PES 2017 teszt

2016. október 08.
71.8021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Az évente frissítésre kerülő sportjátékokat alapvetően két táborra lehet osztani. Az egyik oldal hallgat a játékosok visszajelzésére, igyekszik kijavítani az elsőre innovatívnak tűnő, de napi játék közben esetleges megoldásait és valamilyen belső késztetéstől hajtva keresi az élethűbb játékélményt, reális fizikát, magasabb szórakoztatási faktort. Jó példa erre a nemrég tesztelt NBA 2K17, de szerencsére ide tartozik a PES 2017 is. A másik tábor? Őket könnyen össze tudom foglalni egy névvel: EA Sports.
Advertisement


Mindig is tiszteltem azokat a fejlesztőket, akik megpróbálnak új, eredetinek ható ötleteket belecsempészni játékukba, viszont ha ezek nem jönnek össze, akkor a nagyközönség elé állnak, és azt mondják: srácok, tudom, hogy ezt elrontottam, de legközelebb javítunk rajta és mindenkinek sokkal jobb lesz.

Nekem azért, mert tudok egy McLaren Concept autót venni a Lambo mellé, nektek meg azért, mert lesz egy jó játékotok. Láttunk az ellentettjére is példát, ráadásul nem is olyan rég, mert a No Man's Sky most már tényleg azt jelenti, amit a neve is mond: senki sem kíváncsi a galaxisokon átívelő unalom szimulátorra, így tényleg senki sem tartózkodik az égben.

A jó hír viszont az, hogy a PES alkotói az előbbi csoporthoz tartoznak, így a tavalyi (relatívnak nevezhető) fiaskó után idén egy sokkal jobban összeszedett programmal álltak elénk, ami elég durván megközelíti az élethű minőséget. Persze csak akkor, ha a körítés annyira nem érdekel.

A klasszikus magyar válogatott

A klasszikus magyar válogatott


A spanyol foci kedvelői örvendezhetnek, joggal, mert idén a Barcelona került mindennek a középpontjába, így az introban is őket csodálhatjuk, meg a tikitakát Messi és Neymar főszereplésével. Kicsit sajnálom, hogy az elsőként említett itt még nem a kegyetlenül durva, egy lecsúszott fiúzenekar harmadik tagjára emlékeztető hajszerkezetet kapta meg, de lépjünk is tovább ezen elegánsan.

Úgy látszik, hogy idén a rendezettség volt az egyik bullet point a jegyzetekben, mert ahogy a kosaras stuff esetén, úgy itt is egy jól összeszedett főmenüben találjuk magunkat. Játékmódból finoman szólva sem lesz hiány, így üdvözlendő újítás, hogy az első lapra kitűzhetjük kedvenc dolgainkat, hogy két kattintás után már indulhasson is az angol/francia/olasz/megye 2 bajnokság is. Persze ahogy az lenni szokott, először a Skill Challange részre tévedjünk, mivel itt tudunk mindent kellően alaposan begyakorolni.

Ez továbbra is nagyon jól összerakott, hiszen a négy szintre osztott kihívásokon keresztül megtanuljuk az egyszerű passzon át a saját magunknak feladott, majd ollózva befejezett támadást is. Keresztpassz, mélységi indítás, kapus mozgása, cselezés, irányított lövések - szóval tényleg itt lesz minden. Viszont azt már most elárulhatom, hogy szerintem ezúttal ez lett a legélethűbb a játékmenet, sőt, szinte ez viszi el az egész játékot a hátán.

Ha most valaki megkérdezné tőlem, hogy gurulós focira melyik darabot ajánlanám, akkor kérdés nélkül jönne nyelvemre az idei PES neve. Totális szimuláció - talán ez jellemzi a legjobban a dolgot. Ha kedvünk van, bármikor variálhatunk a taktikai felálláson, mintegy hadvezérként irányítva játékosainkat, a pályán belül pedig a legutolsó csel is úgy van animálva, hogy szem nem marad szárazon. Hihetetlen folyékonyak a mozgások, a lövések, a védések, sőt, még a labda fizikája is. Szerencsére nyoma sincs a tavalyi bakinak, így ahogy említettem, kiemelkedően magas, már-már a tökéletesség küszöbét súrolja.

Itt bezzeg be tudom rúgni

Itt bezzeg be tudom rúgni


Persze mindez nem érne semmit az erős külcsín nélkül, de itt sem nagyon van okunk a panaszra. Illetve mégis, de ezt később kifejtem, mert kettős a probléma. Technikai oldalról eléggé rendben van a stuff, hiszen az arénák szemkápráztatóak, a legtöbb neves focista modellezése kifejezetten jól sikerült (persze Neymar és Messi, valamint CéRoni jár az élen) és ebben a saját trükkjeik is benne vannak.

A készítők szerencsére tényleg mindenre figyeltek, mert az időjárás például elég durván befolyásolhatja a játékot, hogy csak egy dolgot ragadjak ki. Kevés programnál láttam ilyet, de minden indításnál felugrik egy kis ablak, amolyan work log jelleggel, hogy éppen melyik nap mit javítanak, milyen újdonságok jönnek, mikor bütykölik a szervereket, satöbbi. A tartalom mondhatni hozza a brutálisan erős mennyiséget és vele együtt a minőséget.

A legerősebb bajnokságok természetesen itt lesznek. Nem csak Európából, sőt, ha nagyon perverzek vagyunk, akkor alsóbb régiókból is indulhatunk, hogy aztán néhány év elteltével megnyerjük a dolgokat. És nem, sajnos a megye 2 nincs, így aki teszem azt, Cegléddel szeretné leigázni a Vidit meg a Fradit, annak egy saját játékot kell írnia.

Indulhatunk természetesen a Bajnokok Ligájában és az Euroligában, de még az ázsiai bl-ben is. Az első dolog, amit a negatívumoknál elő kell hoznom az bizony a Be a Legend. Ez hasonló, mint bármelyik másik stuffban a kvázi single mód, azaz karrierünk kezdetén vagyunk, és először be kell verekednünk magunkat a cserék közé, majd onnan stabil kezdővé válni.

Papíron kegyetlen sok lehetőség van itt, de egészen egyszerűen olyan szinten sótlan és unalmas a megvalósítás, hogy három meccs után el is engedtem. Totálisan következetlen a rendszer: egyszer a kispadról szálltam be, aztán nem is neveztek, míg a harmadik meccsen kezdő voltam, aztán megint nem jutottam szóhoz. Nem viccelek, de volt olyan, amikor 25 percen keresztül csak az ikszet nyomogattam a felugró ablakoknál, meg szimuláltam a meccseket. Ha mellé rakom, mondjuk az idei NBA-t, (a Fifát nem próbáltam) látszik, hogy mit lehetne kihozni ebből az egészből.

Peckesen, keményen vonulok a pizsu felsőben

Peckesen, keményen vonulok a pizsu felsőben


Ebből amúgy párhuzamot vonhatunk, amit az általános körítésre ki is vetíthetünk. Amennyire profi a zöld gyepen a foci, olyan szinten vérzik el a külsőségekben, hangulatkeltésben a játék. És igen, a legnagyobb levonást emiatt kapta, mert hihetetlenül sótlan. A kommentátorokkal kezdődik minden - mondjuk ebben a szegmensben sosem volt erős a PES, de az a nihil és érdektelenség, amit művelnek, szinte vérlázító.

Az hagyján, hogy nem követik az eseményeket, de pontosan ugyanolyan fahangon adnak elő mindent, amit látnak. A legnagyobb poén, amikor négyszeres sebességre gyorsítjuk a meccseket Be a Legend módnál, akkor meg úgy maradnak le az eseményekről, mint egyszeri magyar vállalkozó az EU-s pénzekről.

Talán a BL-nél jobb a helyzet, de hát ott maga a himnusz is feldobja már a környezetet, szóval ez nem nagy eredmény. Tudom, hogy évről - évre előkerül a licensz kérdése is, de egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Persze, tisztában vagyok vele, hogy két óra alatt, sok letöltögetéssel ezt ki lehet küszöbölni, de egy majdnem 20.000 Ft-os darab esetén elvárom, hogy a kedvenc csapatom ne North London legyen jáccós pólóban, hanem Chelsea a saját mezszponzorával. Nagyon nehéz így komolyan venni a meccseket, kivéve persze ha a Barcelona a kedvenc csapatod, mert ott minden rendben van.

Ami még ennél is keményebb, azok a válogatottak. Elfogadom, hogy mi, magyarok, nem tartozunk a szűken vett világelitbe, de az EB-n mutatott szereplésünkből kifolyólag (meg a világranglistán elfoglalt helyezésünk miatt) legalább arra figyelhettek volna, hogy a kapusunkat ne Doug McDermott-nak hívják. Pontosabban szólva legalább egy létező embert berakhattak volna, mert így olyan, mint egy névgenerátor által életre hívott lista.

Tiszteeeeeeeelegj!

Tiszteeeeeeeelegj!


Kapunk offline és online többszereplős mókát is. Előbbit sikerült egyszerre három barátommal kipróbálnom, mit ne mondjak, hihetetlenül megdobja az élményt, amikor cimboráinkkal vállvetve küzdünk, harcolunk, esetleg beparkolunk a busszal a kapu elé, miután gyors kontrával szétziláljuk az ellenfél védelmét és egy büntetően nagy gólt akasszunk a bal felsőbe.

Ez persze korrektül megdobja a meccsek hangulatát, mert a foci része döbbenetesen zseniális. Simán megkomponáltunk olyan támadást, mint amit a Bayern vagy a Manchester City szokott. A világhálós része a dolognak már érdekesebb kérdés. Technikailag rendben van, nincs lag, se fagyás, szóval stressz tesztelték tisztességgel a dolgot.

Elérhető játékmód is van rengeteg, ugyanakkor az egyetlen változót, magukat a játékosokat nyilván a fejlesztők nem tudják befolyásolni. Viszonylag sok meccset lebonyolítottam és sajnos elég vegyes az összkép, de valószínűleg ez minden hasonló programra igaz.

Összeakadtam igazi profikkal, akik néha tisztességgel elpáholtak, ilyenkor megköszönték, hogy nem léptem ki a 89. percben, de tapasztaltam a fordítottját is. Szóval, ha tehetitek, főleg ismerősökkel toljátok, akár a neten is, mert sok frusztrációtól kímélitek meg magatokat.

Kék 42, hopp, hopp!

Kék 42, hopp, hopp!


Ideje a hangokról és egyéb ambient opciókról is beszélnem. A dalválaszték, ami a menük alatt, esetleg felvezetésként szól, az teljesen rendben van, bár néha elüt az elektro punk a nyugodt környezettől, de sebaj. Az effektek annyira már nem erőteljesek, pedig néha úgy szálltam bele ellenfeleimbe, mint egy jobbfajta megye 2 bekk a bíróba.

Az összegzésnél azért könnyű helyzetben vagyok, hiszen alapjában véve nagyon erős az élmény, amit a PES 2017 nyújt. Lenyűgözőek az animációk, a részletesség és kezelhetőség, amik miatt tényleg olyan, hogy szó nélkül elhitethetjük bárkivel, hogy most egy élő meccs van. Ugyanakkor a hibák is világosak: a karrier móddal kezdjenek valamit, mert altatónak kiváló, önálló résznek már kevésbé.

Hangulatkeltésről, felvezetésről pedig vegyenek példát más stuffokról, mert igenis meg lehet azt jól csinálni. Meg az sem lenne rossz, ha végre fizetnének a licenszekért, mert röhejesen fest egy Donchester vs North London összecsapás. Szóval ez egy remek játék, és ha javítják a fentebbi dolgokat, jövőre szó nélkül megy rá a kilences.

PES 2017 / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2016. szeptember 15.
  • Ár: 18.990 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Élethű mérkőzések
  • Remek animációk, jó fizika
  • A foci része tíz pontos
  • A licensz hiánya kezd nevetséges lenni
  • Hangulatkeltésben lenne hova fejlődnie
  • Nagyon unalmas Be a Legend mód
  • Rettenetes kommentátorok
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    7
8
PES 2017 is. A másik tábor? Őket könnyen össze tudom foglalni egy névvel: EA Sports. '>
PES 2017 is. A másik tábor? Őket könnyen össze tudom foglalni egy névvel: EA Sports. '>
12 hozzászólás

Szerintem mindenben jobb a pes mint a fifa.

