Rainbow Six: Siege teszt

2015. december 17.
76.1111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Amennyiben az ember követni szeretné a Tom Clancy nevével fémjelzett játékokat, bizony alaposan fel kell kötnie a nadrágot. Ha jól számolom, a Szivárványos Fiúk Ostroma a tízedik darab ebben a soha véget nem érő láncolatban, ami két dolgot jelent. Egyrészt, rettenetesen ráérek, mivel meg tudtam számolni őket, másrészt pedig öreg vagyok, mert az utolsó, Vegas alcímmel ellátott darab 2008-ban jelent meg.


Ha egy mondatban szeretném összefoglalni a szériát, akkor az valahogy úgy hangzana, hogy az a hardcore taktikai lövölde, ahol majdnem több időt töltesz a tervezéssel, mint magával az akcióval. Ez a már fentebb emlegetett Vegas alcímű epizódban azért sokat finomodott, ami nem is baj, mivel már egy szűk rétegen kívül senkinek sem volt idegrendszere ahhoz, hogy katonáink minden egyes lépését átnyálazzuk és előre átgondoljuk.

Az R6: Siege azonban visszavisz minket a füstködös múltba, egy hatalmas csavarral: a tutorial jellegű Situations módot leszámítva, csak és kizárólag online foguk garázdálkodni.

Lépcsőház tiszta! Ja várj, mégse

Lépcsőház tiszta! Ja várj, mégse


Félreértés azonban ne essék, mivel ez még mindig nem a falon rohangálós Destiny vagy Black Ops, sem pedig a tankos-romantikus Battlefield, ahol a harckocsikkal úgy robbantgatjuk a házakat, hogy a csúnya, gonosz farkas egy boci szemű kiskutyának tűnik mellette. Ha ekkora mellényel vonulunk be ebbe a játékba, akkor bizony az első percekben csúnyán méretre fognak szabni minket.

Ez a stuff a centiről-centire való araszolásról, a türelemről, pár másodpercnyi robbanásról és a törmelékfelhő leülepedéséről szól. Alapjába véve két tényező befolyásolhatja a játékstílusunkat, mert nem mindegy, hogy támadunk, avagy védekezünk.

Amennyiben ez utóbbi mellett döntünk, harminc másodperc áll a rendelkezésünkre, hogy elbarikádozzunk ajtókat, megerősítsünk falakat, illetve annyi csapdát telepítsünk a helyszínre, hogy a Reszkessetek betörők valami egyszerű kis tündérmesének tűnjön. Mindeközben a támadók egy kicsi felderítő drónt lebegtetnek be a területre, feltérképezvén azt. Ez amúgy annyira frusztráló és idegesítő, hogy volt egy meccs, amikor a védők nem bírták idegekkel és megpróbálták lelőni a masinát, aminek az eredménye az lett, hogy a saját csapattársát lyuggatta szitává.

Az első tűzpárbaj után egyébként egy roppant intenzív macska - egér harc alakul ki a legtöbb esetben. Akkor nyerünk meg egy kört, ha kiszabadítjuk a túszt, hatástalanítjuk a bombát, meg persze ha lekaszálunk mindenkit az ellenfél csapatából - az esetek nagy részében úgyis ez fog elsőként megtörténni. Egy menetben amúgy három kör van, értelemszerűen amelyik csapat többet nyer meg, azé a végső győzelem.

Na, most tiszta!

Na, most tiszta!


Összesen 11 térképet kapunk, szerencsére elég eltérő jelleggel és felépítéssel. A személyes kedvencem amúgy a békésen pihengető Jumbo Jet. Szinte mindegy, hogy melyik pályát választjuk, mert mindegyik tele lesz csomópontokkal, titkos és csapóajtókkal, meg persze a jó öreg szögesdróttal és barikáddal.

Házak tetejéről ereszkedünk le, hogy az ablakokat betörve robbanóanyaggal adjuk meg az alaphangulatot, illetve az utolsó ellenállási lehetőségnél sarokba szorított farkasként harapunk, csak itt a fogainkat elektronikus hálózatot zavaró berendezések, gránátok és taktikai semtexek alkotják.

Gyakorlatilag szinte teljesen mindegy, milyen fegyvereket használunk (shotgun, SMG, egyéb gépfegyver meg egy csomó extra nyalánkság), az akció része a programnak általában sokkoló, gyors és nagyon véres, de hát ezt már megszoktuk ettől a franchise-tól, ugye. Itt amúgy van egy jópofa dolog: ha valamilyen módon erőszakos halálban lesz részünk, akkor a szellemünk tovább létezik és megszállhatunk kamerákat, amik segítségével megjelölhetjük továbbra is az ellenségeket, meg taktikai opciókat vázolhatunk fel a többieknek, szóval még így sem vakargathatjuk a láthatatlan zacsinkat.

Ahogy az lenni szokott az ilyen, online multiplayer only stuffok esetében, a sarokkő itt is a társaság lesz.

Pókember ehhez képest egy nokedli

Pókember ehhez képest egy nokedli


Meglepő módon, ha nem az ismerőseiddel vagy, akkor sem lesz olyan vészes a helyzet, mivel nincs annyi nyomoronc, mint mondjuk egy CoD esetében. Ja, igen, egy tanács: taktikai shooterrel ne próbáljunk meg úgy játszani, hogy nincs headsetünk, mert megnehezíti a kommunikációt. Irónia on. De az is vicces, amikor valaki csak simán lehalkítva hagyja a készülékét.

Megbeszéltük, hogy akkor ki merre, hol milyen eszközt vetünk be, erre az egyik ismeretlen srác tárazott egyet és már rohant is, mint egy néma Rambo. Nagyjából 10 másodperccel később egyszerre végzett vele négy akna, egy fejlövés, meg úgy nagyjából 40 töltény három különböző gépfegyverből. Újfent csókoltatlak haver. Summa summarum, azért ha tehetjük, inkább pajtásokkal játszunk, mert úgy sokkal szórakoztatóbb.

Elérkeztünk a cikknek azon pontjához, amikor eredetileg a keresztvizet is le akartam szedni a Siege-ről, mivel az első pár napban technikailag olyan szinten vállalhatatlan volt az anyag, mint mondjuk a tavalyi AC Unity. Aztán érkezett néhány patch és szerencsére szinte mindent ki tudtak javítani, így kivételesen megkímélem az olvasókat az ilyenkor szokásos zsörtölődésemtől.

Egyetlen furcsaság azért megmaradt: amikor sprintelek, fordulás közben egy picit mindig beszaggat a cucc. Remélem, majd javítanak ezen is. A szerverek meglepően stabilan futnak, csak nagyon ritkán fordult elő, hogy kivágott volna az adott körből, de ez megbocsájtható még.

Egy fapados WizzAir járat, belülről

Egy fapados WizzAir járat, belülről


Látvány terén nem fog a földbe döngölni minket az R6, ugyanakkor szégyenkeznie sem kell. A katonák kidolgozottsága pazar, az utolsó tár is a helyén van, meg persze a különböző nációk emberei is jól megkülönböztethetőek. A környezet egészen változatos, a tereptárgyak szépen amortizálódnak, hullik a vakolat is tisztességgel, szóval hangulatos, na.

Elég furcsa utat választottak a fejlesztők a motiváltságunk fenntartásához, ugyanis a jól megszokott, RPG jellegű szisztémát erőltetik. Ha bármi hasznosat cselekszünk a játékban (hidegre teszünk valakit, barikádot emelünk, jelzavarót rakunk le, estébé), akkor jegyeket kapunk, amikkel a különböző operátorokat nyithatjuk meg, illetve a meglévőknek fejleszthetjük a felszerelését.

Ha megnyitunk egy új katonát, akkor kapunk egy kis videót róluk, hogy jobban megismerjük a személyiségüket (a gyilkológépeknek is vannak érzéseik, jó?). A személyes kedvencem amúgy a beszédes Mute névre hallgat, aki tisztességgel meg tudja szívatni a nyomoronc felderítő drónokat, meg úgy nagyjából minden kütyüt, amihez áram kell.

Mondanom sem kell, mennyire kellemetlen, amikor távirányítású robbantással akarják eltüntetni az ajtókat, aztán persze hősünk miatt pukkanás helyett csak szitkozódást fogunk hallani. Van még egy nagy genyó, Fuze, aki bombákat tud átlövöldözni a falakon.

Ekkora volt! A shotgunja, te kis hamis

Ekkora volt! A shotgunja, te kis hamis


Mondjuk a balanszon azért még csiszolhattak volna, mert néhány szereplő késsel vonul pisztoly párbajba. Jó példa erre Doc, aki ugyan fel tudja éleszteni az épp elvérző társakat, ugyanakkor közelharcban annyit ér, mint hurrikán idején a biztosítószeg. Ugyanakkor ígéretet tett az Ubi a tartalomra vonatkozóan, hogy folyamatosan bővíti majd az operátorok és pályák listáját, tisztességgel megtolván a szavatosságot.

Ami egyébként rá is fér a Siege-re, mivel single kampány nincs benne, csak egy Situations névre keresztelt tutorial, aminek az online megfelelője a Terrorist Hunt. Itt botokat kapunk emberek helyett, ami annyira nem szórakoztató. Bár ha a frászt akarjuk hozni a körülöttünk lévőkre, akkor hangosan ordibáljunk olyanokat, hogy a lépcsőház tiszta, meg fedezlek.

A tisztán online multiplayer játékokból nagyon hiányzik a tartalom megjelenésük pillanatában (lásd még az új Star Wars Battlefront), szerencsére Ubiéknál legalább erre az egyre rájöttek, hogy nem érdemes állandóan lehúzni a játékosokat, mert egy idő után egyszerűen nem fogják megvenni az adott játékot. Pont ezért egy meglepően jó csomagot találtak ki: a térképek ingyenesek lesznek, viszont a fegyverek pimpeléséért fizetnünk kell.

A visszarúgás fájni fog.

A visszarúgás fájni fog.


Amikor egy koordinált oldalba kerülést produkálunk, vagy valami hihetetlen heroikus módon vetjük meg a lábunkat, akkor működik a Ranbow Six: Siege igazán, mert egyszerre taktikus, brutális és kielégítő. Úgy próbál innovatív lenni, hogy közbe a múltba és szépen visszanyúl.

Ez bizony nem való mindenkinek, viszont ha karmolod a realisztikus lövöldözést, meg kedvelted a szériát, akkor ne habozz, biztos, hogy nem fogod megbánni a vételt, sőt, még a pontszámot is nyugodtan kerekítsd fel. Amennyiben ezek nem a Te jellemzőid, úgy óvatosan közelíts, mert Rambo gyomra sem vesz be azért mindent.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Rainbow Six Siege (PC)6.399 Ft

Rainbow Six Siege Art of Siege Edition (PC)17.899 Ft

Rainbow Six Siege (PS4)6.399 Ft

Rainbow Six Siege Art of Siege Edition (PS4)23.899 Ft

Rainbow Six Siege (XBOX ONE)6.399 Ft

Rainbow Six Siege Art of Siege Edition (XBOX ONE)23.899 Ft

Rainbow Six Siege Gold Edition (PC)16.899 Ft

Rainbow Six Siege Gold Edition (PS4)14.999 Ft

Rainbow Six Siege Gold Edition (XBOX ONE)8.799 Ft

Rainbow Six Siege + The Division Double Pack (PS4)7.299 Ft

Rainbow Six Siege Advanced Edition (PS4)7.299 Ft

Rainbow Six Siege Advanced Edition (XBOX ONE)7.299 Ft

Rainbow Six: Siege teszt / Tesztplatform: XBOX ONE

jó lesz ez!
 • Stílus: FPS
 • Megjelenés: 2015. december 01.
 • Ár: 11.999 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Vérbeli taktikai shooter
 • Stabil szerverek
 • Ötletes operátorok
 • Hiánypótló alkotás
 • Jelenleg elég karcsú tartalom
 • Csak barátokkal egy csapatban az igazi
 • Hang
  7
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  8
 • Hangulat
  8
7.5
14 hozzászólás

MarkR

4 éve, 8 hónapja és 13 napja

Akkor állhatatos freebie-ként is ki lehet játszani, csak alap fegyverekkel. Nem rossz ez, így csak a kihívás nagyobb (?`_´)

válasz erre

latimes

4 éve, 8 hónapja és 16 napja

De szeretem ezt a gamet )

válasz erre

cHabo

4 éve, 8 hónapja és 17 napja

Nagyon jó játék, remélem nem lesz annyi csaló mint a CS-ben!

válasz erre

kumar007

4 éve, 8 hónapja és 18 napja

Egyik része sem tetszik ..nem nekem való.. Sok sikert azoknak akik elkezdik/kezdték

válasz erre

Apeti1997

4 éve, 9 hónapja és 14 napja

Ez egy nagyon jó játék lett. Nagyon megéri az árát, csak néha van olyan szerver ahol vannak olyanok akik nem követik azt a csapatjátékot ami kell ebbe a játékba. Ha van az embernek egy olyan csapata akivel már összeszokott akkor nagyon jó élmény ez a játék.

válasz erre

WarriorAutobot

4 éve, 9 hónapja és 24 napja

Nagyon sajnálom hogy nem lett benne single.
Amúgy ha többen lennének akik játszanának ezzel a játékkal a baráti társaságomból akkor jó vétel lenne, de erre nem sok az esély...

válasz erre

drift3r91

4 éve, 9 hónapja és 24 napja

Nemrég jött egy nagyobb patch... +4k textura amihez 4gb os karit ajanl a gyarto. nekem gtx 780 on fhd ba fut mint az álom és tényleg odaver a graf, élmény meg tökéletes de csak ha van jó csapat, mivel online, és több taktika kell mint cs be ezért biztosan elmegy a kedve aki random bénákkal jatszik, headset kotelező. single kesobb se lesz benne. ezert nekem se ér 5nél többet. mathcmaking és a pályaformákon is változtattak itt ott, már nem annyira gáz szerver mint béta végén. Azóta nem jatszottam vele csak néztem egy jó streamer meccseit.

válasz erre

Mordorer

4 éve, 9 hónapja és 24 napja

Megvárom amíg normális single lesz benne. Reméltem hogy nem rontják el, de ezzel a szinte kizárólag multi megoldással számomra érdektelenné vált.

válasz erre

HUN-Man

4 éve, 9 hónapja és 24 napja

VaPe írta:
Nincs single? Hát ez nekem új és szomorú. Nem kell.
Valami féle single lett benne egyébként.

válasz erre

kpal

4 éve, 9 hónapja és 24 napja

Ezen akadt meg a szemem --->"kizárólag online"

válasz erre

HUN-Man

4 éve, 9 hónapja és 24 napja

Minél előbb beszerzem

válasz erre

wegh

4 éve, 9 hónapja és 24 napja

Érdekes, én sok helyen láttam, hogy milyen gyengék a szerverek Ezen kívül nekem nagyon bejön.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Rainbow Six: Siege
11.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

MilesCube profiljaManiac profiljagery1113 profiljaSándorkolbász profiljaiPet profiljamarco profilja