PES 2016 teszt

2015. október 04.
74.0341
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Ahogy pár nappal ezelőtt olvashattátok, idén ősszel is elkezdődött a két titán harca. A parkettán az EA fémjelezte NBA Live elég csúnyán elvérzett a 2K16-tal szemben. Viszont mi a helyzet a Fifa sorozattal, amit évről-évre egyre jobban szorongatott a Pro Evolution Soccer? Halkan tenném hozzá, hogy néhány kritikus szerint egy orrhossznyival meg is előzte ez utóbbi a másikat, ugyanakkor ne szaladjunk ennyire előre, nem eszik olyan forrón a kását.


Rögtön a teszt elején le is szögeznék valamit: ez az év bizony a Pro Evo-ról fog szólni, ugyanis a Konami által kiadott játék sokkal pergősebb, sokkal izgalmasabb, valamint határozottan jobban kapja el a flow-t, pontosabban azt az érzést, amiről a mai világ focija szól. Az általunk irányított játékosok nagyon agilisak és reszponzívak, pont úgy, mint a valóságban.

Ha gyorsan tudunk reagálni a meccsek váltakozó ritmusára, akkor bizony nagy jutalmakban részesülünk, míg a bénázást, lassúságot sokkal jobban bünteti a játék, mint eddig bármikor - meg persze pont úgy, mintha a való életben fociznánk.

Báj báj Szása, rossz voltál velem

Báj báj Szása, rossz voltál velem


Térjünk is rá egyből a részletekre, mert valljuk be, az utóbbi részeknek ez volt a rákfenéje. Már a legelső meccs elindítása után is szembeötlő lesz a hatalmas fejlődés a grafikában - nem tudom, hogy ezt a Metal Geart is hajtó FOX Enginnek köszönhetjük, vagy csak simán megtanultak programozni az alkalmazottak, de az biztos, hogy PES játék soha nem festett ilyen impozánsan.

Minden egyes stadion és játékos szinte a végletekig ki van dolgozva, az animációk rendkívül folyékonyak, valamint a fényjáték is egészen káprázatosra sikeredett. Ki kell még a labda fizikáját és animációját is emelnem, mert ennyire szerintem még semmi sem állt közel a valódi focihoz. Persze azért apróbb hibák még becsúsztak, mert a pályákon lévő fű nem a legszebb, valamint ha szakadó esőben játszunk, akkor igencsak furák lesznek az addig rendben lévő mozdulatok.

Sokan már most azt kiabálják, hogy a PES 2016 egy mérföldkő a focis játékok életében, sőt, ez a valaha készült legjobb game a témában. Értem, hogy vannak fanboyok meg minden, ugyanakkor kezeljük ezeket feltétellel. Sokkal jobban sikerült, mint a mostani FIFA? Igen, ez így van, tagadhatatlan. Hibátlan lett a mostani PES? Nem, rettentő messze van a tökéletestől, pont ezért ne is higgyünk a sületlenségeket kiabáló hangocskáknak.

A miértre az első válasz az bizony továbbra is a licensz kérdése. Mivel a FIFA birtokolja a legtöbb focis jogot, ezért továbbra is nagyon sok csapat kapott lehetetlen fantázia nevet. Vannak, akiket nem zavar az, hogy London FC, Merseyside Red meg East Dorsetshire van a Chelsea, Liverpool és Bournemoth helyett, ugyanakkor ott a népes ellentábor is, akik szerint nevetséges, hogy ezt nem tudták még megoldani a Konaminál. Egyébként szerintem is az.

Egy kis cicázás

Egy kis cicázás


Persze ez csak az egyik baj, van még bőven más is. A menük továbbra is rettentően túlbonyolítottak, a különböző tutorialok egészen egyszerűen a használhatatlan szintet verdesik - ezek a Fifában sokkal egyszerűbbek, kiforrottabbak, jobban átláthatóbbak és kezelhetőbbek. Ez egyébként azért is fura, mert például a 2K16 esetében figyeltek ezekre.

A Master League mód átesett egy tisztességes ráncfelvarráson, szóval ez már közelít a Bajnokok Ligája színvonalához, viszont a Become a Legend és a MyClub még mindig fura, nem rendelkeznek túl jó atmoszférával, pont ezért a Fifában található megfelelőik sokkal jobbak. Ez amúgy nagy kár, mert mindkét opcióban nagyon durva tartalom van, ráadásul, ha a MyClub így folytatja, lassan szó nélkül átgyalogol az Ultimate Team-en.

Ahogy írtam fentebb, a meccsek közbeni atmoszféra nagyon nagy fejlődésen ment keresztül, ugyanakkor el kell ismernünk, hogy még mindig a Fifa mögött kullog. Jó példa erre az idei kommentátor páros, Peter Drury és Jim Beglin. Ha egy nagyobb csapatot irányítasz, akkor még viszonylag rendben van a színvonal, ellenben ha valami kisebb, esetleg nem licenszelt klubra esik a választásunk, ott bizony hamar fel fogjuk idegesíteni magunkat rajtuk: unalmas, repetitív, közhelyes dolgokat puffogtatnak, ráadásul sokszor még csak köszönőviszonyban sem lesz a pályán történtekkel. Jó példa erre, amikor az ellenfél 2 góllal vezetett az első félidő derekán, aztán közölték, hogy alig van már lehetőségem a javításra, mert mindjárt lefújják a meccset. Sajnos nagyon sok ilyenbe futunk majd bele.

Diego Costa meg az olló

Diego Costa meg az olló


Ezek a hibák viszont abszolút a háttérbe fognak szorulni, amikor elkapjuk a ritmust és csak az adott meccsre koncentrálunk. Nagyon nehéz válaszolni arra, hogy az idei PES miért ilyen erős. Talán azért, mert a játékosok dinamikája, a labda fizikája vagy a kezelhetőség rettentően kiemelkedő?

Esetleg az az ok, hogy a sztárok pontosan úgy viselkednek, reagálnak a játékban, mint ahogy azt a való életben megszoktuk? Nézzétek meg Cé-t, Messit, esetleg Benzemát itt és az életben. Döbbenetes a végeredmény. Talán ott keressük még az indokot, hogy egészen káprázatos, ahogy a folyékony passzokból építünk fel egy kontrát vagy kijátsszuk a felállt védelmet? Igazából teljesen mindegy, mert a PES 2016 egy gyönyörű leképzése egy csodálatos játéknak.

A nem éppen realisztikus karakter animáció és interakció volt a tavalyi kiadás egyik gyenge pontja, viszont idén ezt úgy hozta helyre a Konami, hogy talán az legnagyobb erőssége lett a játéknak. Az aktuális Fifa epizódban ez azért többnyire rendben volt, de az idei PES ezt bizony egy új szintre emelte. Egészen durva, ahogy a játékosok küzdenek a labdáért, rárontanak a másikra, hogy egy jó ütemű becsúszással elvegyék tőle a lasztit, vagy pedig bánkódjanak, mert ment minden, a labda és a baba is.

A cselek szintén sokat finomodtak, pontosabban magával a bogyóval lévő interakció: minden egyes szerelési kísérlet vagy a szabad labdáért zajló harc egy-egy feszült pillanattá válik. Noha senki sem tudja, hogy ezt az összetevőt miként sikerült ilyen fenemód jól kikeverni, de őszintén, kit érdekel, amíg ennyire valóságossá változtatja a küzdelmet?

Most akkor mivan, he?

Most akkor mivan, he?


Ugye itt jóval távolabb helyezkedik el a kamera, mint a rivális esetében, ami miatt sokkal kisebbnek tűnnek a játékosok. A Fifa esetén ez ugye máshogy van, így ott egy picit jobban kidolgozottabbnak tűnik az összkép. Ha viszont közelebbről megnézzük a PES-t, akkor a szuper animáció, a rendkívül valósághű bőr, mez, haj és fények kárpótolnak minket, úgy nagyjából mindenért.

Ha csak állnak, akkor Cé, Suarez vagy Messi is jobban mutat az EA játékán, viszont mozgás közben sokkal meggyőzőbb a Konami üdvöskéje, mert elhisszük neki, hogy hús-vér embereket irányítunk, nem pedig robotokat. Egyébként a különböző időjárási viszonyok is frankók, mert szakadó esőben látványosan bizonytalanabbak lesznek játékosaink.

Ahogy már fentebb taglaltam, a Pro Evo is nagyon messze van a tökéletestől. Egy másik nagyobb hiba a védekezés megszervezése. Igen, pont az, ami a riválisnak az egyik legnagyobb erőssége. Arról van szó ugyanis, hogy az AI teljességgel kiszámíthatatlan: az egyik pillanatban a legnemesebb szervünket is fogja, hogy utána meg csak lézengjenek az általa irányított emberek.

Van, hogy 90 percig esélyünk sincs gólt szerezni, hogy aztán belefussunk egy olyan meccsbe, ahol minden támadás gólt ér. A Fifában a védekezés sokkal konzisztensebb, sokkal okosabban és jobban dolgozik a mesterséges intelligencia. Noha ez gyakran megtöri a játék lendületét, ugyanakkor mégis kevesebbszer lesz olyan végeredmény, ami miatt egy felnőtt brazil sírva fakadna.

Gól vagy nem gól, az itt a kérdés

Gól vagy nem gól, az itt a kérdés


Szintén nem sikerült túl jól a kapusok modellezése, de ezt írhatnám úgy is, hogy sokkal profibbnak kell lennünk a hálóőrökkel, mint a rivális esetében. Nyilván ez nem nagy segítség akkor, amikor gyépés lövésekből kapunk gólt, ráadásul a meccset is elveszítjük emiatt. Ez természetesen egy kétélű fegyvert, mert például ha online játszunk, akkor láthatjuk, hogy mások is szívnak emiatt.

Szerencsére azért ezt ki tudjuk valamennyire küszöbölni úgy, ha mondjuk egy top csapattal játszunk, ahol a kapusok teljesítménye is sokkal jobb lesz, vagy pedig inkább mi irányítjuk a legényt az AI helyett. Az idei Pro Evo a meccsek közbeni atmoszférában, vizualizációban, átláthatóságban mindenképp elmarad a Fifától, hogy a gyökszi kommentátorokat már ne is említsem.

Kirúgásból öngól. Nekem sikerült

Kirúgásból öngól. Nekem sikerült


Ugyanakkor abban a pillanatban, ahogy a pályára kerülnek az embereink, olyan, mintha egy másik dimenzióba kerülnénk. A grafika hirtelen rettentően erős lesz, játékosaink animációja több mint zseniális, csakúgy, mint a labda fizikája.

Azt a részt is nagyon eltalálták, ahogy embereink reagálnak az adott szituációra, valamint ha elkapjuk a flow-t, akkor szó nélkül órákra is képes berántani minket a PES 2016. Igen, védekezni nagyon nehéz benne, valamint a kapus poszt sem megoldott, de ha brutális izgalomra, adrenalinra és tökösségre vágyunk, akkor ez lesz a mi játékunk.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Pro Evolution Soccer 2016 (PES 2016) Day 1 Edition (XBOX ONE)3.799 Ft

PES 2016 teszt / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
 • Stílus: sport
 • Megjelenés: 2015. szeptember 18.
 • Ár: 12.999 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Fantasztikus animációk
 • Nagyon jó labda fizika
 • rendkívül kidolgozott játékosok
 • Nehéz benne hatékonyan védekezni
 • A kapusok gyengék
 • Hang
  8
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  9
 • Hangulat
  9
8.5
9 hozzászólás

fczolika

5 éve, 4 hónapja és 18 napja

Egy igazi fan nem ****ozik,azonnal nekilát mondjuk az angol ligának,két óra és az összes mez,címer a helyén van.Nincs többé Nord London. Ez megéri,semmiség,mert utána olyan játék van a kezünkben,amilyenről a fifa csak álmodik.Ott egy csomó licensz,de a lényeg meg itt van.Ezt nem tudják pénzzel megvenni...
Egyébként továbbmegyek,az igazi játékosok manuális irányítással játszanak,0 passz illetve 0 lövés rásegítéssel.Úgy az igazi,segítséggel nem nagy kunszt jól játszani.
Van egy magyar PESfanokból álló klub, www.pesklub.com oldalon. Itt PS4-en lehet indulni online bajnokságokban.

válasz erre

iPet

5 éve, 4 hónapja és 19 napja

fczolika írta:
Üdv!
Jó lett a teszt,de egy kis kiegészítés!
PS4-en lehet pendrive-ról mezeket,címereket,lógókat feltenni,szóval egy fullos angol liga kb 2 óra alatt kész.
Egy videó,hogy milyen egy Liverpool-Everton PS4 derbi.
https://www.youtube.com/watch?v=595TVwkarYM
Igen, ez valóban így van. De megmondom őszintén, ha már kicsenget az ember 18-19 ezret egy játékért, akkor ne kelljen ilyenekkel szórakoznia. Nem hiszem el, hogy a Konaminak nincs pénze jogokat venni. Én amióta az eszemet tudom, Chelsea fan vagyok, és amikor megláttam, hogy szeretett csapatomat London FC_nek hívják, kiborultam.

válasz erre

fczolika

5 éve, 4 hónapja és 20 napja

Üdv!
Jó lett a teszt,de egy kis kiegészítés!
PS4-en lehet pendrive-ról mezeket,címereket,lógókat feltenni,szóval egy fullos angol liga kb 2 óra alatt kész.
Egy videó,hogy milyen egy Liverpool-Everton PS4 derbi.
https://www.youtube.com/watch?v=595TVwkarYM

válasz erre

Ragna666

5 éve, 4 hónapja és 20 napja

én már egy jó ideje tolom a PES szériát is és még nem csalódtam benne.
a játékmenet a mozdulatok meg a grafika is szép.
ajánlom mindenkinek aki szereti az élethűbb fizikájú játékokat.

válasz erre

GOD

5 éve, 4 hónapja és 20 napja

1994-óta fifáztam mikor még izometrikus volt. Általában a gyeremekkori barátommal tolom. Aztán olyan 2010 környékén kipróbáltuk a PES-t. és azóta PES-ezünk, persze minden évben kipróbálom mind a kettőt, de fizikában nem kicsit jobb a PES (5 éve biztos), enegm meg az soha nem érdeklet hogy most Messi fut ott vagy Massa, ugyanis ha nem én irányítom már nem érdekel a foci egyébként át lehet szerkesztgetni a csapatot sőt logót is lehet nekik szerkeszteni úgyhogy aki nem rest és érdekli az megtudja magának csinálni.. 8-9 ropiért használtan rárepülök majd.

válasz erre

zender

5 éve, 4 hónapja és 21 napja

Wow! Nagyon jó lett, rohadtul tetszik! Fifát rühellem, bár a focis játékok úgy alapból nem nagyon mozgatnak, de ez igen jól néz ki!

válasz erre

Tommy

5 éve, 4 hónapja és 21 napja

Tök érdekes a grafikája. Olyan plasztik vagy mi na, olyan műanyagos, remélem értitek.

Ennek ellenére nagyon tetszik, ha lesz havernál, kipróbálom, lehet hogy rákattanok...

válasz erre

C64 fun

5 éve, 4 hónapja és 21 napja

Nagyon szép pontot kapott, ha szeretném a focit, biztos tolnám. Egyébként nem semmi hogy ennyi ponton beegelőzte a Fifát.

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 4 hónapja és 21 napja

Nekem 2013-ig ha focis játék, akkor Fifa. Akkor meguntam, mert semmi újítás nem volt. Most viszont jó látni hogy a PES ennyire beelőzött, ezért kipróbálom, de először csak a PC verziót mert az olcsóbb.

válasz erre
PES 2016
12.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljamarco profilja