Resident Evil: Revelations 2 teszt

2015. április 10.
72.6051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Nagyon úgy tűnik, hogy a Resident Evil franchise már sokkal több ember szemében szálka, mint egy olyan játék, amire érdemes beruházni. Az egykori túlélő horror koronázatlan királyából egy egyszerű, undorító szörnyekkel teletűzdelt akciójáték lett, ami sajnos eléggé durván lejtmenetbe kapcsolt.
Advertisement


Azzal egészíteném ki ezt az állítást, hogy ez szerintem csak a számozott folytatásokra igaz, mert van egy-két olyan epizód, ami (ha úgy tetszik) spinoff, és mégis fényévekkel szórakoztatóbb, mint például Chris sztorija a hatodik epizódban.

Nem is nagyon kell búvárkodnunk a múltban, hogy szembetalálkozzunk a Revelations alcímmel ellátott darabbal. Ennek ugye az volt a különlegessége, hogy először 3DS exkluzív volt, de aztán később egy nagyon korrektül sikerült port is készült belőle a PS3-X360 kombóra, amit mi is leteszteltünk, egy szolid 7.3-as eredményt adva neki, ami ugye már egy bőven kiemelkedő játékot takart.

Akkora, valószínűleg nem várt, sikere lett a játéknak, hogy gyorsan össze is kalapáltak neki egy érdemi folytatást, ami ráadásul az ötödik és hatodik rész között űrt szeretné betölteni Claire-rel és Barry-vel. Lássuk, hogy sikerült!

Kolbászfüstölés másképp

Kolbászfüstölés másképp


A sztori egy viszonylag konszolidált bulival kezdődik, ahol barna hajú hősnőnk épp Barry frissen sorozott lányát, Moirát pesztrálja, illetve próbálja elmagyarázni neki, hogy a Terra Save frakció az nem egy adatmentési folyamat, hanem egy olyan szervezet, akik a bioterror elhárításában segédkeznek (igen, pont, mint a BSAA). Mielőtt elkezdhetnének úgy istenesen berúgni, ismeretlen kommandósok rájuk törnek, és a black tie partin farmerben meg bőrdzsekiben lévő Claire-t és a tinédzser lánykát elrabolják, természetesen a teremben jelenlévőkkel egyetemben.

Egy pici ájulás után egy eléggé ocsmányul festő cellában ébredünk (Code: Veronica, valaki?), egy furán világító ékszerrel a csuklónkon. Kis botorkálás után megtaláljuk Moirát és együttes erővel vesszük fel a harcot a fura nevű Overseer nevű valakivel, míg a sztori egy másik szálát követve Barry érkezik meg, hogy féltett gyermekét megtalálja. Ő sem fog egyedül kóricálni, mert egy lebernyegbe öltözött kislány, Natalie lesz a segítségére.

Ahogy az előző résznél, úgy itt is a történet lett az egyik legkiemelkedőbb pontja a játéknak, ami valljuk be, egy kicsit fura egy Resident Evil esetében. A több szálon futó cselekmény egészen izgalmas, simán átsegít minket a holtpontokon, mert érdekelni fog bennünket az össze-vissza fonódó idővel egyetemben. Már az előzménynek is jól állt az epizodikus felosztás, itt viszont ez hatványozottan igaz, mert mind a négy fejezet végén egy kis cliffhangert kapunk, ami előhozza a jó öreg, na, csak ezt még megnézem effektust.

Nincs rendes ruhád, te jány?

Nincs rendes ruhád, te jány?


Akik megvárták a dobozost kiadást, azok egy picit jobban jártak, mert a négy fő epizód mellett kapunk még kettőt, amit a spoilerek elkerülése érdekében nem írom le, hogy mikről is szólnak, viszont szépen illeszkednek a játék sztorijába és érdekes mellékinfókat lehet itt kideríteni.

Ami viszont rendkívül gyatrán sikeredett, az bizony a külcsín. Kicsit olyan érzésem van, mintha itt pont a fordítottját szeretnék eljátszani, magyarul egyszer át akarják portolni 3DS-re. Nyilván nem ez a helyzet, viszont ettől a grafikus motor sajnos egyáltalán nem lesz szép, sőt! A szereplőink még szódával elmennek, mert rájuk jutott poligon még bőven, viszont a környezet az kriminális.

Alapból eléggé ingerszegények a helyek, viszont amikor az első erdőben bóklászunk, ott szerintem rosszul is leszünk. Ha a természet ilyen lapfákat és háromszög bokrokat alkotna, akkor azt hiszem, simán lemondhatna. Az ellenfelek sem mentik meg a helyzetet sajnos, mert félelmetes és ijesztőnek kéne lenniük a mindenféle mutáció és operáció miatt, azonban inkább nevetségesek és esetlenek.

Claire főellenfele például úgy fest, mint egy amerikai fociban a védőjátékos, de Barry nemezise sem lesz sokkal kifinomultabb egy közepesen értelmes cerkófmajomnál. A jelenlegi konzolok természetesen megkapták a FullHD felbontás és a 60 FPS-es képfrissítést, de úgy sem jobb az összkép. Sajnos az effektek is nagyon gagyik, mert ilyen tüzet már a RE3 is produkált.

Elvétve találkozunk egy-két pofás helyszínnel, ahol az összkép a vállalható kategóriába ugrik, de ezek is jellemzően tengerpartos, naplementés dolgok. A helyszínek amúgy próbálnak változatosak lenni, viszont leginkább a cső effekt dominál, maximum egy-két elágazással. Ezzel csak az a probléma, hogy itt az alap hardver nem a 3DS volt, ami nagyjából ezt bírja, hanem eléggé brutális vasak. Szóval a Revelations első részében ez még elment, itt már sajnos nem.

Azért van néhány hangulatos szakasz

Azért van néhány hangulatos szakasz


A pontot az átvezető videók teszik fel arra a bizonyosra, ugyanis nem tudom, mikor láttam ilyen alacsony felbontású, pixeles valamiket utoljára. Node, eleget kutyáztam a külcsínt, nézzük a vidámabb dolgokat, mert azért van olyan is. A játékmenet amúgy egészen jó, mivel itt is kétszer két szereplőt kapunk és tetszés szerint váltogathatunk közöttük. Az első páros ugye Claire és Moira, ahol előbbi kezeli a meglehetősen durva fegyvereket, utóbbi viszont mindössze egy pajszerral és egy zseblámpával rendelkezik.

Ez utóbbi segítségével viszont szépen meg tudja vakítani az ellenfeleket, hogy aztán társnője meg ocsmány módon végezzen velük, valamint elrejtett felszerelést is csak ő tud ennek a módszernek a segítségével megtalálni. Barry és Natalie esetében ugye más a helyzet, de ez még érdekesebbé teszi a szituációt.

A kislány kilométerekről kiszagolja az ellenséget, valamint van egy olyan típusú dög, ami szabad szemmel láthatatlan, csak Nat érzékeli, aztán ilyenkor heves kajabálások közepette dirigálja szakállas barátját, hogy merre is célozzon. Ami viszont újfent irdatlan mellédurrantás, hogy ugyan van coop a játékban, de ez csak lokális, a világhálón már nem működik

Meg kőfejtő is

Meg kőfejtő is


Pedig igazából adná magát, mert mind a négy főszereplő eltérő dolgokban erős, így jól ki lehetne használni, de ez csak félig sikerült. A tartalomra viszont semmi panaszunk nem lehet, mivel irdatlan hosszú a játék! Mindegyik fejezetben kommandózunk mindkét formációval, így egy chaptert olyan három és fél, négy óra alatt tudunk végigvinni. Ez persze nem az átrohanós tempó, hanem amikor nézelődünk, keresgéljük a begyűjthető dolgokat.

Újdonság egyébként, hogy kapunk egy csomó kihívást a pályákon, amiket ha megcsinálunk, a végelszámolásnál csomó extrát nyit meg nekünk. Miután egyszer végigvittük a Revelations 2-t, meg tudjuk nyitni a láthatatlan ellenfeles és időre menő módot.

Itt lesz természetesen a Raid mód is, ami nem sokat változott, azaz egy csomó karakterrel (Claire, Hunk, Wesker, Leon, estébé) kell különféle pályákon végigrohannunk, miközben ki kell nyírnunk mindenkit és felmarkolnunk az elérhető jutalmakat. Úgy nagyjából. Ez amúgy egészen szórakoztató és természetesen itt is tudunk többedmagunkkal küzdeni. A zenék és a hangok hoznak egy masszív átlagot.

Az biztos, hogy semmilyen dallamot nem fogunk tudni visszadúdolni miután letettük az anyagot, de hőseink szinkronja egészen rendben van, hozza a kötelező B kategóriás szintet.

Bizalomgerjesztő ajtó

Bizalomgerjesztő ajtó


Nagyon furcsa amúgy, mert amíg a játékban vagy, a hibák ellenére is nagyon be tud rántani, mert helyenként egészen taktikusan kell megközelíteni az ellenségeket, sőt, néha még hátulról is kell gyilkolásznunk, persze nem egy Metal Gear formában. Sajnos egyáltalán nem ijesztő a stuff, de még a nyomasztó jelzőt is csak helyenként tudnám mellérakni, mert nincs igazán stílusa a programnak, ami egy depresszív, esetleg rémisztő környezetet tudna teremteni.

A nehézség amúgy teljesen rendben van, én Normál fokozaton játszottam, el is haláloztam benne párszor, de a saját figyelmetlenségem okán, nem volt Bloodborne effekt, aminek szerintem Marco és a PS4 kontroller örült a legjobban.

Szóval egy eléggé közepes játék lett a Revelations 2. Vannak benne kiugróan jó részek, mint például a történetvezetés, maga a sztori, vagy a négy szereplős játékmenet, ugyanakkor a gyenge grafikát és a stílustalanságot elég nehéz megbocsájtani. A szörnyek is elég bénán festenek, meg persze nem is túl okosak, mondjuk ez a kísérőnkre is elmondható.

Popeska, tavarish!

Popeska, tavarish!


A tartalom elég vastagon rendben van, egy jó 20 órát simán ki tudunk hozni belőle ha nagyon nekiülünk, ami lehetne jóval több is, ha lenne benne online coop. Az árazás viszont nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobb pontszámot osszak ki a stuffnak a cikk végén. Bár nem éri el a Revelations szintjét, azért egyszer tehettek vele egy próbát.

Resident Evil: Revelations 2 / Tesztplatform: PlayStation 4

egynek jó...
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2015. március 20.
  • Ár: 9.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Érdekes történet
  • Durva tartalom
  • Viszonylag változatos játékmenet
  • Förtelmes grafika
  • Nevetséges ellenfelek
  • Buta AI
  • Sótlanság a köbön
  • Hang
    7
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    7
6.8
8 hozzászólás

jocikun

9 éve, 7 hónapja és 15 napja

inkább a resident evil ramsted

válasz erre

kpal

9 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ez is tömegtermék áldozata lett ,az ős részek amik ma is élvezhetőek.

válasz erre

gokuvsvegita

9 éve, 8 hónapja és 17 napja

A grafika ahogy nézem a videókat, nagyon gyenge... Az ára ahogy látom egy 10000ft között van, de ebből inkább jobb játékot vesz az ember. Nem minden a grafika ez igaz, a játékélmény a legfontosabb, de lehet ez csak a RE kedvelőinek lesz jó játék.

válasz erre

iPet

9 éve, 8 hónapja és 17 napja

ENCELADUS írta:
És a Resident Evil már nem az mint ami régen volt.
A negyedik rész óta nem az már. Ugyanakkor a régi Resi ma már nem lenne piacképes.

válasz erre

ENCELADUS

9 éve, 8 hónapja és 17 napja

És a Resident Evil már nem az mint ami régen volt.

válasz erre

zender

9 éve, 8 hónapja és 17 napja

Visszafejlődött... szomorú smiley KaKár érte.

válasz erre

Gólem

9 éve, 8 hónapja és 17 napja

No igen, a grafika pontszáma nem lepett meg. Valamit tenniük kéne már a Resi sorozattal mert az utóbbi években nagyon nem remekel a széria...

válasz erre

Ronalddo

9 éve, 8 hónapja és 17 napja

Sokkal jobb pontot kapott mint amire számítottam.röhögő smiley

válasz erre
Resident Evil: Revelations 2
9.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Monyo profiljaManiac profiljamarco profilja