Rain teszt

2013. október 02.
72.3171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Ha valaki azt mondja nekem pár évvel ezelőtt, hogy a videojátékok átveszik Hollywood felett az uralmat, akkor nemes egyszerűséggel arcon nevetem. Tettem volna ezt azért, mert egyszerűen az ezüstvászonra szánt múvik olyan horrorisztikus büdzsével dolgoznak, amit egy átlag halandó fel sem foghat. Most, 2013 utolsó negyedébe belépvén viszont abszolút igazat kell adnom ennek a (most már) ténynek. Mutathatnék rengeteg statisztikát, kivonatot, számokat, de szerintem bőven elég ha annyit írok, hogy GTA V.


Van még egy nagy előnye a digitális szórakoztatás ezen formájának: a kis, akár függetlennek is nevezhető fejlesztők olyan teret kapnak, ami hálivúdban elképzelhetetlen. Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha mondjuk a Pacific Rim filmet nem dollár csilliókból csinálhatta volna a rendező, hanem mondjuk 10000 - ből. Vegyük például a most tesztelt, PlayStation 3 exkluzív Rain nevű játékot (Japánban Lost in the Rain). A játékban egy mondat nem hangzik el, összesen három gombot használ, minimalista grafikával, de komolyan mondom, olyan szinten korbácsolja fel az érzelmeinket, olyan mélyen nyúl a lelkünk legmélyére, hogy szavakkal nagyon nehéz visszaadni mindezt.

Eső..

Eső..


Itt nincs csavaros sztori, zsilliókért összevásárolt, high-tech, giga futurisztikus engine, ami nyolcmillió pixelt rak ki a képernyőkre, se online multi, ahol habzó szájjal durvaanyázzuk a másikat. Nem, a Rain egy teljesen más dolog. Az egészet úgy képzeljétek el, mint ha egy rég hallott mesében lennénk főszereplők. A történet hőse egy kisfiú és egy kislány, akik feltehetőleg ugyanabba az álomba ragadnak és egymás segítségével szeretnék megtalálni a kiutat, miközben egy nagy szörny üldözi őket. Ennyi lenne a történet, jól látjátok.

A lényeg, ahogy mondtam, nem is ezen van, hanem sokkal inkább az események alakulásán. Ahogy már az előzetes trailerekből is láttuk, ez bizony egy ügyességi játék, kaland elemekkel megfűszerezve. A játékmenet alapja bizony az eső lesz, ugyanis hőseink csak akkor látszódnak, ha nedvesség éri őket, minden egyéb szituációban láthatatlanok, csak a nedves lábnyomaik látszódnak. Különféle logikai feladatokat kell megoldanunk így, főleg egymást segítve, sok esetben szörnyek elől menekülve. Ezeket ne úgy képzeljük el, mint mondjuk a Resident Evil zombijait, hanem sokkal inkább egy kisgyerek fantáziájából kilépett, papírcsíkokból álló valamikre hasonlítanak, semmi félelmetes nincs bennük. A feladataink egészen egyszerűek lesznek, ládákat kell tologatni hogy elférjünk alatta, szekrényekbe kell néha elrejtőznünk, pocsolyákban tocsogni, hogy kolleginánk el tudjon slisszolni a dögök mellett - ezt nevezem én vissza a gyökerekhez érzésnek. Semmi flikkflakk, csupán maga a játék esszenciális kivonata.

Eső...

Eső...


Letölthető címként nem kell csodára számítanunk a külsőségek tekintetében, de meg kell hagyni, ezen a részen még csiszolhattak volna a fejlesztők, mert funkcionalitás és egyéb ötletek ide vagy oda, még ennél is sokkal jobban bele tudtuk volna élni magunkat egy picit realisztikusabb környezet láttán. A RE szériát nem véletlenül kevertem bele a cikkbe, ugyanis a Rain esetében is pont olyan rögzített nézetet használ a játék mint a Capcom üdvöskéje, sőt, még az előre letárolt helyszínek is megvannak. Ne értsétek félre, semmi baj nincs ezzel és a fintorgásom is inkább csak a kákán való csomókeresés. Ami viszont kétségtelenül zseniális, az bizony a hangok és maga a hangulat, inkább atmoszféra ami körüllengi hőseinket. Ott kezdődik, hogy nincs semmiféle párbeszéd és ének a programban.

A szereplők nem dumálnak, a narráció teljesen szöveges formában zajlik, egyedül a szörnyek morgása, a lépteink zaja és az eső kopogása ami a csöndbe hasít. A zenéről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, mivel a legtöbb esetben egy szál zongorát fogunk hallani, viszont olyan zseniálisan megkomponált szólamokkal borzolják a füleinket, hogy úgy érezzük, a lelkünkben lévő hullámokat egyből elcsitítja, minden rossz érzésünk elszáll tőle. Nincs rá jobb szó a Magyar nyelvben: zseniális. Ennek a két komponens segítségével valahogy olyan érzelmi töltete less a játéknak, amit szerintem már nagyon régen, talán a MGS 4 esetében éreztem utoljára. Kimondott szavak nélkül érezzük a gyerekek félelmeit, rettegését, megkönnyebbülését. Az utolsó pályákon szinte suhanni fogunk velük, mert annyira vágyunk a happy endre, annyira meg akarjuk menteni őket.

Szellemizé. És eső.

Szellemizé. És eső.


Két apróbb hibát tudok felhozni mindössze. Az egyik, hogy iszonyúan rövid a kaland. A nyolc fejezet, írd és mondd, három óra alatt teljesíthető is. Ami egy picit menti a szituációt, hogy a második végigjátszásban szintenként három rejtett dokumentumot találhatunk, ami a főszereplőkről mesél, de ez így is nagyon karcsú. A másik, hogy hihetetlenül könnyű a Rain. Kicsit ezzel kapcsolatban olyan érzésem van , hogy a fejlesztők először nem is akartak beletenni semmi akadályt és csupán azért kerültek bele, hogy játék szaga legyen a dolognak.

Igazából teljesen mindegy, mert ezzel a produkcióval mindenkinek játszania kell. Ha rossz kedved van, ha nem volt a legjobb napunk, ha tele van minden egyébbel a fejünk, üljünk le, csukjuk be a szemünket, hallgassuk a kicsit szomorkás zongorát és egyből rájövünk, hogy minden nagyon szép. Tegyük le a fegyvert, a hentesbárdot, a golfütőt, az autók volánját és engedjük meg, hogy az eső magával ragadjon.

Rain / Tesztplatform: PlayStation 3

a polcon a helye
  • Stílus: kaland
  • Megjelenés: 2013. október 02.
  • Ár: 3.000 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Egy zseniális, érzelemdús kaland csodálatos zenével
  • Nagyon rövid
  • túl könnyű
  • Hang
    8
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    10
8.5
14 hozzászólás

csirkee

11 éve, 5 hónapja és 16 napja

nekem is nagyon tetszik a játék, mondjuk azt látom, hogy a grafika tényleg nem lett olyan jó, homályosnak tűnik nekem, de ettől függetlenül nagyon szívesen játszanék vele mosolygó smiley jó lett a teszt is

válasz erre

jezzahun

11 éve, 5 hónapja és 16 napja

ez a játék nagyon kafa,most sajnálom hogy nincs ps3...szomorú smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Rain
3.000 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja