Prey teszt

2017. május 12.
71.4281
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Morgan Yu napja igazán kellemesen indul. Szép napos reggelre ébredt, csiripelnek a madarak, van maradék fogkrém is, ráadásul megérkezett a vadonat új szkafandere, amit a Talos-1 űrállomás kiváló mérnökei terveztek neki. A helikopter sem késik, amely átszállítja a központ egy másik részére, ahol testvére, Alex, valamint az érdekes kísérletek várják. Minden kiválóan alakul, egészen az utolsó teremig, ahol egy fekete valami támadja meg a tudósokat, mi pedig elájulunk. Morgan Yu napja igazán kellemesen indul.


A Prey (vigyázat, nem azonos a 2006-os kiadással) egy igazán érdekes darab lett. Az már az elején látszott, hogy a roppant hálás témaválasztás még akkor is elviszi a hátán, ha kis túlzással egy fércmű lenne. Valljuk be, hogy a kihalt űrállomás, idegen létformák és a túlélésért folytatott küzdelem triumvirátusa nagyon sok szívet megdobogtatott, teljesen jogosan. Jól voltak összevágva a trailerek, de ami még ennél is jobb, abszolút kellemesen lehet csalódni a játékban, mert kivételesen nem lőtték le előre az összes poént a bemutatókkal.

Balra a konyha, itt az előszoba

Balra a konyha, itt az előszoba


Egy mocskosul intelligens, jól összerakott sci-fi kalanddal gazdagodtunk személyében, amiben néha talán kissé sok elemet fedezhetünk fel más játékokból, de erre külön ki fogok térni. Szóval, Morgan Yu-nak tényleg jó napja van?

Információ a teszthez:

A teszt Xbox One-on készült, a Microssoft konzoljának hiányosságai miatt azonban a képernyőmentéseket a PS4 Pro verzióból készítettük. A 4K-s képeket FullHD-ra méreteztük át.

A bevezetőben leírt kis szösszenet tulajdonképp a tutorial lesz, ahol megismerkedünk a sztori alapjaival. Ahogy másodszor is pontosan ugyanúgy kelünk fel, mint először, na itt valami már nekünk is furcsa lesz. Mielőtt nagyon belemerülnénk a deja vu érzés boncolgatásába, megszólal a kommunikátorunk és egy January nevű ismeretlen elmondja, hogy irgalmatlan nagy bajban vagyunk, semmi sem az, aminek látszik és azonnal kezdjük meg a menekülést.

Nagy nehezen kikecmergünk lakásunkból és némi kutakodás után rájövünk, hogy ez az egész csak egy díszlet volt. Bármerre járunk, mindenhol halottakat és fura fekete pacákat találunk. Ez lenne tehát az alap, ki kell derítenünk, hogy mégis mi a jó élet történt itt, kik vagy mik azok az életünkre törő Typhonok és miért nem emlékszünk semmire az életünkből?

Kellett neked hősködni

Kellett neked hősködni


Talán egy picit klisésen hangzik, de higgyétek el, egyáltalán nem lesz az, mert eléggé megdöbbentő válaszokat találunk, node ezeket természetesen nem spoilerezem el. Ami viszont biztos, hogyha szeretnénk megérteni a történéseket, akkor igencsak alaposan át kell túrnunk mindent, mivel nem a hagyományos értelemben véve zajlik az elbeszélés. Fel kell törnünk számítógépes terminálokat, maileket olvasunk, hangjegyzeteket gyűjtünk, figyelünk January kommentjeire - tulajdonképp magunkra vagyunk utalva a tényleges megértéshez.

Persze vannak kulcs pillanatok, de egyáltalán nem mindegy, hogyan döntünk majd helyzetekben, mivel azok nagyban rányomják bélyegüket az egész játékmenetre. Ez persze magával vonzza az angoltudást is, ennek hiányában nem fogjuk megérteni az ok-okozati összefüggéseket.

Külsőségek tekintetében szerencsére konzolon is elég jól állunk. Hála a magasságosnak, technikai értelemben teljesen rendben vagyunk, nincsenek fagyások, bugok, bár az is igaz, hogy maradtunk 30 FPS-nél, de az legalább stabilan megvan. A lokáció hatalmas, ami elsőre nem fog feltűnni, mivel olyan zseniálisan van megtervezve az egész.

Aha, értem. És az a sárga retek, az micsoda?

Aha, értem. És az a sárga retek, az micsoda?


Amikor a játék elengedi a kezünket, akkor döbbenünk rá, hogy tulajdonképp bárhova eljuthatunk, akár belül, lifteket és folyosókat használva, akár egy kis űrsétával az állomás külső részén mászkálva. Mindenhol jelen van az élet, érezzük, hogy itt nem is olyan rég még kőkemény munka folyt, csak történt valami, ami kiirtotta a fél támaszpontot. Tehát ne egy Dead Space jellegű, félig elrohadt valamit képzeljünk el, a szörnyűségek a Prey-ben máshogy mutatkoznak meg.

Egészen pontosan ellenfeleinkben. A dögök gyűjtőneve Typhon és meglepően kevés alfajjal hoz minket össze a balsors. Akikkel viszont találkozunk, garantáltan meg fogjuk emlegetni. Minden kétséget kizáróan a legidegesítőbbek a mimic-ek lesznek, mert ezek a nyomorultak képesek bárminek az alakját felvenni és teljesen váratlanul a nyakunkba ugrani.

Igen, még egy kávésbögre formáját is, így szinte sosem leszünk biztonságban, nem tudjuk hogy honnan les ránk veszély. A phantomok erősebbek, humanoid formájúak, de legalább lehet látni és hallani őket. Vannak ezen kívül is még páran, de itt sem lőnék le minden poént, legyen meglepetés a maradék.

Az igazán érdekes dolgok azonban a játékmenetben keresendők. Kalandunk elején nagyon gyengék vagyunk, mindössze egyetlen csavarkulcs áll rendelkezésünkre amivel megvédhetjük magunkat, ráadásul egy mimic pár ütéssel simán ki is nyír minket, így óvatosan kell haladnunk. A dolgok onnantól válnak érdekessé, amikor megtaláljuk az első neuromod fecskendőt. Ezek segítségével tudunk különféle képességekre szert tenni, amikkel már jó eséllyel indulunk csatába.

Mindenki nyugodjon le, megvan a shotgun!

Mindenki nyugodjon le, megvan a shotgun!


Kis túlzással az összes megnyitható dolog hasznos, így nagyon meg kell fontolnunk, mire költünk. Aztán úgy a játék harmadánál kapunk egy szemüveget, amivel ellenfeleinket tudjuk scannelni, így megnyitva az ő tulajdonságaikat. Így lehetünk képesek például utánozni a mimiceket, azaz bármivé átváltozhatunk.

Kis túlzással, ha szeretnénk elpusztíthatatlan félistenné válhatunk segítségükkel. Ennek azonban ára van és szintén itt lép képbe a nagyon ötletes gameplay. Ha túl sok Typhon cuccot nyitunk meg, a bázis még működő védelmi rendszere hirtelen ellenségként tekint ránk, pedig amíg az ember van túlsúlyban bennünk, védelmeznek minket.

Van azonban ennél sokkal nagyobb gond is, ami kihatással lesz az egész sztorira, de ezt fedezzétek fel ti inkább. A fentebb vázoltak miatt viszont minden egyes feladatot úgy oldunk meg, ahogy szeretnénk és ez a szabadság az, ami miatt baromi élvezetes a program. Egy másik ötletes pont felszerelésünk előállítása és menedzselése.

Gyakorlatilag utunk során elég sok, elsőre értelmetlennek tűnő dolgot fel tudunk venni: félig meghámozott citromot, szivarvéget, kiégett reléket, alaplapokat, drótokat, satöbbi. Ez akkor nyer értelmet, amikor felfedezzük az első újrahasznosító állomást. Az van, hogy minden használati tárgyat (lőszer, eü cucc, különféle visszatöltők) elő tudunk magunknak állítani, de ezek különféle anyagokból tevődnek össze.

Ilyenkor bezzeg sehol sincs egy jókötésű kertész

Ilyenkor bezzeg sehol sincs egy jókötésű kertész


Fogjuk az összegyűjtött, kvázi szemetet, belerakjuk a recycle masinába és voilá, máris átalakult olyan matériává, amit felhasználhatunk a hasznos dolgokhoz. Viszont az inventorynk meg véges, így kell sakkozni a hellyel tisztességgel. Persze lehet bővíteni, egy kazal neuromodért, amik meg lehet, hogy más skillekhez kellenének.

Muszáj azonban a hibákra is kitérnem, mert bármilyen szórakoztató a Prey, bizony akadnak benne fura pontok. Talán a legfájóbb az, hogy irgalmatlan sok elemet loptak össze más játékokból. Ez nyilván egy szintig teljesen rendben van, de amikor elkap az az érzés, hogy olyan, mintha a Bioshockkal vagy a Half Life-al játszanék, akkor ott valami nem oké. A narratíva sem fog mindenkinek tetszeni, főleg az a része, hogy a legutolsó terminált is meg kell keresnünk, fel kell törnünk, mert túl sok mindent nem rágnak a szánkba.

A zenei rész sem acélos. Vannak cuki prüntyögések, meg Tron jellegű dallamok, ráerősítve a high-tech meg sci-fi vonalra, de ezen kívül nem tudok semmit sem felidézni.

Szintén szokni kell az irányítást, ami talán egy kicsit lassan reagál. Nem vagyunk szuperhősök, sem pedig katonák így talán még ez magyarázható is, viszont az összecsapásoknak teljesen más lesz a dinamikája mint bármilyen katonai FPS-ben. Ezeken kívül talán még azt tudnám felhozni, hogy bár technikailag tényleg rendben vagyunk, de a nyers prezentáción még dolgozhattak volna.

Kicsit ledőlt pihenni a koma

Kicsit ledőlt pihenni a koma


A művészek tették a dolgukat, mert az amorf szörnyek keményen festenek, de néha egy picit steril az összkép. Hiába hangoztatták mindenhol a horror paneleket, sajnos csak nyomokban tartalmaz ilyet a stuff. Sokkal inkább nyomasztó, mint ijesztő.

Nagyon egyszerű konklúziót vonni, ugyanis egy remek anyag lett a Prey, abszolút megérte várni rá. Ötletes a gameplay, nagyszerű, hogy feltápolhatjuk magunkat ember-typhon hibriddé, viszont ilyenkor szinte mindenki ellenünk fordul.

A sztori érdekes, persze csak akkor, ha van ingerenciánk és türelmünk megkeresni minden egyes elhintett morzsát. A kaland változatossága mellett hosszú is, több tíz órában mérhető a szavatossága, ráadásul többször neki lehet futni.

Amennyiben kedveled az ilyen stílusú programokat, egyetlen másodpercre se habozz a beszerzéssel, mivel garantáltan jól fogsz szórakozni. Ha esetleg kicsit távol áll tőled ez a felfedezősdi, szerintem akkor is tehetsz vele nyugodtan egy próbát, csalódni garantáltan nem fogsz benne.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Prey teszt / Tesztplatform: XBOX ONE

a polcon a helye
  • Stílus: FPS
  • Megjelenés: 2017. május 05.
  • Ár: 9.599 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Elképesztően ötletes játékmenet és tárgykreálás
  • A fejlődésünkre reagál környezetünk
  • Szabadon megoldható feladatok
  • Erős művészi jelenlét
  • Kissé túl sokat lop más játékokból
  • Sokszor steril a külcsín
  • Nincs benne sok horror elem
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8.3
10 hozzászólás

Mordorer

3 éve, 8 hónapja és 27 napja

totyak írta:
Hát, bizony ez így leírva, képeket látva tényleg totál Bioshock. A főhős nem tudja mi a szitu, de menni kell előre. Különböző típusú ellenfelek vannak, akiket különbözőféleképpen tudunk likvidálni. Itt is vannak képességadó szérumok, illetve itt is komputerekből, hanganyagokból rakhatjuk össze a teljes képet. Ráadásul még helyenként kinézetre is Bioshockosra sikeredett a játék. A Bioshock amúgy az egyik kedvenc sorozatom, tehát nem biztos, hogy olyan nagy gond ez, csak azért mégsem kéne ilyen látványosan nyúlni a dolgokat.
Nekem inkább Half Life. De persze az sem jobb helyzet.

válasz erre

totyak

3 éve, 9 hónapja

Hát, bizony ez így leírva, képeket látva tényleg totál Bioshock. A főhős nem tudja mi a szitu, de menni kell előre. Különböző típusú ellenfelek vannak, akiket különbözőféleképpen tudunk likvidálni. Itt is vannak képességadó szérumok, illetve itt is komputerekből, hanganyagokból rakhatjuk össze a teljes képet. Ráadásul még helyenként kinézetre is Bioshockosra sikeredett a játék. A Bioshock amúgy az egyik kedvenc sorozatom, tehát nem biztos, hogy olyan nagy gond ez, csak azért mégsem kéne ilyen látványosan nyúlni a dolgokat.

válasz erre

fighterlaci

3 éve, 9 hónapja és 1 napja

Játszottam vele pár órát, nekem nagyon unalmas volt. Igaz, nem otthon a kényelmes fotelban, akkor lehet hogy máshogy fogadtam volna. Csak mászkáltam, alig jött valami benne. Videókon más volt.

válasz erre

Hentes

3 éve, 9 hónapja és 1 napja

Demo alapján nem hozott lázba, meg is lepődtem hogy ilyen jó lett a végleges! Ki fogom próbálni havernál, addig nem merek beleinvesztálni.

válasz erre

WarriorAutobot

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

Már várom hogy játszhassak vele.
Nekem jobb hogy inkább csak nyomasztó a légkör és nem olyan nagyon horroros mert akkor lehet annyira nem is tetszett volna, de nagyon bejön eddig minden amit olvastam róla. A külcsín nekem a favorit mert a kedvenc építészeti/lakberendezési stílusban csinálták (Art deco). A kraftolás is nagyon ****a.
Egyszóval biztosan hogy megveszem.

válasz erre

Vidoros

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

Meglepett a pontszám, tényleg ennyire jó? Béta alapján azt gondoltam volna, eléri az 5-öt és vége. Kijavították a lagokat is meg mindent? Grafika meg... háááát az lehet hogy sok pontot kapott szerintem.

válasz erre

Tommy

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

Határozottan jó pontot kapott, de mondjuk nem is vártam mást. Már videókon is nagyon tetszett, sajna az én példányom még nem jött meg de most már még jobban várom.

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

Na oké akkor mégis megveszem. Pedig nem akartam.

válasz erre

Mordorer

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

Tiszta Half Life, de nekem pont ez tetszik benne!

válasz erre

Patrik94

3 éve, 9 hónapja és 2 napja

Ez a 8.3 nagyon bíztató, és a bugmentesség is megnyugtató, de sajnos elfelejtettem előrendelni , most meg már nincs keretem a hónapra. Így egyelőre olvasgatok csak róla.

válasz erre
Prey
9.599 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

rDAVE profiljaElisorne profiljaManiac profiljaSándorkolbász profilja1000feri profilja