Men of War: Condemned Heroes teszt

2012. április 24.
76.7381
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Nagyon sokan és nagyon sokszor temették már a múltban a második világháborús stratégiákat, de a 1C Company és a Best Way időről-időre megmutatja, hogy egyelőre még túl korai lenne olyan kijelentésekkel élni, amelyek a műfaj és a koncepció párhuzamának haláláról szólnak. Nyilván volt olyan idő - de szép is volt -, amikor minden bokorban második világháborús stratégiákat találhattunk, de erre csak annyit tudok mondani, hogy volt olyan idő is, amikor én még szuszogás és jajszavak nélkül be tudtam kötni a cipőfűzőmet.


A változás szele ugyan egy időben sikeresen megérintette a Men of War-sorozatot is, amikor Vietnam alcímmel kiadtak egy - amúgy kiváló - vietnami háborús mellékszálat, de szerencsére az ukrán és orosz fejlesztők visszataláltak az egy és igazi útra, aminek köszönhetően a Condemned Heroes címet kapott legújabb spin-off ismét a világégés korába vezeti el az érdeklődőket. Emiatt az "örülünk, mint majom a banánjának" hasonlat talán túl enyhe kifejezés a játékkal kapcsolatban, hiszen amint befutott a tesztpéldány, mondhatni - nevemhez hűen - őrültként vetettem rá magamat, hogy megtudjam, mit sikerült kihozniuk az illetékeseknek még a Men of War névből.

És így lett a "csokápik"...

És így lett a "csokápik"...


Mivel 2009 óta tulajdonképpen folyamatosan aktív a sorozat, ezért volt bennem egy kis félelem azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztőknek nem sikerül majd elegendő ötlettel előállni a sztorihoz, hiszen míg az alapjáték egyszerűen zseniális volt, a Red Tide pedig finoman szólva is tökéletes Alexander Zorich története miatt, addig az Assault Squadban teljes egészében mellőzve lett a kampány. A Condemned Heroes esetében azonban ismét visszatér a masszív történet, amely elsősorban a Red Tide hagyományait kívánja folytatni, sőt, ez a kijelentés alapjaiban igaz a teljes koncepcióra is. A játékban ugyanis a második világháborúban - a legtöbb vélekedéssel ellentétben - valóban létezett orosz büntetőezredek bőrébe bújhatunk bele, amelyek nemhogy valódiak voltak, hanem egyben olyan volt katonákból tevődtek össze, akik a "minden mindegy" alapon képesek voltak akár késsel is rárontani az állig felfegyverzett németekre. Természetesen olyan mértékű fanatizmusról esetükben nem beszélhetünk, mint a japán hadsereg hazafias jelleméről, hiszen a büntetőezred tagjait inkább az elkeseredettség hajtotta.

Egy kicsit régi, de neked csak tíz misi lesz!

Egy kicsit régi, de neked csak tíz misi lesz!


Merthogy mik is voltak ezek a büntetőezredek? Tulajdonképpen olyan zászlóaljak, amelyekbe a priusszal rendelkező, leginkább súlyos bűncselekményt elkövetett katonákat helyezték, akiket nem állítottak rögtön kivégzőosztag elé, inkább megadták nekik a lehetőséget arra, hogy még utoljára megsegíthessék szeretett anyaföldjüket, így amennyiben túlélték a gyakran lehetetlennek vélt missziókat, szabadságukat is kiválthatták. Az már más kérdés, hogy ezt a szabadságot a legtöbben nem élték meg, hiszen gyakran nem csak sokszoros túlerővel kellett szembenézniük az ezred tagjainak, hanem az is előfordult, hogy páncélosokkal kellett felvenniük a harcot egyszerű puskák és jó esetben néhány páncéltörő gránát segítségével. A büntetőezredek éppen ezért elsősorban a piszkos feladatokat és a tisztogatást végezték el, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel, de egységesen nagy elszántsággal, a hazájukért. Mivel az ilyetén katonák leginkább a partizánalakulatokhoz hasonlítottak - maradék fegyverek, maradék egyenruhák és így tovább -, ezért leginkább orvgyilkosokhoz hasonlatos módszerekkel próbálták elvégezni a rájuk kirótt feladatot. Efféle izgalmas és kellő türelmet igénylő küldetésekben lehet részünk a legújabb Men of War játék esetében is!

#tv#

Az alkotás betöltést követően azonban érdekes módon nem az volt az első gondolatom, hogy milyen érdekes és izgalmas küldetésbe csöppentem éppen, hanem, hogy mi a csuda történhetett a játék küllemével? A cikk köré mellékelt press képek senkit se tévesszenek meg, a Condemned Heroes ugyanis a korábbi epizódokban már megismert grafikus motort használja, amely ezúttal mintha optimalizáltabb lenne - rövidebbek a töltési idők -, de a modellek, az effektek és úgy összességében az egész mintha megkopott volna - talán meglepő, de így vettem észre - még az alapjátékhoz képest is. Hogy ez miért következhetett be, azt sajnos nem tudom, de arra nem volt túl sok példa a múltban, hogy egy mellékszál csúnyább legyen az alaphoz képest. A legújabb Men of War esetében azonban összejött és bár ez lényegesen nem vesz el az alkotás értékéből, véleményem szerint sokaknak mégis kulcsfontosságú lehet majd ahhoz, hogy megismerkedjenek-e a játékkal vagy sem, hiszen már alapból az ijesztő lesz néhány "csilivili milliárdokból készült" stratégia rajongónak, hogy orosz, de sokkal inkább ukrán fejlesztésről beszélünk, ebben az esetben ugyanis az atmoszféra és az egyediség garantált, de a minőség már nem minden esetben.

Így kell aratni főnök? Jól csinálom?

Így kell aratni főnök? Jól csinálom?


Szerencsére a küllem és a hanghatások kivételével a Men of War: Condemned Heroes esetében azért van egy bizonyos színvonal, amiből nem engedett ezúttal sem a Best Way csapata. Ennek első megnyilvánulását rögtön a történettel kapcsolatban fogjuk megtapasztalni, ami a lengyel és az ukrán front történéseit fogja feldolgozni, elsősorban utóbbira koncentrálva. A sztori ugyanis 1942-től veszi kezdetét, a Volyn régió történéseit feldolgozva, de helyet kapott a kampány 19 pályáján a legendás Bagration hadművelet is, amely alighanem a második világháború egyik legnagyobb szovjet offenzívája volt, amiben egyébiránt magyarok is részt vettek - S.T.A.L.K.E.R. fanatikusok kedvéért elmondom, hogy ők Pripjaty környékén teljesítettek szolgálatot -, ám velük a játékban sajnos újfent nem fogunk találkozni. A sajnálkozás ugyanakkor egyben érthető is, hiszen a büntetőezredek szemszögéből ismerjük majd meg a történéseket, amelyek - ragaszkodva a történelmi hűséghez - elég más formában emlékeznek ezekre a hadműveletekre, mint egy a frontvonalban harcoló katona.

Vajon ezzel könnyeb fát vágni?

Vajon ezzel könnyeb fát vágni?


Éppen ezért a Condemned Heroes esetében akár el is búcsúzhatunk az alapjátékban megismert nagyobb összecsapásoktól, habár itt is minden esetben nagy számban lesznek jelen a seregek a képernyőkön, az irányításunk alá helyezhető csapat száma a legtöbbször csak néhány főre fog terjedni. A büntetőezred kötelékében ugyanis a legtöbb esetben az lesz a feladatunk, hogy likvidáljuk a német egységeket, de legalább gyengítsük meg őket, hogy a mögöttünk toporgó orosz hadsereg megindíthassa támadását a meggyengült és megzavarodott náci vonalak felé. Lesz, amikor az éj leple alatt, lesz amikor páncélosokat elfoglalva, de olyan is lesz, amikor több vonalat megritkítva fogjuk elérni célunkat. A hangsúly minden esetben azon lesz, hogy megfontoltan, nyugodtan és a helyzetet idejében felismerve hajtsuk végre küldetésünket, a lehető legkisebb feltűnést keltve. Mivel a mesterséges intelligencia továbbra sem a játék legjobb momentuma, ezért erre valóban érdemes odafigyelni, hiszen két eshetőség létezik az ellenfél részéről, vagy vakok és süketek egyben vagy - nem állnak szóba velem - azonnal ránk támadnak, esélyt sem hagyva a menekülésre.

Szerinted mi történik, ha meghúzom ezt a kart?

Szerinted mi történik, ha meghúzom ezt a kart?


Mivel újdonságokkal sincs ellátva túlzottan a legújabb Men of War epizód - ugyanaz a játékmenet, mechanizmus, kezelőfelület, opciók és lehetőségek -, így azt mondhatom, hogy a Condemned Heroes - a küllem és rengeteg bug miatt - kissé visszalépésnek tekinthető a korábbi részekhez képest. Most biztos mindenki azt várja, hogy a konklúzió keretein belül alaposan lehúzom a játékot, de erre nem vagyok hajlandó, ennek pedig egyetlen oka van: Rendkívül jól szórakoztam a tesztelés közben. Ugyan korántsem jutottam minden egyes pálya végére, de így is sikerült beleszagolnom szinte mindegyikbe és kijelenthetem, hogy a legújabb Men of Warnak megvan az a tulajdonsága, ami miatt a korábbiakat is könnyedén meg lehetett szeretni. Ez pedig nem más, minthogy rövid időn belül képes odatapasztani az embert a képernyő elé, hiszen aki rajong a második világháborúért és csillapíthatatlan vágyat érez akkor, ha feltűnik a képernyőn egy Párduc tank vagy egy T-34-es páncélos, mindemellett pedig szereti a folyamatos kihívásokat, a taktikán alapuló játékmenetet és az izzasztó küldetéseket, az a legújabb Men of War epizódban sem fog csalódni. Ha a korábbi részek is megvannak a gyűjteményben, akkor ennek sem szabad hiányoznia, hiszen a világháború egy olyan szegletével ismerkedhetünk meg alaposabban, amelyet garantáltan nem tanítottak az iskolában. Reméljük, hogy a mostaninál egy kicsivel szebb küllemmel és kevesebb hibával, de még hosszú évekig fog kényeztetni minket ez a sorozat.

Men of War: Condemned Heroes / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
  • Stílus: RTS
  • Megjelenés: 2012. április 13.
  • Ár: 5.990 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • ez még mindig az a Men of War
  • második világháborús koncepció
  • kitűnő történet
  • kiváló kampány
  • izgalmas küldetések
  • jól felépített játékmenet
  • a küllem már kissé csúnya
  • sok-sok bug
  • Hang
    9
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    10
8.5
17 hozzászólás

Maniac

13 éve, 5 napja

jezzahun írta:
nagyon szép grafika, a cikkből látszik hogy jó ez! ezért meg is veszem minél hamarabb! Nagyon jó irás Maniac.. ezért is veszem megmosolygó smileynyelvnyújtó smiley
Gigalájk jezza.mosolygó smiley

válasz erre

jezzahun

13 éve, 6 napja

nagyon szép grafika, a cikkből látszik hogy jó ez! ezért meg is veszem minél hamarabb! Nagyon jó irás Maniac.. ezért is veszem megmosolygó smileynyelvnyújtó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 napja

AndrewT írta:
COH-t ne szidjuk szerintem, más műfaj, RTS, ez meg nem az.

SPOLIER ALERT!

a második pályám az nagyon kalandos volt. miután a dombon kivontam a forgalomból a 3 ágyút, megindult az orosz támadás, közben viszont jött a számláló, hogy van 10 percem elintézni a vonatot, így nyilvánvalóan erre koncentráltam. mire elintéztem a környékbeli mortarokat és néhány kulcspozícióban lévő gyalogos csapatot, hogy ne lőjenek azonnal cafatokra, mikor robbantom a vonatot, azt vettem észre, hogy az a másfél századnyi orosz, aki az előbb még zöld pöttyök formájában beterítette a minimapot, enyhén felmorzsolódott, és 7-8 darab (!) magát önállósító és északra masírozó bakát leszámítva semmi nem maradt belőlük, nekem pedig csak egy maréknyi csapat áll rendelkezésre, hogy kipucoljam a falut...
igyekeztem arra játszani, hogy egy sérült T34-eshez hozzájutok, erre építettem fel az egész működést, szereztem egy félhernyóból javító szettet, meg is javítottam, rakom bele az emberkéket, erre mission failed, merthogy "felfedezték a támadást". felfedezték? konkrétan lemészárolták az elvtársakat, de ekkor már vagy egy fél órája... szóval innentől kezdve óvatos mikromenedzsment, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egy bizonyos egység lenyomása után megnyertem a pályát, pedig az még televolt németekkel. valamit valószínűleg rosszul csináltam, de valamit valószínűleg a fejlesztők is itt...
Elég komoly bugnak tűnik...

válasz erre

AndrewT

13 éve, 8 napja

COH-t ne szidjuk szerintem, más műfaj, RTS, ez meg nem az.

SPOLIER ALERT!

a második pályám az nagyon kalandos volt. miután a dombon kivontam a forgalomból a 3 ágyút, megindult az orosz támadás, közben viszont jött a számláló, hogy van 10 percem elintézni a vonatot, így nyilvánvalóan erre koncentráltam. mire elintéztem a környékbeli mortarokat és néhány kulcspozícióban lévő gyalogos csapatot, hogy ne lőjenek azonnal cafatokra, mikor robbantom a vonatot, azt vettem észre, hogy az a másfél századnyi orosz, aki az előbb még zöld pöttyök formájában beterítette a minimapot, enyhén felmorzsolódott, és 7-8 darab (!) magát önállósító és északra masírozó bakát leszámítva semmi nem maradt belőlük, nekem pedig csak egy maréknyi csapat áll rendelkezésre, hogy kipucoljam a falut...
igyekeztem arra játszani, hogy egy sérült T34-eshez hozzájutok, erre építettem fel az egész működést, szereztem egy félhernyóból javító szettet, meg is javítottam, rakom bele az emberkéket, erre mission failed, merthogy "felfedezték a támadást". felfedezték? konkrétan lemészárolták az elvtársakat, de ekkor már vagy egy fél órája... szóval innentől kezdve óvatos mikromenedzsment, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egy bizonyos egység lenyomása után megnyertem a pályát, pedig az még televolt németekkel. valamit valószínűleg rosszul csináltam, de valamit valószínűleg a fejlesztők is itt...

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 napja

Vendég írta:
Men of War gyűjtő vagyok, bár a vietnam ritka nagy **** lett szerintem, már az első pályán abbahagytam.
Ez is kötelező darab, felüdülés a COH hulladékok után.
+1. Jó game.

válasz erre

Vendég

13 éve, 8 napja

Men of War gyűjtő vagyok, bár a vietnam ritka nagy **** lett szerintem, már az első pályán abbahagytam.
Ez is kötelező darab, felüdülés a COH hulladékok után.

válasz erre

Vendég

13 éve, 9 napja

Marha jo jatek, egesz hetvegen elvagyok vele

válasz erre

Vendég

13 éve, 12 napja

8.5?meglepett smiley Akkor ezt megnézem!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 12 napja

Nekem ez ilyen egynek jó gamma. De annak nagyon.mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 12 napja

Mindenképp kipróbálom.

válasz erre

jezzahun

13 éve, 13 napja

ennyiért nem is drága!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

13 éve, 13 napja

Bejövős gamma, de kicsit drágállom.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Men of War: Condemned Heroes
5.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaiPet profiljaBotyi profilja