. kép

Audiovizuális szempontból sajnos ismét vegyesen teljesít a játék. Bár a grafika meglehetősen jó, és Sam Fisher karaktere kellőképpen kidolgozott, a többi, játékban látható modell már jóval gyengébben van megvalósítva. A pályák nem csak felépítésükben, hanem kinézetükben is az átlagos szintet képviselik, ami azért is furcsa, mert a Splinter Cell sorozat eddigi részei mindig is a magas színvonalat képviselték. A hangok szintén vegyes érzéseket kelthetnek; A Sam hangjáért felelős Michael Ironside tökéletesen teljesít, hangja vérfagyasztó, de a többi szinkronszínész már közel se teljesít ilyen jól. A fegyverek hangja se sikerült a legjobbra, bár élethűek, mégsem éreztem elég erősnek őket. Az ellenfelek mondatai is mintha gyakrabban ismétlődnének a kelleténél, de szerencsére ezek a monológok gyakran elég viccesek, így ez nem számít akkora problémának.

Splinter Cell Conviction teszt - 8. kép

A Splinter Cell Convicton legnagyobb problémája talán az, hogy megpróbálja követni a jelenkori trendeket, s ez nem feltétlenül áll neki jól. Ha eltekintünk a sorozat korábbi epizódjaitól, akkor egy remek lövöldözős játékban részesülhetünk, de a múltat figyelembe véve bizony van okunk a panaszra. A rövid, és sablonos egyjátékos mód csupán egy apró probléma a játékmenet többi változtatásához képest. Bár lopakodni még mindig lehet, ezt a lehetőséget csak akkor használjuk, ha a saját dolgunkat akarjuk megkeseríteni. Sokkal egyszerűbb, ha az első egyedül álló embert leütjük, majd a többi ellenfelet a mark and execute funckió használatával likvidáljuk. Ez pedig sablonossá, monotonná teszi az egész játékot. A Splinter Cell veteránok egy ideig ugyan biztosan próbálkozni fognak a besurranásos technikákkal, ám hamar szembesülni fognak vele, hogy ezúttal nem ez a játék lényege.

A lopakodós játékok utolsó bástyája volt a Splinter sorozat, ám az új rész már közel se hozza azt a szintet, amit elvártunk volna tőle. A Conviction hibái ellenére egy nagyszerű akciójáték, de mivel jelenleg telítve van a piac a kiváló lövöldékkel, ezért inkább átlagosnak hat az egész. Egyedül a kooperatív rész és az egymás elleni játékmódok mentik meg a középszerűségtől az új epizódot. Aki valódi stealth-action játékra vágyik, az nem biztos, hogy ezúttal jól jár, de ha szereted a jó lövöldözős programokat, akkor nyugodtan tehetsz egy próbát vele. Csak ne ülj le elé olyan nagy elvárásokkal.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Splinter Cell Conviction teszt / Tesztplatform: XBOX360

jó lesz ez!
 • Stílus: Akció
 • Megjelenés: 2010. május 17.
 • Ár: 11.900 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • remek kooperatív kampány
 • látványos lövöldözés
 • krimibe illő történet
 • túlságosan akciójáték
 • gyenge pályatervezés
 • rövid egyjátékos mód
 • nem elég hardcore
 • Hang
  7
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  8
 • Hangulat
  8
7.5
15 hozzászólás

Braddock

9 éve, 9 hónapja és 12 napja

Nekem nagyon is tetszett a game én örülök neki hogy ilyen lett!

válasz erre

jls4

10 éve, 11 hónapja és 20 napja

Háát igen nagyon rövid!!!De a grafikája nagyon ott van nálam
9/10...Játékélménye pedig 10/10!!!

válasz erre

lacyboy

10 éve, 11 hónapja és 20 napja

Tény hogy nem annyira lopakodós mint a régebbi SC-k de akkor is egy nagyon jó game lett nálam 9,5/10 egyedül a rövidségével van a baj.

válasz erre

Lac

10 éve, 11 hónapja és 26 napja

Vendég írta:
Az egyetlen igazi lopakodós játék volt...Ez a rész meg sem közelíti a régebbieket, pláne chaos theory-t, ami szinkronosan van nekem a világ legjobba volt!
Gondolom magyar szinkronra gondolsz, de ékes anyanyelvünkön csak a második rész (Pandora Tomorrow) szólalt meg.

válasz erre

Vendég

10 éve, 11 hónapja és 26 napja

Az egyetlen igazi lopakodós játék volt...Ez a rész meg sem közelíti a régebbieket, pláne chaos theory-t, ami szinkronosan van nekem a világ legjobba volt!

válasz erre

Vendég

11 éve, 15 napja

Mobilnettel vajon megy?

válasz erre

Shade

11 éve, 16 napja

Micsoda véletlen, éppen ma vettem meg. Ugyanis már töb mint egy hónapja jó a netem. És télleg nem is hittem volna, de a DRM semmitsem kavar be a játéknak nálam. Csak az értelmetlen, hogy már ezt is feltörték. Amúgy a játék nagyon klafa, frankón néz ki, de nemértem mibaja mindenkinek a pájatervezéssel, nekem bejön.

válasz erre

Lac

11 éve, 16 napja

Vendég írta:
Játszottál te az első résszel?
Nem rossz az sem, de nekem a Chaos Theory a best

válasz erre

Vendég

11 éve, 16 napja

Vendég írta:
sztem a legjobb sc eddig
Játszottál te az első résszel?

válasz erre

Vendég

11 éve, 16 napja

sztem a legjobb sc eddig

válasz erre

Vendég

11 éve, 16 napja

Szerintem is nagyon jó game. Bár én az előzőekkel nem toltam.

válasz erre

Vendég

11 éve, 16 napja

nekem bejön nagyon.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Splinter Cell Conviction
11.900 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljasony1515 profiljadrift3r91 profilja