Pangya Fantasy Golf teszt

2009. július 18.
71.9641
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
Isten hozott, Kedves Vendég a Pangya varázslatos szigetén, ahol a most, nem ebben a pillanatban zajlik és ahol az itt, nem ezen a helyszínen terül el. A különös sziget egy párhuzamos univerzum, telis-tele különleges figurával, akik mély hódolattal adóznak imádott sportjuknak, a leginkább golfra hajazó Pangya-nak. A vízzel övezett földrész tökéletesen ideális körülményeket biztosít kedvenc elfoglaltságuk számára, egész bajnokságok zajlanak az idilli paradicsomban. A számítógépes MMO-ként (Masszív Online Multiplayer) berobbant Pangya Fantasy Golf megérkezett a Sony markkonzoljára és bár pontosan a legfontosabb összetevőjét, az online multiplayer-t veszítette el megtett utazása közben, bája továbbra is elragadó, a vele töltött órák kellemesen telnek majd el, erre a konzekvenciára jutottunk, miután kézhez véve nyüstöltük napokig a Ntreev Soft és a Tomy közös handheld adaptációját.



Pangya Fantasy Golf teszt - 2. kép

A Pangya Fantasy Golf nagy utat tett meg hozzánk, egészen Amerikából röppent át aprócska korongja az öreg kontinensre, átszelve egy óceánt is. Szükség volt az import eszközéhez folyamodnunk, hiszen európai megjelenést egyelőre nem kapott a Sony, Everybody's Golf-ját szemtelenül lekoppintó, árkád adottságokkal felvértezett produkció. A koreai illetőségű csapat munkájának végül elismeréssel adóztunk, minden egyes részletéről csak úgy süt le az igényesség, a stílus, az önfeledt szórakozás. A Pangya nem egy széles körökben szénné hype-olt anyag, talán ezért is döntöttünk úgy, hogy tesztpadra fektetjük, ismerjétek meg minél többen ezt a távol-keleti, de mégsem japán unikumot.

Pangya Fantasy Golf teszt - 3. kép

A játék indítása után egy szédületes videóval eshetünk szerelembe, szájtátás, rácsodálkozás, gyönyör a sokadik hatványon. Az anime stílusban fogant bevezető minősége és fergeteges hangulata könnyeket csalhat a műfaj iránt elkötelezettek szemébe, már ebből is érezhető volt, hogy bár nem toltak alá olyan reklámhadjáratot, mint a Sony casual golfjátéka esetében, kivitelezését tekintve még talán veri is azt több ponton. A minden idők egyik legpompázatosabb videójának megszavazott intro után felocsúdva a bikinis lánykák látványának lelki megrázkódtatásából, egy szintén rendkívül ízléses főmenüben navigálhatunk a játékmódok között, ahol megtalálható a Story módozat, a sima bajnokság, a többszereplős lokális hálózati játéklehetőség, a Pangya Collection és persze a játékkal kapcsolatos beállítási lehetőségek.

#tv#
A fő módozat a Pangya-ban a Story szekció lesz, amelyben tizennyolc egyedi karakter saját karrierjét segíthetjük kibontakozni, valamennyiüket más és más motiváció vezérel, egyéni háttérrel, kidolgozással, valamint céllal érkeznek a megmérettetésre. Hogy a dolog ragaszkodjon a hagyományokhoz és tartogasson is megfelelő mennyiségű megnyitásra váró célt a játékosok számára, a szereplők nagy része elérhetetlen a kezdetekben, őket a meglévő karakterek történetének göngyölítésével unlock-olhatjuk sorjában. A sztori négy fő epizódra tagolva jelenik meg, kapunk egy prológust, majd ezt követően két epizódot és végül az epilógus zárja a Pangya sziget nagy megmérettetését. Minden epizód több pályára tagolódik, plusz ezeket a többi karakterrel is teljesítenünk kell majd az előre haladás érdekében, ami rengeteg játékidőt fog felemészteni életünkből. Külön kiemelném egyik első nagyon pozitív tapasztalatomat, hogy a főmenüből egy kiszemelt módozatba lépve, azon belül is tudunk váltogatni a jobbra, balra irányokkal közöttük, de már egy bővebb és pofásabb interfész környezetében navigálva. A Pangya Fantasy Golf skatulyájára egy egészen különleges műfaj hibrid neve íródhat, hiszen legalább annyi szerepjátékos elemet vonultat fel, mint amennyi árkádosat, az elkészült egyveleget ezzel a lendülettel keresztelhetjük akár anime style-fantasy RPG árkád casual sport szimulátornak is. Ha nincs még ilyen műfaj, akkor most majd mi létrehozzuk számára.


