Nioh: Bloodshed's End DLC teszt

2017. október 17.
70.6821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Mikor Februárban a kezünkbe akadt a Nioh, szinte magunk sem gondoltuk volna, hogy az év végéig is kihúzhatjuk vele. A rengeteg tartalom, a DLC-k és nem utolsó sorban a brutális nehézség is hozzátette a magáét ahhoz, hogy ha szeretnénk, még mindig elszórakozhatunk vele. William, az első nyugati szamuráj kalandjai most a végükhöz érnek, és mondhatom, ez a rész sem lett egy fikarcnyival sem könnyebb az eddigieknél-de szerencsére rosszabb sem. Gamer-világ legjobbjai harcosai, ide gyülekezzetek!
 


Ha a Nioh van terítéken, és ha én írom a tesztet, akkor már megszokhattátok, hogy viszonylag sokat nyünnyögök a nehézségen, hát előre szólok, hogy ez most sem lesz másként. Kezdeném azzal, hogy az ajánlott kezdő szint 217-es. OMG.

Ha nincs bennünk ennyi, szinte labdába sem rúghatunk a játékban. Ha van is, de már régen játszottuk, akkor hasonlóan nehéz dolgunk lesz, úgyhogy aki nem szereti a már-már túlzottan nagy kihívást a játékokban, az olvassa el a tesztet, hisz azért írtam, és kétszer is gondolja meg, hogy meg-e veszi a Bloodshed's End-et.

Kimentek a hóra.

Kimentek a hóra.


Nehéz volt elképzelni, hogy a Team Ninja az eddigiek után milyen pluszt tud még a Nioh-ba szuszakolni, hisz ezidáig tartalom terén eléggé kitettek magukért a srácok. Szerencsére nincs ez másként most sem: Igaz ugyan, hogy új ellenfelek vagy fegyverek ezúttal nem kerültek a csomagba, viszont tennivaló és történeti kiegészítés annál több-utóbbinál inkább a sztori minőségére, mintsem hosszúságára gondolok.

Nagy vonalakban hasonló a helyzet, mint az előző DLC esetében: három új főküldetés és néhány melléksztori. A fősztori ezúttal egy Maria nevű nyugati boszorkány körül forog, helyszíne pedig elsősorban egy égő kastély és annak környéke lesz. Ha valóban eszméletlenül profi Nioh-harcos vagy, akkor időben talán nem is feltétlenül fog sokáig tartani, de ehhez tényleg szinte vadembernek kell lennünk.

Ilyen csúnyák a kutyák a játékban.

Ilyen csúnyák a kutyák a játékban.


Annak sem kell csalódnia, akinek a bossfightok a szíve csücskei, érkezik belőlük pár- ráadásul a jobb, fantáziadúsabb fajtából, ahogy azt a Team Ninja-tól már megszokhattuk. Már említettem, hogy újfajta ellent és fegyvert ezúttal nem kapunk (pedig a Dragon of the North DLC nindzsakutyáira még ma is nosztalgiával gondolok), de van itt egy jóval nagyobb újdonság, az Abyss.

Úgy képzeljük el, mint a különböző bugyrokra osztott poklot, csak itt nem a bűneinkért való vezeklés a cél, hanem az eszeveszett grindolás, azaz hogy ittlétünk alatt minél több jó cuccot, XP-t, miegymást összeszedjünk. A bugyrokat/szinteket itt emeleteknek nevezzük, és mindegyikben található egy boss is. Minden emelet, minden boss nehezebb az előzőnél, de mindig nagyobb a megszerezhető jutalom nagysága is, valamit valamiért tehát.

Már megyek is, megmentem a világot! Csak előtte learatok egy kis búzát!

Már megyek is, megmentem a világot! Csak előtte learatok egy kis búzát!


Van viszont egy csavar is a dologban: A kedves kis Guardian Soul itt nem tart velünk, és ha nélküle dobjuk fel a talpunkat, akkor az csak hagyján, hogy páros lábbal rúgnak ki minket az Abbys-ból, de még az addig nehezen megszerzett kincseink is odavesznek. Nagyon, NAGYON idegesítő tud lenni.

Kissé szemét és kegyetlen húzás, ezért is nem üt el a kiegészítő többi részétől...ha valamelyikőtök emlékszik a Bloodborne Chalice Dungeonjaira, na, az kapizsgálhatja, hogy nagyjából hogyan is kell elképzelni ezt az új színteret. Mindenféleképp ad a játékhoz, ez kétségtelen, de talán ezt is jobb lett volna egy kicsit játékosbarátabbra szabni.

Az a bizonyos rigóbácsi.

Az a bizonyos rigóbácsi.


A legeslegnagyobb probléma még csak nem is a már unalomig emlegetett nehézséggel van, sokkal inkább az elkerülhetetlen grindolással, és annak mennyiségével. Igen, ez változatlanul probléma a Nioh-ban, ráadásul ebben a DLC-ben nagyobb, mint valaha. Extrém magas szintekig kell eljutnunk mér azért is, hogy egyáltalán esélyünk legyen előre haladni, ellenkező esetben a legegyszerűbb mezei ellenfelek is valóságos bossoknak tűnhetnek.

Említettem, hogy az ajánlott kezdő szint 217. Nos, ez nem túlzás, nem valamiféle marketing, hanem a rideg valóság. Ha ez nincs meg, akkor kezdődhet a végeláthatatlan grindolás, ami akár még azelőtt is könnyen elveheti a kedvünket az egésztől, hogy valójában belekezdenénk. Nem mondom, hogy a kihívás-faktor miatt a Bloodshed's End rossz játék vagy rossz DLC lenne, el tudom képzelni, hogy valakinek ez jön be, de mindenképpen fontoljátok meg vásárlás előtt ezt a tényezőt is.

Rigóbácsi 2.0

Rigóbácsi 2.0


Ha a szinte már szadista méreteket öltő kihívástól eltekintünk, akkor nem szabad sajnálnunk a dicséretet sem a játéktól, sem a Team Ninja-tól, miszerint ez a DLC egy jó kis játék jó kis lezárása. Egyáltalán nem érződik rókabőr-szagúnak a dolog, ami sajnos sok letölthető kiegészítőnél előfordul.

A pozitívumok szerencsére mind-mind megmaradtak, gondolok itt legfőbbképpen a pályadizájnokra. Igaz, hogy a főküldetés égő kastélyos helyszíne nem kifejezetten változatos, sőt, kissé talán egyhangú is, de amit látunk, az szemre szép és átgondolt. Érdemes ügyelnünk arra, hogy elég sok helyen levághatjuk az utunkat, átjárókra bukkanhatunk és hasonlók, ezek viszonylag megkönnyítik a Nioh világában való cseppet sem könnyed bóklászásunkat.

Az arcod, amikor huszadjára halsz meg ugyanott ebben a játékban.

Az arcod, amikor huszadjára halsz meg ugyanott ebben a játékban.


Ha a technikai részt nézzük, szintén nem szolgálhatunk sok újdonsággal, a játék úgy grafikailag, mint szinte minden szempontból pontosan olyan, amilyen volt. Az én észrevételem csak annyi lenne, hogy bizony nem csak a sztori, de a megvalósítás is ott tart, hogy ez még elmegy, de több már nincs a Nioh-ban. A látvány szerintem már az alapjátéknál is hagyott kívánnivalót maga után, mára pedig (igaz, még egy év sem telt el) tovább erősödött bennem ez az érzés.

A zenék és a hangulat ugyanakkor még mindig a helyükön vannak, főként a rajongóknak biztosan jó érzés lesz még egy kicsit időzni a Team Ninja által megálmodott alternatív japán történelemben. Hasonlóan a jelenlegi magyar focihangulathoz: csak azok a fránya ellenfelek ne lennének, ugye.

Nem tudom, mi bujkál a sötétben, de a tűz minden ellen jó.

Nem tudom, mi bujkál a sötétben, de a tűz minden ellen jó.


A Nioh, és főként a fejlesztői tehát elmondhatják magukról azt a nagyon dicséretes dolgot, hogy pontosan tudták, mennyi új tartalom kell ahhoz, hogy a játékuk minőséget is szállítva életben maradhasson, és azt is, hogy mikor kell vele leállni. Az alapjáték és kiegészítői egy nagyon szép csokrot alkotnak, ráadásul a befejezés alapján van esély folytatásra is.

Mindenesetre szívesen látnánk a csapattól egy akár egy Nioh 2-t, akár valami más új cuccot, hiszen szemlátomást profikról van szó, akik kedvezni akarnak a játékosoknak, ez pedig a mai világban meglehetősen nagy szó. Csak máskor egy kicsit könnyebbet, lééégysziii!
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Nioh: Bloodshed's End DLC teszt / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
 • Stílus: Akció
 • Megjelenés: 2017. szeptember 26.
 • Ár: 3.090 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Méltó lezárás
 • Sok új tennivaló
 • Tetszetős helyszínek
 • Változatlanul remek pályadizájn
 • Nagyon eltúlzott nehézség
 • Rengeteg és kötelező grindolás
 • Ezúttal nincs új fegyver, sem új ellenfél
 • Hang
  8
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  6
 • Hangulat
  7
7.3
5 hozzászólás

RyutheStaR

2 éve, 5 hónapja és 9 napja

Tommy írta:
Kb mennyi játékidő van benne? Mert nálam azon múlik most ennek a megvétele.
Én már 200+ órát belepakoltam, el lehet vele lenni. 5 nehézségi fokon kijátszható...

Mordorer, PS storeban van egybepakk.

Adriano, itt: ,,A kedves kis Guardian Soul itt nem tart velünk," Ha a Guardian Spiritekre gondolsz, akkor azok használhatóak az Abyss-ban. Egyébként az nem igaz, hogy nem kerültek bele új ellenfelek, mert van új és ismételten kaptunk egy újabb nehézségi fokot is(immáron az 5.et és egyben az utolsót). Plusz maximum szint elérés után mostmár lehetőség van "mégtovább" fejlődni is!

Nekem nagyon bejön a játék, nem bántam meg egy percre sem, hogy előrendeltem annó. Eleinte tény, hogy kicsit nehéz, de bele kell tanulni!
ui.: Szinte biztos, hogy jön majd 2. rész...legalábbis nagyon remélem, mert lehetne folytatni a sztorit, de nem spoilerkedem.

válasz erre

zender

2 éve, 5 hónapja és 9 napja

Úgylátom azért jutott bele tartalom. Manapság ritka egy DLC esetében...

válasz erre

Mordorer

2 éve, 5 hónapja és 10 napja

Nem rossz, nem rossz. Majd egyben megveszem, úgyis kiadják az összes DLC-vel.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 5 hónapja és 10 napja

Ennyiért nem nagy para a beszerzése, szerintem futok vele pár órát.

válasz erre

Tommy

2 éve, 5 hónapja és 10 napja

Kb mennyi játékidő van benne? Mert nálam azon múlik most ennek a megvétele.

válasz erre
Nioh: Bloodshed's End DLC
3.090 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Robi022 profiljamarco profilja