Red Crow Mysteries: Legion teszt

2012. január 24.
72.4361
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Újabb taggal bővítette kalandjátékainak listáját az elsősorban casual címeiről ismert Cateia Games. A csapat játékainak kiemelt figyelmet szenteltünk a múltban is itt a GameChannel Online hasábjain, elég csak a Frog vs Storks-ra, a nemrégiben tesztelt Fate Of The Pharaoh-ra, netán a Tales from the Dragon Mountain: The Strix-re gondolni, amelyhez elég sok ponton kötődik legfrissebb kivesézésre váró alanyunk, avagy a Red Crow Mysteries Legion is.


Aki emlékszik a tavalyi évben leközölt The Strix játéktesztünkre, az minden bizonnyal még azt is észben tartja, hogy - habár nem voltunk maradéktalanul elájulva tőle, de - nagyon megtetszett számunkra a Cateia Games azon szándéka, miszerint életben tartja és táplálja a folyamatos fejtörőkre és tárgykeresésre kiélezett point n click kalandjátékok kultuszát. Tény, hogy a csapat nem gazdálkodhat akkora büdzséből, amely lehetővé tenné a kiemelkedő minőségű videojátékok elkészítését, de ahogyan az a hasonló esetekben lenni szokott, a költségvetési hiányt minden esetben egy nagy adag kreativitással pótolják a fejlesztők.

Red Crow Mysteries: Legion teszt - 2. kép

Ez pedig egy olyan tulajdonsága a Cateia Games legtöbb alkotásának, így például a Red Crow Mysteries Legionnek is, ami miatt képesek vagyunk gyakran jobban élvezni az általa nyújtott élményeket, mint a legtöbb nagy költségvetésű, de unalmas, monoton és az ezerszer látott elemekből építkező akciójátékok esetében. Merthogy bár jelen tesztünk tárgyánál is megtalálható a kötelező sablon, történetesen a belső nézetes point n click kalandokra jellemző struktúra, akad neki egy olyan pontja, ami miatt folyamatosan hajt, sőt mi több, korbácsol előre a játék. Ez pedig nem más, mint a fejtörők megléte, amelyekről sok mindent el lehetne mondani, de azt éppenséggel biztosan nem, hogy az alacsony költségvetésű alkotásokhoz hasonul. Erről azonban néhány mondattal később, előbb vessünk egy pillantást a Red Crow Mysteries Legion történetére, ami szerény véleményem szerint sajnos már hagy maga után némi kívánnivalót, bár ez összességében a legtöbb Cateia Games-es játékról elmondható.

Red Crow Mysteries: Legion teszt - 3. kép

A cselekmény szerint ugyanis egy szemrevaló hölgyet irányítunk, aki saját ősei múltjában áskálódva rájön arra, hogy különleges képességek birtokában van és kutakodásai során megtudja, hogy feltehetően ő fogja megvédeni az emberiséget a nagybetűs Gonosztól, aki az ítéletnapot hivatott rászabadítani a humanoid fajra. Nos, a játékban ebben az alapkoncepcióban fogjuk felkeresni nagyanyánk, majd nagyapánk szellemét, akik útbaigazítást adnak számunkra a továbbiakról és itt emelnék ki egy óriási negatívumot, amely a Red Crow Mysteries Legion rövidségében keresendő. Az alkotás ugyanis pimaszul rövid, alig néhány óra alatt kijátszható, és éppen akkor ér véget, amikor kezd érdekessé válni a sztori. Ez egyrészt jó, hiszen már elkönyvelhetjük, hogy a közeljövőben folytatódni fog a történet, másrészt pedig rossz, hiszen a játék képes nagyon könnyedén odaszegezni bárkit a képernyő elé, így az a 3-4, extrémebb esetben 5 óra nagyon hamar el fog telni.

Red Crow Mysteries: Legion teszt - 4. kép

Mindezt azonban negatívumnak mégsem nevezném, mert budget árkategóriás játékról van szó, amely nem arra lett elsődlegesen kitalálva, hogy Dragon Age szintű, többször tíz órás kalandot meséljen el számunkra. Az eset ugyanakkor természetesen mégis bántó, merthogy a Red Crow Mysteries Legion azokat a szép időket ébresztette fel bennem, amikor még kötelezettségektől mentesen, úgymond a mának élve, nem törődve azzal, hogy éppen hajnali három óra van és másnap esetleg dolgozni kellene menni, éjszakákba nyúlva vesztem bele egy-egy klasszikus point n click alapműbe és vertem a fejemet a billentyűzetbe, amikor képtelen voltam rájönni egy-egy fejtörő nyitjára. Nem kell aggódni, a most letesztelt játék ugyanis szintén dugig meg lesz pakolva a nehezebbnél-nehezebb fejtörőkkel, amelyek több részre oszthatók, akadnak köztük könnyebbek, nehezebbek, míg másoknak lesz értelmük, addig egyesek "csak úgy" alapon találtatnak megoldásra. Ilyen ez a popszakma, ugyebár...

Red Crow Mysteries: Legion teszt - 5. kép

A kihívások nehézsége természetesen nagyban függ majd attól, hogy a játék indításakor milyen fokozatot állítottunk be magunknak, hiszen a csapat által készített kalandokhoz hasonlóan ezúttal is megvonhatunk magunktól minden segítséget, de járhatjuk az aranyközéputat is, sőt, a kezdők akár állandó segítséget is beállíthatnak maguknak. Mivel a Red Crow Mysteries Legion fejtörőinek többsége nem függ össze, gyakran képernyőkkel korábban talált tárgyakat kell, nem egyszer logikátlan módon összeilleszteni és alkalmazni, ezért ajánlatos jól megfontolni a választást. Jómagam belekóstoltam mindegyik eshetőségbe, a legnehezebb mód maga a rémálom, a többi viszont teljesen elfogadható, sőt, még legkönnyebb fokozaton is sikerült meg-megakadnom egy kis időre, de azért a logika, a vakszerencse, alkalomadtán pedig a véletlen mindig kihúzott a csávából. Szerencsére azért a legtöbb fejtörő esetében tudatos cselekedetet fogunk végrehajtani, nem csak a vakvilágba találgatunk, mint tettem én azt olyan sokszor nagy sietségemben.

Red Crow Mysteries: Legion teszt - 6. kép

A játék elénk gördített akadályainak nagy többsége egyébként szinte egy saját kis mini-játék lesz. Akadnak köztük kirakósok, a színekkel vagy figurákkal való motoszkálások, de akadnak részek, amikor egy nagy cél, például egy autó újbóli beüzemelése lesz a célunk, hogy a szokásos klasszikus kalandjátékokból ismerős darabokról ne is beszéljünk, hiszen akad majd, hogy egy széklábból, egy darab szénből, valamint egy rongyból, illetőleg némi petróleumból egy öngyújtó segítségével fáklyát kell készítenünk azért, hogy a korábban egy másik fejtörőn megszerzett sárkányt a megfelelő helyre állítsuk ahhoz, hogy a szájából özönlő gázt meggyújthassuk. Ez nem egy fiktív példa volt, a játék utolsó fejtörőinek egyikéről van szó, amelynek az eredménye az lett - és most kérünk szépen megdöbbenést imitáló hangeffektet -, hogy kinyílt egy ajtó. Leírva talán idétlenül hangzik mindez, de a játékban átélve garantáltan úgy hátba veregetjük magunkat egy efféle megoldást követően, hogy a gerincünk megmasszírozza az epehólyagunkat.

Red Crow Mysteries: Legion teszt - 7. kép

A Red Crow Mysteries Legionben mindemellett nem csak az állandó kihívások, hanem egyéb apróságok is színesítik az összképet, így például az egész játék alatt rózsákat és achievementeket is gyűjtögethetünk a magunk szórakozására, miközben gyönyörködhetünk a szépen megfestett hátterekben, lévén a játék abban is a klasszikus elődöket követi, hogy a három dimenzió helyett megmarad a kettő dimenzióban, hiszen egy efféle alkotásnak bőven elegendő az is. A küllem egyébiránt nem kiemelkedően szép, láthattunk már a múltban számtalan kiemelkedőbb kinézetű darabot is a stílusban, legfőképpen az animációk sikerültek botrányosra, de az in-game képernyők nagyon hangulatosak és telítettek lettek, jól megválogatott színekkel, ízlésesen elkészítve. A hangok esetében már nem nyilatkozhatok ennyire pozitívan, a zenék úgy mentek át rajtam, mintha nem is lettek volna, a szinkronok pedig sajnos ezúttal is elég felejthetőek lettek, de nyilván nem amiatt fogunk beleszeretni egy efféle alkotásba, mert "uram atyám milyen élethű hangot ad ki a gyufa sercenése".

Red Crow Mysteries: Legion teszt - 8. kép

Az efféle aprócska negatívumok azonban tényleg eltörpülnek amellett a tény mellett, hogy a Red Crow Mysteries Legion pofátlan rövidsége ellenére is egy nagyon kívánatos kalandjáték lett, amelybe igencsak könnyen beleszerelmesedhetünk abban az esetben, ha jó point n click stílusú alkotásokat keresünk magunknak ezekben az ínséges időkben. Ha nem érdekel különösebben a mélyen szántó történet és el tudod nézni a küllem hiányosságait, cserébe azért a néhány órányi kiváló szórakozásért, amit a fejtörők képesek nyújtani, akkor a Red Crow Mysteries Legion garantáltan be fog jönni neked is, mondjuk két Telltale kalandjáték közötti időkitöltésnek. Az alkotás mindemellett azoknak is erősen ajánlott, akik amúgy a casual címekre esküsznek, hiszen legalacsonyabb nehézségi fokozaton ők is örömüket lelhetik a folyamatosan változatos és egyáltalán nem ismétlődő fejtörőkben. Egyértelmű, hogy nagyon várjuk a folytatást!

Red Crow Mysteries: Legion / Tesztplatform: PC

jó lesz ez!
  • Stílus: kaland
  • Megjelenés: 2011. november 25.
  • Ár: 2.100 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • point n click élmény
  • kiváló és változatos fejtörők
  • rendkívül rövid
  • nem túl szép
  • a hangok helyenként bortányosak
  • Hang
    5
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    10
7.8
15 hozzászólás

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 22 napja

Végre egy jónak ígérkező point & click!

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 22 napja

Elég szépen meg van rajzolva. Ennyiért meg ajándék. Egy androidos játék többe kerül...

válasz erre

Vendég

13 éve, 2 hónapja és 22 napja

Nagyon hiánycikk a jó kalandjáték sajnos, úgyhogy mindenképp kipróbálom!mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Red Crow Mysteries: Legion
2.100 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja