Resident Evil 4 Remastered teszt

2016. szeptember 03.
73.7461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
No, elérkezett végre az igazság pillanata! Annyit dicsértük már a Resident Evil franchise negyedik, elég nagyot újító epizódját a többivel szemben, hogy ideje megvizsgálni, történetünk hőse mennyire állta ki az idők próbáját. Persze kicsit sántít az összehasonlítás, hiszen eredetileg 2005-ben jelent meg, amikor teljesen más volt a játékpaletta, mások voltak a szereplők.
Advertisement


Nagyjából fél éve jelentette be a Capcom, hogy elhozza a hatodik, ötödik és végül a negyedik (ebben a sorrendben) RE részt az újgenerációs konzolokra. Ezt szerintem rajtam kívül is eléggé sokan minimum homlokráncolva fogadták, hiszen a háromból kettő már kifejezetten decens portot kapott PC-n, így eléggé lehúzás szaga volt, de azért egy kicsit vártam, főleg a tesztben szereplő darab miatt.

Nagyon, de nagyon nehéz elhelyezni Leon kalandját most, hiszen eltelt majdnem 11 év az eredeti kiadása óta. A felújított garnitúra másik két leírásánál sokszor hoztam fel példaként ezt a részt, így tudat alatt egy kicsit én is kíváncsi voltam, hogy vajon csak az emlékeim szépítik meg ennyire, vagy tényleg egy durva jó játék volt.

Kezeket fel! Le vagy tartóztatva cukiskodásért.

Kezeket fel! Le vagy tartóztatva cukiskodásért.


Első nekifutásra sikerült négy órát úgy beleraknom, hogy fel sem tűnt az idő múlása, csak akkor kaptam fel a fejem, amikor láttam a kültéri világítás felkapcsolódását. Szóval igen, tényleg egy kegyetlen jó kis cucc volt, de ami a legörömtelibb hír, hogy a port sem sikerült rosszul, bár messze nem lett tökéletes. A sztoriba nem nyúltak bele, így most is a volt RCPD rendőr kalandjait élhetjük át a roppant vonzó Pueblo falucskából kiindulva.

Az extra dolgok első körben a grafikát érintik, ofkorsz, hiszen nehéz lenne labdába rúgnia egy majd tucat éves külcsínnel. Mivel akkoriban nem volt divat holmi DLC-ket készíteni (inkább egész játékokat adtak ki), ezért túl sok extra kontent nem érkezik az alapcsomaghoz, leszámítva a The Mercenaries módot, ahol a franchise hőseivel küzdhetünk.

Leon kifelé bámul az autóból, mi pedig őt nézzük az intró alatt és feltesszük a kérdést, vajon mennyire sikerült vállalható külsőt fabrikálni a cucchoz. A válasz a határeset kifejezés. Az a szerencse, hogy már eredetileg is a kifejezetten szép játékok közé tartozott, így annyira nem látszik meg rajta a kor. A főbb szereplők teljesen jól sikerültek (keretek között, persze), érződik, hogy ez volt a prioritás, mint ahogy az átvezetőket is végre megoldották úgy, hogy normális felbontásban pompázzanak és ne öklömnyi pixeleket bámuljuk. A FullHD egyébként kétélű fegyver, amit a RE 4 is bizonyít: a kép tűéles lett, viszont így felnagyította a hibákat is, nevezetesen a környezetet, ellenfeleinket meg minden mást hőseinken kívül.

Nem fogom szépíteni, a minket körülvevő dolgok borzalmasak. Már a nyitánynál is megfigyelhető, hogy bájos kocka alakú fák között vezet utunk, de később ez még tovább romlik. A talaj például olyan szinten van, mint egy korai Ps1-es játék. A nagyobb dögökkel való összeakaszkodás ugyanakkor roppant látványos és ott meg bőven 2016-os szintet üt meg az egész összkép, szóval sajnos felemás lett a ráncfelvarrás. Szintén jó hír, hogy a képfrissítés végig beton stabil volt, nem köhögött a motor egyszer sem.

Kicsit szét vagy csúszva haver

Kicsit szét vagy csúszva haver


Az abszolút mélypont egyébként a kezelhetőség, ezt kifejezetten rosszul oldották meg. Menet közben most sem tudunk lőni, de ezt nem lehet hibaként felróni, mert teljesen más lenne úgy az egész játék hangulata. Célozni ellenben kegyetlen nehéz, amit az előre bekonfigurált irányítási felület sem könnyít meg. Nem viccelek, az első 10 percben alig találtam el valamit, mert olyan lomhán mozgott a pisztolyom célzófénye, hogy háromszor a nyakamba ugrottak már, mire végre tudtam lőni egyet.

Aztán átállítottam, egy kicsit jobb is lett, de messze van az igazitól. Persze egy idő után meg lehet szokni, meg úgy alakítod a harcokat, hogy figyelsz erre, de tényleg nagyon macerás. Még annyira sem nyúltak bele egyébként, hogy legalább a fegyvereinket ki lehessen osztani a D-padra, mert így állandóan a menüben lépkedünk, amikor mondjuk váltani szeretnénk pisztolyról a mesterlövész puskára. Körülményes, na.

Ami viszont megmenti, sőt, kiemeli még most is, az bizony a hangulata. A koszlott kis falu nagyon nyomasztó, a beteg lakóival egyetemben. Később a kastély se lesz kutya, de nekem mégis a zsoldosokkal megpakolt sziget a kedvencem. Nagyon sok mostanában kiadott stuff tanulhatna pályavezetést is ettől a résztől, mert sokkal egyszerűbbek, már-már csőszerűek a területek, még sincs backtracking, végig friss, lendületes marad az egész.

Itt már ugye horror elemek csak elenyésző számban vannak, teljesen akció orientált a stuff, ami még most is hihetetlenül jól áll neki, nem véletlenül hívják sokan minden, modern külső nézetes lövöldözős program öregapjának. Olyan szituációkban kell helyt állnunk, amit elsőre nem is gondolnánk. Azt hiszem, elég jó példa erre rögtön a nyitó falusi rész, ahol ugye bemenekülünk egy kétszintes házba, aztán jönnek alulról - felülről, motorfűrésszel meg kaszával, kapával.

Ash, te sem érted ezt a viccet?

Ash, te sem érted ezt a viccet?


Sokáig lehetne sorolni az emlékezetes, túlélésért küzdős pillanatokat, illetve emlegethetném az egyik legjobb QTE szekvenciát is, de nem teszem. Helyette inkább tapasztaljátok meg ti is, lehetőleg játék közben. Még egy apróságot megemlítenék, amit elképzelhető, hogy sokan elfelejtenek: a játék nehéz, főleg addig, amíg nem szerzünk be valami keményebb gyilkolóeszközt. A tartalomra továbbra sem lehet egyébként panasz, mert első nekifutásra olyan 15-20 órára mindenkit le fog kötni (persze ha még nem, vagy nagyon régen játszottál vele), aztán ugye megkapjuk Ada kampányát, plusz a már emlegetett Zsoldosok módot.

A pontszámon nem látszik, de sokat vívódtam az értékelésnél. Egyrészt ott van a brutálisan fluid gameplay, lőporos akció jelenetek meg persze olyan izgalmak, amitől izzadni fog a joy alatt a tenyerünk, aztán örömmámorban törünk ki, ha egy nagyobb dögöt két vállra fektetünk.

Másrészt viszont a grafika nagyobbik része necces, lomhán reagál a kontroller és túl sok extrát sem pakoltak bele. Ha ezeken túl tudsz lépni, akkor mindenképp szerezd be ezt a kis szelet történelmet, mert még így is bőven az átlag felett áll. Hogyan máshogy zárhatnám a cikket, mint ezzel a mondattal (profik már a hangsúlyt is tudják): Whaddaya buyin?

Resident Evil 4 Remastered / Tesztplatform: XBOX ONE

jó lesz ez!
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2016. augusztus 30.
  • Ár: 5.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • A hangulata még most is zseniális
  • Tartalmas
  • Stabil képfrissítés
  • Brutálisan izgalmas tűzharcok
  • Felemás grafika
  • Döcögős kezelhetőség
  • Hang
    8
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    8
7.3
8 hozzászólás

iPet

8 éve, 2 hónapja és 8 napja

RyutheStaR írta:
Platkó híján én sajnálom rá a 6ezret...majd leárazásnál megveszem mosolygó smiley
Trophy whore alert röhögő smiley (amúgy megértem, én is az vagyok röhögő smiley)

válasz erre

iPet

8 éve, 2 hónapja és 8 napja

Hétvégén tovább nyomtam végre. A kastély utolsó, nagyobb részétől az agyvizem is elpárolgott (amikor Salazar jobb keze kerget minket a folyosókon). Ezzel együtt baromi jó a cucc!

válasz erre

zender

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Mondjuk ez a játék megéri 6 ezret ezek szerint, ritka manapság hogy HD egyáltalán bármennyit is érjen. röhögő smiley

Nagyszerű teszt lett ismét, szerintem a legjobb epizód amúgy az első rész után.

válasz erre

RyutheStaR

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Platkó híján én sajnálom rá a 6ezret...majd leárazásnál megveszem mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

"sikerült négy órát úgy beleraknom, hogy fel sem tűnt az idő múlása"

Engem konkrétan ezzel győztél meg, hogy meg kell vennem. Ennyiért ez a játék ajándék nextgenre.

válasz erre

Gólem

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Na akkor én ezt most be is szerzem szépen, főleg ennyiért! meglepett smiley

válasz erre

muki

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

Jó látni hogy valami végre nem olyan ****ul lett felújítva. mosolygó smiley

válasz erre

Imperator

8 éve, 2 hónapja és 9 napja

A 4. rész a sorozat legjobbja, persze a 2. rész után. röhögő smiley Nemrég én is újra végigtoltam, a hangulat valóban még most is kiváló, ha elkezdek játszani, akkor addig nem is játszom mással, amíg a végére nem érek. Mondjuk legalább 10x kijátszottam, nem bírom megunni. PC-n toltam az eredeti meg a HD kiadást is, nem tudom hogy ez a Remastered mennyiben különbözik ezektől, viszont az irányítást legalább kijavították a HD-ben, anno élvezetes volt billentyűzeten, egér nélkül játszani, shiftel célra tartani és a wasd-vel célozni, valami fantasztikus volt, főleg hogy quick time eventeknél is csak a kontroller számgombjait írta ki...

válasz erre
Resident Evil 4 Remastered
5.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaReichert Viktor profiljaManiac profilja