Pangya Fantasy Golf teszt - 4. kép

A szerepjátékos elemeket az események előtti párbeszédek gazdagítják, ahol állóképeken, szövegbuborékokban társalognak a leendő riválisok, megvitatják ügyes-bajos dolgaikat, provokálják, méltatják, vagy éppen mulattatják egymást. Ettől ugyan még nem válna vérbeli RPG hibriddé a Pangya Fantasy Golf, viszont a gazdag karakterfejlesztési lehetőségek már bizony nagy részben azzá teszik. A megnyert Pang fizetőeszközökből vásárolhatunk vadiúj gúnyákat, felszereléseket, csicsás cicomákat és mindenféle érdekes kellékeket, úgy, mint ékszereket, vagy varázsitalokat, de trükkös ütéskombinációkat szintén eltanulhatunk a játék folyamán. A játékmenet szempontjából nincs igazán nagy differencia, azt egy az egyben elcsaklizták az Everybody's Golf-ból, tették ezt igényes formában, ezért nem csak, hogy elnézzük neki, hanem meg is tapsikolhatjuk, ugyanis úttörőktől ellesni ideákat nem szégyen, sőt, főként, ha az eredeti mű minőségét hajszálra képes megközelíteni, esetenként túl is tenni azon. A játék elején nem sok tényezőre kell figyelnünk azon kívül, hogy a labdát megfelelő erősséggel csapjuk el a messzeségbe. Minden szükséges információ megjelenik a képernyőn, látjuk például, hogy milyen messze vagyunk még a lyuktól, vagy mekkora és milyen irányú széljárással számolhatunk az adott pályán az elütés pillanatában.


Pangya Fantasy Golf teszt - 5. kép

Golfütő készletünk darabjaiból tetszőleges válogathatunk az L és R gombok nyomogatásával, annak függvényében, hogy milyen távolságba és magasságba kívánjuk juttatni a labdát, persze az alap kollekción kívül komolyabb darabokkal is felszerelhetjük sportolónkat. A produkció humoros oldalát fényezi, hogy ellenfeleink saját stílusuknak megfelelően más és más alkalmatosságokkal ütik el a labdát. A kis hölgy például édes módon esernyővel, a kemény zsaru pedig krikett ütővel operál. Pangya varázslatos szigetén stílszerűen a Pang fizetőeszköz van forgalomban, belőle a lyukba juttatott labdák után gyűjthetünk, majd szórhatjuk azt el számtalan dologra és esetünkben most a számtalan az nem csupán egy megszokásból elengedett közhelyszerű kifejezés, tessék komolyan venni a szó értelmének súlyát. A sztori módozat mellett a másik fontos összetevő elem az offline, helyi wireless multi lehetősége, ahol maximum nyolc gépet adódik lehetőségük vezeték nélkül egymásra hangolni, hogy barátainkkal mérkőzzünk meg a digitális gyepen. A számítógépes változatból ismert, masszív online multizás sajnos ugrott a képletből, zsugorodása közben elveszítette azt, amit nem is értünk igazán, ugyanis a Sony zsebkonzolja számtalan alkalommal bizonyította e téren kiváló képességeit. Az Everybody's Golf-ban volt lehetőségünk infrastructure megoldással ellenfelet vadásznunk a világhálón, de a Pangya esetében ezt csak Wi-Fi hatókörön belül tehetjük meg, akár egyéni versenyeken megmérkőzve, akár csapatokba rendeződve.

#tv2#
Nem tudom pontosan megbecsülni, hogy hazánkban mennyien élnek a PlayStation Portable hálózati lehetőségeivel, de ez mindenképpen nagy hiányosságnak számít manapság és már nem csak az otthoni konzolok szintjén, hanem a portábilis masináknál is. A felhánytorgatni kívánt, súlyosabb hiányosságoknak ezzel vége szakadhat, a tartalom, a külső és a szavatosság egyébként abszolúte rendben találtatott. A grafika nagyon helyes, bámulatosan szép rajzokban gyönyörködhetünk, színes, pompás, vidám és nagyon japános hangulatú, annak ellenére, hogy a produkciót Koreában fejlesztették. A zenék tökéletesen passzolnak a szépséges összképhez, megteremtik azt a hangulatot, amit az ilyen anyagokban annyira megkedveltünk, beüt a relax time. A Pangya Fantasy Golf nem teszi magasra a nehézségi lécet, mindenki könnyedén átugorhat rajta, sikereket elérni nem kemény feladat, ezért a casual réteghez tartozó játékosok is örömüket lelhetik benne. Ez a cucc nem a hardcore közönséget célozza be, hanem minden olyan fiút és lányt, akik fogékonyak a kissé infantilis formába öntött lazításra és ezt sűrűn átélnék marokkonzoljuk társaságában.

Pangya Fantasy Golf teszt - 6. kép

A sziget egyébként több részre, ha minden igaz, kilenc zónára tagolódik, a pályák változatosak, szépek, színesek, bár nem túlzottan bonyolultak. Minden olyan akadályt, kihívást megemelő kelléket meglelünk rajtuk, amit a valódi golfból ismerünk, homokágyak, tavak, dimbes-dombos táj, szelek, egyszóval több dologgal is számolnunk kell majd, ráadásul átválthatunk madártávlati nézetre is a kényelmesebb rálátás érdekében. Egy kis terepszemle az ütések előtt. Az egyik pályán cseresznyefa virágzásban gyönyörködünk, a másikon pedig például csendes hóesésben, tehát nem csak kellemes panorámával kényeztet, de még a változatossággal is próbál kedvünkre tenni az Ntreev hordozható adaptációja. Senki se számítson Tiger Woods-féle szimulációra, véresen komoly autentikára, ez a játék szórakoztatni kíván méghozzá olyan játékosokat, akik szeretik, de minimum befogadják a keleti rajzfilmstílusokat, kedvelik a színektől vibráló, művészi értékű ábrázolásmódokat és nem várnak agytekervényeket megmozgató, szövevényes történeti szálakat. A Pangya szereplői között nagyon színes egyéniségeket ismerhetünk meg, - akik másodmagukkal, egy-egy segítővel állnak pályára - és ezt értsétek a szó legszorosabb és elvonatkoztatott értelmében egyaránt. Mindenki máshonnan érkezik a megmérettetésre, mindenkinek saját jellembéli karaktere és inasa van, valamint kiválóan kidolgozott külsővel rendelkezik valamennyi szereplője.


Pangya Fantasy Golf teszt - 7. kép

Olyan az egész anyag, mint egy interaktív anime nyalánkság, ahol szerepjáték elemeket ötvözünk az árkád stílusú, pillekönnyű játékmenettel. Számomra a Pangya Fantasy Golf volt a nyerő és bár az Everybody's Golf sem egy gyenge alkotás, bennem mélyebb benyomást keltett a koreai csoda, mert valóban mélyebbre is visz, többet nyújt és tényleg csodaszép képeket pörköl az emlékeink közé. A sok száz megnyitható, megvásárolható extra és a többféle játékmód (Story mód, Bajnokság, Minősítések megszerzése) hosszú távon lekötik a játékosokat, ezért remek vételnek számít, akár a Sony-s casual golf mellé illesztve a gyűjteményes polcra, akár elsőként szerezve be azt ebből a vonulatból. A Pangya tudott annyi újdonságot felmutatni, ami azokat is le fogja bilincselni, akik már rongyosra tolták az Everybody's Golf-ot ugyanezen a masinán, szinte ugyanezzel a játékmechanikával.


Pangya Fantasy Golf teszt - 8. kép

Összességében egy hihetetlenül kellemes csalódás volt számunkra a Pangya Fantasy Golf, jóllehet, jómagam nem gyarapítom a PC-n játszók táborát, így nincsenek személyes tapasztalataim a nagy, számítógépes MMO előddel, de azt bizonyította a Ntreev, hogy a Sony tenyér masináján is kiváló szórakozás a Pangya szigeten időzni. Milliónyi variációs lehetőség lakozik az UMD-n, művészi köntösben tálalva, valódi, látóideget kényeztető prezentáció, relaxációs zenei aláfestéssel, és a szivárvány teljes skáláját felvonultató, kicsattanóan vidám grafikával. Nem csak a tartalom masszív, hanem a minőség is abszolút a helyén van.

Pangya Fantasy Golf teszt - 9. kép

A történeti szálat nagyjából 15-25 óra alatt lehet teljesíteni, majd jöhetnek a bajnokságok, vagy ha mód van rá, közösségben a hálózati mérkőzések. Én akár egy party játéknak is el tudom képzelni, ahol a srácok körbeülik a kerekasztalt és némi jeges nedű szürcsölgetése közben, baráti csevejjel múlatják kellemesen idejüket a Pangya Fantasy Golf társaságában. Vannak kisebb-nagyobb hibái, de legalább nem nyomják le a torkunkon minden évben ugyanazt a maszlagot. Sokat vártunk a konzolosításra, de végül megérte. Az egyik kedvenc relax anyagom lett a platformon, mert mindig képes őszinte mosolyt csalni az arcomra és ez egy nagy érték a mai világban. Megérintett a Pangya mágia.

#tv3#

Pangya Fantasy Golf / Tesztplatform: PlayStation 3

jó lesz ez!
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2009. június 23.
  • Ár: Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Könnyed kikapcsolódás
  • Kellemes környezet
  • Anime stílusú grafikai körítés
  • Milliónyi megvásárolható extra
  • Nincs online multiplayer
  • Nem túl eredeti elképzelés
  • Hang
    7
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
7.8
Pangya Fantasy Golf megérkezett a Sony markkonzoljára és bár pontosan a legfontosabb összetevőjét, az online multiplayer-t veszítette el megtett utazása közben, bája továbbra is elragadó, a vele töltött órák kellemesen telnek majd el, erre a konzekvenciára jutottunk, miután kézhez véve nyüstöltük napokig a Ntreev Soft és a Tomy közös handheld adaptációját. '>
Pangya Fantasy Golf megérkezett a Sony markkonzoljára és bár pontosan a legfontosabb összetevőjét, az online multiplayer-t veszítette el megtett utazása közben, bája továbbra is elragadó, a vele töltött órák kellemesen telnek majd el, erre a konzekvenciára jutottunk, miután kézhez véve nyüstöltük napokig a Ntreev Soft és a Tomy közös handheld adaptációját. '>
2 hozzászólás

Vendég

16 éve, 10 napja

sziasztok!röhögő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 12 napja

szia

válasz erre
Pangya Fantasy Golf
nincs ár
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja