Spiderman Shattered Dimensions teszt

2010. október 20.
76.5131
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
Reneszánszukat élik mostanában a szuperhősökkel foglalkozó játékok, hiszen az elmúlt időszakban több olyan cím is megjelent, amely újraértelmezte a képregény-adaptációk fogalmát. A Batman Arkham Asylum bő tizenöt év után mutatta meg, hogy a denevérembernek igenis van még létjogosultsága a piacon, míg a Transformers: War for Cybertron volt talán az első olyan produktum, amely valamennyire méltón adta vissza az alakváltó robotok gigászi harcát. Most újabb szuperhős került a középpontba, a valaha szebb napokat is megélt Pókember, akinek talán a 2004-ben megjelent Spider-Man 2-ben átélt kalandja volt utoljára emlékezetes. Az ActiVision szokásos, futószalagos játékgyártási elve miatt azóta évről-évre jelentek meg az új, ám mindenféle innovációt nélkülöző epizódok, ami miatt hőn szeretett hálódobálónk szépen lassan a középszerűség áldozata lett.
 

/>
Spiderman Shattered Dimensions teszt - 2. kép

Amikor először halhattunk a Spiderman: Shattered Dimensions-ról, akkor alig akartuk elhinni, hogy a cég ekkora változásokat akar eszközölni a sorozatban. A pár perces videók azonban már hónapokkal ezelőtt azt sugallták, hogy hamarosan egy olyan pókemberes játékhoz lesz szerencsénk, ami szakít az eddig megszokott játékmenettel, és új oldaláról mutatja be ezt a nem mindennapi szuperhőst. Ráadásul nem is csak egy oldaláról, hiszen a Shattered Dimensions legnagyobb ötlete, hogy kapásból négy különböző pókembert irányíthatunk benne. A hagyományosnak nevezhető Amazing Spiderman mellett lehetőségünk van a fekete, önálló életet élő ruhába burkolózott Ultimate Sipderman-t, a jövő hálódobálóját, Spiderman 2099-et, valamint a múlt homályába vesző Spiderman Noirt is irányítani. Négy karakter, négy idősík, egyetlen küldetés: visszahozni pókember régi tekintélyét, olyan módon, amire idáig nem volt példa.


Spiderman Shattered Dimensions teszt - 3. kép

Számít-e egy játékban a cselekmény, ha maga a játékmenet remekül sikerült? Gyakran középszerű játékokat ment meg egy jól kitalált történet, míg máskor éppen a remekbeszabott játékmechanikától megy el a kedvünk, ha maga a sztori csapnivaló. Sajnos a Spiderman Shattered Dimensions valamennyire az utóbbi csoportot erősíti, hiszen hosszú idő óta nem találkozhattunk ennél ötlettelenebb, bárgyúbb történettel. Mysterio, pókember egyik ősi ellensége éppen a mágikus erőkkel bíró "káosz és rend" kőtáblát akarja eltulajdonítani egy múzeumból, amikor hősünk a helyszínre ér. A csata alatt ez a tábla egy véletlen folytán darabokra törik, s törmelékei szemvillanás alatt más dimenziókba, idősíkokba teleportálódnak. Innentől kezdve megindul a hajsza az elveszett darabkákért, amely során ugyan remekül szórakozunk, de gyakran a fejünket is fogjuk a néhol talán túlságosan is bugyuta cselekmény miatt.

Spiderman Shattered Dimensions teszt - 4. kép

Ha az alaptörténet nem veszi el a kedvünket a további játéktól, akkor egy egészen kellemes produktummal szembesülhetünk. A négy karakter négy egészen eltérő játékmódot foglal magában. A legkülönlegesebbek mindközül a Spiderman Noir pályák, hiszen talán ezek ütnek el legjobban a többi idősíkban tapasztaltaktól. A múltban játszódó epizódok lényege nem a folyamatos harc, hanem a lopakodás, az észrevétlen besurranás. A játék ezen része leginkább a Splinter Cell: Conviction és az Arkham Asylum keverékének tekinthető. Látványvilágban mindenképpen Sam Fisher legutóbbi kalandjára hajaz, hiszen ugyanúgy fekete-fehérré vált a színvilág, ha rejtve vagyunk, míg játékmenet tekintetében sokkal inkább a Batman lopakodós részei juthatnak eszünkbe. Hősünknek elég pár golyó, és holtan terül el a földön, így érdemes minden egyes ellenfelet egyesével, észrevétlenül levadászni.

Spiderman Shattered Dimensions teszt - 5. kép

Az Amazing Spiderman-os részek már sokkal inkább emlékeztetnek az eddigi pókemberes játékokra, már ami a verekedést illeti. Ugyanez igaz az Ultimate Spiderman-re és a Spiderman 2099-re is, azzal a különbséggel, hogy mind a három esetben más-más speciális képességekkel harcolhatunk, ami ad egyfajta variációt a játéknak. Ami azonnal szembeötlik mindenkinek, hogy eme produktumban jelentősen le van korlátozva a mozgásterünk, a pályák lineárisak, így kissé elveszik a szabadságérzetünk. Szerencsére ez csak kezdetben szokatlan, hiszen némi gyakorlás után könnyedén eljuthatunk a pályák bármelyik szegletébe, így valamennyire megmaradt a pókember-életérzés.


Spiderman Shattered Dimensions teszt - 6. kép

A verekedős pályákon kezdetben erősen limitált a harci repertoárunk, ám az ellenfelek legyőzésével, bizonyos bónusz-tárgyak megtalálásával, valamint al-feladatok teljesítésével értékes pontokat gyűjthetünk, amiket aztán a boltban el is költhetünk. A megvásárolható képességek között vannak karakter-specifikusak (pl. csak a Noir pályákon használhatjuk őket) de vannak olyanok is, amelyek minden idősík szereplőjére érvényesek (ilyen az életerő növelése). Idővel megannyi új képességet tanulhatunk meg, amelynek hatására a harc nem csupán élvezetesebbé, de látványosabbá is válik. A fejlődésre szükség is van, hiszen minden pálya végén van egy főellenség, akikkel komolyan meggyűlhet a bajunk. A bossharcok talán a játék legjobb elemei, változatosak, gyakran ötletesek, és egységesen elmondható róluk, hogy kifejezetten látványosak tudnak lenni. A képregényből megannyi szereplő tűnik fel a játékban, így Mysterio mellett Hammerhead, Oktopusz doki, vagy éppen a Homokember is látható egy-egy harc erejéig.

Spiderman Shattered Dimensions teszt - 7. kép

A Beenox embereinek sikerült mind a négy világot látványosan kidolgozni, a különféle játékterek különféle grafikai stílust képviselnek. A Noir részek sötét tónusú ábrázolásmódja mellett az Amazing Spiderman csiricsáré, rajzfilmes színvilágban tündököl, a 2099 technokrata világa és hatalmas zuhanásai miatt különösen szép a szemnek, az Ultimate részek pedig hangulatuk miatt számítanak különlegesnek. A remekbeszabott in-game grafika mellett külön említést érdemelnek az átvezető-filmek, amelyeknél látványosabbat mostanában ritkán láthattunk játékokban. Hangok terén is hasonló színvonalat képvisel a játék, a négy pókembernek négy olyan színész adja a hangját, akik már korábban is szinkronizáltak Spiderman játékokban. Az ellenfelek hangjátéka szintén jó minőséget képvisel, talán csak a zene az egyetlen, amely középszerűre sikerült.

Spiderman Shattered Dimensions teszt - 8. kép

Sajnos azonban az újítások ellenére a Shattered Dimensions megannyi problémával is küzd. Az egyik legrosszabb eleme a játéknak a kamerakezelés, amely gyakran megkeseríti a dolgunkat. Leginkább a Noir-os részek sínylik meg a kameraman bénázását, hiszen szinte soha nem arra fordul a kép, amerre mi szeretnénk. Emiatt gyakran fogunk hibázni a lopakodós részeknél, ami gyakran vezethet az elhalálozásunkhoz is. Kifejezetten furcsán hat, hogy ugyan négy különböző játékstílussal találkozhatunk a játékban, mégis egy idő után repetitívvé válik a dolgunk. Egy idő után már nem sok kihívást találunk a játékban, és a buta történet miatt akár a kedvünk is elmehet a további próbálkozásoktól. A feladatunk ráadásul szinte minden pályán kimerül abban, hogy találjuk meg az elveszett kődarabot, s ez messze van az izgalmasság fogalmától. Az irányítás a kamerakezeléstől függetlenül is nehézkés, gyakran nem azt az ellenfelet támadjuk, amelyiket szeretnénk, továbbá a platformer-részeknél is adódhatnak gondok ilyen téren. A pályadesign olykor kimagasló színvonalat képvisel, (pl. homokemberes rész) máskor azonban örülünk, ha végre vége a pályának (dzsungel). Azt se tudom igazán elképzelni, hogy ki szerint volt jó ötlet a fejlesztők közül, hogy egyes esetekben belső nézetbe váltson a kamera, és úgy kelljen verekedni. Ilyenkor ugyanis a játék színvonala jelentősen lecsökken, leginkább a Fight Night egy butított verziójára emlékeztet, ráadásul ezek a részek kifejezetten hosszúra sikeredtek, és nem is igazán passzolnak a játékba.

Spiderman Shattered Dimensions teszt - 9. kép

A Spiderman Shattered Dimensions meghozta azt a változást, amire szükség volt a Pókemberes játékok világában. Bár megannyi problémával küzd a játék, és korántse lett olyan jó, mint a tavalyi Batman: Arkham Asylum, a Beenox fejlesztői mégis egy olyan alkotással rukkoltak elő, amelyet bárkinek érdemes kipróbálni. Bár évek múlva nem feltétlenül fogunk emlékezni rá, az elkövetkező napokban megannyi órára elszórakozhatunk vele.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Spiderman Shattered Dimensions / Tesztplatform: XBOX360

a polcon a helye
 • Stílus: Akció
 • Megjelenés: 2010. szeptember 07.
 • Ár: 11.900 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • remek grafikai stílus
 • szép átvezetőfilmek
 • eltérő játékstílusok
 • kicsit repetitív
 • kamerakezelés
 • egyszerű történet
 • Hang
  9
 • Grafika
  9
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  7
8
11 hozzászólás

Szaby1980

10 éve, 7 hónapja és 10 napja

PC-re javaslom,nagyon jó.

válasz erre

Vendég

11 éve, 9 hónapja és 7 napja

NEMSZERETEM

válasz erre

Cor3Y

11 éve, 9 hónapja és 16 napja

xboxon végigvittem nagyon jó játék

válasz erre

Vendég

11 éve, 10 hónapja és 4 napja

ZUTYA NANYON HE

válasz erre

Vendég

11 éve, 10 hónapja és 6 napja

Nem lett rossz, talán még játszom is vele.

válasz erre

totyak

11 éve, 10 hónapja és 7 napja

Shade írta:
Ez már megjelent? Levagyok maradva. Pc-re nincs gondolom....miért is lenne.
Még nincs, de ez most kivételesen meg fog jelenni PC-re is. Csak késik kicsit, de állítólag még idén jön.

válasz erre

Shade

11 éve, 10 hónapja és 8 napja

Ez már megjelent? Levagyok maradva. Pc-re nincs gondolom....miért is lenne.

válasz erre

Welar

11 éve, 10 hónapja és 9 napja

A filmből azért nem lett rossz az első két játék. Szerettem hogy ha viszanylag is, de szabadon lehetet himbálózni.

válasz erre

Scal

11 éve, 10 hónapja és 9 napja

ejnye, pedig már reménykedtem, akkor pláne Arkham Asylum, a képek nagyon szépek a játékból, kár hogy Spidey kalandjaiból már egy csomó bengaság kerekedett eddig

válasz erre

bentix11

11 éve, 10 hónapja és 9 napja

azta végre megjelent a cikk. nagyon ütős kis játék kerekedett hálószövögető kis barátunk kalandjaiból. Habár pc-re is kiadhatták volna nyugodtan

válasz erre

Welar

11 éve, 10 hónapja és 9 napja

Sok videót nézem ezzel a játékkal kapcsolatban, és elég látványosnak tűnik. Kiváncsi leszek hogy lesz megoldva a külömböző stílusok közötti váltás. Viszont az már igaz hogy a Batman: Arkham Asylum nagyon nehéz lesz még egy darabid überelni, csak talán a következő részével

válasz erre
Spiderman Shattered Dimensions
11.900 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt