Shadows of the Damned teszt

2011. július 14.
72.8971
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Alex profilja, adatai
Alex
Nézzenek csak oda! Mi került a tányéromra? A Shadows of the Damned egyenesen a Grasshopper Manufacture boszorkánykonyhájából érkezett. Összedobtak már néhány különleges falatot, de megemésztésükhöz szükség volt egy kis merészségre és a megszokottól eltérő ízlésvilágra. Vajon mit sütöttek ki ezúttal a srácok? Valami könnyen fogyaszthatóval jelentkeztek, ami mindig beválik, de hamar felejthető? Vagy egy kiadós gamertáplálékot szolgáltak fel, amelyre évek után is emlékszünk? Kössük fel a partedlit és nézzük meg közösen, hogy e különleges fogás mennyire üli meg a gyomrunkat.


Az alapanyagok
Képzeljünk el egy hatalmas passzírozó gépet, amelynek tölcsérébe a következő alapanyagok kerülnek: egy adag Alan Wake, néhány egység Resident Evil és ízlés szerint egy kis Dead Space. A hozzávalók tehát népszerű játékok, amelyekből később akár repetát is kérünk. Ám ez egyáltalán nem garantálja, hogy egyvelegük szintén megfelel az ínyenc gamertársadalom kényes ízlésvilágának. Aggodalomra azonban semmi ok! A Shadows of the Damned bevállalós receptje kifejezetten a pikáns különlegességre vágyó játékosok étvágyát elégíti ki.

Shadows of the Damned teszt - 2. kép

Felszolgálás előtt
A Grasshopper Manufacture démonokkal és sötét teremtményekkel fűszerezett új játéka egy többfogásos lakoma élvezetével kecsegtet. Izgalmas előételnek ott a történet pokoli indítása. Biztosak lehetünk benne, hogy a főfogást is véresen tálalják. A démonok meg mehetnek a levesbe! Desszertként a pörgős és változatos játékmenet szolgál, a hangulat pedig már csak a hab a tortán. Mielőtt azonban villánkra tűzzük, ugorjunk egy kicsit vissza az időben. Szeretném elmesélni, hogy mi volt a helyzet közvetlenül a tálalása előtt:
Az utóbbi évek videojáték termése elszomorított. Hol vannak a merész ötletek? Hova tűnt az "ezdekurvajó" érzés? Már-már be akartam vezetni az üdítőkről ismert No Sugar jelzés mintájára a No Idea pecsétet. Jó nagyban kitettem volna minden olyan játék címe mellé, amely futószalagról érkezik. E futószalagok mellett képzelethiányban szenvedő fejlesztők és kiadók állnak, akik "Falura jó lesz" mottóval veregetik hátba a bevált középszerűséget. Ám ekkor minden előzmény nélkül befutott egy ismeretlen játék. Semmi hype, semmi tűzről pattant marketing. Csak úgy csendben előbukkant és megmutatta, hogy így is lehet.

Shadows of the Damned teszt - 3. kép

A séfek és a tálalás
Nem kezdő szakácsok álltak a Shadows of the Damned tűzhelye mögött. Suda Goichi olyan alkotásokat vett ki a sütőből, mint a Killer 7 vagy a No More Heroes. Shinji Mikami pedig többek között a Devil May Cry vagy a Resident Evil sorozat néhány epizódját ízesítette. A játékvilág elismert séfjei ők, akik most elővették minden tapasztalatukat, hogy titkos receptjeik és más játékokból válogatott hozzávalók alapján egy méregerős mexikóit készítsenek. Így született a stuff, amelybe beleharapva félrenyelsz, az agytekervényeid zsongásba kezdenek és időnként nem érted mi történik veled. A világ kifordul magából és a játék az, amely elnyel, megrág, majd kiköp. Mindebben az a legfurcsább, hogy még élvezni is fogod!
A zenés vacsoráról Akira Yamaoka gondoskodik. Ő sem ma kezdte. Még nem jártam a holtak városában (és remélem nem is fogok), de amennyiben a pokolban muzsika szól, azt pont ilyennek képzelem. A dallamok magabiztosan követik a játék ívét. Ha kell, kiteljesedik a zene, máskor nyugtalan szólamok borzolják idegeinket, olykor pedig nyugodt taktusok teszik teljessé az élményt.

Tudjuk jól, hogy a gusztusos tálalás meghozza az étvágyat, és már a látványtól kigyullad néhány villanykörte a gyomrunkban. Nos, a Shadows of the Damned megjelenése is étvágygerjesztő! Az Unreal 3 grafikus motor egy ellenállhatatlan puncstorta bájával kelleti magát. Láttunk már szebb játékokat, ám egyvalamit nem lehet vitatni: van stílusa! Sajnos az animáció a feketeleves. Néhány ellenfelünk úgy mozog, mint akit éppen a legférfiasabb pontján csípett meg egy kőszáli sas. Ez meglehetősen életidegen egy veszélyes démontól, de még így is ijesztőbb annál, hogy kiröhögjük. Akadnak bugok is itt-ott, a hangulat azonban mindenért kárpótol.

Shadows of the Damned teszt - 4. kép

Az első falatok
Végre valami más! - kiált majd fel megannyi játékostársam, akik velem együtt beleszürkültek a minden innovációt nélkülöző folytatások éves ciklusban érkező áradatába. És valóban! A Shadows of the Damned nem a megszokott vegyes köret, dacára annak, hogy szinte minden játékelemébe belekóstolhattunk már más alkotásokban. A fejlesztők azonban újragondolták ezeket, majd nagylángon összekeverték az Electronic Arts hatalmas fazekában. Megvárták, míg kihűl és merészen felkínálták, amelynek köszönhetően új kedvenc jelent meg a TPS játékok étlapján.

Már az első kanál után kiderül, hogy nem egy könnyű Sopszka salátával van dolgunk. Nincs hosszú bevezetés, nincs ráhangolódás. Az ismert latin kifejezéssel élve "in medias res" kezdődik a történet, azaz rögtön az események közepébe csöppenünk. Azt nem tudom, hogy a mediterrán keménycsávókat idéző főhősünk mennyire beszél latinul, az viszont hamar kiderül, hogy az angollal és a spanyollal elboldogul. Bár szókincsét elsősorban fajtalankodásra felszólító igék és válogatott jelzők alkotják. A míves metaforáktól távol álló kifejezései ugyanakkor jogosnak mondhatók!

Shadows of the Damned teszt - 5. kép

Aki démonvadászatra adja a fejét, annak bizony számolnia kell kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel. Nyakkendős irodai állás, szép nyugdíj és gondoskodó szakszervezet? Ugyan már! Ez a szakma veszélyesebb munkakörnyezettel jár. Jól tudta ezt minden démonvadász. Garcia Hotspur is tudta, mégis felemelkedett a vércukorszintje, amikor holtan találta kedvesét. Forróvérű hősünk biztosan egy kis paplan alatti rosszalkodásban reménykedett, bízva abban, hogy Paula is kötélnek áll. Hazatérve azonban azt tapasztalta, hogy szeretett nője tényleg kötélnek állt, ám az említett eszköz a nyakába került. Megvalósította minden emo-s álmát és öngyi lett. Néhány pillanattal később Garcia körül is szorult a hurok, mert megjelent néhány kifejezetten rosszindulatú démon. Nem közös klarinétestre érkeztek, már a kinézetükből látszott, hogy sosem játszottak fúvós hangszeren. Főszereplőnknek sem volt sok kedve egy nótát fújni velük, viszont megszívni meg végképp nem akarta.

Egyetlen dolgot tehetett: harca bocsátkozott. Fél perccel és néhány démonnal később a klubdélután még rosszabbra fordult. Megjelent egy tiszteletet parancsoló szörnyeteg, aki hatalmas önbizalommal és három szempárral rendelkezett. Biztos kedvezményt kapna egy optikai szalonban. Fél tucat szeme ellenére szemtelenül lekezelő módon a pokol királyaként mutatkozott be, de elárulta, hogy haverjai csak Flemingnek szólítják. Paula testét és lelkét kívánta magával vinni. Garcia ezt nem nézte jó szemmel, pedig ő csak hagyományos módon, két látószervvel rendelkezett. A démonkirály valamiféle rejtélyes okból hajlott a megegyezésre, így rövid tárgyalás vette kezdetét. Szigorúan nyolcszemközt. Végül arra a megállapodásra jutottak, hogy amennyiben Garcia felkeresi a főgonosz szerepét betöltő Felminget otthonában, majd hazai pályán legyőzi őt, akkor visszakapja kedvesét. Élő kiadásban! A feladat tehát adott: látogassunk el a Pokolba, vagy közigazgatásilag odatartozó valamelyik bugyrába, küzdjünk meg a sötétséggel, győzzünk le mindenkit és mentsük meg életünk szerelmét.

Shadows of the Damned teszt - 6. kép

A főfogás
Nem egyedül kell harcolnunk a sötétség erőivel. Van egy segítőnk, aki egyben a barátunk, fegyverünk és motorunk is. Johnsonnak hívják. Mindig éppen az lesz belőle, amire szükségünk van. Tisztára mint Pom-Pom a régi rajzfilmben! Micsoda? Hogy te nem ismered Pom-Pom meséit? Akkor olvass mást, mert még túl fiatal vagy ehhez a játékhoz!
Szóval akad egy sokoldalú haverunk, aki az eszközök mellett okos tippekkel és hasznos tanácsokkal is ellát. Johnson mindent tud az alvilágról, igazán nagy koponya. Szó szerint az! Segítségét úgy tudjuk a leginkább meghálálni, ha szorgalmasan gyűjtjük a vörös és kék köveket, amelyekkel egyre jobb fegyvereket érhetünk el, illetve fejleszthetjük különböző képességeit.

Shadows of the Damned teszt - 7. kép

A harci eszközökre szükségünk is lesz, hogy vigyázni tudjunk főszereplőnk seggig tetkózott bőrére. Érdemes a ránk támadó démonok fejét célozni, mert egy pontos találat után azonnal kifekszenek szegények. De elbánhatunk durvábban is velük: ha végtagjaikra célzunk, akkor több csonkolást láthatunk, mint bármelyik távol-keleti kung fu filmben. Harc közben időnként vessünk egy pillantást életerőnkre, amely két szakaszból áll. Amennyiben az automatikusan visszatöltődő első rész elfogy, elkezd csökkenni az energiánk. Az életerőt azonban a pályákon fellelhető szeszes italok fogyasztásával helyreállítatjuk. És még azt mondják, hogy az alkohol káros! Ahogy haladunk előre a játékban, az ellenfelek egyre nagyobb számban támadnak. Hamar rájövünk, hogy gyakran a sötétség burka védi őket, mint az "Add ide a didit" című szám előadóművészét. A fegyverekkel ilyenkor pont úgy nem jutunk megoldásra, mint az említett énekes egy elsőfokú egyenlettel. Először tehát fényt kell varázsolnunk valahogy. Érdemes alaposan körülnézni a sötétségbe burkolózó helyszíneken, mert a közeli épületeken mindig akad egy kecskefej.

Ebbe kell belelőni és máris fény árasztja el az utcákat. Miért pont kecskefej? Ezt Garcia is megkérdezi Johnsontól. Nem lövöm le a poént, de ez is egyike a sok-sok vicces dialógusnak, amely az egész játékot jellemzi. De ne keressünk logikát! Ez az alvilág, ahol nincsenek bevett szabályok. Nem szabad meglepődni, ha démonok kúsznak elő a föld alól, vagy ijesztő hangon zokogó, kőből vésett torz gyermekfejek őrzik az ajtókat. A Shadows of the Damned rengeteg olyan szürreális ötletet tartalmaz, amelynek láttán csak pislogunk, vagy felkiáltunk: "Ne már! Ez most komoly?" Vannak pillanatok, amelyek érvényes útlevéllel lépik át a jó ízlés minden határát. Mégsem botránkozunk meg, mert ennek a játéknak egyszerűen jól áll. A fejlesztők nem törődtek íratlan szabályokkal vagy előítéletekkel. Kemény, trágár, vicces és szórakoztató anyagot főztek az olykor észrevétlenül, olykor gátlástalanul ellopott ötletekből. Itt lazán belebotlunk néhány ezer éve nem látott, oldalra scrollozós lövöldözős pályába 2D grafikával, a következő pillanatban pedig a Johnsonból alakult fáklyával adunk pokoli pofont a démonoknak.

Shadows of the Damned teszt - 8. kép

Étkezés után
Végigjátszás után azok fogják mind a tíz ujjukat megnyalni, akik nem ijednek meg a pikáns ízektől. Kell az élvezetéhez egy egészen pici beteg lelkület, vagy valamiféle morbid életérzés, mert ezúttal nem a bevált receptet nyomják le a torkunkon. A Shadows of the Damned messze áll a vasárnapi húsleves és rántott csirke unalomig megszokott ízétől. Olyan alkotás került a terítékre, amelybe muszáj belekóstolni ahhoz, hogy megtudjuk szeretjük-e. Talán lesznek, akik ökölbe szorult arccal fordulnak el tőle, ám úgy hiszem, a legtöbbünkben kellemes utóízt hagy a végigjátszás után.

Shadows of the Damned / Tesztplatform: XBOX360

a polcon a helye
  • Stílus: TPS
  • Megjelenés: 2011. június 21.
  • Ár: 11.500 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Morbid, de lazán stílusos
  • Hatalmas hangulat
  • Végre valami más
  • Néhol bugos
  • Csak 8-10 órás játékidő
  • Gyengén animált ellenfelek
  • Hang
    9
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    9
8.3
Shadows of the Damned egyenesen a Grasshopper Manufacture boszorkánykonyhájából érkezett. Összedobtak már néhány különleges falatot, de megemésztésükhöz szükség volt egy kis merészségre és a megszokottól eltérő ízlésvilágra. Vajon mit sütöttek ki ezúttal a srácok? Valami könnyen fogyaszthatóval jelentkeztek, ami mindig beválik, de hamar felejthető? Vagy egy kiadós gamertáplálékot szolgáltak fel, amelyre évek után is emlékszünk? Kössük fel a partedlit és nézzük meg közösen, hogy e különleges fogás mennyire üli meg a gyomrunkat. '>
Shadows of the Damned egyenesen a Grasshopper Manufacture boszorkánykonyhájából érkezett. Összedobtak már néhány különleges falatot, de megemésztésükhöz szükség volt egy kis merészségre és a megszokottól eltérő ízlésvilágra. Vajon mit sütöttek ki ezúttal a srácok? Valami könnyen fogyaszthatóval jelentkeztek, ami mindig beválik, de hamar felejthető? Vagy egy kiadós gamertáplálékot szolgáltak fel, amelyre évek után is emlékszünk? Kössük fel a partedlit és nézzük meg közösen, hogy e különleges fogás mennyire üli meg a gyomrunkat. '>
18 hozzászólás

davidka55

13 éve, 3 hónapja és 25 napja

rohatd jó csipen az ilyen gaméket tetszik az egész jó a hangulataröhögő smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 hónapja és 20 napja

Félelmetes game. Most a Dead Island amit annyira várok, mint ezt vártam. Horrorfüggő lettem!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 7 napja

patika99, itt nem lehet játszani, ez egy online magazin, olyan mint amit az újságárusoknál is kaphatsz, csak ezt neten olvasod.

válasz erre

marco

13 éve, 10 hónapja és 7 napja

Alex kolléga, szánom bánom bűnömet, hogy csak most olvastam el a remek receptet.röhögő smiley Estére éppen jó volt skyman iménti üzenőfali poénjaihoz, de kiemelném a számomra legszebb mondatot:

"Megvalósította minden emo-s álmát és öngyi lett."

Kész!röhögő smileyröhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

patika99

13 éve, 10 hónapja és 8 napja

Vendég írta:
Eleve a kérdésedet nem értem. Hogyhogy itt játszani? Hol? Egy internetes magazinban? Hogy, mi módon???meglepett smiley
azért írtam így mert sokan mondják olyan jó ez a játék meg minden biszbasz

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 9 napja

patika99 írta:
sziasztok én most regisztráltam valaki tudna segíteni hogy itt lehet-e játszani ha igen akkor hol köszi előre is kacsintó smiley
Eleve a kérdésedet nem értem. Hogyhogy itt játszani? Hol? Egy internetes magazinban? Hogy, mi módon???meglepett smiley

válasz erre

patika99

13 éve, 10 hónapja és 9 napja

hahó vki van mert ha nem dühi leszek meglepődött smiley

válasz erre

patika99

13 éve, 10 hónapja és 9 napja

sziasztok én most regisztráltam valaki tudna segíteni hogy itt lehet-e játszani ha igen akkor hol köszi előre is kacsintó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 19 napja

// OFF
én épp azért kommentelek épp itt, mert nem kötelező a reg. rühellem amikor kötelezővé teszik azért hogy elmondjam a véleményem. ha akarok úgyis beregelek. ennyi.
// ON

Nagyon nagy game. Sokáig vártam a megjelenést, mert már lehetett látni az előzetesekből, hogy ez valami egész új dolog lesz. Kár hogy ilyen rövid lett.szomorú smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 19 napja

Alex írta:
Nem toborzókampányba kezdtem, csak kíváncsiságból kérdezem: Miért nem regisztráltok az oldalra? Így legalább tudnám, hogy kitől kapom az elismerő szavakat, vagy esetleg a kritikát. Néha nagyon kíváncsi vagyok. mosolygó smiley

Valaki kérdezte a játszhatóságot: - Igen, az egy kicsit gatya. Nehézkes a célzás és olykor képen kívülre kerülnek az ellenfelek. Ez egy gyenge pont, de azért nem vészes.
Magam részéről azért nem regelek, mert melóból nyomom, és nincs engedélyezve a cookie. Így hiába regelek, nem működik.szomorú smiley Javascriptünk sincs, úgyhogy van amit nem is tudok 100%-ban kiélvezni (nem itt, hanem más oldalakon pl).

Slusszpoén: netkávézóban dolgozom!röhögő smiley

válasz erre

Alex

13 éve, 10 hónapja és 19 napja

Nem toborzókampányba kezdtem, csak kíváncsiságból kérdezem: Miért nem regisztráltok az oldalra? Így legalább tudnám, hogy kitől kapom az elismerő szavakat, vagy esetleg a kritikát. Néha nagyon kíváncsi vagyok. mosolygó smiley

Valaki kérdezte a játszhatóságot: - Igen, az egy kicsit gatya. Nehézkes a célzás és olykor képen kívülre kerülnek az ellenfelek. Ez egy gyenge pont, de azért nem vészes.

válasz erre

Vendég

13 éve, 10 hónapja és 19 napja

Nagyon nagy játék, mondom kutakodok. Rákerestem, erre kijön a Game Channel, amin nagyjából ezer éve nem jártam.mosolygó smiley A teszt nagyon jó lett, szerintem megint itt ragadok.mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Shadows of the Damned
11.500 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaKisember001 profiljatotyak profilja