Okami HD teszt

2018. január 12.
70.1761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Az Okami egy különleges játék. Megértem, ha a Kedves Olvasó szkeptikusan fogadja ezt az állítást, hiszen meglehetősen sokszor hangoztatjuk ezt a kifejezést. Ennek ellenére azt állítom, hogy tényleg egyedi darab. Az alkotóelemeket külön-külön már láttuk számtalanszor, hiszen alapjában véve egy akció-platformer stuffról beszélünk. Mégis, amikor a részeket egybe illesztették, egy egészen különleges valami kerekedett ki belőle.
Advertisement


Csendben hozzátenném azért, hogy tesztünk alanya akár a Bethesda égisze alatt is ragyoghatna, annyi portot kapott az évek során. Eredetileg 2006-ban jelent meg PlayStation 2-re. Az ítészek természetesen el voltak ájulva Amaterasu, a fehér farkas bőrébe bújt Napisten kalandjától, teljes joggal.

Őszintén szólva mindenki meglepődött, hogy egy ennyire erősen rétegjáték ekkora sikert érhetett el (ne feledjétek, 12 évvel azelőttről van szó), így beindult a port-henger. 2008-ban először Wii-re érkezett, majd 2012-ben PlayStation 3-ra, tavaly Decemberben pedig annak rendje szerint befutott hozzánk a nagyfelbontású variáns.

Na, mindjárt jól meg is jelölöm a területem!

Na, mindjárt jól meg is jelölöm a területem!


Elképzelhető, hogy hallottatok már róla, valamint a mellékelt képek után gondolom kitaláltátok, hogy a vizuális megjelenítés az egyik sajátságos ismertetőjele játékunknak. Cel-shaded, azaz "rajzfilmes" stílusú körítést kapott, valamint olyan extra hatást, mintha vízfestékkel hordták volna fel az egészet képernyőnkre.

Ennek a döntésnek egyrészt technikai okai voltak (nem bírt volna többet a PS2), másrészt az akkor még működő Clover Studio fejlesztői valami igazán különleges élményt szerettek volna elénk tárni. Az a jó hírem, hogy 2018-ban is piszkosul látványos a stuff!

Szerencsénkre nagyon szépen öregedett, így most is különlegesnek hat, noha nyilván nem tudja felvenni a versenyt már az élmezőnnyel. A kor leginkább a helyszínek viszonylagos egyszerűségén érződik, nincsenek teletömve látnivalóval. Technikailag rendben vagyunk, akadás mentesen, korrekt sebességgel fut az akció. Játékunk történetét valószínűleg az echte japanofil gémerek értékelik igazán, mivel nagyon sokat merít a felkelő nap országának legendáriumából.

100 évvel ezelőtt Kamiki faluját rettegésben tartotta egy nyolc fejű démon, Orochi, akit nagy nehézég árán, de legyőzött Nagi, a falu legjobb kardforgatója, illetve Shiranui, az eredeti fehér farkas. A démont bebörtönözték, hőseink szobrot kaptak, minden jónak tűnt.

A helyi sárga köves út

A helyi sárga köves út


Aztán egy szép napon Nagi leszármazottja, a tökfilkó Susano, mivel nem hitte el a sztorit, sikeresen kiengedi Orochit, káoszba borítva Nippont. Sakuya, Kamiki falucska védőszentje megidézi Amaterasut, a Napistent, hogy ugyan már, tegyen végre rendet. Csatlakozik hozzá Issun, az arasznyi magas csodabogár és így kezdetét veszi a több tíz órás kaland.

Noha ennek hallatán nem rohanunk egyből az Oscar szoborért, egy nagyon kedves, szerethető elbeszélést kapunk a jó és rossz örök harcáról. Ennél jóval mozgalmasabb maga a gameplay, ami egy nagyon érdekes újítást, az ecset erejét veti be.

Issun segítségével ugyanis lehetőségünk van egy pemzli megidézésére, ami elére meghatározott mozdulatok után a világban fejti ki erejét. Ez valójában úgy néz ki, hogy lenyomjuk a dedikált gombot, majd az analóg karok segítségével bizonyos motívumokat "lerajzolva" történik valami. Harc közben egy egyenes vonallal átvágjuk ellenfeleinket, hidakat rajzolunk, akadályokat robbantunk szét, satöbbi. Nyilván ezeket a képességeket előbb meg kell szerezni, mint bármely másik jóféle kaland stuffban.

Tartalom szempontjából amúgy remekül állunk, mert eleve be kell járnunk egész Nippont, mindeközben nagyon vicces másodlagos feladatokat is teljesíthetünk. Nyelvtudás azért szükségeltetik hozzá, mivel szereplőink egy nagyon cuki halandzsa nyelven kommunikálnak, angol felirattal.

Vajon miért ordibálhatnak rám?

Vajon miért ordibálhatnak rám?


A magas pontszám ellenére azért hibák akadnak szép számmal, ami leginkább az eltelt időnek köszönhető. Ahogy említettem, roppant stílusos, egyedi látványvilággal rendelkezik a játék, de ha nem vagy vevő az ilyesmire, akkor alapjában befolyásolhatja véleményedet, azaz messziről el fogod kerülni. A kamera kezelése, valamint az ugrabugra szekvenciák meglehetősen nyögvenyelősek, maga a harc pedig könnyedén fordul át kaotikusba. Ezzel együtt nem nagyon szeretnék jobban belerúgni az anyagba, mivel speciel én már az eredetit is imádtam.

Ha szeretnél egy különleges akció/kaland programot gyűjteményedbe, ami egy igazi japán mese annak minden előnyével és hátrányával együtt, akkor egy pillanatig se habozz a beszerzéssel. Ha viszont már a mellékelt képektől is viszolyogsz, egészen nyugodtan vonj le akár két pontot a végeredményből. Mondjuk én bátran ajánlom mindenkinek, mivel egy szívet melengető mese, nagyoknak.

Okami HD / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2017. december 12.
  • Ár: 5.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Roppant stílusos külcsín
  • Szerethető, kedves történet
  • Ecsethasználat
  • Elég erősen rétegjáték
  • Kamera problémák
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
8
6 hozzászólás

Mordorer

6 éve, 8 hónapja és 16 napja

Látványt szokni kell, de összességében nem rossz játék. Még az előző generáción toltam bele igen sok órát.

válasz erre

zender

6 éve, 8 hónapja és 16 napja

Tényleg 8-at akartál adni a grafra vagy valami félre lett nyomva? meglepett smiley Teszt alapján amúgy tetszik, de azért egy normálisabb akciós árig én várok vele...

válasz erre

Tommy

6 éve, 8 hónapja és 17 napja

Megvárjuk szépen PS Plusban. Nemsokára jön ez. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

6 éve, 8 hónapja és 17 napja

Ennyiért berántom PS-re. Nekem tetszik.

válasz erre

totyak

6 éve, 8 hónapja és 17 napja

Nézegettem én ezt már PS3-ra is, de így, hogy PC-re is ideért, lehet, hogy inkább a még szebb kiadással próbálkozom. Nekem kifejezetten tetszik a kinézete és annyira nem is baj, ha nincs telezsúfolva a játék.

válasz erre

Santonio

6 éve, 8 hónapja és 17 napja

Mondjuk ennyiért akkor is megérné nekem ha nem kapott volna ilyen jó pontot! mosolygó smiley

válasz erre
Okami HD
5.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja