Rocket League Collectors Edition teszt

2016. június 30.
73.1571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Sophiaso profilja, adatai
Sophiaso
Kéne valami új játékot fejleszteni. Olyat, amilyet még senki sem csinált - mondta Józsi Sanyinak az éves céges brainstormingon. Arra gondoltam, hogy a foci mindenhol eladható téma, de nem akarok még egy FIFÁ-t csinálni. Mivel kombináljuk a labdarúgást? Az nem izgalmas, hogy gyerekek vagy kutyák fociznak. A szex és a labdák csak Thaiföldön működnek. Mi is lehetne a jó... Tudom már! Legyenek benne AUTÓK!
Advertisement


Valahogy így pattanhatott ki a Rocket League ötlete a Psyonix fejlesztőinek fejéből, ugyanis a focizó virtuális autók témája ritkán jön fel egy átlagos beszélgetésben. Legalábbis ott, ahonnan én jövök.

Ezzel nagyjából össze is lehet foglalni a játék lényegét, ugyanis a Rocket League-ben a játékosnak csupán egy feladata van: az ellenség kapujába terelni a labdát azzal a kisautóval, amit választott magának. Sem a foci, sem az autóvezetés szabályait nem kell ismerni és betartani, a különböző tutorialok is csak a kapura lövést/védést gyakoroltatják, nincsenek szögletek és tizenegyesek, és nincsenek etikai szabályok sem.

Dobjunk rá egy Teszlek Süveget és máris jobban gurul! NEM.

Dobjunk rá egy Teszlek Süveget és máris jobban gurul! NEM.


Tényleg csak ennyi: van egy autónk és egy nitrónk, van egy labda, no és van egy verseny. És meglepő, de mindez tökéletesen működik együtt. Olyannyira hogy a dolog Collectors Edition-t is kapott a napokban.

Sosem gondoltam volna, hogy ez az ötlet tényleg beválhat, és hogy ennyi játékost (köztük engem is) le tud kötni. Hasonlóan pörgős, mint egy Overwatch-meccs, és hasonlóan addiktív, mint az egyperces Bejeweled-körök: az intenzív, rövid mérkőzések előhozzák a "csak még egyet"-effektust, ami jelentősen megnöveli a játék újrajátszási értékét.

Bizony, az egyszerű alapötlet ellenére van mit csinálni: játszhatunk 1v1, 2v2, 3v3 vagy 4v4 online meccseket, esetleg helyi osztott képernyőn élhetjük újra azokat az időket, amikor még volt Nintendónk és egymást szivattuk Mario Kartban. A Rocket League csocsós/focis alappályáin kívül extrém megoldásokat is választhatunk, amelyek némelyikét mintha a Tron-filmek ihlették volna, és a két kapu nem egymással szemben, hanem egy nyakatekert pálya különböző részein helyezkedik el. A cél mindenhol ugyanaz, több gólt lőni, mint az ellenfél, ezzel pedig dicsőséget, achievementeket/trófeákat, rangot, no és tárgyakat szerezni négykerekűjeinkre.

Aki gyorsabban odaér az rughatja a gólt! Ohh wait!

Aki gyorsabban odaér az rughatja a gólt! Ohh wait!


A játék talán egyetlen szembeötlő hiányossága éppen az egész esszenciájában, azaz az autókban rejlik. Mérkőzéseink során egyre több "kisautó" válik elérhetővé számunkra, amelyeket különböző kerekekkel, festésekkel, sapkákkal (!) és zászlókkal tuningolhatunk. A probléma ott kezdődik, hogy sajnos ez csupán optikai tuning: a fagyiskocsi, a versenyautó és a Hummer között nincs semmilyen teljesítménybeli különbség, pontosan ugyanolyan gyorsak, erősek, szívósak és ugyanazt tudják, mint az összes többi "skin" a Rocket League-ben.

Így persze megvan a lehetősége a kezdő, nem mikrotranzakciókon nevelkedett játékosnak arra, hogy pusztán tudásával nyerjen, ám nekem hiányzik legalább egy olyan játékmód, ahol tényleg számít, hogy a gyorsabb vagy az erősebb autót választom-e a harchoz. Hiszen a focisták sem egyenlő tudásúak (mondjuk a csocsóbábuk igen. Bár a harmadik kék sorból Pista szerintem több gólt rúgott, mint a többiek)...

Hoppá itt egy a gépSzalai!

Hoppá itt egy a gépSzalai!


Mivel nem kell sok mindenre figyelni és az autóink is ugyanazt tudják, a reflexekre és a helyzetfelismerő képességünkre kell támaszkodnunk akkor, ha tényleg csapatban szeretnénk dolgozni. Az ellenség autója bármikor meglökhet, sőt, ha van kellő nitrója, akkor akár meg is semmisíthet minket, így mindig résen kell lenni, hogy a pályán ki hol tartózkodik, és néha bizony érdemes a csapattársakat is nézni, hogy hol tudunk segíteni egy gólban vagy hol akadályozunk meg éppen egyet.

Valószínűleg főleg kezdő játékosoknál fordul gyakran elő, hogy mindenáron bele akarnak "rúgni" a labdába, amivel lehet, hogy pont elterelik azt a céltól, ne adj' isten buzgóságukkal meg is akadályozzák a csapat gólját. Könnyű ebbe a hibába esni, ugyanis tényleg nagyon pörgősen zajlik minden a csatamezőn, a játék gyorsaságát pedig a folyamatosan felvehető nitró és az autókat megfogó oldalsó háló teszi még intenzívebbé.

Jövök, megyek, labdát viszek!

Jövök, megyek, labdát viszek!


Ráadásul kétféle kameraállásból is választhatunk: a külső nézeten kívül van egy kifejezetten a labdára fókuszáló kamera is, ami azt jelenti, hogy bár így egy kicsit nehezebb irányítani az autónkat, a pályája némileg folyamatosan korrigálva van, és mindig a labda felé tudunk menni. (Na és pontosan így lehet könnyen nem figyelni arra, hogy a többiek mit csinálnak.)

A Rocket League meglepően élvezhető játék, legalábbis kis dózisokban. Annak ellenére, hogy pörgősek a meccsek és egyértelműen jelen van a "csak még egyet"-hatás, éppen egyszerűsége miatt lehet hamar ráunni. Ez nem azt jelenti, hogy végleg otthagyná egy játékos a mókát, inkább azt, hogy a játék jellege miatt inkább a napi pár perces szórakozásra alkalmas.

Ők még nem tudják, micsoda tehetség lapul a süveg alatt. Igaz még én sem...

Ők még nem tudják, micsoda tehetség lapul a süveg alatt. Igaz még én sem...


Annak viszont elég jó, ugyanis könnyen elsajátítható, hamar jutalmaz minket, és egyelőre nem lesz gond azzal, hogy nem talál online játékostársakat, ugyanis rengetegen játsszák (amit számszerűsítve láthatunk is, amikor meccset keresünk).

A Rocket League Collectors Edition az alapjátékon felül megkapta a Supersonic Fury, a Revenge of the Battle-Cars és a Chaos Run DLC-ket is, valamint néhány extra autót.

Kíváncsi vagyok, mi lesz a Psyonix következő dobása. Vajon megint összehoznak majd két, látszólag lehetetlen sportot? A rúdtáncos távolugrók, a kettlebellt dobáló crossfites kézilabdások, esetleg a pankrátor szinkronúszók játékára kíváncsi lennék. Ha valaki, ők valószínűleg meg tudnák csinálni.

Rocket League Collectors Edition / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2016. június 24.
  • Ár: 8.790 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Őrült ötlet... de működik
  • Pörgős, addiktív meccsek
  • Könnyen elsajátítható és hamar jutalmaz
  • Az autók csak kívülről különböznek
  • Az első beleszerelmesedés végével nem köti le sokáig az embert
  • A matchmaking nem mindig kiegyensúlyozott
  • Hang
    7
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    9
7.5
11 hozzászólás

Adi86

8 éve, 4 hónapja és 14 napja

Gólem írta:
7.5 nem is rossz, szerintem még sok is neki! röhögő smiley
Hát én kb a steam-es megjelenés után 3 héttel vettem. Akkoriban én kb 80% adtam volna rá. De most hogy ott van a Lab, Hoops és véletlenszerű droppolás úgy már megadnám neki a 90%-ot. Egyébként RL kiváló akár 15-20 perces kikapcsolódásra és kompetitív szférában is megállja a helyét. Barátokkal meg egyenesen kivalló kikapcsolódás. Szerintem minden dicséretet amit kap a játék, megérdemel.

válasz erre

WarriorAutobot

8 éve, 4 hónapja és 16 napja

Nem rossz teszt, de én többet adtam volna.
Imádom a játékot és bár tényleg nem a legjobb a balance az legalább értékelendő hogy tényleg csak a skill az ami számít a játékban és nem az hogy melyik pöpecebb autót vetted meg.
Szerintem barátokkal és/vagy ismeretlenekkel is nagyon jól együtt lehet működni egy-egy meccs alatt. Ha lesz PS4-em akkor tutira a Collector-t veszem meg és majd lehet tolni 4-en is osztottba, addig meg marad az full low grafon a pc-n. röhögő smiley

válasz erre

VaPe

8 éve, 4 hónapja és 16 napja

Komolyan mondom nagyon nehéz lehet ilyen **** játékról ilyen jó tesztet írni. röhögő smiley

Nem bírom magam rávenni a vásárlásra pedig mindenki szerint akit ismerek ***** jó. De én ahányszor kipróbálom mindig abbahagyom negyed óra múlva...

válasz erre

iPet

8 éve, 4 hónapja és 17 napja

Remek teszt, kollegina mosolygó smiley A játéknak akkor sem ülnék neki, ha Marco azzal fenyegetne, hogy megkapom az indie rovatot.

válasz erre

zender

8 éve, 4 hónapja és 18 napja

Az első reális teszt amit erről a játékról olvastam. El nem tudnám képzelni hogy játszak vele, de lehet hogy ha egyszer véletlenül találkozom a játékkal, én is ráfüggök. röhögő smiley

válasz erre

fubenalvo

8 éve, 4 hónapja és 18 napja

Amúgy az ötlet annyira nem is elrugaszkodott mosolygó smiley
https://www.youtube.com/watch?v=L-ITUa4RRHs&ab_channel=BBC

válasz erre

Mordorer

8 éve, 4 hónapja és 18 napja

Sophiaso írta:
és sok tesztben 9-9,5-et kapott a játék... O.o
Na azt amúgy én sem értem. röhögő smiley Külföldi oldalakon láttam főleg ilyen elvetemült számokat.

válasz erre

Sophiaso

8 éve, 4 hónapja és 18 napja

Gólem írta:
7.5 nem is rossz, szerintem még sok is neki! röhögő smiley
és sok tesztben 9-9,5-et kapott a játék... O.o

válasz erre

Gólem

8 éve, 4 hónapja és 18 napja

7.5 nem is rossz, szerintem még sok is neki! röhögő smiley

válasz erre

Eltohn

8 éve, 4 hónapja és 18 napja

Oké, ennyit talán megér, mert elég sokat el lehet vele játszani. Konkrétan a multi viszi el a hátán.

válasz erre

Santonio

8 éve, 4 hónapja és 18 napja

Sosem értettem hogy lehet vele játszani. Látom neked sem sikerült teljesen megfejtened... röhögő smiley

válasz erre
Rocket League Collectors Edition
8.790 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Korpácsi pierre  profiljamarco profilja