PES 2019 teszt

2018. szeptember 08.
71.3241
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Sok futballrajongónál az új klubszezon indulását még az EB vagy a VB rajtjánál is nagyobb várakozás előzi meg. Mi, akik mellé még gamerek is vagyunk, számoljuk a napokat az aktuális focis játékok megjelenéséig is, ezért örülhetünk, hogy idén a két dátum között nem kellett sokat aludni. Két kedvenc zászlóshajónk közül a PES máris megérkezett, ebből a szempontból tehát előnnyel indul a FIFA-hoz képest. De vajon megmarad ez fór a későbbiekre is?
Advertisement


A hatalmas újdonságokra és elemi változásokra számítókat sajnos már a legelején el kell keserítenem, ilyenek nem nagyon lesznek a játékban. Míg az EA minden évben hangzatos marketing-szövegekkel és prezentációkkal próbálja meg eladni az egyébként szintén csak minimálisan változó portékáját, addig a Konami sokkal szerényebben fogalmaz. Szerintük az idei fejlesztések kimerülnek myTeam-finomhangolásokban és Beckham és társai, azaz a legendák megjelenésében, grafikai javulásban és a valósághoz még inkább közelítő animációkban.

Igen ám, de ha pár órára, vagy akár csak pár meccsre a játék elé ülünk, azonnal láthatjuk, hogy ezek a kis fejlesztések milyen sokat tesznek hozzá az egészhez. Ki merem jelenteni, hogy az új PES a jelenleg elérhető legjobb futball-szimulátor. Legalábbis ha meccsben vagyunk, és nem azon kívül.

Szerintem ezt kapura tekerem.

Szerintem ezt kapura tekerem.


Sokszor mondom, hogy a lényeg az apró részletekben lakozik, és ez itt is teljes mértékben érvényes. Annak az animációját, ahogy Mo Salah mellel maga elé tesz egy hosszú indítást, vagy ahogy a védők fetrengve és abszolút sikertelenül szerelni próbálják Messit, egész egyszerűen öröm nézni. Nem tudom elképzelni, hogy ezen a téren a FIFA fel tudjon nőni a PES szintjére, legalábbis idén biztosan nem.

Ha királyak az animációk, abból egyenesen következik, hogy maga a játékélmény és a realizmus is jobb lett. Körítés terén a PES ahogy mindig, most is alulmarad a vetélytársnak már a tavalyi (és az azelőtti meg azelőtti...) részével szemben is, de erről a kezdő sípszó pillanatában könnyedén meg lehet feledkezni. A passzolás és a csapat egészének együttes mozgása -a tolódás és hasonlók ugye- jelentősen javultak az előzőhöz képest, pedig annak sem volt oka a szégyenkezésre.

Rogerék itt már tudták, hogy ki fognak kapni.

Rogerék itt már tudták, hogy ki fognak kapni.


Játék közben kevés dolog tölti el az embert akkora megelégedéssel, mint egy jól felépített, kapustól induló támadás, ami lövéssel vagy akár góllal fejeződik be. Azonban ne higyjétek, hogy ez egyszerű lesz, igen sok NB3-as szintű támadásépítéssel kell számolni, amíg elsajátítjuk a különböző technikákat. Ezt én mindenképp pozitívan értékelem, hiszen nincs az az érzésem, ami a konkurens játék esetében oly sokszor, hogy igazából magától történik a dolgok nagy része.

Nem csak a passzolás, hanem a szerelés, az ütközés, a labdaszerzés is tett egy lépést a teljes realizmus irányába. Sokat számít a játékosok felépítése és technikai tudása közötti különbség, egyesektől néha akár méterekre is elpattanhat a labda, míg másoknál úgy tűnhet, hogy a cipőjükhöz ragasztották a játékszert. Persze ezekkel eddig se volt baj, és tényleg ismét csak kicsi a fejlődés, de igenis észrevehető.

Ha hiszitek, ha nem, ezt ki tudtam hagyni.

Ha hiszitek, ha nem, ezt ki tudtam hagyni.


A futball videojátékként való reprodukálásában ezidáig verhetetlennek látszik az új PES, de ez sajnos nem mondható el a többi aspektus közül egyikről sem. A Bajnokok Ligája- és Európa Liga-licencek elvesztése további lyukat ütött az e téren amúgy is ezer sebből vérző széria testén. Idén még jobban megmutatkozik, hogy mekkora szakadék van a két cím között, és akárhogy is, de mondjuk ki, hogy ez nem kis hiányérzetre ad okot.

Még fájdalmasabb ez az egész, ha megnézzük, hogy a teljes valójukban szereplő klubok viszont milyen gyönyörűen ki lettek dolgozva. Amikor egy Liverpool-Arsenal találkozóval ekezdtem a tesztet, pont nálam volt egy kisebb társaság, és csak ámultunk a stadionon, a bevonuláson, a sztárjátékosok kinézetén. Egyik-másik mozdulatot a későbbi meccsek során is többször visszanéztem, lehengerlő, ahogy modellezték ezeknek az embereknek a játékát. Te jó ég, bárcsak itt lenne Torghelle Sanyi!

Erre a helyre aztán kár volt jegyet venni.

Erre a helyre aztán kár volt jegyet venni.


Vegyük sorra, hogy kik azok a szerencsések, akik ténylegesen bekerültek. A Serie A-klubok nagy része például itt van, és természetesen a Juventus a hiányzó, tehát Ronaldo az idén gagyi mezben lép pályára. Ezeken kívül van sok francia, skót és belga csapat, és összeszedtek néhányat Európa és a világ más területeiről is. Nem, sajnos egyik sem a Kisvárda, a Paks, de még a Puskás Akadémia sem.

Ha ilyen húzónevek kimaradtak, akkor a Real Madrid és a már emlitett Pool-Arsenal duót leszámítva az egész angol Premier League távolmaradásán már meg sem lepődünk. Viccet félretéve, a Barcelona Spanyolországból -illetve Katalóniából ugye- pont megvan, de nagy kár érte, hogy nem tudunk lenyomni egy böcsületes El Clasicót. (Oké oké, PC-n meg lehet oldani okosban, de ezt nem veszem figyelembe, lévén az a technika nem képezi az eredeti játék részét. Meg hát én PS-en tolom ugye.)

Az aranylábú tizenegy.

Az aranylábú tizenegy.


Felesleges tagadni, ha olyan csapatokkal toljuk, akiknek úgymond nincsenek rendben a papírjaik, az bizony sokat levesz az élményből. A csilli-villiség hiányán kívül ráadásul más vonzatai is vannak ennek a történetnek: Premier League-et töviről hegyire ismerő embernek tartom magam, így nagyon feltűnő volt, hogy például Master League-ben játszva az ellenfelek sokszor olyan összeállításokban álltak ki, amilyeneket a valóságban soha az életben nem játszatnának.

Játékmódok terén szintén lehet hiányérzetünk. A PES rajongókat ez nyilván nem zavarja, ők már hozzászoktak a sszépségek mellett a buktatókhoz is, de aki most kezdi a virtuális focit, annak lehet, hogy ez lesz a döntő. Továbbra is egyedül a Master League az, ami single playerben a legjobban működik, sok benne a lehetőség, viszont sok esetben elrugaszkodik a valóságtól. A keretek légből kapottságát már említettem, igazolásoknál pedig illúzióromboló, hogy húszmillióért már sztárok is elérhetők, hisz tudjuk, hogy ez a pénz mennyit ér a mai fociban,

Dzsudzsi mindjárt lepókhálózza a sarkot.

Dzsudzsi mindjárt lepókhálózza a sarkot.


Vegyük a multi felé az irányt. Ismét a myClub vár ránk, amit immár co-op módban is tolhatunk, mondanom sem kell, hogy ez nagyon jó móka. Újítás még a hetente változó formák frissülése, tehát ha valaki jól játszik a való világban, akkor könnyen heti sztár lehet belőle. Ez az a mód, ami a legkisebb fejlődést tudja felmutatni, és bár nem vagyok nagy Ultimate Team-fan, de az még mindig jobbnak tűnik.

Sokak számára egy sportprogram esetében az egyetlen dolog ami számít, az a meccsek minősége, és nem holmi licencelt mezek vagy plusz játékmódok. Ez most is az ő játékuk, ráadásul jobban néz ki, mint valaha. Aki van olyan szerencsés, hogy egy PS4 Pro vagy egy Xbox One X figyel nála, az szinte elalél majd a gyönyörtől egy napsütéses mérkőzésen, de tényleg.

Nem tartok semmitől, Gula ki fogja védeni.

Nem tartok semmitől, Gula ki fogja védeni.


A PES 2019 egész biztosan a legjobb mostanában kapható fociszimulátor, amiről garantáltan nem fog eszünkbe jutni, hogy a gép megbundázza meccseinket. Tanulhatunk benne, folyamatosan fejlődhetünk, jók a meccsek..de korábbi jól ismert hiányosságok még mindig megvannak. A BL és EL kiválásával még tovább is fokozódtak, de játék közben el is elfelejtődnek. Csak az NB1 kéne még bele.

PES 2019 / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2018. augusztus 30.
  • Ár: 9.699 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Fejlettebb, realisztikusabb animációk
  • Kidolgozottabb sztárjátékosok
  • Még élvezetesebb mérkőzések
  • Eltűnt a BL és az EL
  • Kevés játékmód
  • Hang
    8
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
8.3
15 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 11 hónapja és 26 napja

[Tiltott felhasználó!]

iPet

5 éve, 11 hónapja és 26 napja

Egy dolgot értsen már meg a tisztelt modozós nagyérdemű: a modok NEM HIVATALOS dolgok. Tehát ha berakod a sok forintért megvásárolt játékot, akkor nem fog a játék patchet feldobni hogy javítaná a Minchester Unájtidet. Egy vásárlónak nem kötelessége erről tudni, hiszen ő vagy a gyermeke csak focizni akar. És igenis elvárható lenne, hogy 18k-ért ne holmi sufni oldalra kelljen már regisztrálni Böde Daniért. Ez nevetséges és elszomorító, tehát kurta nagy negatívum. Megvan?

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 11 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

Mordorer

5 éve, 11 hónapja és 27 napja

hajbel írta:
Kedves Márkó!
MIlyen jogon moderálsz valamit, ami teljesen legális, semmilyen jogot nem sért? Normális helyeken, megköszönik a plusz információt, amit az olasójuk (akikből élnek) megoszt a közösséggel, főleg miután a cikk félretájékoztat. Légyszives linkeldd már a szabályzatotok azon részét, ami megtiltja a modok linkelését! Milyen jogon bannolsz azért, mert segítek az olvasóközösségnek és legfőképpen a cikk írójának, TELJESEN LEGÁLIS ÉS SENKIT SEM SÉRTŐ módon? Semmi közöm az oldalhoz, ha tízszer jártam ott, akkor sokat mondok. "Az az oldal amit belinkeltek ezek a szerencsétlenek, egy magyar fos." --> Az, hogy itt személyeskednek, szerencsétlennek neveznek, egy magyar modközösséget lefosnak, akik időt, energiát nem kímélve igényes, ingyenes modokat készítenek, az természetesen nem érett meg a banra, bár ahogy elnézem az úriembernek nem is a tratalommal, hannem a készítők nemzeti hovatartozásával volt baja. Mégiscsak megsértettem valakit, mert magyar oldalt linkeltem, ezért utólag is bocsánatot kérek, valamint azért is, hogy segíteni szerettem volna!
Ne forgasd ki az emberek szavait. Reklámozni próbáltál, örülj hogy nem bannoltak azonnal. Próbálj meg inkább értelmesen hozzászólni és ne előadni itt a nagy hőst. A hülyéket máshol találod.

Szevasz.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

5 éve, 11 hónapja és 27 napja

[Tiltott felhasználó!]

VaPe

5 éve, 11 hónapja és 27 napja

_FORUM_TOROLT_HOZZASZOLAS
Azt csodálom hogy nincsenek még ezek a ****ságok kimoderálva. Az az oldal amit belinkeltek ezek a szerencsétlenek, egy magyar fos. Jelentem is a kommenteket.

válasz erre

petrovicsz

5 éve, 11 hónapja és 27 napja

fczolka írta:
A teszt tetszik,de az szomorú, hogy nem tudjátok, hogy Playstation 4-en is van patch!!!
Pár perc és kész az összes csapat még Nb 1 is!!!
Ideje lenne ut?nanéznetek ennek!
Az nem jutott eszedbe hogy a teszt elkészültekor nem volt semmi elérhető? röhögő smiley Nyilván bele lenne írva ha úgy lenne. Nem az a lényeg hogy te mikor olvasod.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve,

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 1 napja

[Tiltott felhasználó!]

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 1 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vidoros

6 éve, 1 napja

Lehet hogy nekifutok én is PC-n.

válasz erre

VaPe

6 éve, 2 napja

Nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben! Nem vagyok nagy sport játék rajongó de megfog a hangulata még teszt alapján is!

válasz erre
12a(z) 2 -ből
PES 2019
9.699 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljaM.O.R.P.H. profiljamarco profilja