Octodad: Dadliest Catch teszt

2014. május 20.
70.4341
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Sok dologgal lehet engem vádolni,: reggelente utálok beágyazni, a mosogatással is sokszor hadilábon állok, szeretek ágyból tévét nézni, nem szeretem a kávét, emiatt ébredés után zombi üzemmódban létezem, valamint imádom a játékoknak majdnem az összes formáját. Pont olyan jól el tudok szórakozni mondjuk egy Marioval, mint egy Fifával vagy Final Fantatsyval, de szeretem a kártyás gyűjtögetéseket is. Jött viszont ez az Octodad: Dadliest Catch, és teljesen kiverte a biztosítékot nálam.


A PlayStation 4 tulajok szerintem joggal elégedetlenkedhetnek az elég kevés játék miatt. Hiába a viszonylag sok platform exkluzív cím, egészen egyszerűen egy kezemen fel tudnám sorolni, hogy mely játékokat érdemes beszerezni. Nagyon kéne örülnünk, hogy az Octodad konzolos fronton csak a Ps4-re jelent meg, de igazából ezzel is csak a mennyiség nő, nem pedig a minőség.

A büszke csápos

A büszke csápos


Ahogy az elég szürreális képeken is látszódik, főhősünk egy polip, akit az emberek befogadtak maguk közé egészen addig, amíg öltöny van rajta. Új játék elkezdése esetén egy esküvőn találjuk magunkat, amiről elég gyorsan kiderül, hogy a csápos legényé, aki viszont rettenetes késésben van. A tutorial egyébként egészen jól indít, mivel hősünknek segíteni kell felöltözni, hiszen esetében ez nem túlzottan egyszerű. A játék legfőbb paraméterét, az elég speciális irányítást is itt fogjuk betanulni. Az R1 és L1 szimbolizálja a két felső csápunkat, vagy ha jobban tetszik, a kezünket, az R2 és L2 pedig a jobb és bal alsó végtagunkat. Az egészben a nehézséget pont az alapötlet adja: nekünk kell az összes precíziós mozgást elvégezni a fenti gombok és az analóg karok segítségével. Meg akarunk fogni valamit? A bal csápunkat nagyjából irányítsuk arra és ragadjuk meg. Menni szeretnénk? A két alsó gombot nyomogassuk úgy, mint ha lépdelnénk és közben próbáljuk meg irányítani magunkat.

Ez még az elején egészen szórakoztató, mert nem követelnek meg tőlünk túl kemény dolgokat: fel kell rakni a nyakkendőnket, meg kell keresni egy kulcsot, valahogy el kell lavíroznunk az ajándékok és a padok között hogy aránkhoz jussunk. Aztán ugrunk az időben, már két, egészen nagy gyermek szülei vagyunk, akiknek tejet kell vinnünk, kávét kell főznünk, le kell nyírnunk a gyepet a kertben. Nem azt mondom, hogy egy leányálom idáig eljutni, de itt még mindig nagyobb a szórakoztatási faktor, mint a mérgelődés, de ez egy pillanat alatt meg fog változni.

Yeahright

Yeahright


Ellátogatunk ugyanis egy akváriumba, ahol egy kis közjáték után végig kell verekednünk magunkat egy halom minijátékon. Ez még rendben is lenne, de könyörgöm, a stuff koncepciója a nem túl precíz irányításon alapszik, ezért szerintem joggal kérdezem a készítőket, hogy mégis hogy a jó életbe gondolták azt, hogy sebészi pontosságú műveleteket tudunk hősünkkel végrehajtani? Meg kell próbálunk hat darab kosárlabdát átjuttatnunk egy rettenetesen pici gyűrűn, hogy aztán Snake módjára lopakodnunk kelljen. Nem is sorolnám tovább, hogy milyen frusztráló hülyeségeket találtak még ki nekünk a fejlesztők, mert csak megint felhúznám magam. A lényeg az, hogy az első két óra relatív könnyedsége után a pokolba fogjuk kívánni az egészet, ki is nyírván a játékot tisztességgel.

A grafika amúgy nem annyira vészes, próbáltak a viccesen rajzfilmes irányba elindulni a fejlesztők, több - kevesebb sikerrel. Nagyjából minden pálya elnagyolt, hogy tudjunk közlekedni, sőt, van néhány kifejezetten jól megtervezett szakasz is, de azért összességében senki ne várjon csodát a dologtól, itt nem ezen volt a hangsúly. A zene is rettenetesen kiborított. Nyilván nem lehet jóféle, igényes metált vagy elektrót bevágni alá, de az a valami, ami végül a főcím alatt megy, engem rettenetesen frusztrált. Olyan érzésem volt végig, hogy akkor az IQ bizony elég drasztikusan csökken, valamint beugrottak olyan képek bizonyos japán rajzfilmekből, amiben polipok erőszakoskodnak csillogó szemű diáklányokkal.

Aki ezt kitalálta...

Aki ezt kitalálta...


A tartalomra az ár függvényében nem lehet panasz, hiszen egy 4-5 órára simán leköt minket a stuff, ráadásul ha jól láttam még platina is kiszedhető belőle, szóval ez akár még motiváció is lehet a gyűjtögető életmódot folytatóknak. Nagyon sajnálom egyébként, hogy ilyen rossz pontszámot kell adnom az Octodad: Dadliest Catch-ért. Az alapötlet, hogy mi végezzünk el mindenféle motorikus tevékenységet, egészen kiváló, ami aztán kész katasztrófa lesz. Sokkal jobban átgondolt feladatokkal még a nyár egyik üdítő színfoltja is lehetett volna, így azonban mindenki csak arra fog emlékezni, hogy volt valami, amiben egy öltönyös polipot kellett nem irányítani. Jó szívvel nem tudom ajánlani senkinek, de ha már nagyon nincs mivel játszanod, valamint végigtoltad a Dark Soul 2-t, akkor nyugodtan nevezz be erre is, garantálom, hogy vissza fogod sírni sok esetben a kaszaboldát.

Egy tipikus jelenet

Egy tipikus jelenet


Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Octodad: Dadliest Catch teszt / Tesztplatform: PlayStation 4

ne várj sokat tőle...
 • Stílus: Kaland
 • Megjelenés: 2014. április 23.
 • Ár: 2.000 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Jópofa alapötlet
 • Egészen jól indul
 • Hogy aztán siralmasan folytatódjon
 • Kezelhetetlen
 • Hang
  5
 • Grafika
  6
 • Játszhatóság
  4
 • Hangulat
  5
5
6 hozzászólás

warpraySTR

5 éve, 6 hónapja és 25 napja

ez kell a népnek nem GTAV v MGSV v Kecskeszimuláűtor!

válasz erre

Vendég

5 éve, 8 hónapja és 7 napja

Tök jó teszt lett egy nagyon **** játékról!

válasz erre

jezzahun

5 éve, 8 hónapja és 10 napja

Ekkora badarságot még nem láttam... értelem 0..

válasz erre

Vendég

5 éve, 8 hónapja és 10 napja

Ennek a játéknak MI értelme?

válasz erre

Vendég

5 éve, 8 hónapja és 11 napja

Jézusom ez milyen gagyi lett. Az alapötlet pedig nagyon tetszett nekem.

válasz erre

totyak

5 éve, 8 hónapja és 11 napja

Nekem már akkor lejött, hogy ez egy gyenge próbálkozás, amikor az első gameplay-t megláttam. És hozzáteszem, hogy nem próbáltam a játékot, de nem is vagyok elvakult mazochista. ez van, a sok jó mellett elférnek az ilyenek is.

válasz erre
Octodad: Dadliest Catch
2.000 Ft-tól
kövesd a játékot!

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

gery1113 profiljaWickedSick profilja