NBA 2K Playgrounds 2 teszt

2018. október 31.
72.8811
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Végre egy kosárlabda-stuff, ami csakis a szimpla szórakoztatást részesíti előnyben, méltó utódja az NBA Jam-nek vagy az NBA Streetnek- legalábbis ebben reménykedhetnénk a képek alapján. A gond csak annyi, hogy a felszín alatt az igazi cél itt nem a játékosok kiszolgálása, hanem a lehúzása volt, méghozzá nem is titkolt módon. Adott tehát egy játék, ami akár jó is lehetne, viszont bizonyos készítői, pontosabban kiadói döntéseknek hála mondhatni a saját ellenségévé vált. Hogy mire gondolunk pontosan, az a tesztből kiderül.
Advertisement


Kezdjük az elején. Nagy sport-fan lévén pozitívan álltam a dologhoz, gondoltam itt egy magát komolyan nem vevő kosárlabdás cucc, mi baj lehet vele, nem igaz? Indítás után egy felhasználói szerződés fogadott, amit egyszerűen muszáj vagyok megemlíteni, tudniillik a terjedelme körülbelül A kőszívű ember fiaira hajaz. De komolyan, ennél hoszabbat én még életemben nem láttam, ha valaki elolvassa és visszamondja, az előtt megemelem a kalapom, elismerően csettintek, stb.

Ha túljutottunk ezen, akkor még mindig nem tudunk meccselni, de nem ám. A program először is bemutatja a megvehető játékos-csomagokat, az in-game pénznemet, és felhívja a figyelmünket, hogy ha szeretnénk, akkor a valós gubánkat is költhetjük. Persze, hiszen nyilván eddig még nem került pénzünkbe ez a kiváló darab. Őö, várjunk csak...dehogynem.

Na hol a labda?

Na hol a labda?


Egészen pontosan arról van szó, hogy ugyan rengeteg nagy és kevésbé nagy sztár bekerült a játékba, viszont lockolva vannak, és ha pályára szeretnénk őket küldeni, akkor bizony fizessünk, mint a katonatiszt. Nyilván ezt megtehetjük in-game pénzben is, ám mondanom sem kell, hogy azt nagyon szűkmarkúan mérik. Később még visszatérünk erre, de remélem már látjátok, hogy miért utaltam lehúzásra a bevezetőben.

Legfőbbképpen azért bosszantó ez a cirkusz, mert amúgy meg egy egészen jó kis programról lenne szó, kisebb-nagyobb hibákkal persze. Többféle játékmód is a rendelkezésünkre áll, de mindegyikben 2v2 meccseket tolhatunk, rajzfilmfigura-szerű spílerekkel, akiket természetesen a múlt és a jelen ászairól mintáztak.

Ketten fogtuk, mégis bedobta a szemtelen.

Ketten fogtuk, mégis bedobta a szemtelen.


Nyilván ennél a fajta megjelenítésnél teljesen szubjektív, hogy tetszik-e valakinek vagy sem, nekem nem nagyon jött be. A játékosok egészen konkrétan úgy néznek ki, mintha valami strandokon látható karikatúra-művész készítette volna őket, ráadásul nem mondanám, hogy nagyon felsimerhetőek lennének.

Ez még hagyján, tényleg egyéni megítélés kérdése, de a környezetek semmilyenségére már nincs igazi mentség. Minden stadion ugyanúgy néz ki, csak mások a színei, meccshangulatot meg még nagyítóval sem igazán érdemes keresni. Az úgymond valódi pályákon kívül is akadnak helyszínek, különféle tengerpartok és hasonlók, de érdekes módon ezek sem sokban különböznek egymástól. Arról már szinte felesleges is beszélni, hogy a játékterek melletti nézők levitézlett Xbox 360 avatárokra emlékeztetnek.

Akár a húspiacon.

Akár a húspiacon.


Még szerencse, hogy maga a nyers játékmenet már javít valamicskét a helyzeten. Látható, hogy elsősorban multira hegyezték ki a dolgot, de azért tolhatunk barátságos meccseket és három pontos-párbajokat offline is. Mi több, egész NBA-szezonokat is lejátszhatunk, és ha a végén győzedelmeskedünk, akkor elérhetővé válik az általunk irányított csapat egyik legendája. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ez elég kevéske elismerésnek tűnik a beletett időhöz képest, elvégre mégiscsak megnyertünk egy bajnokságot, vagy mi a szösz.

A szezon-mód szépséghibája ezenfelül abban keresendő, hogy nincs benne semmi változatosság, vagy egyáltalán nyeremény az említett sztáron kívül. Csak jönnek és jönnek a meccsek egymás után, szinte egyforma pályákon, és nagyjából ennyi. Ha legalább többször kapnánk új játékost, vagy egyszerre többet, akkor kicsit több motivációnk lenne újból nekivágni, de ez így édeskevésnek tűnik. Ha nem jött meg hozzá a kedvetek túlzottan, az valószínűleg nem a véletlen műve.

Itt a bikinis csajok, most kell villantani.

Itt a bikinis csajok, most kell villantani.


Az irányítás viszont teljesen rendben van, könnyedén megtanulható és kellőképp egyszerű is. Amikor támadunk, dobásra, passzolásra, zsákolásra van lehetőségünk, még király lepattanós asszisztot is adhatunk egy szem csapattársunknak. Ja, és arcon dobhatjuk az ellenfelet, mert kell a fair play is.

Védekezésnél blokkolhatunk, megpróbálhatjuk ellopni a lasztit, zavarhatjuk az ellenfelet, és nagyjából ennyi, de több nem is nagyon kell. Ha megszereztük a játékszert, és eljutunk a kosárra dobásig, akkor a képernyőn megjelenik egy mérő, aminek segítségével láthatjuk, hogy mikor kell dobnunk a siker érdekében. Természetesen a hibahatár minden játékosnál változó, Iverson vagy LeBron sokkal könnyebben dob három pontost, mint mondjuk Shaq, akit ugyebár nem ezért szeretünk.

Barátunk épp a kosár stabilitását ellenőrzi.

Barátunk épp a kosár stabilitását ellenőrzi.


Iverson meg LeBron, na persze? Vissza is térnék a mikrotranzakciós rész megtárgyalásához, mert gyakorlatilag ezen bukik meg az egész. Maradjunk annyiban, hogy a kezdeteknél az elérhető játékosok finoman szólva sem a legnagyobb nevek közül kerülnek ki. Ez még nem lenne akkora gond, sőt, kevésbé megunhatóvá is tehetné a dolgot, ha mondjuk egy-két meccsenként kilockolnánk egy kedvencünket, de sajnos ilyenről csak ábrándozhatunk.

A következőképen néz ki a rendszer: ha igazán érdemleges embereket akarunk a pályára küldeni, akkor aranyfokozatú játékos-csomagot kell vennünk, potom ötezer baller-buckért (ez a játék pénzneme). Viszonyításképpen egy lejátszott ötperces mérkőzésért nagy átlagban száz darab ilyet kapunk. Mint már említettem, rengeteg kosaras szerepel, olyan négyszáz körül. Ez egyfelől szuper dolog, másfelől meg ekkora kínálat esetén mekkora az esélyünk, hogy a nehezen megszerzett pontjainkért olyan illetőt kapunk, akinek örülünk is majd? Segítek: kicsi.

Zöld-fehér meccs, de nem foci.

Zöld-fehér meccs, de nem foci.


A mikrotranzakciók tehát tönkrevágták ezt a pozitívumot is, gratula hozzá, komolyan. Specifikusan is vásárolhatunk játékost, de az még drágábbra jön ki. Bárhogy is nézem, úgyszólván elkerülhetetlen a pénzköltés olyan tartalmakra, amelyek megléte teljesen alap kéne hogy legyen. Hozzáteszem, hogy szerintem már alapból is túlárazták ezt az NBA Playgrounds 2 nevezetű csodát, de hogy mindezek után még többe fájjon, az már a vérlázító kategóriát súrolja.

A teljesség kedvéért azért elmondom, hogy tíz dollárért vannak olyan kegyesek, és kilockolják nekünk kivétel nélkül az összes játékost. Oké, nem megfizethetetlen, de még egyszer gondoljunk bele, hogy alapból is kicsit drágán kínálják a stuffot. Ráadásul a csapdából még akkor se keveredtünk ki, ha befizettük a tíz dollárt, mert mindent még így se kaphatunk meg. Ugyanis fejleszteni is tudjuk a csapatunk tagjait, de nem ingyen, nem ám?A Metal Gear Survive-nál már terjedelmesen szidtuk ezt a koncepciót, és itt is azt javaslom, hogy az ilyesféle hozzáállást semmilyen formában ne támogassuk.

Kosáreső!

Kosáreső!


Kár ezért a játékért, mert a jó értelemben komolytalan meccsek, a játékmódok és a tényleg hatalmas mennyiségű sztár felsorakoztatása elégséges lehetne arra, hogy szórakoztató legyen, legalábbis egy ideig mindenképpen. Ehelyett minden pozitíumot elront az egész lehúzás-mizéria, a negatívumokat pedig az egyszeri gamer elégedetlensége csak még jobban előtérbe helyezi. Ahogy már írtam, a Metal Gear Survive esetében nagyon nem kultiváltuk ezt a történetet, és bizony azóta sem vélekedünk másként.

NBA 2K Playgrounds 2 / Tesztplatform: PlayStation 4

ne várj sokat tőle...
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2018. október 16.
  • Ár: 12.290 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Komolytalan, szórakoztató meccsek
  • Rengeteg választható játékos
  • Többféle játékmód
  • Pofátlan mikrotranzakciók
  • Bugyuta grafika
  • Könnyen megunható
  • Hang
    6
  • Grafika
    5
  • Játszhatóság
    5
  • Hangulat
    6
5.5
4 hozzászólás

fighterlaci

5 éve, 10 hónapja és 5 napja

Pedig de rohadtul tetszik. szomorú smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 10 hónapja és 5 napja

Ha ingyenes lenne, még azt mondom oké, de így... wtf smiley

válasz erre

petrovicsz

5 éve, 10 hónapja és 5 napja

Az úgy elég király! röhögő smiley Pedig vártam, komolyan mondom.

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 10 hónapja és 5 napja

Uhhhbakker ez nagyon durván hangzik! röhögő smiley

válasz erre
NBA 2K Playgrounds 2
12.290 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja