Mega Man Zero/ZX Legacy Collection teszt

2020. március 11.
79.4371
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Mega Man nevével először meglehetősen pici koromban találkoztam. Mint ahogy sok gyerek abban az időben, én is a klasszikus "sárga kazettással" kezdtem komolyabb konzolos pályafutásom. Tudjátok, ez volt az a doboz, amiben X mennyiségű játék volt, nekünk meg csak szelektálni kellett közülük. Volt ennek amúgy mindenféle neve, de a kedvencem talán a falusi Nintendó (igen, hosszú ó-val, nyilván). A lényeg, hogy volt egy bizonyos Rockman nevű cím.
Advertisement


Ebben egy kék színű emberkét kellett terelgetni, akinek az egyik kézfeje helyén egy sárga gömböket lövöldöző apparátus volt odabiggyesztve. Nem nézett ki túl jól, eszeveszettül nehéz is volt, ugyanakkor valamiért teljesen rabul ejtett. A második pályán mondjuk sosem tudtam túljutni, de ez egyáltalán nem zavart.

Aztán jó pár évvel később valamiért bevillant ez az emlék (munkaidőben, ofkorsz) és túl sokat nem is kellett kutakodnom ahhoz, hogy rájöjjek: gyermekkorom egyik hőse bizony nem volt más, mint a legendás Mega Man, akit én a durva lopás miatt Rockman-ként ismertem, ugye. Az is világossá vált, hogy a nálunk, Európában kevéssé ismert legény Japánban brutálisan nagyot megy. A nemzeti hős kifejezés némiképp túlzó, de azért nem nagyon.

Na, most balra vagy jobbra menjek?

Na, most balra vagy jobbra menjek?


Természetesen ahogy az lenni szokott, horror mennyiségű játékban kapott szerepet emberünk. Ezek szinte kivétel nélkül 2D-s, igazi oldschool programok, amolyan metroidvaniák. Ahogy ismertség tekintetében sem veheti fel a versenyt hősünk mondjuk a Marvel legényeivel, úgy természetesen az eladások sem hoztak kiugró számokat, ahhoz viszont bőven elegek voltak, hogy fenntartsák az érdeklődést. Plusz ennek hozadéka nyilván számtalan manga és anime, ami megpróbáltak egy kis boostot adni a népszerűségnek.

A japánok imádják, na, ez a lényeg. Az évek alatt számtalan kollekció látta már meg a napvilágot és tesztlaborunkba is eljutott a legfrissebb, lánykori nevén Mega Man Zero/ZX Legacy Collection. Ahogy azt már gondolom kitaláltátok, ez egy újabb gyűjtemény. Összesen hat játék található meg benne. Ezek név szerint: Mega Man Zero, Zero 2, Zero 3 és Zero 4, valamint a Mega Man ZX és ZX Advent.

Kilóra tehát megvagyunk, ennél azonban nyilván fontosabb, hogy mit kínálnak ezek. Ami biztos, hogy a múlt egy szeletét, hiszen a szextett legrégebbi tagja az eredeti Zero még 2002-ben látta meg a napvilágot GameBoy Advance-re, de a legfrissebb is legalább tizenhárom éves.

Józsi! Hozzad már a targoncát!

Józsi! Hozzad már a targoncát!


Jogos kérdés, hogy mit tud kínálni nekünk egy ennyire régivágású elemekből álló produktum. A rajongóknak, mondanom sem kell, maga lesz a Kánaán, hiszen ha korábban kimaradt bármelyik rész, akkor most pótolhatod őket, ráadásul egyben. És akkor így tulajdonképpen a lista végére is értünk, mert másnak nem nagyon fogom tudni ajánlani ezt.

Már csak azért sem, mert túl sok melót a fejlesztők sem tettek bele. Természetesen az irányítást átvariálták, valamint a felbontáson is javítottak, plusz néhány extra elem került bele, de ezzel ki is fújt a dolog. A játéktér eléggé le lesz szűkítve, mert mindkét oldalon viszonylag komoly szegéllyel rendelkezik anyagunk (játéktól függetlenül). Cukik, mert különféle képeket tudunk beállítani ide, de ettől függetlenül eléggé zavaró. Nyilván a grafikára külön kár kitérnünk, hiszen el tudjátok képzelni, hogyan fest egy húsz évvel ezelőtt, kézikonzolos cím a 4K felbontáson.

Hogyan teccik mondani?

Hogyan teccik mondani?


Technikailag rendben vagyunk, gyakorlatilag zéró a töltési idő, nincsenek fagyások sem pedig bugok. A tartalom is rendben van, hiszen hat darab játékot kapunk, ami ráadásul rettenetesen nehezek (bár van választható nehézség), szóval elleszünk vele egy darabig. Az ára teljesen baráti, az olyan gonosz felhangokat meg hagyjuk, hogy ez tulajdonképpen mennyire talált pénz a kiadónak.

És igazság szerint ennyit kínál nekünk ez a Legacy dolog. Az őszintén szólva bajban vagyok az ajánlással, hiszen ezeket a termékeket általában csak a legnagyobb rajongók szokták favorizálni, ők meg gondolom rommá pörgették már mindegyik részt. Szóval, ha éppen temérdek időd (meg pénzed) van, nem bírod kivárni amíg a nagyágyúk ideérnek és még a stílust is kedveled, akkor hajrá, nem állok utadba. Minden egyéb esetben inkább rohanjuk meg a közérteket konzerves löncshúsért meg wc papírtért, hiszen jön a tél vagy mi.

Mega Man Zero/ZX Legacy Collection / Tesztplatform: PlayStation 4

egynek jó...
  • Stílus: Platformer
  • Megjelenés: 2020. február 25.
  • Ár: 9.190 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Hat játék egyben
  • Ha bírod az ilyet akkor szórakoztató
  • Kicsit felesleges kiadás
  • Túl sokat nem melóztak vele a fejlesztők
  • Hang
    7
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    6
6.5
5 hozzászólás

Ronalddo

4 éve, 4 hónapja és 9 napja

Szerintem ez egy jó kiadás lett. Összeszedtek egy csomó epizódot és kidobták egyben, nekem biztos vétel.

válasz erre

fighterlaci

4 éve, 4 hónapja és 12 napja

Hát hogy őszinte legyek, hat játékért úgy hogy modern konzolon tolhatja az ember, ez nem sok pénz. Főleg úgy nem hogy mennyire ritka manapság ez a fajta játék.

válasz erre

zender

4 éve, 4 hónapja és 12 napja

Jó ez, ennyiért meg nem is drága. Szerintem.

válasz erre

Tommy

4 éve, 4 hónapja és 12 napja

Ez max annak jó, akinek kimaradtak az eredeti részek. De nekik nagyon.

válasz erre

petrovicsz

4 éve, 4 hónapja és 12 napja

Egy retro játéknak jó.

válasz erre
Mega Man Zero/ZX Legacy Collection
9.190 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
muki profiljaGargameth profiljaKisember001 profiljaBotyi profilja