válasz erre

iPet

8 éve, 1 hónapja és 1 napja

totyak írta:
Ok, köszönöm, hogy utánanéztél. Grafikai összehasonlító videókat láttam, ott szemmel látható a különbség. Főleg arra lettem volna kíváncsi, hogy remélhetőleg nem azt játssza sem a Konami, sem az EA, hogy ugyanaz a játék jön ki PS3-ra, ami 2-3 éve is, csak frissítik a játékosokat, csapatokat, meg megkapja a játék az új menüt.
Pont azt néztem, hogy a Ps3-as vezió sem ronda annyira, csak nyilván nem fullHD a felbontás. Szerintem amúgy a külsőségektől eltekintve nincs különbség a két verzió között.

válasz erre

totyak

8 éve, 1 hónapja és 1 napja

iPet írta:
Sajnos ezt nem tudom, mert hozzánk csak a Ps4-es verzió érkezett meg. Elvben a grafikán kívül nem kéne másbn eltérnie a két változatnak, a neten sem találtam erre utaló jeleket.
Ok, köszönöm, hogy utánanéztél. Grafikai összehasonlító videókat láttam, ott szemmel látható a különbség. Főleg arra lettem volna kíváncsi, hogy remélhetőleg nem azt játssza sem a Konami, sem az EA, hogy ugyanaz a játék jön ki PS3-ra, ami 2-3 éve is, csak frissítik a játékosokat, csapatokat, meg megkapja a játék az új menüt.

válasz erre

iPet

8 éve, 1 hónapja és 1 napja

totyak írta:
Jelen generáció és előző generáció között csak grafikai különbségek vannak, vagy egyéb is? Mert az szép dolog, hogy megkapom PS3-ra is, csak akkor van gond, ha nem ugyanazt az élményt.
Sajnos ezt nem tudom, mert hozzánk csak a Ps4-es verzió érkezett meg. Elvben a grafikán kívül nem kéne másbn eltérnie a két változatnak, a neten sem találtam erre utaló jeleket.

válasz erre

totyak

8 éve, 1 hónapja és 1 napja

Jelen generáció és előző generáció között csak grafikai különbségek vannak, vagy egyéb is? Mert az szép dolog, hogy megkapom PS3-ra is, csak akkor van gond, ha nem ugyanazt az élményt.

válasz erre

Tommy

8 éve, 1 hónapja és 1 napja

Ezek a plasztikfej emberkék zavarnak engem egyedül. AMúgy nem lenne vele baj.

válasz erre

Patrik94

8 éve, 1 hónapja és 1 napja

iPet írta:
Eléggé. Van benne transfer sync, azaz elvben az év közben bekövetkezett változtatásokat is megjeleníti, szóval a PES 2018-ig ez rendben van. Nagyon sokan játszanak vele online, nekem 30 másodperc volt a legtöbb várakozási idő amíg ellenfelet talált.
Az igen! meglepett smiley Mindjuk az a Fifába is kéne!

válasz erre

iPet

8 éve, 1 hónapja és 1 napja

Hentes írta:
Mennyire időtálló a játék? Onlineban sokan vannak egyébként? Azonkívül hogy rosszul meccsel össze.
Eléggé. Van benne transfer sync, azaz elvben az év közben bekövetkezett változtatásokat is megjeleníti, szóval a PES 2018-ig ez rendben van. Nagyon sokan játszanak vele online, nekem 30 másodperc volt a legtöbb várakozási idő amíg ellenfelet talált.

válasz erre

Hentes

8 éve, 1 hónapja és 2 napja

Mennyire időtálló a játék? Onlineban sokan vannak egyébként? Azonkívül hogy rosszul meccsel össze.

válasz erre

bekecs

8 éve, 1 hónapja és 2 napja

ég nem próbáltam de a fizikára nagyon kíváncsi leszek hogy tényleg ilyen jó-e! mosolygó smiley

válasz erre

Eltohn

8 éve, 1 hónapja és 2 napja

Szuper teszt lett! Bár a sportjátékok nemigazán érdekelnek, meghoztd a hangulatom hozzá! mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

8 éve, 1 hónapja és 2 napja

Sokkal szimpatikusabb mint a Fifa! mosolygó smiley

válasz erre
PES 2017
18.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja