Ship Simulator Extremes Collection teszt

2012. július 06.
73.1661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Közel másfél évvel ezelőtt, itt a GameChannel Online hasábjain már megemlékeztünk egyszer a Paradox Interactive által gondozott Ship Simulator Extremes-ről. Tisztán emlékszem, hogy akkoriban nem voltam túlontúl elbűvölve a játéktól, hiszen bár szimulátorként volt beállítva, legnagyobb hátránya mégis abban rejlett, hogy az ocsmány kinézet mellett a játékmenetet nem lehetett teljes mértékben szimulátornak nevezni, sokkal inkább egy árkád hajókázásnak, ahol a legtöbb esetben elegendő csak az irányítógombokkal vacakolni, a többi, kis híján ezres nagyságrendű opcióra minek is odafigyelni, nem igaz? Hiszen - elnézést az idióta poénért - a Costa Concordia is csak az oldalára borult...


Az elmúlt másfél év során azonban a készítők nem ültek a babérjaikon, hiszen egyrészt nem is igazán volt min, másrészt meg a rajongók folyamatosan követelték az újabbnál újabb bővítményeket a játékhoz, a fejlesztők pedig negyedévente le is szállítottak egyet hozzá. Így a finomhangolásoknak és a legalább egy újabb játéknyi tartalomnak köszönhetően a Paradox Interactive úgy döntött, hogy mivel már úgysem lesz több DLC hozzá a jövőben, összeszedik az eddig befutott tartalmakat, majd jöhet egy gyűjteményes kiadás, hogy aki eddig elmulasztotta volna a letölthető expanziókat, most mindent bepótolhasson.

Akkora hülye vagy, hogy a hátadra tetováltak egy H betűt.

Akkora hülye vagy, hogy a hátadra tetováltak egy H betűt.


Az alábbi sorokban tulajdonképpen ezekről a DLC csomagokról fogunk megemlékezni néhány gondolat erejéig, hiszen maga a Ship Simulator Extremes, tehát az alapjáték nem sokat változott a bővítményeknek köszönhetően. Habár az illetékesek egy kicsit valóban finomabbá varázsolták a játékmenetet, a végeredmény is kellemesebb lett, de összességében még mindig jogtalanul viseli címében a sorozat legújabb tagja a szimulátor jelzőt, ez ugyanis továbbra sem tekinthető szimulátornak, csupán egy kiváló küldetésekkel rendelkező, érdekes kihívások elé állító hajós videojátéknak, ahol nem kell rumot szürcsölnünk és a "Baj van a részeg tengerésszel" kezdetű dalt énekelnünk ahhoz, hogy elvezethessük a legnagyobb úszó alkalmatosságot, elég csak egy kis elszántság és a billentyűzet alapos ismerete, ami nagy kár. Sőt, nagyon nagy kár! Holott a Ship Simulator-sorozat történelme során alighanem az Extremes rendelkezik a legjobb koncepcióval, kapitányunk oldalán - akik végül is mi volnánk - ugyanis csupa extrém helyzetből kell kikormányoznunk hajónkat, legyen szó viharról, motorhibákról vagy a bálnavadászokról, akiket nekünk kell majd móresre tanítanunk.

Furcsa színe van itt a víznek. Józsi, mi a fenét ittál már megint össze?

Furcsa színe van itt a víznek. Józsi, mi a fenét ittál már megint össze?


A játék esetében már akkoriban tetszett a küldetések mellett, hogy rengetegféle és fajta hajóba pattanhattunk bele, legyen szó kis motorcsónakról, hatalmas teherhajókról, vagy fényűző luxusjachtokról. Legnagyobb szerencsénkre a Paradox Interactive is nagyon hamar felismerte, hogy ha valamire, akkor a rajongóknak újabb hajófajtákra és újabb izgalmas küldetésekre biztosan szükségük van, így a hónapok során megjelent letölthető tartalmak esetében ezek kapták a központi szerepet. Természetesen senkit sem kímélünk meg attól, hogy egyenként bemutassuk az eddigi DLC csomagokat, hiszen ezek jelentik a kollekció báját és lényegét. Lássuk tehát sorban! Az első DLC csomag a Sigita Pack volt, amelynek köszönhetően egy halászhajó kapitányaként fedezhetjük fel a nagyvilág tengereinek és óceánjainak halállományát, miközben hat rendkívül izgalmas küldetésbe keveredhetünk bele és a kontinensek leghíresebb kikötőit nézhetjük meg magunknak első kézből. A bővítmény nem csak friss tartalmával, hanem véleményem szerint a szimuláció finomhangolásával is nagy előrelépést jelent az alapjáték számára, annak ellenére is, hogy ezektől az apróságoktól még mindig nem válik szimulátorrá a játék.

A távcső az enyém, a többit nyomkodjátok ti!

A távcső az enyém, a többit nyomkodjátok ti!


A második megjelent bővítmény a Ferry Pack volt, amelyben - ahogyan neve is mutatja - a kompok kapták meg a főszerepet, így ötféle komptípussal gazdagodott az alapfelhozatal, köztük gyors, folyami és csatornákra szakosodott darabokkal, amelyeket természetesen a kampányban és a többjátékos módban is használatba vehetünk. Aki azonban direkt a kompokra szabott küldetéseket kívánja átélni, annak 10 darab vadonatúj misszióban lesz lehetősége kamatoztatni tudását, sőt, a kompok a küldetésszerkesztőbe is integrálva lettek, így a DLC telepítésével rájuk szakosodott küldetéseket is képesek vagyunk szerkeszteni. A kollekcióban helyet kapott bővítmények közül minden kétséget kizáróan a Harbor Pilot DLC neve a legismerősebb a sorozat rajongóinak, ez ugyanis egy ingyenes kiegészítés volt, megjelenése pedig a játék első éves évfordulóján történt, így feltehetően minden fanatikusnak megvan már, bővebb ismertetésére éppen ezért nem is pazarolnánk a helyet, hiszen aki nem is tervezi a kollekció beszerzését, az is ingyen letöltheti a pakkot bármelyik disztribúcióról.

Egy kicsit mintha párás lenne a levegő...

Egy kicsit mintha párás lenne a levegő...


A sorban a következő letölthető tartalom a Cargo Vessel DLC, amelyben a főszerepet a teherhajók kapják. Számomra ez volt az egyik legizgalmasabb, de inkább legkedvesebb bővítmény, egyrészt a teherhajók hangsúlyozása miatt, másrészt pedig azért, mert olyan hangulatos küldetések kaptak helyet benne, amelyeknek köszönhetően még a legnagyobb szkeptikusok is azonnal meg fogják szeretni a játékot. Habár csak három küldetést kapunk a bővítményen belül, azok - az alapjátékkal és a többi bővítménnyel ellentétben - végre valóban igénybe veszik hajókapitányi ismereteinket, hiszen azért, hogy egészben megérkezzen a szállítmány a kikötőbe, igencsak nagy erőfeszítéseket kell megtennünk, hiszen egy komolyabb vihar és a rakomány máris megy a Titanic roncsai mellé. Nagyon tetszett még a sorban az ötödik Oceana Cruise Ship DLC is, habár itt leginkább a hajótípusba szerettem bele semmint a küldetésekbe, hiszen amolyan szuper gyors távolsági cirkálók volánja mögé pattanhatunk be. Esetében az unalmas missziókat képes ellensúlyozni, hogy az új járgányok elérhetők lesznek a küldetésszerkesztőben is, ahol viszont már lehetőségünk lesz velük nagyokat alkotni.

Ez meg olyan szomjas, hogy púpjai nőttek.

Ez meg olyan szomjas, hogy púpjai nőttek.


Nem igazán tudtam azonban mit kezdeni a sorban az utolsó, Offshore Vessel DLC-vel, ami számomra nagyon erőltetettnek tűnt, amolyan "na, csináljunk még egy DLC-t ehhez a cucchoz, aztán lépjünk tovább" ízt kapott, telepítésével ugyanis különféle, elsősorban rakományok szállítására alkalmas hajókat irányíthatunk, amelyekkel olajfúró platformokat szolgálhatunk ki és egyéb, szerény véleményem szerint unalmas feladatokat hajthatunk végre, amelyeken érezni lehet, hogy csak "muszájból" készültek el. Ezek voltak tehát külön-külön a Ship Simulator Extremes Collection tagjai, amelyek így elég unalmas összképet nyújtanak - ez tény -, de az alapjátékkal együtt telepítve, tehát az összes küldetést, hajófajtát és egyebeket azonnal elérve mégis kijelenthető, hogy egy derekas kollekciót kaphatunk a pénzünkért cserébe. Én személy szerint örültem volna, ha direkt a kollekció részére készítettek volna még egy plusz tartalmat, de legalábbis egy kicsit megszépítették volna a küllemet - az ugyanis még mindig ocsmány -, de panaszkodásnak nagyon így sem marad helye.

Már megint ez a grínpípcs...

Már megint ez a grínpípcs...


Nyilván a játék - így kollekcióban természetesen - még mindig csak árnyéka annak, amit mi egy igazi hajószimulátor esetében szeretnénk látni, továbbra sem nevezhető egy olyan igazi szimulátornak, ahol az időjárásnak, a hajóknak és saját figyelmességünknek óriási súlya van, de a változatos és izgalmas küldetések még az alapjáték ismerete ellenére is képesek voltak lekötni engem néhány órára. Sajnálom, hogy egy ilyen kiváló ötletet még mindig nem tudnak komolyan venni a fejlesztők, de összességében azért örülök is, hiszen ebben a kollekcióban - a teljes egészet nézve - kapunk egy olyan alkotást, ami szemet szúró hibái ellenére is megéri a pénzét, hiszen a játék sajnos kihívó nélkül létezik a színtéren, így aki hajókázni akar, mellette pedig szereti a gyakran extrém helyzeteket, de nincsenek elvárásai, akkor csapjon le a Ship Simulator Extremes Collection-re - de csak a kollekcióra -, amit 40 euróért már meg lehet venni, de érdemes figyelni az akciókat, hiszen a jobb helyeken már 30 euróért is hozzá lehet jutni!

Ship Simulator Extremes Collection / Tesztplatform: PC

egynek jó...
  • Stílus: Szimulátor
  • Megjelenés: 2010. augusztus 27.
  • Ár: 9.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • érdekes küldetések
  • számtalan hajómodell
  • kollekcióban megéri
  • csak nevében szimulátor
  • egyáltalán nem szép
  • a hangok is borzalmasak
  • Hang
    6
  • Grafika
    4
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    6
6.3
Ship Simulator Extremes-ről. Tisztán emlékszem, hogy akkoriban nem voltam túlontúl elbűvölve a játéktól, hiszen bár szimulátorként volt beállítva, legnagyobb hátránya mégis abban rejlett, hogy az ocsmány kinézet mellett a játékmenetet nem lehetett teljes mértékben szimulátornak nevezni, sokkal inkább egy árkád hajókázásnak, ahol a legtöbb esetben elegendő csak az irányítógombokkal vacakolni, a többi, kis híján ezres nagyságrendű opcióra minek is odafigyelni, nem igaz? Hiszen - elnézést az idióta poénért - a Costa Concordia is csak az oldalára borult... '>
Ship Simulator Extremes-ről. Tisztán emlékszem, hogy akkoriban nem voltam túlontúl elbűvölve a játéktól, hiszen bár szimulátorként volt beállítva, legnagyobb hátránya mégis abban rejlett, hogy az ocsmány kinézet mellett a játékmenetet nem lehetett teljes mértékben szimulátornak nevezni, sokkal inkább egy árkád hajókázásnak, ahol a legtöbb esetben elegendő csak az irányítógombokkal vacakolni, a többi, kis híján ezres nagyságrendű opcióra minek is odafigyelni, nem igaz? Hiszen - elnézést az idióta poénért - a Costa Concordia is csak az oldalára borult... '>
16 hozzászólás

Vendég

12 éve, 9 hónapja és 25 napja

Jajjjjjjjjj de gagyi mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 9 hónapja és 26 napja

Hiánypótló játék szvsz

válasz erre

Vendég

12 éve, 9 hónapja és 26 napja

Jó kis game!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 9 hónapja és 26 napja

Graf elég durva pontot kapott!röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Ship Simulator Extremes
9.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja