Quantum Conundrum teszt

2012. július 31.
70.8221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Tegye fel a kezét az, akinek mond valamit a gugli segítsége nélkül az a név hogy Kim Swift. Hmm, hát nem érzem magam most egy metál koncerten. Oké, akkor máshogy kérdezem. Tegye fel a kezét az, aki ismerte és szerette a Portal első és második részét! Na, így azért mindjárt jobb a helyzet. Szóval, ha nem tudnátok, az előbb említett hölgy volt a vezető designere a Valve logikai FPS-nek, sőt, még a Left 4 Dead-nek is! És hogy kapcsolódik az erkölcstelenül rövid szoknyákban mutatkozó ifjú hölgy az én elborult cikkembe? A válasz egyszerű: Quantum Conundrum!


Nem, nem én hibbantam meg, tényleg így hívják KS és az Airtight Games legújabb, letölthetős verzióban érkezett logikai FPS-ét. Igen, jól olvastátok, Swift kisasszony nem tud elszakadni a számára nagyon kedves zsánertől, aminek a gamer társadalom egy kis része nagyon örül, noha a QC finoman szólva is kevesebb büdzséből készült, mint a neves előd, ami szerencsére csak néhány pontján látszik a játéknak. A sztorit nem vitték túlzásba, bár itt nem is azon van a hangsúly: mi egy 12 éves kissrácot alakítunk, aki a kissé hóbortos nagybácsikájához, Fitz Quadwrangle professzorhoz érkezik egy kis vakációra (azért azt az embert, aki a címet és a neveket kitalálta elküldeném egy rehabra). Az eddig megszokottól azonban nem kicsit eltérően indul a látogatás: a prof sehol, ráadásul valamit nagyon elrontott, mert egy hatalmas robbanás rázza meg a birtokot és a dimenziók összekeverednek.

Itt még James Bond is megszívná...

Itt még James Bond is megszívná...


Itt kapjuk meg mi az irányítást egy nagyon rövid betanító szakasz erejéig, ahol elmagyarázza kedves nagybácsink egy interkom segítségével hogy tudunk ugrálni, könnyebb tárgyakat felemelni illetőleg elhajítani azokat. Az igazi móka azonban akkor kezdődik amikor megszerezzük a hangzatos nevű, áhh, meg se kísérelem leírni, szóval hívjuk egyszerűen csak dimenzióváltó kesztyűnek. Összesen négy különböző dimenziót tudunk variálni, ami azért előre is vetíti hogy a progi második felétől igencsak bedurvulnak a feladatok. Sorrendben ezek a következők lesznek amúgy: rögtön a legelső a Fluffy, ami egy beszélő név, miután minden rózsaszín, bolyhos és könnyű lesz, mint egy Coccolino maci. Ott egy széf, amit szeretnénk felemelni és az ajtónyitó mérlegre helyezni? Nosza, elő Fluffy-val! Szeretnénk egy ablakon átdobni a széfet, mert a túloldalon aktiválni kell egy kapcsolót? Éljen a rózsaszín, ismét!

A második dájmenzsön ennek pont az ellenkezője lesz, mert Heavy névre hallgat a kicsike. Ezeken a részeken általában egy könnyű kis dobozzal tudunk mókolni, illetőleg az emlegetett széffel, ugyanis ha Heavy üzemmódba váltunk akkor például lézereket is tudunk blokkolni vele. A harmadik okosság a Slow, ami a sima időlassítás, azt hiszem ezt nem is kell nagyon túlragoznom. A negyedik, egyben utolsó pedig a Reverse Gravity, azaz fordított gravitáció. Ilyenkor minden a feje tetejére áll és így kell ügyeskednünk. Van még pár érdekesség amúgy ami a gameplayhez köthető, ilyen például hogy szereplőnkre semmilyen hatással sincs a térváltás, mindig normál módon fogunk tudni mozogni. De említhetném még azt is, hogy néha először kapszulák formájában kell megkeresnünk ezeket a dimenziókat, majd egy gépbe helyezvén őket akár az összes közül is válogathatunk.

Heheheeee, enyém a zőőőd trutyiiii!!!!

Heheheeee, enyém a zőőőd trutyiiii!!!!


A feladatokat jól építettek fel a készítők, bár az eleje az egy szem Fluffy miatt uncsi lesz, ráadásul itt még nem is nagyon kell megdolgoztatnunk a szürke hályogunkat. Ahogy haladunk előre, természetesen egyre nehezedik az egész, sőt, a végén már nagyon erős agymunkára lesz szükség egy-egy terem megoldásához, ami nem baj hiszen ez a lényege a játéknak. Szintén kedves hangulatfokozó maga a professzor, mert végigdumálja az egész játékot és durrogtatja a néha debil, néha jópofa poénjait. A külcsín amúgy az egyik nagy negatívuma a proginak, mert borzalmasan repetitív és elnagyolt lett. Persze nem vártam mondjuk Killzone 3 minőséget, de ha már Unreal Engine 3 hajtotta a motor, akkor ez bizony nagyon karcsú. Egyébként ilyen rajzfilmes jellegű az egész, picit hasonlít a Team Fortress 2-höz, csak annál jóval meseszerűbb.

Sajnos további negatívum még hogy próbáltak platform-elemeket is becsempészni a stuffba, de ez a visszájára sült el, mert baromi nehéz például egy időlassított lebegő dobozkán ugrálni. De igazából a fentebb említett negatívumok is megszokhatóak, sőt, igazából megbocsájthatóak mert a fejtörő része az nagyon rendben van. A hangokról illetve a zenékről is essen pár szó, mivel az őrült professzor szerepére sikerült megszerezni John de Lancie-t, aki sokaknak biztos ismerős lesz a Star Trek illetve a Stargate SG1 sorozatokból. Feltűnik még amúgy Ike, aki/ami úgy néz ki mintha egy plüssnyuszit összegyúrtak volna valami mókussal, tehát a kötelező gügyögés faktor garantált esetében. Majd elfelejtettem, a játékidő több mint korrekt, első nekifutásra 7-8 óra körül lesz, de rámehetünk az acsikra időeredményeink javításával.

Like a Boss: szoba falán, saját magam, 3d szemüvegben.

Like a Boss: szoba falán, saját magam, 3d szemüvegben.


Szóval a pénzünkért cserébe kapunk egy jól összerakott logikai FPS-t, ami kihívás szintjén simán hozza a Portal szintjét. Külsőségben természetesen elmaradt tőle, de a dimenziók váltása, az aranyos szereplők, a korrekt szavatosság és a gondolkodás kárpótolhat minket ezért. Ha a stílus szerelmese vagy, ki ne hagyd!
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Quantum Conundrum teszt / Tesztplatform: XBOX360

jó lesz ez!
 • Stílus: FPS
 • Megjelenés: 2012. június 21.
 • Ár: 4.500 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Király fejtörők
 • Több mint korrekt szavatosság
 • Aranyos szereplők
 • Logikai FPS
 • Gyatra külsőség
 • Nehézkes platform részek
 • Hang
  8
 • Grafika
  5
 • Játszhatóság
  7
 • Hangulat
  8
7
15 hozzászólás

Vendég

9 éve, 9 napja

Jó kis logikai fejtörő, tetszik!

válasz erre

Vendég

9 éve, 9 napja

Grafika nem egy nagy durranás, az tény, de a hangulat nagyon adja. Soksok órát el lehet vele lenni!

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 napja

Jó game.

válasz erre

Vendég

9 éve, 10 napja

Catilina írta:
Van demója, igen.
Na király akkor szedem. Köszi!

válasz erre

Vendég

9 éve, 11 napja

De jó, ez olyan, mintha a Portal és a Vissza a jövőbe keresztezése volna!

válasz erre

Catilina

9 éve, 11 napja

Van demója, igen.

válasz erre

Vendég

9 éve, 12 napja

Ez kell! Nagyon nagy!

válasz erre

Vendég

9 éve, 13 napja

Szedem, megnézem.

válasz erre

Vendég

9 éve, 13 napja

Kicsit drága egy ilyen játékért...

válasz erre

Vendég

9 éve, 13 napja

Elég érdekes játék! Elvagyok vele pár órát...

válasz erre

Vendég

9 éve, 13 napja

Nekem nagyon tetszik, marhára el vagyok vele!

válasz erre

Vendég

9 éve, 13 napja

Ez ilyen tipikus mobilos játék. Tök fura hogy konzolokra van.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Quantum Conundrum
4.500 Ft-tól
kövesd a játékot!

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja