Resident Evil Village teszt

2021. május 05.
106.5251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Kétségtelen tény, hogy a Capcom az utóbbi időben igyekszik kielégíteni a Resident Evil rajongók minden kívánságát. Szeretnétek egy minőségi remastert a második részből? Tessék. Folytassuk tovább a harmadikkal? Parancsoljatok. Dolgozzunk mindenféle titkos projecten a háttérben? Erről nem beszélhetünk. Szóval, azt nem lehet elvenni tőlük, hogy ne igyekeznének, de azért arra mindig figyelnek, hogy a serpenyő másik oldala is tele legyen (pénzzel, ofkorsz). Mi a helyzet azonban a rendes, sorszámozott folytatásokkal?
Advertisement


Többször bizonyították, hogy nem szívbajosak, ha változtatásokról van szó. Ugye a negyedik rész teljesen újradefiniálta az egész franchise-t (és kis túlzással az akciójátékokat) - ez a fanatikusoknak semmilyen formában sem tetszett, pedig ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor bizony el kell ismerni, hogy egy piszkosul jól összerakott lövlödét toltak az orrunk alá.

A hetedik résszel megint húztak egy merészet, és FPS nézetben játszhattuk végig Ethan, egy új protagonista kalandját, sőt, még ugye PSVR kompatibilis is volt, ami egy egészen más szintre emelte. A bosszantóan sok hiba ellenére a potenciál megkérdőjelezhetetlen volt és őszintén reménykedtem, hogy a nyolcadik résszel sikerül szintet lépni és kiaknázzák végre azt. Nos, ahogy látjátok, pontosan ugyanannyi pontot kapott mint az előd, viszont teljesen más dinamikában érte el ezt. Vizsgáljuk át a falut!

Narrátor: semmi sem lett rendben

Narrátor: semmi sem lett rendben


Én azok táborát erősítettem, akik minimum szemöldök ráncolással fogadták a bemutatókat, trailereket. Egy hegyomlás méretű vámpírhölgy, farkasemberek, Hesienberg, vérengzés és Chris Redfield, mint antihős? Hogy mivan? Látványosnak természetesen látványos, de azért mondjuk úgy, fenntartásokkal kezeltem az első információkat.

Három év telt el a Dulvey-ban játszódó kaland óta - Ethan és párja, Mia egy gyönyörű kislány gondoskodó anyukája és apukája. Székhelyüket áthelyezték egy európai városkába és igyekeznek a múltjuk sötét szakaszát lezárni. Mia meglehetősen ingadozó hangulatát látva azért lenne miről beszélniük, de erre nem kerül sor, mert néhány kommandós a párra ront és Miába eresztenek három tárat, fejenként.

Ethan épp készülne kérdőre vonni az urakat, amikor megérkezik Chris Redfield, ötször-hatszor fejbe lövi a földön heverő nőt, magához ragadja lányukat, majd hősünk felé dob egy "Te nem tudhatod, miről van szó" félmondatot és azzal a lendülettel le is ütik. Kicsivel később magunkhoz térünk, de a lokáció nem túl biztató. Egy sötét, havas erdő közepén vagyunk, mellettünk egy kicsontozott katona és egy felborult teherautó, amiben szállítottak minket. Némi közjáték után megérkezünk a már sokat emlegetett faluba, ahol az igazi kaland kezdetét veszi.

Tyű, lenne itt egy kis melóka

Tyű, lenne itt egy kis melóka


Mivel elég szigorú szerződést írtunk alá, ezért a sztoriról több konkrétumot nem árulhatok el, de ez jól is van így, hiszen még mindig kiemelt szerepet kap a narratíva és nem szeretnék spoilerezni. Természetesen játszható és érthető az előd nélkül is, de a készítők gondoltak az új belépőkre és összedobtak egy pár perces összefoglalót a Baker család vs Ethan ügyről.

Nyilván az a legszerencsésebb, ha előtte kipörgeted a hetedik epizódot és friss lesz az élmény, már csak azért is, mert így jobban érthetőek az apróbb infómorzsák. Az szerintem mindenkinek világos, hogy nem feltétlenül a legjobban megírt dialógusokkal és vezérszállal rendelkeznek az RE anyagok és ez a Village esetében is így lesz. Anélkül, hogy bármi konkrétumot említenék, lesznek olyan szakaszok, amikor abszolút kíváncsiak vagyunk arra, hova fut ki ez az egész, máskor meg legszívesebben izzó pálcikával nyomnánk ki a szemgolyónkat.

Ethan-nek továbbra sincs jelleme, kidolgozott karaktere, teljesen súlytalan a fickó. Az mondjuk segít, hogy néha Bram Stoker legendás Drakulájában fogjuk érezni magunkat, főleg ezzel a körítéssel, de mindig jön egy-két olyan rész amikor sírva felnevetünk és elveszik a pillanat. Összességében azért nem bántóan rossz az elbeszélés, de azért egy rendes dialógus szerkesztőt felvehetnének mostmár.

Onnan fentről könnyű, hajoljatok le ide!

Onnan fentről könnyű, hajoljatok le ide!


Beszéljünk a külcsínről, hiszen elérhető a nextgen konzolokra is - olyannyira, hogy nálunk a PS5 verzió járt teszten. Alapvetően elmondható, hogy az esetek nagyobbik felében remekül fest a játék. A továbbfejlesztett RE Engine-t használja és sokkal konzisztensebb a minőség, mint az előd esetében volt. A központi hely természetesen a falu lesz - átmenetet képez egy nagyon vidéki település és egy középkorból visszamaradt rom között.

A modern eszközök mellett (traktor, különféle aratógépek, tévék, satöbbi) azért a legtöbb ház például vályogból épült és alig egy-két szobából áll. Viszont épen maradt kalyiba nincs sok, mindenhol elképesztő vérengzésre utaló jeleket találunk. Látszik hogy valamilyen erő az itt lakók módszeres kiirtásába komoly energiát fektetett. Jól és okosan kidolgozott minden: imádtam, ahogy ropogott a lábam alatt a friss hó, közben pedig rettegtem, mert valahol hallottam az egyik farkasember/vérfarkas hörgését.

A fény-árnyék effektek már az elődben is a legerősebb pontok között volt, itt azonban erre rátettek még egy lapáttal. Elképesztő, ahogy a különféle fényforrások más és más módon világítják be az adott teret. Ebből a szempontból a már korábban beharangozott Dimitrescu-kastély viszi a prímet. És igen, next-gen konzolokon, valamint PC-n, ofkorsz, elérhető a ray-tracing, ami természetesen még sokkal menőbbé varázsolja az amúgy is pofás lokációkat.

Lajcsi és a kastély

Lajcsi és a kastély


Azonban nem minden fenékig tejfel és az sem véletlen, amiért le kellett vonnom a grafika értékeléséből. Nem titok, hogy ez főleg a kisebb-nagyobb technikai gondok miatt van. A legidegesítőbb (és amit nem értek) azok a nagyon komoly FPS droppok. A sebesség alapvetően sem kúszik nagyon 30 fölé, de lesz bőven olyan szituáció, amikor majdhogynem diavetítéssé válik.

Kivétel nélkül olyan helyszíneken történik mindez, ahol sok a tereptárgy vagy valami gomolygó köd van. Mintha a vas nem bírná. Azt nem tudom, hogy ez a lastgen gépeken is így van-e, de itt eléggé frusztráló. Ezen kívül csak apróbb tereptárgyba lógásokat figyeltem meg, cserébe a töltési idő tulajdonképpen nem létezik, másodpercek alatt bejön minden. Beszéljünk a játékmenetről, mert itt azért nagy változásokat tapasztalhatunk. Az első ilyen rögtön a tárgymenedzsment lesz, ahol kukázták az eddigieket és visszahozták Leon sztorijából a ládát.

Mivel mindent magunkkal cipelünk, ezért sokszor kell majd így-úgy tologatnunk a felszerelésünket, hogy mindennek helyet tudjunk szorítani. A d-pad négy gombjára értelemszerűen fegyvereket tehetünk, viszont ezek így is helyet foglalnak a bőröndben. Gyógyítani egyetlen dologgal tudjuk magunkat, így lőttek a különféle növénykék kombinálásának - hozzáteszem, ez egyáltalán nem baj, mert így minden a nagyon sűrű lövöldözés keze alá dolgozik.

Ökörsütés volt vagy mivan?

Ökörsütés volt vagy mivan?


Szintén ezt húzza alá a tárgyak kreálásának lehetősége. Kalandozásunk alatt nagyon sok nyersanyagot vehetünk fel, amikből lőszert, kötszert, gránátokat, aknákat és csomó minden mást készíthetünk. Ráadásul a különféle elemek helyet sem foglalnak, máshol tárolja őket a rendszer, így több helyünk van minden másra.

Kiemelt szerepe lesz drága kereskedőnknek is, akinél új tárgyak és blueprintek vásárlása mellett erősíthetjük több lépcsőben lőfegyvereinket, eladhatunk felesleges dolgokat vagy nagyobb értékű drágaköveket/tárgyakat. A későbbiek folyamán főzni is tud majd nekünk - a különféle ételek Ethan életerejét növelik, esetleg futása sebességét gyorsítják vagy a védekezés közben elszenvedett sebzést csökkentik.

Az egész metódus kísértetiesen hasonlít az RE4-re. Igen, még a kincskeresés is megtalálható. Flintákból nem lesz sok amúgy. Pisztolyok, shotgunok, gránátvetők és egy magnum alkotja a repertoárt, valamint maradtak a csőbombák, de aknákat szintén telepíthetünk. A fent említett tárgykészítés nagyon kettős: egyrészt, ahogy említettem, remekül kiegészíti a gameplay-t, másrészt viszont nem erőltették túl magukat, hiszen egy korábbi rendszert másoltak le/hoztak vissza. Ennél érdekesebb kérdés és sokat gondolkodtam rajta a teszt előtt: milyen játszani a játékkal, mennyiben más, mint a hetedik rész?

Ez itt a pláza

Ez itt a pláza


Leginkább úgy tudnám összefoglalni, hogy egy horror elemekkel átitatott, brutálisan pörgő akciójátékot kapunk, ahol a terület felfedezése legalább annyira fontos lesz, mint a rosszarcúak likvidálása. Utóbbival kapcsolatban meg kell emelnem kalapomat a pályatervezők előtt. Azt lehetett tudni, hogy valamennyire nyitott világú cím lesz a Village, azaz szabadon bejárhatjuk a falut és annak környékét.

Noha nem beszélhetünk Witcher nagyságú térképről, azért el lehetne veszni benne. A pályatervezők ellenben remekül oldották meg a feladatot: általában néhány utcát fedezhetünk fel, utána folytatnunk kell a sztorit, hogy megszerezzünk bizonyos tárgyakat, amik kinyitják az addig elzárt utat. Így ha visszatérünk a központi területre, folyamatosan új helyekre látogathatunk el és sosem válik nyomasztóvá a nagyság. Azt ellenben el kell fogadnunk, hogy a jumpscare részeket, meg persze a szörnyeket leszámítva nem nagyon fogunk ijedezni.

Ellenben egy szinte állandó feszültség lebeg majd körülöttünk, sosem lehetünk biztosak benne, hogy a következő sarkon nem ugrik-e valaki a torkunknak. Ez, megfejelve mondjuk a kastély kazamatáival, ahol egy-egy nagyon távoli fáklya világítja csak be a teret, tud elég komolyan nadrágba csinálós folyamatokat gerjeszteni.

Eskü nem én voltam!

Eskü nem én voltam!


Standard (Normal) fokozaton kezdtem neki, viszont így egy kicsit könnyűnek találtam. Szinte megfulladtam a lőszerben és a gyógyító löttyben. Persze elpatkoltam azért így is néhányszor, de ez inkább a saját figyelmetlenségemnek volt köszönhető mintsem a játék által támasztott nehézségnek. Bő 15 óra alatt értem a stuff végére, ami szerintem teljesen korrekt. Ebben benne volt, hogy a felvehető, elrejtett értékek nagyon nagy részét megkerestem, valamint bejártam minden területet. Érkezik még hozzá ugye egy teljesen ingyenes multiplayer mód, valamint extra játékmódok, szóval szerintem ez korrektnek mondható.

Ideje összegezni az elhangzottakat. A Resident Evil Village egy nagyon korrekt játék. Élvezetes a legtöbb mechanika, helyenként kifejezetten gyönyörű, jó benne lövöldözni. Viszont a sztori néha nagyon mélyre képes süllyedni, meg lehet hogy sokaknak nem is tetszik ez a felütés, plusz jó sok elemet loptak a RE4-ből és van technikai gond, amiből az FPS drop teljességgel érthetetlen. Koppra pontosan ugyanannyit adok neki, mint az elődnek és továbbra is tartom, amit ott leírtam: bőven van lehetőség benne, de ideje lenne kiaknázni azt.

Resident Evil Village / Tesztplatform: PlayStation 5

jó lesz ez!
  • Stílus: Túlélő horror
  • Megjelenés: 2021. május 07.
  • Ár: 21.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Helyenként gyönyörű
  • Korrekt szavatosság
  • Remek pályatervezés
  • Jó gunplay
  • Kisebb-nagyobb technikai bajok
  • A sztori maximum B kategória
  • Sokszor sírásra késztető párbeszédek
  • Hang
    7
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    7
7.5
16 hozzászólás

fighterlaci

3 éve, 1 hónapja és 8 napja

iPet írta:
Ha javítják a tecnikai dolgokat, akkor a 8 pontot el tudom hinni én is. Afölött viszont semmiképp, főleg nem ilyen 9 meg 9.5-t.
Végülis akkor érthető.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 1 hónapja és 9 napja

Gargameth írta:
Kipróbáltuk PC-n is, és sajnos jelen vannak ott is az FPS drop-ok. GeForce RTX 2060 Super alatt történt a móka, ami azért még ma is egy jó kis hardvernek számít, bár tény és való, hogy eleinte kicsit arcoskodtam, és ráadtam HDR-t és Ray Tracing-et is. röhögő smiley Alt-tab-nál mondjuk önkényesen kinyomja a HDR-t a játék, viszont ameddig zárt területen belül randalírozunk, addig vállalható az FPS mennyiség. Aztán kiszabadulunk a szabadba, és kamatostul csap vissza a motor. A drop-ok nem random-ak, hanem területenként változnak, effektmennyiségtől függően, nagy valószínűséggel, ám így sem volt szórakoztató a lelassulás, majd váratlan felgyorsulás, ami átvezetőknél a hang és a kép szinkronjának elcsúszását eredményezte. Úgyhogy, akinek nincs a bányászoktól elcsaklizott high-end kártyája, annak talán jobb egyelőre a Ray Tracing-et elfelejteni, és talán még néhány effektet. Ugyan régi vágású lurkó vagyok, volt nekünk otthon diavetítőnk, de manapság annyira nem hangulatos egy játékot így tolni. röhögő smiley
Azért ez ultragáz baszki! meglepett smiley

válasz erre

Gargameth

3 éve, 1 hónapja és 9 napja

Patrik94 írta:
Lehet hogy PC-n tolták, nem? Ha egy friss játék fps dropokat produkál, akkor eleve van egy pontszám stop nyilván, hiszen vagy a hangulatból (játékmenetből) vagy a grafikából le kell vonni miatta. Egy fullos videokarival szerelt PC-nél biztos nincs gond.

Nálam egyébként kötelező vétel lesz, de már csak a nextgenre, ha megjelenik végre.
Kipróbáltuk PC-n is, és sajnos jelen vannak ott is az FPS drop-ok. GeForce RTX 2060 Super alatt történt a móka, ami azért még ma is egy jó kis hardvernek számít, bár tény és való, hogy eleinte kicsit arcoskodtam, és ráadtam HDR-t és Ray Tracing-et is. röhögő smiley Alt-tab-nál mondjuk önkényesen kinyomja a HDR-t a játék, viszont ameddig zárt területen belül randalírozunk, addig vállalható az FPS mennyiség. Aztán kiszabadulunk a szabadba, és kamatostul csap vissza a motor. A drop-ok nem random-ak, hanem területenként változnak, effektmennyiségtől függően, nagy valószínűséggel, ám így sem volt szórakoztató a lelassulás, majd váratlan felgyorsulás, ami átvezetőknél a hang és a kép szinkronjának elcsúszását eredményezte. Úgyhogy, akinek nincs a bányászoktól elcsaklizott high-end kártyája, annak talán jobb egyelőre a Ray Tracing-et elfelejteni, és talán még néhány effektet. Ugyan régi vágású lurkó vagyok, volt nekünk otthon diavetítőnk, de manapság annyira nem hangulatos egy játékot így tolni. röhögő smiley

válasz erre

Hentes

3 éve, 1 hónapja és 10 napja

Meggyőző teszt, biztos hogy ki fogom próbálni nextgenen. Ha lesz. Addig csak csorgatom a nyálam.

válasz erre

Direktor

3 éve, 1 hónapja és 11 napja

Erősebb pont számra számítottam. Mindenhol istenítik a játékot.

válasz erre

Patrik94

3 éve, 1 hónapja és 12 napja

fighterlaci írta:
Nem lett ez egy kicsit kemény pontszám? meglepett smiley Most nézem, 9 pont környékén mocorog a legtöbb helyen.
Lehet hogy PC-n tolták, nem? Ha egy friss játék fps dropokat produkál, akkor eleve van egy pontszám stop nyilván, hiszen vagy a hangulatból (játékmenetből) vagy a grafikából le kell vonni miatta. Egy fullos videokarival szerelt PC-nél biztos nincs gond.

Nálam egyébként kötelező vétel lesz, de már csak a nextgenre, ha megjelenik végre.

válasz erre

iPet

3 éve, 1 hónapja és 12 napja

fighterlaci írta:
Nem lett ez egy kicsit kemény pontszám? meglepett smiley Most nézem, 9 pont környékén mocorog a legtöbb helyen.
Ha javítják a tecnikai dolgokat, akkor a 8 pontot el tudom hinni én is. Afölött viszont semmiképp, főleg nem ilyen 9 meg 9.5-t.

válasz erre

zender

3 éve, 1 hónapja és 12 napja

Az elég para, hogy nextgenen ilyen ****ul futott, remélhetőleg patchelik hamar. meglepett smiley Azt pedig még inkább remélem, hogy PC-n király lesz.

válasz erre

Mordorer

3 éve, 1 hónapja és 12 napja

Ezek szerint hozza az elvárhatót, sőt még kicsit többet is. Még kíváncsibb vagyok rá! mosolygó smiley

válasz erre

fighterlaci

3 éve, 1 hónapja és 12 napja

Nem lett ez egy kicsit kemény pontszám? meglepett smiley Most nézem, 9 pont környékén mocorog a legtöbb helyen.

válasz erre

VaPe

3 éve, 1 hónapja és 12 napja

Ez a 15 óra nagyon jól hangzik, néhéány külföldi tesztben kevesebbet írtak. Gondolom, ők nemm olyan alaposan tolták vagy ilyenek. Mondjuk én is a mindent megnézegetős fajta vagyok. mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

3 éve, 1 hónapja és 12 napja

A videók alapján kettős érzésem volt, de végülis most megnyugodtam. Nem lett ez rossz. mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Resident Evil Village
21.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Patrik94 profiljaManiac profilja