Rush for Glory teszt

2014. július 19.
71.5781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Hiába szeretik nagyon sokan a tower defense műfajű videojátékokat, a stílus sajnos ma már nagyon ritkán, sőt mi több, mondhatni egyáltalán nem fordul elő a tripla-A kategóriás művek világában. Noha hatalmas népszerűségnek örvend a Plants vs Zombies, kiválóan szórakoztunk a műfajt kiforgató Orcs Mus Die-jal, de nem is emlékszem már rá, hogy mikor érkezett utoljára olyan alkotás ebben a kategóriában, amire nem sajnálta a pénzt egy kiadó.
Advertisement


A műfaj tehát be lett szorítva az úgynevezett indie-világba, ahol azonban második virágkorát éli, hiszen a múltban gombamódjára szaporodtak a független fejlesztésű, ámbár egy kaptafára épülő tower defense művek. Egy ilyen alkotást mutatnánk be nektek aktuális játéktesztünkben is, lévén a Rush for Glory mögött egy fiatal, 2011 óta létező csapat húzódik meg, a Parse Game Studio képében, akik korábban még egyetlen komolyabb projektet sem készítettek, így lényegében most debütálnak a nagy nyilvánosság előtt, és ha ezt szem előtt tartjuk, akkor azonnal kijelenthetjük, hogy így már nem is olyan rossz, amit letettek nekünk az asztalra.

Noha a csapat hivatalos oldala szerint a Parse Game Studio a casual alkotásokra szakosodott, azonban a Rush for Glory játékcím mögött - még mindig nem tudom, hogy honnan nyúlták ezt a nevet, de nagyon ismerős - korántsem egy alkalmi játékosoknak szánt mű húzódik meg, hanem egy mondhatni összetett, komoly taktikai érzéket igénylő stratégia. Merthogy a Rush for Glory egy tower defense alapokon nyugvó stratégia, amelyben valós időben zajlanak az események, a mi feladatunk pedig lényegében egy mondattal elintézhető: minden erőnkkel meg kell akadályoznunk, hogy az ellenfél elérje célját.

Super cinematic blend scope ultra hd kameraállás

Super cinematic blend scope ultra hd kameraállás


Természetesen a Rush for Glory-hoz egy történet is tartozik, amire mindent lehet mondani, de olyan szavakkal aligha illethetnénk, mint az összetett, a meglepő vagy a fordulatos. Az alkotás sztorija ugyanis inkább klisés és unalmas, egy idegen inváziót mesél el nagyjából két mondatban - de tényleg ennyi: "Jancsi, gyünnek az idegenek, jól meg köll védenyi a világot..." - szóval nem emiatt fogjuk szeretni a játékot, ami nem is feltétlenül baj, hiszen a tower defense alkotásokat általában soha nem emiatt kedveltük, hanem azért, mert odaszegeztek minket a képernyő elé, méghozzá már-már veszélyesen hosszú időre.

Hogy megvan-e az a bizonyos báj a Rush for Glory-ban, aminek köszönhetően annyira belefeledkezhetünk a védekezésbe, hogy közben megáll körülöttünk a világ, hogy hiába sír a gyerek, hogy hiába üvölt az asszony, hogy még az új Judas Priest lemez is csak egy tucat heavy metal anyagnak tűnik? Összességében igen, a probléma nem is ezzel van, sokkal inkább azzal, hogy egyszerűen nem sorakoztattak fel a fejlesztők olyan mennyiségű tartalmat, ami miatt ez a belefeledkezés hosszabb mértékben is fenntartható lenne, hiszen 1-2 óra alatt én személy szerint ráuntam a játékra, és őszinte leszek: nem is igazán vágytam arra, hogy ismét védjem a Földet az idegenektől.

A repülők frankón repülnek, lesz*rják hogy merre van az út

A repülők frankón repülnek, lesz*rják hogy merre van az út


Nyilván egy erősen nyomott árú alkotástól - valamivel több mint 3 ezer forintot kóstál, tehát nagyobb akciók során egy-kétszáz forintokért is beszerezhetjük majd - nem is lehet azt várni, hogy olyan tartalmat kapjunk, mint egy nagy költségvetésű játéktól, de azért valamit még kitalálhattak volna az alkotók. A 30-féle ellenfél ugyanis bár szépnek hangzik, de a gyakorlatban rengeteg az átfedés és az egyezés, így nincs közöttük annyi különbség, hogy mindegyikhez más és más taktikát kellene alkalmaznunk, tehát ráakadhatunk egy-két olyan kombinációra, ami szinte áthatolhatatlan védelmet jelent, ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy nem jutnak el a megindult csapatok a célig.

Hogy konkrétabban is átlássátok a Rush for Glory játékmenetét, egy olyan tower-defense alkotásról van szó, amelyben fiktív kacskaringós pályákon, előre meghatározott útvonalon haladó idegen haderőket kell megállítanunk abban, hogy eljussanak a kijelölt pontra. A védekezéshez leginkább a pályák mellé szabadon letehető tornyokat vehetünk igénybe - kemény ötfélét -, amelyeket a folyamatosan gyülekező pontjainkból fejleszthetünk, de természetesen nem csak velük, hanem más segítséggel is akadályozhatjuk a támadókat. A tornyok mellett ugyanis például állíthatunk nekik csapdákat, lassíthatjuk is őket - egy jó sűrűn rakott toronysor, valamint egy lassítás brutális pusztítást tud végezni -, de akár még zárótüzet is küldhetünk rájuk, ha szeretnénk biztosra menni.

Sivatagi vhiar

Sivatagi vhiar


Hogy mi ezek után az alapvető gondom a Rush for Glory-val? Összességében az, hogy a fentiekben szinte a teljes tartalomról és lehetőségről meg is emlékeztünk! Nyilván vannak apróbb színesítések, így az ellenféltípusok, a játék sebességének kontrollálása, a különféle mini-játékok, vagy a többtucatnyi fejlesztést adó technológiai fa képében, azonban ezek mind-mind arra az 1-2 órára elegendőek csak, amennyire képes lekötni minket a végeredmény.

Mivel egy független fejlesztésű, illetve egy alacsony költségvetésű projektről van szó, éppen ezért természetesen nem csak a játékmenet, hanem a grafika tekintetében sem kell például túl nagy minőségre számítanunk. Hiába van ugyanis mozis kameranézet - opcionális természetesen - közelebbről csak még jobban előtűnik, hogy még indie-ként is mekkora hiányosságai vannak a játéknak. A végeredmény nyilván szintjéhez mérten nem csúnya, távoli nézetből teljesen megállja a helyét, de láttunk azért már ennél szebb címeket is ebben a kategóriában, pontosabban elvártunk volna valami szebbet ebben a kategóriában. Mindez igaz sajnos a hangokra és a zenékre is...

Zárótűz. Se ki se be. Akármennyire király kis űrlény vagy!

Zárótűz. Se ki se be. Akármennyire király kis űrlény vagy!


Mindent összevetve, a Rush for Glory véleményem szerint egy igazi tucatjáték lett, amit az ember nagy örömmel megvesz valamelyik leárazáson azért, hogy az egy-kétszáz forintjáért cserébe utána 1-2 óráig szórakozzon, aztán örökre törölje a gépéről a játékot. Nem lesz belőle sem klasszikus, sem meghatározó alkotás, ellenben annyira azért nem is borzasztó a végeredmény.

Ha egy kicsit több tartalmat kapott volna a fejlesztők részéről, akkor mi is jobban örültünk volna neki, így azonban egy kicsit lefelé görbül a szánk, mert annyira szerettük volna, ha a Rush for Glory egy jó körökre osztott stratégia lesz, de sajnos csak egy újabb átlagos próbálkozás lett. Majd legközelebb!

Rush for Glory / Tesztplatform: PC

egynek jó...
  • Stílus: Tower defense
  • Megjelenés: 2014. június 17.
  • Ár: 2.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • egy időre függőséget okoz
  • olcsó
  • igazi tower-defense hangulat
  • nulla egyediség
  • túl kevés tartalom
  • az a sztori...
  • Hang
    5
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    6
6
8 hozzászólás

angol26

10 éve, 5 hónapja és 6 napja

De legalább gyengébb laptopokon is elporoszkál!

válasz erre

zender

10 éve, 5 hónapja és 21 napja

Ronalddo írta:
Unaloműzőnek nem rossz, de ez nem pc-re való. Túl egyszerű a grafika, minimális a kihívás. Mobilra vele, buszon lehet vele jókat játszani.mosolygó smiley
Ez is egy opció valóban! mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

10 éve, 5 hónapja és 21 napja

Unaloműzőnek nem rossz, de ez nem pc-re való. Túl egyszerű a grafika, minimális a kihívás. Mobilra vele, buszon lehet vele jókat játszani.mosolygó smiley

válasz erre

zender

10 éve, 6 hónapja és 1 napja

Na az ilyen játékért nem adnék pénzt. Legalábbis ennyit biztos nem. Nem néz ki rosszul, ettől a stílustól nem kell többet elvárni, de látszik, hogy unalmas, kevés az ágyú (teszt szerint) és semmi újat nem nyújt.

Majd a következő része...mosolygó smiley

válasz erre

marco

10 éve, 6 hónapja és 1 napja

Pár órát csapattam vele én is, nálam eleve a műfaj nem annyira fekszik, viszont mobilon épp ennek látnám értelmét - pont oda való.

Man: A Quest for Glory-ra hasonlít picit a cím.mosolygó smiley

válasz erre

petrovicsz

10 éve, 6 hónapja és 2 napja

Megvárom a 2-300 ft-os akciót szerintem...mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

10 éve, 6 hónapja és 2 napja

Nem csipem a tower defense játékokat, nagyon unalmas mind. Így elolvasva a tesztet, ez sem fogja velem megszerettetni a műfajt...röhögő smiley

válasz erre

Hentes

10 éve, 6 hónapja és 2 napja

Hát nekem eléggé tetszik így képekről!

válasz erre
Rush for Glory
2.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljaM.O.R.P.H. profiljamarco profilja