NieR Replicant ver.1.22474487139... teszt

2021. május 11.
90.1741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Meglehetősen sok helyen kifejtettem már, hogy kedvelem a különleges játékokat. Pontosan ugyanolyan jól tudok szórakozni mondjuk egy Witcherrel mint teszem azt, a Yakuza franchise bármely részével. Ugyanakkor azt is megértem, ha valaki ennél jóval zárkózottabb és a kedvenc műfajain kívül nem szívesen merészkedik - Sheldon Cooper is megmondta, a komfortzónát azért hívják így, mert abban jól érzi magát az ember. Ha visszapörgetjük az idő kerekét 2010-re, akkor sok egyéb mellett, persze, megjelent a NieR nevű cím, amit őszintén szólva nem tudtam hova elhelyezni.
Advertisement


Egyfelől zseniális alkotás volt, nagyon mély és komoly sztorival, valamint olyan zenei betéttel, amit a mai napig szoktam hallgatni ha egy témában jobban el akarok merülni, brutális fókuszt tud adni. Másrészt nagyon nagy gondok voltak vele: technikailag már akkor kifejezetten gyengének számított minden stílusossága ellenére, illetve a történet megértéséhez elég komolyan le kellett ülni, valamint nagyjából négyszer végigpörgetni a stuffot.

Szóval igazi kult játékká avanzsált, amolyan klasszikus bűnös élvezetet nyújtott. Jelen tesztünk alanya, a NieR Replicant ver.1.22474487139... (igen, tényleg ez lett a címe és nem, mégegyszer nem fogom kiírni) sok-sok módosítással és ráncfelvarrással próbál új rajongókat szerezni a szériának, meg persze a régi motorosok szívét sem hagyná békén. Viszont mielőtt megnézzük, mivel nyújt többet mint az eredeti kiadás, egy kicsit el kell vesznünk a különféle címzésekben.

Kainé, muti a kombinéd

Kainé, muti a kombinéd


Először is: a NieR anyagok a Square Drakengard szériájának mellékhajtása. Ha időben szeretnénk elhelyezni alanyunkat, akkor a már említett Drakengard után, de a NieR: Automata előtt játszódik - ha tehát utóbbit már többször kipörgetted, akkor itt azért előnnyel indulsz és nagyon sok dolog ismerősnek tűnhet, még akkor is, ha ezek címek kifejezetten lazán kapcsolódnak egymáshoz.

Másodszor: az eredeti kiadás Japánban NieR Replicant címen jelent meg és egy kamasz fiú a főszereplő, de készítettek külön egy Xbox 360 kiadást is NieR Gestalt névvel, ahol pedig egy korosodó apa lesz a hérosz - Európában utóbbi jelent meg végül simán csak NieR néven. Kacifántos nevű tesztalanyunk a japán kiadást veszi alapul, tehát történetünk hőse a (nagyon idegesítő) kamasz és húga, Yonah lesz. Hozzá kell tenni, hogy a főszereplőt kivéve minden ugyanaz volt az eltérő verziókban, viszont a karakterek közötti dinamikát alapjaiban változtatja meg.

A sztori 2053 nyarán kezdődik. Hősünk (akit mi nevezhetünk el) egy lepusztult vegyeskereskedés romjai között húzza meg magát nagyon beteg húgával, Yonah-val, amikor egy falka árny rajtuk üt. Mivel az ereje kevés a srácnak, ezért a földön heverő, meglehetősen creepy könyvből merít valamilyen túlvilági energiát. A csihipuhi végeztével azonban a lány szemmel láthatólag halálán van, mi pedig beleüvöltjük a hóesésbe hogy valaki segítsen rajtunk.

Nyugi, biztos nem veszélyes

Nyugi, biztos nem veszélyes


Ugrunk az időben röpke 1412 évet és egy meglehetősen elmaradott, pici faluban találjuk magunkat. Tesónkon egyre inkább kezd elhatalmasodni az úgynevezett Black Scrawl, mi pedig mindenáron meg szeretnénk gyógyítani. A sztoriról legyen elég ennyi, mert nem szeretném elvenni senkitől a felfedezés örömét, plusz egy végigjátszás után nálam is vannak szépen fehér foltok még - ahogy az Automata, úgy természetesen a Replicant is többször végigjátszható.

Érdekes kérdés, hogy miféle jószág a játék amúgy. Se nem igazi remake, se nem remaster: előbbinél jóval kevesebb, utóbbinál jóval több. Ha megnézzük a külcsínt, akkor ott azért látszik a program életkora. Már tíz évvel ezelőtt sem tartozott a szép cuccok közé (és akkor finoman fogalmaztam) - sokat javítottak rajta, de ne szépítsük, végtelenül messze áll a 2021-es nívótól.

A teszt PS5-ön zajlott, de alapvetően ugye PS4-re jelent meg, csak működik a backward compatibility. Iszonyúan fakó színek (mondjuk ez pont művészeti döntés volt), neccesen kidolgozott szereplők és hatalmas, üres tájak várnak minket, de nézzétek meg inkább a screenshotokat, azok beszédesebbek. Azt viszont nem lehet elvenni a játéktól, hogy ne rendelkezne stílussal. Ne feledjük, hogy az eredetit egy designer szupercsapat rakta össze, aminek az eredménye a végtelen stílusosság meg a nagyon japán jegyek.

Homokvihar versus fedetlen bőr

Homokvihar versus fedetlen bőr


Igen, még ezzel is meg kell küzdeni a leendő vásárlóknak. Technikailag viszont nagyon rendben vagyunk, szépen, stabilan fut az egész, viszonylag normális FPS szám mellett, de erre szükség is van, főleg a harc miatt. A játékmenet leginkább Geralt kalandjára emlékeztet, viszont annál lényegesen több RPG elemet felhasználva. Anoním hősünk a bunyók alkalmával szintet lép, fejlődnek az alap képességei, ez eddig oké.

Amint csatlakozink hozzánk Grimoire Weiss, a lebegő könyv, lehetőségünk van varázslatok elsütésére is, amiket az L1/R1 kettősre tehetünk. A négyzet és háromszög váltogatásával kombózni tudunk, míg a d-pad nyomkodásával másodpercek alatt variálhatunk fegyvereinken. Különféle lándzsák, valamint egy és kétkezes kardok állnak rendelkezésünkre - érdekes, hogy mindegyiknek külön sztorija van és természetesen fejleszthetőek, nyersanyagokért cserébe.

A harcrendszert amúgy áramvonalasították és sokkal inkább az Automatához áll közelebb, mintsem az eredeti állapothoz. Teszem hozzá, hogy ebbe nem tudok belekötni, mert gyors, pörgős a kaszabolda. A későbbiek folyamán csatlakozik még hozzánk Kainé, a nagyon szabadszájú amazon illetve Emil, a rejtélyes, bekötött szemű srác. Ők maguktól teszik a dolgukat, nem tudjuk irányítani őket, viszont az elbeszélés szerves részét képezik - Weiss-szel együtt mindhárman nagyon mély és kidolgozott karakterrel rendelkeznek.

Falusi csendélet, vérfarkasok és vámpírok pedig sehol

Falusi csendélet, vérfarkasok és vámpírok pedig sehol


Teljesen újrakeverték a szinkronhangokat. Minden malícia nélkül mondhatom, hogy ennyire jó és profi munkát nem tudom, mikor hallottam utoljára. A nevesített szereplőket megszemélyesítő színészek olyan átéléssel és profizmussal teszik a dolgukat, hogy simán megérdemelnének valami különdíjat. Főleg Kainé nagyon kemény, ő még innen is felfelé lóg ki. A zenéket már említettem a bevezetésben: továbbra is abszolút etalonnak számítanak, ezt nem ragoznám túl, teljesen felesleges, hallgassátok meg őket.

A végső pontszámon nagyon sokat gondolkodtam, mert ahogy az eredeti kiadás, úgy ez sem fog feküdni mindenkinek. Viszont ha figyelembe veszem az elképesztő tartalmat (egy végigjátszás olyan harminc óra, mellékküldetések nélkül, amikből pedig egy szakajtónyi van), a stílus ritkaságát és abszolút felnőtt, komor hangulatát, akkor egy kicsit megenyhül a szívem. Ennek ellenére egy komplett felújításnak jobban örültem volna, viszont ha valami igazán különleges csemegére vágysz, akkor ne habozz a vásárlással.

NieR Replicant ver.1.22474487139... / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2021. április 23.
  • Ár: 19.890 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Komor, felnőtt sztori
  • Zseniális zene és szinkron
  • Brutál tartalom
  • A külcsín nem üti meg a 2021-es szintet
  • Erős angol kell hozzá
  • Talán kicsit túl sok oldschool mechanika
  • Hang
    9
  • Grafika
    5
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    8
7.3
9 hozzászólás

Patrik94

3 éve, 1 hónapja és 4 napja

Az egész játékban a cikk utolsó bekezdése a lényeg, ezért éri meg szerintem az egész. Végre egy játék, amiben van tartalom, ami egyedi és olyan hangulata van, amit kevesen tudnak elérni egy játéknál. Nálam abszolút befutó.

válasz erre

fighterlaci

3 éve, 1 hónapja és 5 napja

Nem vagyok nagy rajongója a sorozatnak, de ez határozottan tetszik. Az az igazi régivágású játék, amiért annak idején szerettem játszani. Mostanában ritka, aminek ilyen hangulata van és amiben ennyi TARTALOM van. Mert hogy abban nagyon erős, az biztos.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 1 hónapja és 5 napja

Annak idején méltatlanul kezelt cím volt, de lehet hogy pont ezért lett belőle kult cím. Nem csodálom, hogy nem húzták teljesen újra, mert akkor pont a lényegét veszítette volna el. Az árazást viszont nem tartom korrektnek, éppen ezért. Majd ha lemegy normál árra (minimum 50%-kal kevesebbre), akkor meg fogom venni.

válasz erre

VaPe

3 éve, 1 hónapja és 6 napja

Annak idején az eredeti teljesen beszippantott. Az egész megjelenés, a képi világ, a hangulat, az atmoszféra... Imádtam. Mostanra egy kicsit megkopott a hangulat, de tény hogy újra tolnám PC-n. Fele áron.

válasz erre

Mordorer

3 éve, 1 hónapja és 6 napja

De rohadtul megjött hozzá a kedvem! Elő is kapom az automatát! röhögő smiley

válasz erre

zender

3 éve, 1 hónapja és 6 napja

Azt hittem kicsit rántanak majd a grafikán, mert így azért látszik a kor rajta.. Viszont az egyik legjobb epizód.

válasz erre

Tommy

3 éve, 1 hónapja és 6 napja

Automata nagyon adta, szóval nem kérdés ennek a megvásárlása sem. De időt akarok adni neki, szóval legközelebb május végén amikor lesz pár szabad napom, na akkor állok neki. mosolygó smiley

válasz erre

muki

3 éve, 1 hónapja és 6 napja

Kiváló hangulatú teszt lett, a játékot meg tolni fogom. De csak ha lemeny az ára.

válasz erre

Direktor

3 éve, 1 hónapja és 6 napja

Ez bizony nem lett rossz.

válasz erre
NieR Replicant ver.1.22474487139...
19.890 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaMonyo profiljaManiac profilja