Open Me! teszt

2013. augusztus 26.
70.8201
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lac profilja, adatai
Lac
Amikor először nyitottam ki a Vita dobozát, meglepődtem azon, hogy egy kártyacsomagnak is a tulajdonosa lettem. Az első körben nem nagyon tudtam mire vélni a fehér alapon fekete négyzet alapú alakzatokkal díszített lapokat, azonban némi utánajárással, na meg pár ingyenes játék kipróbálásával egyből a kiterjesztett valóság, azaz az augmented reality hobbiszakértőjévé váltam. Bár a technológia nem új keletű, engem teljesen lenyűgözött, azonban nem találtam olyan AR játékot, amiben három perccel az indítás után is örömömet leltem volna. Ugyan azt nem állíthatom, hogy a SCE Studios Japan legújabb játékába tíz órákat öltem volna, de meg kell, hogy mondjam, nagyon kellemesen szórakoztam vele.


Bár neve alapján az Open Me! borítéknyitós játéktól kezdve a patológus-szimulátorral bezáróan bármilyen program lehetne, a játék célja nem más, mint hogy virtuális dobozokat nyissunk ki. Izgalmasan hangzik, nem? Nos, ennyi alapján nem igazán, azonban ha hozzáteszem azt is, hogy mindezt a kiterjesztett valóságban kell játszanunk, mindjárt másképp nézhetünk a programra. Az alapjátékhoz csupán egy Vitára, na meg némi szabad helyre van szükségünk, ahol könnyen mozoghatunk, az Open Me! ugyanis nem követeli meg az AR kártyák jelenlétét, bár erősen ajánlja, és én is így teszek, de erre még később visszatérek.

A játék gyorsan letudja az alapokat

A játék gyorsan letudja az alapokat


A játékban nem kapott helyett semmilyen sztori (mondjuk író legyen a talpán, aki ehhez tudna valami értelmes keretet összehozni), a célunk nem más, minthogy a lehető legrövidebb idő, és legkevesebb érintéssel kinyissuk az előttünk megjelenő ládákat. Míg eleinte csupán egy fedelet kell felhajtanunk, vagy egy gombot megnyomnunk, a későbbiekben különböző csapdák (például forgó pengék) és biztonsági eszközök (például kamera, ami mindig felénk fordítja a dobozt, ellehetetlenítve ezzel a hátuljának a megvizsgálását) próbálnak keresztbe tenni nekünk. A játékban emellett helyet kapott egy kooperatív mód is, azonban mivel a közelemben senki másnak nincs Vitája, ezt a funkciót nem bírtam kipróbálni.

Az élvezetes játékhoz mindenképpen AR-kártyákra van szükségünk

Az élvezetes játékhoz mindenképpen AR-kártyákra van szükségünk


A játék tehát meglehetősen egyszerű, azonban magában hordozza a nagyszerű faktort is. A legerősebb pontja egyértelműen a felfedezés, hiszen nem egy doboz felett állva fogunk hosszú másodpercekig, vagy akár percekig azon töprengeni, hogy "ezt a ládikót mégis hogy a fenébe nyissam ki?". Érdemes legalább pár négyzetméternyi szabad területet kijelölnünk a szórakozásra, ugyanis míg eleinte elég, ha csak egy helyben állva bökdössük a képernyőt, később aktívan mozognunk kell; körbejárni a dobozt, és kicselezni a biztonsági eszközöket.

Ja igen, a porszívózás kimaradt

Ja igen, a porszívózás kimaradt


A korábbi AR-es tapasztalataimat számba véve kijelenthetem, hogy a játék kiválóan kezeli a kártyákat. A stabilitással semmi problémám nem akadt, egyedül akkor tűnt el a doboz, amikor nagyon közel vittem hozzá a Vitát, és kikerült a kamera látószögéből a fehér alapon fekete négyzetekkel tarkított lap.
Mint azt korábban már említettem, a játék nem követeli meg az AR-kártyák használatát, de erősen javasolja. Bár valóban elkezdhetjük a játékot a lapok nélkül is, a stabilitással bőven akadnak gondok. A különböző indexpontok pozicionálása sem megy fényesen, de még ha sikerül is rendesen elhelyeznünk őket, a doboz a Vita mozgásával párhuzamosan el fog mászni a térben, eléggé megnehezítve ezzel a játékot. Ebből kifolyólag azt javaslom, hogy kaparja mindenki elő a szekrényből a lapokat, vagy nyomtasson új jelölőket, mivel nélkülük eléggé visszaesik a játék élvezeti faktora.

Biztonságban érzem magam

Biztonságban érzem magam


Az Open Me!-n elég hamar végig lehet rágnunk magunkat, egy rövid délutánnál tovább nem igazán tud lekötni minket. A próbálkozás mindenképpen érdekes, és örvendetes, azonban az AR-technológiára még ráfér a fejlődés. Jobban tetszett volna a játék, ha például nem a Vita képernyőjét kell tapicskolnunk (sokszor nem vette be egy-egy érintésemet), hanem a "valódi" dobozt nyitottuk volna fel a kamera előtt. Úgy vélem, hogy a kiterjesztett valóság egyelőre még csak techdemóként állja meg a helyét, és inkább lenyűgöz, mint valóban leköt, azonban az Open Me! hasonló játékok jelenthetik az előszelét egy újfajta szórakozási formának. Képzeljetek el egy AR-szemüveget, és egy szobát tele AR kártyákkal. Jól hangzik, azonban amíg ez nem következik be, addig itt van nekünk a SEC Studios Japan játéka. Bordaterpe... akarom mondani dobozfedélre fel!

Open Me! / Tesztplatform: PlayStation Vita

jó lesz ez!
  • Stílus: Puzzle
  • Megjelenés: 2013. augusztus 14.
  • Ár: 2.200 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • AR-technológia
  • Kártyák használatával stabil kép
  • Érdekes koncepció
  • Hamar véget ér
  • Inkább csak techdemo
  • Hang
    5
  • Grafika
    10
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    7
7.3
16 hozzászólás

italianman

11 éve, 5 hónapja és 12 napja

Érdekesnek tűnik.

válasz erre

LolZ

11 éve, 5 hónapja és 26 napja

Én ki próbáltam.Hát elsőnek csak kaptam a fejeket.De ha ketten játszunk nagyon jól el lehet lenni.röhögő smiley Jobban mint egy pc-s coopbanröhögő smiley

válasz erre

LolZ

11 éve, 5 hónapja és 26 napja

szabo1998 írta:
nem igazán jó a grafikája, de a játékélmény biztos jo
Te most komolyan a grafikáját nézed?

válasz erre

szabo1998

11 éve, 5 hónapja és 27 napja

nem igazán jó a grafikája, de a játékélmény biztos jo

válasz erre

totyak

11 éve, 6 hónapja

Én nagyon bírom az ilyen pihent játékokat. Ha egyszer lesz Vita-m, már pedig tervezem, akkor kipróbálom a doboz nyitogatást.

válasz erre

Lac

11 éve, 6 hónapja

Marduk írta:
Kétes érzéseim vannak a játékkal kapcsolatban, mert a pontozásból látszik, hogy leginkább a grafika húzza felfelé.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy ilyen játékot baromi nehéz pontokkal leírni, ezért is javaslom - mint mindig -, hogy a cikk alapján ítéljetek, és ne a számok legyenek a mérvadóak.

válasz erre

szabo1998

11 éve, 6 hónapja

érdekes

válasz erre

Marduk

11 éve, 6 hónapja és 1 napja

Kétes érzéseim vannak a játékkal kapcsolatban, mert a pontozásból látszik, hogy leginkább a grafika húzza felfelé.

válasz erre

AngryKnight

11 éve, 6 hónapja és 1 napja

az ilyen játékok már 3DS-en is érdekelek kíváncsi vagyok rá remélem hogy majd a mediamarktban ki lehet próbálni röhögő smiley

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 1 napja

Jó, hogy végre valami kihasználja a vita lehetőségeit. Korábban olvastam róla máshol már. A stílus kedvelőinek jó lesz ez a játék röhögő smiley

válasz erre

laci3311

11 éve, 6 hónapja és 1 napja

Biztos nagyon jó élmény a 10év körülieknek!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

11 éve, 6 hónapja és 2 napja

eleg unalmasnak latszik

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Open Me!
2.200 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja