NBA 2K21 (nextgen) teszt

2020. november 26.
76.9551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Nagyjából másfél hónappal ezelőtt meglehetősen keserű szájízzel adtam le az aktuális NBA 2K21 játék tesztjét. Aki ismer, tudja, mennyire imádom a kosárlabdát, valamint az eddigi epizódokba is több száz órát öltem bele. Sokat elmond, hogy ezt viszont azonnal töröltem, ahogy Marco leokézta a cikket - egyszerűen annyi bosszantó dolgot / kompromisszumot zsúfoltak bele, amit már az én gyomrom sem vett be. Az alkotók persze azzal takaróztak, hogy na majd a kapuban toporgó nextgen változat, na, az lesz az igazi!
Advertisement


Nyilván a fentiek tükrében, mondjuk úgy, kissé szkeptikusan fogadtam, hiszen eléggé durván megrekedt a fejlődési görbe. Sőt, nem hogy megrekedt, de egyenesen mélyrepülésbe kezdett és az unalomig ismert paneleket hozták vissza, csak megpróbálták innovációnak feltüntetni. Aztán amikor a hardcore rajongók rámutattak erre, ment a vállvonogatás tisztességgel. Jó pár órányi játékkal a hátam mögött viszont ki merem azt jelenteni, hogy a nextgen változat valóban remekül sikeredett.

Ha nem is rázta fel alapoktól az egészet, van annyira látványos és tartalmas, hogy érdemes legyen rá beruházni friss, ropogós konzolunk mellé, akár Day1 címként. Persze az megint egy másik kérdés, hogy ennek fényében mi szükség volt lastgenre kiadni (pénz), hiszen minden téren meglehetősen csökevényes az új jövevényhez képest. Nem bírta a vas? Ezt nem hiszem. Kellett egy új yacht Ronnie2K-nek? Ezt már inkább el tudm fogadni.

A pulcsim illik a kommentátor nyakkendőjéhez. Menő!

A pulcsim illik a kommentátor nyakkendőjéhez. Menő!


Tehát az újdonságokat két szeletre lehet osztani. Az egyik természetesen a külcsín, ami nyilván a PS5/XboxSX páros erejét hivatott fitogtatni, megtoldva a Sony konzolján fincsi kis DualSense dolgokkal. A második pedig a tartalom, ami ha nem is totál más, mint a korábbi verzió, de érezhetően markánsabb. Arról nem is szólva, hogy süt belőle az a tény, hogy alapvetően ezt a változatot szánták minden platformra, csak valamiért nem így sikeredett.

Kezdjük talán a grafikával, aztán majd rátérünk a többire. Minden negatívuma ellenére azt el kellett ismerni, hogy nagyon sokáig az NBA 2K széria etalonnak számított ezen a téren. Aztán sajnos elkezdődött a hanyatlás, viszont itt és most újra teljes pompájában tündököl tesztünk alanya. A játékosok kidolgozottsága egészen döbbenetes. Nem csak a nagy nevek hasonlítanak megszólalásig önmagukra (még a legapróbb tetoválás is a helyén van), hanem az úgynevezett role playerek is. A mozgásuk, a dobási stílusuk, ahogy ugranak vagy védekeznek, minden tökéletesen a helyén van.

Játék közben talán ez nem annyira szembetűnő, viszont amikor közelről bemutatnak egy-egy akciót, na, az tényleg hajlerakós. A kampány alatt végre rendben van amúgy szereplőink arcának animációja, bár azért itt érkezhetnek még finomítások, mert a lip sync nem tökéletes, néha kicsit elcsúszik a mondóka a szájmozgáshoz képest. Az arénák szintén elképesztőek. Amikor kifutunk bemelegíteni, teljesen mindegy, hogy hol, olyan őrjöngés és látvány fogad, amitől garantáltan elgyengül a lábad.

Ránk esteledett és még mindig semmi?

Ránk esteledett és még mindig semmi?


A töltési idő hosszúsága volt az egyik kiemelkedően gyenge pontja tesztalanyunknak, viszont végre ez is drasztikusan javult. Nem tűntek el teljesen (főleg játék közben), trükkös módon próbálják álcázni, például az elnomyhatatlan cserés animációkkal, de végre nem kell hosszú perceket várni. A DS specifikus dolgok ezzel szemben kimerülnek abban, hogyha egy záráson akarjuk átverekedni magunkat, akkor jó nagy ellenállásba ütközik ujjunk, illetve ha elfogy a stamina, akkor izomból kell betolnunk az R2-t (turbó) hiszen elfáradt játékosunk.

Egyedül a közönséggel nem vagyok kibékülve. Ez továbbra is PS3 szint, illetve olyan bugok is előfordultak, hogy egymásba belelógtak az emberek, átgyalogoltak a másikon - néha a szinkron is eltűnik, vagy a háttérzene akad be. Szóval grafikában rengeteget lépett előre a játék. Tartalom terén először is kapunk nagyon sok apróságot, amik valójában nem nagy dolgok, viszont kimaradtak az előző kiadásból. Gondolok itt az új gyakorló feladatokra, az átvariált meccsek végi értékelésre, az analytics integrálására.

Szeirntem a kampány is kapott nem kevés friss dolgot, például új választási lehetőségeket, valamint kibővített átvezetőket, illetve a draft után sem engedik el kezünket. Szinte az összes játékmódba belenyúltak egyébként, de természetesen a leginkább szembetűnő változást úgy hívják, hogy The City. Amíg PS4-en valami Venice Beach szerű bejárható területet kaptunk, az itt, ebben a változatban egy kifejezetten óriási városrész ami a The City névre hallgat. A külsőségek mondjuk rettenetesek, borzalmasan fest, de a lehetőségek talán kárpótolni fognak minket. Viszont nem eszik olyan forrón, először bizonyítani kell rátermettségünket.

Oké, és hol a mozi?

Oké, és hol a mozi?


Ez egy kicsit idegesítő, mert le kell jászanunk, teljesítményünktől függően olyan öt-hat-hét meccset 3v3 vagy 1v1 felállásban, természetesen más online játékosokkal. Minden meccs után egyrészt ugyanúgy kapunk VC-t (helyi valuta) mint bármiért, viszont ami fontosabb, a MyRep szintünk is megugrik. Ahhoz, hogy belépjünk a városba, minimum Pro1-et kell elérnünk, ami ha jól emlékszem, a negyedik fok lesz. Ha ezzel megvagyunk, akkor először kicsit elveszve érezhetjük magunkat a hatalmas területen.

Fontos tudni, hogy a játék a négy elérhető helyi "közösség" egyikébe tesz be minket (teljesen random, mint a Harry Potterben a házak besorolása) és onnantól kezdve az adott körzetet képviseljük mindenhol. Felvehetünk mindenféle NPC-től küldetéesek, ahol vagy valami legenda ellen kell bizonyítani, vagy pedig csoportos kosarazásba torkollik. Így tehetünk szert egy kazal speckó kusztomizációs blink-blinkre, meg nyilván pénzre.

Ennél menőbb, hogy mindegyik kerületnek saját polgármestere van. Regnálása idején dönthet arról, hogy milyen legyen a negyed színe, milyen dekorációk borítsák a pályákat, de videókat is készíthetnek, amik aztán oriás jumbotronokon futnak. Hat hetes periódusok vannak, szóval oda kell tenni magunkat rendesen ha nyerni akarunk.

Igen, az én vagyok, köszi, dobd már ide!

Igen, az én vagyok, köszi, dobd már ide!


Az egésznek nyilván a közösség összekovácsolása a lényeg, ami hatalmas pozitívum. A szerverek stabilan futnak (bár egyszer, pont meccs közben szénné fagyott az egész), viszont kicsit sokáig kell várni egy-egy mérkőzésre, mert túl sok pontig tartanak, szóval ezen finomítani kellene. Szóval ez lenne az NBA 2K21 (nextgen), ami jelen állás szerint csak a Microsoft és Sony masinájára érhető el.

A tavalyi kiadáshoz képest ez valóban tartalmaz friss dolgokat, szóval nem teljesen értem, miért kellett így megcsonkítani - ha ezt tudom, még sokkal kevesebb pontot adtam volna rá. Viszont tesztünk alanyát egészen nyugodtan szerezzétek be: szép, jó, tartalmas, menő a The City. Persze kell még reszelni, meg száműzni kéne a nyomorult VC-t (egy ennyire drága játékban ne legyen már mikrotranzakció), de alapvetően nyugodt lelkiismerettel adom rá a kerek nyolc pontot.

NBA 2K21 (nextgen) / Tesztplatform: PlayStation 5

a polcon a helye
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2020. november 12.
  • Ár: 21.899 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Gyönyörű külcsín
  • Extra tartalom
  • The City
  • Apróbb bugok azért még vannak
  • A City kissé üresnek hat néha
  • Minek kellett kiadni megvágva az előző generációra?
  • Hang
    8
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
8
NBA 2K21 játék tesztjét. Aki ismer, tudja, mennyire imádom a kosárlabdát, valamint az eddigi epizódokba is több száz órát öltem bele. Sokat elmond, hogy ezt viszont azonnal töröltem, ahogy Marco leokézta a cikket - egyszerűen annyi bosszantó dolgot / kompromisszumot zsúfoltak bele, amit már az én gyomrom sem vett be. Az alkotók persze azzal takaróztak, hogy na majd a kapuban toporgó nextgen változat, na, az lesz az igazi! '>
NBA 2K21 játék tesztjét. Aki ismer, tudja, mennyire imádom a kosárlabdát, valamint az eddigi epizódokba is több száz órát öltem bele. Sokat elmond, hogy ezt viszont azonnal töröltem, ahogy Marco leokézta a cikket - egyszerűen annyi bosszantó dolgot / kompromisszumot zsúfoltak bele, amit már az én gyomrom sem vett be. Az alkotók persze azzal takaróztak, hogy na majd a kapuban toporgó nextgen változat, na, az lesz az igazi! '>
6 hozzászólás

fighterlaci

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Az a legnagyobb baj hogy ez az NBA2K21 nem az az NBA2K21 mint a lastgeneken. Túl nagy a differencia, az egyik rohadt nagy csalódás, a másik meg egy jó játék. Kicsit át kellett volna ezt gondolniuk...

válasz erre

Direktor

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Ha ekkora a különbség, ezt kár volt kiadni a lastgenre.

válasz erre

Patrik94

3 éve, 7 hónapja és 4 napja

Lehet hogy csak ezen kellett volna tesztelni inkább. röhögő smiley

válasz erre

Tommy

3 éve, 7 hónapja és 4 napja

Milyen durva hogy a két platform generáció között ekkora különbség tud lenni ugyanannál a játéknál! meglepett smiley

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 7 hónapja és 4 napja

Hát ebből világosan látszik hogy ezt egy az egyben az új generációra tervezték...

válasz erre

Mordorer

3 éve, 7 hónapja és 4 napja

Látszik hogy sokat fejlődött a játék. Már lassan tényleg nagyon élethű.

válasz erre
NBA 2K21 (nextgen)
21.899 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja