Scooby-Doo! - First Frights teszt

2011. december 25.
78.7251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lac profilja, adatai
Lac
Minden történetnek van kezdete, minden legenda megszületik valamikor. Feltehetőleg nincs élő ember, aki nem hallott volna már a világ egyik, legtöbb rejtélyét felderítő nyomozócsapatról, akik hivatása nem más, minthogy a köznépet terrorizáló szörnyetegek rejtélyéről rántják le a leplet - ami azt illeti, sokszor a szó szoros értelmében. Bizony ám, a Rejtély Rt.-ről van szó, a mesteri csapatról, ami mindig ott van, ahol a rémek, s ha már így hozza a véletlen, akkor felgöngyölíti a szálakat. Scooby-Doo: First Frights teszt következik!
Advertisement



Scooby-Doo! - First Frights teszt - 2. kép

A Scooby-Doo: First Frights, azaz Első ijesztések nem új hús a piacon, mégsem meglepő, ha eddig nem hallott róla az ember. A játék eredetileg 2009 szeptemberében jelent meg, ám a legnépszerűbb újgenerációs konzolok helyett "csupán" PlayStation 2-re, valamint a Nintendo Wii-re és DS-re. Hogy mi késztette arra a Warner Bros-t, hogy két évvel az eredeti kiadás után egy új platformra is megjelentesse a játékot, nem tudni, mindenesetre ezután már a PC-s tábor Scooby-Doo rajongói is belevethetik magukat az élvezetekbe... feltéve ha az életkoruk nem haladja meg a tíz évet.

Egységes alaptörténetről nem beszélhetünk a First Frights-szal kapcsolatban, lévén a játék négy teljesen eltérő fejezetben tárja elénk a Rejtély Rt. kalandjait. Minden fejezet egy rajzfilmrésznek felel meg, azzal a különbséggel, hogy ezúttal hőseink fiatal, tízéves alteregóik "játsszák" a főszerepet.

Az első epizódban a Musical fantomjáról kell lerántaniuk a maszkot, aki mindenáron megpróbálja ellehetetleníteni a színjátszó kör munkáját. A második rész egy vidámparkra, és a benne ólálkodó hatalmas robotra fókuszál, aminek köszönhetően az emberek messze elkerülik a szórakozás ama fellegvárát. Azt ezt követő fejezet főszereplője egy hatalmas rákszörny, ami a békés kikötőfalut háborgatja, míg az utolsó epizódban a banda egy kísértetjárta kastély okozta élvezetekbe kóstol bele.
Nem meglepő módon a rejtélyek egyikéért sem Agatha Christie a felelős, de becsülendő módon a fejezetek végén nekünk kell kitalálnunk, hogy a gyanúsítottak közül ki a valódi tettes, megmozgatva ezzel egy kicsit a játékosok agytekervényeit.

Scooby-Doo! - First Frights teszt - 3. kép

A First Frights alapesetben egy érdekes program lenne, azonban sajnos nagyon hamar unalomba fullad. A játékmechanizmus megegyezik az újabb LEGO játékokéval, azaz egyszerre két karakterrel a pályán kell végigverekednünk magunkat a különböző szinteken. A verekedést egyébként érdemes szó szerint venni. A pályákon nincs más dolgunk, mint A pontból eljutni a B-be, mialatt összetörünk minden utunkba kerülő tárgyat, s összegyűjtjük a belőlük kihulló Scobby-snackeket. Az ellenségek legyőzéséért szintén kekszek járnak, amiket két pálya között kosztümökre költhetünk. Az új ruhák új képességeket adnak hőseinknek, amik azonban nem feltétlen erősebbek az alap göncöknél. Nem nehéz levonni a következtetést, hogy így nagyon a kutyacsemegékre sincs szükségünk. Ez azt jelenti, hogy felesleges lezúzni az utunkba kerülő tárgyakat, mi több, az ellenségeket sem kell elpusztítanunk, elég, ha csak kikerüljük őket, és elszaladunk mellettük, a pálya új szakaszához érve ugyanis el fognak tűnni mögülünk. Ez a gyakorlatban nem csak azt jelenti, hogy kevesebbet kell csapkodunk a billentyűzetet, hanem azt is, hogy egy szint harmadannyi idő alatt végigvihető, mint ahogyan azt a készítők megálmodták.

Scooby-Doo! - First Frights teszt - 4. kép

Természetesen a kooperatív mód csak opcióként, nem pedig kötelező elemként van jelen, így aki éppen nem talál párt, vagy másik kontrollert, az is nyugodtan nekiveselkedhet a kalandozásnak, ugyanis a gép megfelelően végzi a dolgát, hiba nélkül irányítja a "másik" karaktert.

Pályák közül egyébként háromféle található a játékban. A legtöbb szinten harcolunk és ugrálnunk kell, ezek teljesítéséhez minimum húsz-huszonöt perc szükséges. Minden fejezetben található még egy üldözéses pálya, amelyen - ki gondolná - üldözik hőseinket, s a feladatunk nem más, mint... elmenekülni. A harmadik típus nem más, mint a fejezetek legutolsó pályája, ahol az éppen aktuális fő gonosszal kell megküzdenünk. Kis logikával kitalálható, hogy mi a feladat, a végrehajtás pedig nem sok problémát okoz, ha már egyszer rájött az ember a szisztémára.

Scooby-Doo! - First Frights teszt - 5. kép

Minden szereplő két támadásmóddal rendelkezik, valamint mindegyikőjüknek van egy különleges képessége, amelyet speciális helyzetekben használhat. Fred ütni képes, valamint kólabombái segítségével több ellenségben is kárt tud tenni egyszerre. Ezen felül erejének köszönhetően bizonyos platformelemeket tud mozgatni. Vilma a könyvdobálás mellett blokkolni bírja a támadások, valamint tudja használni a számítógépeket is. Diána mini-vadmacskaként üt és rúg, valamint gyakorlott rúdtáncosként képes a csöveken mászkálni. Bozont a blokkolás és csúzlizás mellett a yoyójával a nehezen elérhető helyekre is könnyen el tud jutni, míg Scooby a kutyaajtók használata mellett egy adag virslivel csapja le a rémségeket.

Míg a harcok tekintetében nincs sok probléma a játékkal - sőt, egyes ellenségek esetében még egy kis taktikázásra is lehetőségünk van -, addig az ugrálós részek szabályosan a sírba vittek. Mivel platformjátékkal van dolgunk, ezekből is kapunk rendesen, azonban köszönhetően a béna kameraállásnak, a teljesítésük korántsem olyan egyszerű, mint megvívni a csatákat. Öröm az ürömben, hogy az elvétett ugrások nem sokban vetik vissza az előrehaladásunkat, lévén, ha lezuhanunk, azon nyomban újjáéledünk pár méterrel a zuhanás pontja előtt. Magyarul próbálkozhatunk annyiszor, ahányszor szeretnénk, az egyetlen gátat a félelmünk növekedése jelentheti.

Scooby-Doo! - First Frights teszt - 6. kép

Apropó, a félelem. Mivel a First Frights elsősorban a kisgyereknek készült, ezért a készítők nagyon helyesen úgy határoztak, hogy a halál ne képezze a játék szerves részét. Ha hőseink sebződnek, vagy éppen lezuhannak valahonnan, akkor nem az egészségük csökken, hanem a bátorságuk, így ha az eléri a zérót, akkor vége a pályának.

Mivel a játék először gyenge hardverrel szerelt konzolokra jelent meg, ezért túlzottan szép grafikát nem szabad tőle várni. Nos, a játék kinézete PC-n sem lett sem lenyűgöző, sem pedig szép, de tény és való, hogy a célnak éppen megfelel, a célkorosztály tagjai pedig hátha kibírják valahogy HDR és DirectX 11 nélkül...

Scooby-Doo! - First Frights teszt - 7. kép

Ami a hangokat illeti, a játék ezen a téren is vegyesen teljesít. A zenékkel és az effektekkel nincs probléma, azonban a szinkronhangokat valahogy nem sikerült eltalálni. Persze túltehetjük magunkat azon, hogy a színészek sokszor nulla átéléssel olvassák fel a szövegeket, ami azonban igazán zavart, az a szóviccek után hagyott hatásszünet, majd az azt követő gépi nevetés. A probléma az, hogy a hatásszünet túl nagy, a műnevetéssel pedig inkább kínossá válik a dolog, mint viccessé.

Az ugrálós részeket leszámítva az irányítással nincs különösebb gond. Az egeret egyáltalán nem kell használunk, s a teljes kontroll kimerül néhány billentyű ütemes csapkodásában, túlbonyolítottnak tehát nem nevezhetjük a dolgot. Nem beszélve arról, hogy a játék támogatja a kontrollereket, szóval egyrészt két játékos is könnyen megfér a monitor előtt, másrészt, ha éppen társak nélkül maradtunk, akkor is igénybe vehetjük azt, kényelmesebbé téve magunk számára a játékot.

Scooby-Doo! - First Frights teszt - 8. kép

Mindent összevetve a Scooby-Doo: First Frights nem egy rossz játék. A fiatalabbak biztosan élvezni fogják, de valójában én magam is elszórakoztam vele, korom ellenére. A harcok elérik az "egészen jó" kategóriát, az ugrálós részek azonban szabályosan borzasztóra sikerültek. Szerencsére az összkép inkább pozitív, így bátran ajánlom egy bizonyos korosztály alattiak számára. Egy kérdés azonban végig ott motoszkált a fejemben: Fredék tízévesként miért furikáznak az egész országban szülői felügyelet nélkül?

Scooby-Doo! - First Frights / Tesztplatform: PC

ne várj sokat tőle...
  • Stílus: Platformer
  • Megjelenés: 2011. december 10.
  • Ár: 7.590 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Kooperatív mód
  • Mégiscsak Scooby-Doo
  • Technikailag gyenge lábakon áll
  • Idegesítő ugrálós részek
  • Hang
    5
  • Grafika
    4
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    5
5.3
17 hozzászólás

Vendég

10 éve, 6 hónapja és 24 napja

Szerintem nagyon jó

válasz erre

Vendég

10 éve, 7 hónapja és 5 napja

Nem tudja valaki megmondani a telepítési kódot mert elvesztettem szomorú smiley(

válasz erre

Vendég

11 éve, 1 hónapja és 27 napja

kacsintó smileykacsintó smiley

f

válasz erre

Vendég

12 éve, 3 napja

kacsintó smileyröhögő smileymosolygó smileynagyon jó játék

válasz erre

virág niki

13 éve, 3 hónapja

sziasztokmosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 13 napja

Vendég írta:
az a graf te jó égröhögő smiley
Nem egy Unreal de ennek nem is kell...mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 14 napja

az a graf te jó égröhögő smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 14 napja

El lehet vele lenni. Nem is lett túlértékelve ahogy látom, ennyit is ér. Pár óra szórakozásnak teljesen jó.

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 15 napja

Az gaz ha ez nekem tetszik?mosolygó smiley Pedig nem 7 eves vagyok...mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 15 napja

BDSAeron írta:
Te jó ég! röhögő smiley Valahogy a LEGO széria jobban bejött.
Ebből volt Lego?meglepett smiley

válasz erre

BDSAeron

13 éve, 3 hónapja és 15 napja

Te jó ég! röhögő smiley Valahogy a LEGO széria jobban bejött.

válasz erre

Vendég

13 éve, 3 hónapja és 15 napja

jópofa game

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Scooby-Doo! - First Frights
7.590 Ft-tól
kövesd a játékot!
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljaM.O.R.P.H. profiljamarco profilja