MXGP 2 - The Official Motocross Videogame teszt

2016. április 24.
73.9061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Azt hiszem bátran kijelenthetjük, hogy az official videogame titulus a legtöbb esetben nem tesz jót egy játéknak, ezek az általában autóverseny és motocross játékokhoz fejlesztett hivatalos verziók rendre gyatra minőséget és ócska játékmenetet garantálnak. Az MXGP első verziója valamikor 2014-ben jelent meg és mindent bevetett, hogy a bővítse a fenti stuffok körét, most pedig itt a folytatás, az MXGP 2 - The Official Motocross Videogame, nézzük sikerül-e szembe mennie a hagyományokkal.
Advertisement


Az első és legfontosabb információ hogy titulusához méltón az MXGP 2 rendesen meg lett tömve a 2015-ös versenynaptár szereplőivel, ami mindenképpen pozitívum a motorsport rajongóknak, hiszen nem csak saját magunk kreált driverrel hanem a szezon versenyzőivel is meghajthatjuk a paripákat. A realitás itt nem áll meg, több valós istálló, szponzor, menedzser is helyet kapott a játékban, akikkel kellő beleéléssel valóban a versenypályán érezhetjük magunkat.

A puritán, de lényegretörő menü többféle lehetőséget kínál fel, természetesen a single módban karrier, tesztvezetés és különféle versenytípusok végigjátszása között válogathatunk kedvünkre, multiban pedig... Nem tudom. A játék ugyanis hibaüzenettel jelzi hogy nem tudunk csatlakozni, a megoldásra viszont nem vezet rá minket. Nyilván kéne csinálni egy Milestone fiókot, aminek segítségével csatlakozhatunk, ezt azonban nem kínálja fel a játék, ezt mindenképpen negatívumként éltem meg.

Felkészülve a csatára, bátran! Cél a 22/22 pozíció!

Felkészülve a csatára, bátran! Cél a 22/22 pozíció!


Versenyzőnk paramétereinek állítása kimerül a név és a bőrszín finomhangolásában, aminek sok értelme nincs, lévén soha nem fogjuk azt látni. A motor beállításánál sem vagyunk elkényeztetve, de azért a féket, gumit be lehet lőni rendesen a futamokra. Versenyeknél választhatunk, hogy egy valódi versenyző bőrébe bújva, vagy saját karakterünkkel vágunk neki a kihívásnak, bár jelentősége nincs, minden versenyző pontosan ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik verseny közben, nincs érezhető különbség.

Minden módban lehetőségünk van csapatot és szponzort választani, a futamok után pedig krediteket gyűjtünk amivel fejleszthetjük motorunkat, ezáltal tudásunkat is. Teljesítményünkkel mind a csapat, mind pedig a saját reputációnkat növelhetjük vagy csökkenthetjük, utóbbi esetében is nőnek azért a kreditjeink, valódi tétje tehát nem igazán van a dolognak.

Nem tudjuk túlságosan finomhangolni a grafikát, minimális beállítási szabadságunk van, ami nem feltétlenül baj, a probléma ott kezdődik hogy a screenshotokon látható jelenetek a lehető legmagasabb PC-s beállításokkal lettek lőve. Bizony, ez a maximum amit ki tudunk hozni a játékból, és ez nem sok. A jellegtelen közönség, ami olyan mozdulatlan mintha csak egy sor fa lenne ott, még elmegy, úgysem tudunk vele foglalkozni, de hogy egy kis felfröccsenő sár, vagy a motoron ülő ember mozgása nem fért bele a megjelenítésbe, az már nem méltó egy 2016-ban megjelenő motocross játékhoz.

Nem, ez nem egy T-1000-es. Ez az MXGP 2 fizikája.

Nem, ez nem egy T-1000-es. Ez az MXGP 2 fizikája.


A hangok kimerülnek a motorok hangjában, semmilyen, a motorozásra jellemző surrogó effekt nem hallható, ami jelentősen ront az élményen. Az semm javít a helyzeten, hogy magának a sárdagasztásnak sincs semmilyen hallójárati visszacsatolása, pedig a tökig merüléssel azért rendesen meg tud küzdeni a párszáz paci, az ilyenkor hallható csattogó, fröcsögő dagasztásból semmi nem jutott a játékba.

Zene tekintetében még rosszabb a helyzet, mert az konkrétan nincs. Bár valami lötyög verseny alatt, azért jó lenne hogy - hivatalos versenyek ide vagy oda - mi határozhatnánk meg hogy akarunk-e egy kis Prince féle Purple Rain-t juttatni az agyunkba, vagy épp az Alma együttes világhírű eposzára, a "Ma van a szülinapom!" ritmusára szeretnénk húzni a gázt.



A fenti hiányosságok sajnos jelentősen rontják magát a játékélményt, ami pedig értelemszerűen kihat a hangulatra is, így ezeknek az értékelése máris lejjebb csúszik a skálán, gyakorlatilag a grafika és a hang összecsapott mivolta rántja magával ezt a két mutatót is. És akkor még nem beszéltem a fizikáról, ami hogyismondjam... Nem sikerült túl jól.

A motorszörnyeket meglovagoló pilóta konkrétan egy zsák krumplival egyenértékű, abból is a jól megposhadt verzióval, a mozgását bármelyik Star Wars robot megirigyelhetné, de R2D2 lenne a legboldogabb, hiszen talán az ő merevsége a legjobban hasonlatos ahhoz amit emberünk produkál az ülésben.

A motorok viselkedése szintén hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen a legkisebb irányváltásra irányuló pöccintésünkre hajlamos a motor szép nagy ívben kanyarodni, egyáltalán nem foglalkozva azzal hogy mi milyen mértéket szerettünk volna elérni azzal az apró ujjmozdulattal amivel irányt váltanánk. Márpedig ha az egyik irányba megindulunk, onnan nincs visszaút, vagy zakó lesz a dologból vagy egy még nagyobb visszafelé irányváltással térünk le a pályáról.

Persze, nézzetek csak az üres pályára, én addig innen tolok egy ágyúgolyót!

Persze, nézzetek csak az üres pályára, én addig innen tolok egy ágyúgolyót!


Persze a helyzeten javíthatunk némi gyakorlással, ebben az esetben gyakorlatilag megtanuljuk a gagyi irányítást, ami valljuk be, nem olyan jó dolog mintha jól kezelhetőre írták volna meg a Milestone-nál a vezérlést. Hogy azért ez ne menjen olyan könnyen, fontos, hogy a pilóta mozgását is elsajátítsuk a motor vezérlése mellett, hiszen aktívan kell vele dülöngélni jobbra-balra, előre-hátra. Így egyszerre két irányításra is figyelnünk kell folyamatosan, a két vezérlés kombinációjából alakul ki a végleges vezetési stílusunk.

Idővel persze minden sikerül, ha valaki képes kitartani órákon át, előbb-utóbb sikerre viheti az egyszerűbb kanyarok bevételét is relatíve nagyobb sebességgel, addig viszont rengeteget fogunk zakózni. A pálya elhagyását egyáltalán nem tolerálja a játék, így amikor kicsit is elhagyjuk azt, azonnal visszadob minket a normális útra, ezzel ismét rendesen megkavarva a vezérlést, hiszen nyilván épp vissza akarunk fordulni az útra, de a gép bedob középre, így ugyanazzal a mozdulattal ki is sodródunk ismét.

Az ilyen manőverek másodpercek alatt történnek és cseppet sem könnyítik meg a játékmenetet, épp ellenkezőleg, rettenetesen megnehezítik azt. Hogy mennyire idegesítő a jelenség, arra mi sem jobb példa hogy egy kiadós, fél napos - napos teszt helyett megszámlálhatatlanul ugrottam neki újra és újra a játéknak, majd fél óra múlva őrjöngve kapcsoltam is ki a gépet.

Bátor kanyarvétel, az időkijelzés és a pozíció vonatkozásában némi anomáliával...

Bátor kanyarvétel, az időkijelzés és a pozíció vonatkozásában némi anomáliával...


Az AI sem kímél minket. Bár a szezon szereplői le vannak modellezve, a mozgásukat, viselkedésüket nem ültették át a játékba. Ellenfeleink folyamatos tempóban, mindenféle megcsúszás nélkül haladnak, veszik be a kanyarokat, jellemzően nagyobb sebességgel mint mi. Olyannyira törnek a cél felé, hogy abszolút hidegen hagyja őket hogy mi is a pályán vagyunk, simán nekünk jönnek, ha elesünk (amihez rendre hozzásegítenek) áthajtanak a fejünkön. Ha ilyen lenne a motocross, nagy szarban lenne a sportág.

A fenti negatív-özön ellenére elképzelhető hogy van aki szívesen játszik vele, így valahogy megpróbálom 5 pont fölé tornázni szegényt, mert hát na, csak vannak benne versenyek, 18 pálya, meg motorosok, sőt még kusztomizációs lehetőségek is. Viszont tény hogy ez így vérszegény, a fizikai modellezést és a grafikai megvalósítást legközelebb ki kéne adni másnak, mert a Milestone ezzel ismét elvérzett. Nem, inkább az egészet át kéne adni másnak, akkor elképzelhető hogy még játék is lesz belőle.

Azt hiszem, nem kell külön kiemelnem, hogy az MXGP 2 - The Official Motocross Videogame a bevezetőben leírtakat erősíti vagy gyengíti, az értékelés magáért beszél.

MXGP 2 - The Official Motocross Videogame / Tesztplatform: PC

ne várj sokat tőle...
  • Stílus: Verseny
  • Megjelenés: 2016. április 07.
  • Ár: 8.490 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Hivatalos pályák és szereplők
  • Beltéri pályák
  • Gyatra fizika
  • Siralmas játszhatóság
  • Buta AI
  • Hang
    5
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    4
  • Hangulat
    5
5
MXGP 2 - The Official Motocross Videogame, nézzük sikerül-e szembe mennie a hagyományokkal. '>
MXGP 2 - The Official Motocross Videogame, nézzük sikerül-e szembe mennie a hagyományokkal. '>
9 hozzászólás

kulacs

8 éve, 7 hónapja

Szerettem volna már valami hasonló játékot a sok lövöldözés után egy kis levezetőnek, bíztam is benne, de... Előző kommentek elmondják az én véleményemet is. Nagy kár érte.

válasz erre

VaPe

8 éve, 7 hónapja

Várható volt hogy valami ilyesmi lesz az eredmény, az előző is siralmas volt és ezek az official játékok mindig azok amúgy is ahogy te is írtad.

Sajnálom mert adnék neki egy esélyt de ha még pc-re is veszem akkor is majdnem 9 rugó annyit pedig nem ér.

válasz erre

Santonio

8 éve, 7 hónapja és 1 napja

Néhány DLC-vel meg gyors patch-el helyre lehet ezt hozni szerintem. Nekem a motoros játékok annyira nem jönnek be, viszont az 5 pont nem olyan vészes ha a negatívumokat figyelembe vesszük.

válasz erre

muki

8 éve, 7 hónapja és 1 napja

Kár hogy tényleg rendszeresen elrontják ezeket, nagyon kéne már egy minőségi motocross. Pedig Milestone tud jót is csinálni, nekem a WRC-k pl bejöttek, még ha annyira nem is voltak sikeresek.

válasz erre

Ravor

8 éve, 7 hónapja és 1 napja

Ez a teszt se tudta meghozni a kedvem a játékhoz röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

8 éve, 7 hónapja és 1 napja

Köszönöm de ezt kihagyom. Rettenetesen néz ki és ha az irányítás ennyire tré akkor nem érdemel vásárlást.

válasz erre

kpal

8 éve, 7 hónapja és 1 napja

Fizikája picit jobb lenne akkor már nem volna olyan rossz.

válasz erre

totyak

8 éve, 7 hónapja és 1 napja

Olyat már évek óta nem láttam versenyjátékban, hogy vis****ak a gép a helyes ívre. Tiszta vicc. Jobb játékokban olyankor lassul a jármű és kénytelenek vagyunk visszaevickélni a helyes útra.
A leírtak alapján gyalázat az egész. Grafikát többnyire elnézem a játékoknak, főleg az ilyen nem agyonsztárolt címeknek. De hogy egy versenyjátékben nem lehet irányítani a motort rendesen, az megbocsáthatatlan. Azért kipróbálnám, hogy én mit tudnék kezdeni vele.

válasz erre

Ronalddo

8 éve, 7 hónapja és 1 napja

Elég kemény élmény lehetett! röhögő smiley

válasz erre
MXGP 2 - The Official Motocross Videogame
8.490 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja