Silent Hill Downpour teszt

2012. április 07.
73.4621
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
A Silent Hill sorozat mindig is kiemelkedő helyen volt a gamer paletta horror szeletében. Sőt, anno az első rész még stílust is teremtett az éppen abban az időben formálódó túlélő horror kategóriában. Folytatások érkeztek természetesen, de a máig kultikus harmadik rész után valami irdatlan lejtmenetbe kapcsolt a széria. Ami addig a művészi önkifejezés egy része volt, az átcsapott ipari felhasználású műanyagba. Hogy a Downpour milyen lett? Lássuk!


Jelen sorok írója a harmadik részig kifejezetten rajongónak számított, nem is tudnám összeszámolni azt a rettegéssel töltött időt amit az első SH-ba belfeccöltem. Biztos Ti is voltatok már úgy valamivel, hogy a frász kerülget már akkor, ha rágondolok a beteg képi világra, de csak azért is játszani akarok vele! Az SH2 ha lehet, ezt még tetézte is a Piramisfejjel illetve az egyéb, gusztustalanul gyönyörű bejárható helyszíneivel. Ahogy mondtam, számomra a csúcs az SH3, mert sokkal ember és valóság közelibb mint bármely másik hasonszőrű beteg produktum. Aztán a The Room alcímmel ellátott darab már érezhetően kategóriákkal gyengébbre sikerült,a Homecomeing-ra pedig nem is vesztegetnék szót, mert egyszerűen röhejes volt.

Hangulat azért van!

Hangulat azért van!


Mielőtt újra elmerülnénk a halott város rejtelmeiben, nézzük végig hogy mik a főbb esszenciái a szériának. Adott ugye egy zseniális, több szálon futó, érdekfeszítő ugyanakkor rettegést keltő történet. Mindez párosul egy közel tökéletesen kimunkált és megformázott, szürreális ám mégis valóságos környezettel, tetőzve egy olyan atmoszférával és a mai napig ritkaságszámba menő logikai feladványrendszerrel, amitől garantált volt az érzéki és idegi borzongás. Ha ehhez még a rendkívül kreatívan beteg szörnyeket és Akira Yamaoka tökéletes melódiáit is idevesszük, nos ebben az esetben megkaptunk talán a Silent Hill sikereinek alapköveit.

A Homecoming után én megmondom őszintén semmilyen szinten nem is foglalkoztam tovább a szériával, mert olyan nevetséges irányba indultak el a fejlesztők amiket már nem tudott bevenni a gyomrom, az így is tömve volt már akkor a Resident Evil olcsó húzásaival. Valamiért azonban megnéztem egy trailert (ez nekem gyerekbetegségem), jófajta KoRn muzsikára összevagdosva és ahogy az lenni szokott, felkeltette az érdeklődésem az anyag. Érdekes volt a börtönös alapszitu, a főhős személyében sem találtam semmi kivetni valót, szóval a megjelenés napján be is szerváltam a saját példányomat, de nagy reményeket azért nem fűztem hozzá. A pontozást már gondolom meg is néztétek, szóval nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy kellemeset csalódtam a minimális elvárásaimhoz képest.

Aggyá

Aggyá' kávét. Most!


Hősünk Murphy Pendleton és ahogy említettem, éppen egy börtönben tölti napjait. Sok minden először nem is derül ki róla, bár egy meglehetősen brutális jelenettel indít a stuff. Őt és még néhány társát egy másik intézménybe akarják átszállítani, de a busz a sofőr figyelmetlensége miatt is egy jó nagy árokban köt ki. Ahogy magunkhoz térünk, természetesen egyetlen célunk van: futás! Egy kis közjáték után meg is ismerkedünk a főbb szereplőkkel, majd rögtön a dolgok sűrűjébe kerülünk. Többet nem is mondanék a sztoriról, nem az mondom hogy világbajnok lett, ugyanakkor elismerem hogy nem rossz, illeszkedik ebbe az univerzumba.

A cseh Vatra Games igyekezett egyébként ötvözni a klasszikus elemeket a saját ötleteikkel, ami néha eléggé felemásra sikerült. Kezdjük is talán a legnagyobb negatívummal, ami elég tisztességesen rá is nyomja a bélyegét az egész játékra. Olyan beszaggatásokat produkál sokszor a cucc, hogy azt még egy kezdő nokedliszaggató is megirigyelné! Teljesen mindegy, hogy hányan vannak a képernyőn, milyen a környezet vagy épp mit csinálunk, sajnos ez durva programozási hiba. Nem lesz tőle játszhatatlan a dolog, de roppant zavaró. A környezet is felemás lett, vannak nagyon cool helyszínek, mint például a nyitó erdőség illetve a jó magasra épített kilátók. Itt egyébként majdnem Alan Wake hangulatba kerültem, ami azért elég nagy szó!

Gyere kislány gyere...

Gyere kislány gyere...


Pár óra bóklászás után aztán beérkezünk végre a városba, nálam igazából itt dőlt el hogy milyen irányba is fog mozdulni az értékelés. Köd, nyálkás, esős idő, romos környezet - egész jól hozza a megszokott fílinget. Maga a grafika az nem egy nagy szám, sajnos erősen a középmezőnybe tartozik, de az az egy szerencse hogy hangulata még így is van. A köd szerepét itt sokkal visszább vették, a látási viszonyok elég nagyok, amit mindenki könyveljen el pozitívumként vagy negatívumként, ízlés válogatja. Ahogy az lenni szokott, az utcákon dögök kóborolnak és itt lép életbe egy másik nagyobb újítás, mégpedig az eső szerepe. Ha viszonylag tiszta az idő, alig páran kóborolnak Silent Hill sikátoraiban és ha harcra kerül a sor, pár ütéssel ki is üthetőek. Ha azonban ömlik az eső, zeng az ég, na akkor van baj mert 6-7 monszta is simán nekünk ugrik és szét is kapnak.

Egyébként erre vezethető vissza az alcím is, mert a víz központ szerepet tölt be ebben az epizódban. Ha már a rondaságoknál járunk, ez a rész simán vetekedhet a legfantáziátlanabb ellenségek nem túl becses díjáért! Az alap ellenek nagyon gányul vannak kidolgozva, semmi ijesztő nincs bennük, ami szintén elmondható a további 4-5 féle egyéb enemiről. Kivételt talán a sötétben ránk támadó, alapból láthatatlan babaszerű-izék a kivételek, meg még valaki, aki legyen inkább meglepetés mindenkinek. A harcban semmi érdekes nincs, mindenféle használati eszközt fel tudunk venni a földről amik egy idő után el is törnek. Egyszerre csak egy gereblye vagy balta lehet nálunk, de ha ügyesek vagyunk találunk némi lőfegyvert is, ami amolyan másodlagos opció, mert baromi erős a shotgun, de lőszer alig lesz hozzá, szóval okosan kell használni!

Ő az akitől idegrohamot fogtok kapni

Ő az akitől idegrohamot fogtok kapni


Egyébként van egy ütés és egy védekezés gombunk, illetve ha a földre kerül valaki akkor ki is végezhetjük valamilyen szinten. Ha ezt elmulasztjuk, akkor egy idő után fel fog kelni a nyamnyam, erre figyeljünk! Amúgy ha 3-4 dög is megtámad minket, akkor jobb elfutni, mert elég mocskosul küzdenek. Jópofa még az is, ahogy a bekapott találatok miatt egyre véresebb és szakadtabb lesz a ruhánk, így nagyjából tudjuk hogy mikor kell gyógyítani magunkon. A felszerelésünk nagyjából hasonló lesz mint az eddigiekben, azaz lesz rádiónk ami működésbe lép ha ellenfél van a közelben, természetesen elemlámpát is szerválunk majd, a térkép pedig ugye a legjobb barátunk lesz a fegyverek után. Ezen Murphy jelöli folyamatosan a dolgokat, melyik útszakasz van lezárva, hol tudunk átjutni, hol lehet érdekes hely.

A pozitív újdonságok közé sorolandóak mindenképp a mellékküldetések. Ezt ne úgy képzeljétek el mint a GTA-ban, hanem mondjuk találunk egy tejes dobozt, amin egy kislány képe van, őt kell megkeresni, vagy egy brutális gyilkosságot felderíteni, de le lehet szerelni a járőröző rendőrautókat is. Mindegyik tökéletesen beleillik a helyzetbe, tényleg nagyon jók, sokat dobnak a szavatosságon is. Ami egyébként alapból sem rossz, olyan 8-10 óra körül van, de mint mondottam szépen ki lehet bővíteni. A zenék sem lettek rosszak, bár meg sem közelítik Yamaokáét. A hangeffektek is elmaradnak a megszokottól, mert nem igazán érezzük hogy mázsás súlyként telepedne ránk a kanizsai bútorbetegség (székrekedés) miközben a helyszíneken csámborgunk.

Devil

Devil's Pit? Jól hangzik, nem?


Ahogy fentebb is emlegettem, a logikai feladványok is megmaradtak, de ezek mindig nagy vitát váltanak ki a rajongók körében. A fanatikusok azt mondják, hogy legyen megoldhatatlan, illetve csak vaslogikával lehessen rájönni, míg az egyszeri szórakozásra vágyó parti csak simán annyit szeretne, hogy egy picit megmozgassák a szürkeállományt. Szerintem a Downpour esetében jól van belőve a nehézségi szint, lesz olyan amivel órákat is el fogunk szenvedni, de akad olyan amit szerintem 5-10 perc alatt simán ki lehet matekozni. A bunyó tényleg csak akkor nehéz ha egyszerre sokan rontanak ránk, de akkor borítékolva van a Game Over felirat, kivéve ha elszaladunk ami itt egyáltalán nem szégyen, sőt!

Szóval tényleg nem lett rossz az új Silent, bár nagyon ízlelgetnem kell még a dolgot. Érződik, hogy a Vatránál nem ügyetlen arcok melóznak, ráadásul tisztelet is szorult beléjük, mert nem akartak annyit változtatni rajta mint a Homecoming nevű gyalázatot elkövető brigád. A negatívumokat már felsoroltam, de egyedül a szaggatást nem tudom megbocsájtani, mert az bizony befolyásolja a tényleges játékmenetet.

Bámulok a messzeségbe és nagyon alternatív vagyok...

Bámulok a messzeségbe és nagyon alternatív vagyok...


Valószínűleg ha egy picit több idejük lett volna rá, akkor technikai szempontból is meggyőző lenne a stuff. Az értékelésnél pedig nehéz helyzetben voltam, lévén ez már nem egy pszichológiai túlélő horror, hanem egy sima akció-frászkerülgetős-mászkálós cucc. Én nem bántam meg hogy megvettem, kellemes élmény volt, de valószínűleg rövid időn belül nem fogom leemelni a polcról egy újabb végigjátszás miatt. Ja, és mi a helyzet a Másvilággal? Van a játékban egy olyan trófea hogy...
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Silent Hill Downpour teszt / Tesztplatform: PlayStation 3

egynek jó...
 • Stílus: Akció horror
 • Megjelenés: 2012. március 30.
 • Ár: 11.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Új Silent Hill
 • Jó sztori
 • Mellékküldetések
 • Szaggatás
 • Gyatra audio
 • Technikai hibák
 • Hang
  6
 • Grafika
  6
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  7
6.5
22 hozzászólás

jezzahun

9 éve, 17 napja

Ez is kiemelkedő játék,csak éppen rossz formában...
ez vicc..

válasz erre

Vendég

9 éve, 18 napja

**** game majd a legkozelebbi jo lesz

válasz erre

Vendég

9 éve, 21 napja

Elmegy. POntozás tökéletesen fedi az én megítélésemet is.

válasz erre

Vendég

9 éve, 21 napja

nem egy tetszetős game de be****atós

válasz erre

iPet

9 éve, 21 napja

Maniac írta:
Nagyon vártam már ezt a tesztet pajtás, hiszen anno beszéltünk róla mekkora Silent Hill rajongó vagy te is én is, szóval ahogy tudtam, átrágtam magamat a nagyszerű írásodon és örömmel nyugtáztam, hogy annak ellenére is jónak nevezed, hogy a negyedik epizódot - ami egyébként nekem még tetszett - nem szeretted. Szóval a leírtak alapján alig várom, hogy a Downpour megjelenjen végre PC-re - mert biztosan meg fog - és már rohanok is a boltba érte.
Nagyon örülök, hogy ismét hangsúlyos a régi atmoszféra, a mellékküldetések pedig olyan újdonságok, amelyekre már az első rész óta szükség lett volna. Már a bejelentéskor és a trailerek alapján imádtam a címet, de az írásod után tűkön ülve várom, hogy végre befusson PC-re a cím.
Egyébként annyival egészíteném ki a fentieket, hogy a SH4 után volt két mellékszál, ami szerintem nagyon korrektül sikeredett, az egyik az Origins, a másik pedig a Silent Hill: Shattered Memories. Nekem ezek is tetszettek, de a Homecoming például egyértelműen kritikán aluli volt. Alig várom már a PC-s premiert!
Kösz Maniac A Shattered Memories sajnos kimaradt, szóval arról nem is akartam nyilatkozni. Az Origins-t még PSP-n próbáltam, de ott nem volt rossz, bár a hordozható mivolta miatt nem is igazi horror.(a Ps2 porthoz nem volt szerencsém) Szóval a 6.5 pont ellenére szerintem ez egy vállalható játék és csak biztatni tudok mindenkit hogy legalább próbálja ki. Több pontot viszont semmiképp sem ér.

válasz erre

Vendég

9 éve, 21 napja

Ez a rész legalább újra ijesztő. Az is valami.

válasz erre

Vendég

9 éve, 21 napja

Féltem hogy ezt is elrontják. De így legalább már meg merem venni.

válasz erre

Vendég

9 éve, 21 napja

Maniac írta:
Nagyon vártam már ezt a tesztet pajtás, hiszen anno beszéltünk róla mekkora Silent Hill rajongó vagy te is én is, szóval ahogy tudtam, átrágtam magamat a nagyszerű írásodon és örömmel nyugtáztam, hogy annak ellenére is jónak nevezed, hogy a negyedik epizódot - ami egyébként nekem még tetszett - nem szeretted. Szóval a leírtak alapján alig várom, hogy a Downpour megjelenjen végre PC-re - mert biztosan meg fog - és már rohanok is a boltba érte.
Nagyon örülök, hogy ismét hangsúlyos a régi atmoszféra, a mellékküldetések pedig olyan újdonságok, amelyekre már az első rész óta szükség lett volna. Már a bejelentéskor és a trailerek alapján imádtam a címet, de az írásod után tűkön ülve várom, hogy végre befusson PC-re a cím.
Egyébként annyival egészíteném ki a fentieket, hogy a SH4 után volt két mellékszál, ami szerintem nagyon korrektül sikeredett, az egyik az Origins, a másik pedig a Silent Hill: Shattered Memories. Nekem ezek is tetszettek, de a Homecoming például egyértelműen kritikán aluli volt. Alig várom már a PC-s premiert!
Shattered Memories nagy volt, én is szeretem!

válasz erre

Maniac

9 éve, 21 napja

Nagyon vártam már ezt a tesztet pajtás, hiszen anno beszéltünk róla mekkora Silent Hill rajongó vagy te is én is, szóval ahogy tudtam, átrágtam magamat a nagyszerű írásodon és örömmel nyugtáztam, hogy annak ellenére is jónak nevezed, hogy a negyedik epizódot - ami egyébként nekem még tetszett - nem szeretted. Szóval a leírtak alapján alig várom, hogy a Downpour megjelenjen végre PC-re - mert biztosan meg fog - és már rohanok is a boltba érte.
Nagyon örülök, hogy ismét hangsúlyos a régi atmoszféra, a mellékküldetések pedig olyan újdonságok, amelyekre már az első rész óta szükség lett volna. Már a bejelentéskor és a trailerek alapján imádtam a címet, de az írásod után tűkön ülve várom, hogy végre befusson PC-re a cím.
Egyébként annyival egészíteném ki a fentieket, hogy a SH4 után volt két mellékszál, ami szerintem nagyon korrektül sikeredett, az egyik az Origins, a másik pedig a Silent Hill: Shattered Memories. Nekem ezek is tetszettek, de a Homecoming például egyértelműen kritikán aluli volt. Alig várom már a PC-s premiert!

válasz erre

Braddock

9 éve, 21 napja

A teszt nagyon tetszett!A játék már kevésbé!

válasz erre

Vendég

9 éve, 21 napja

sasikaa írta:
Pc-n nincs még?
Nincs

válasz erre

sasikaa

9 éve, 21 napja

Pc-n nincs még?

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Silent Hill Downpour
11.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljaTotosama profiljaNeurotic profiljagery1113 profilja