Marvel's Avengers teszt

2020. szeptember 17.
124.7161
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnom azt, hogy micsoda egymásra találás volt a modern kori szuperhős filmek és a nézők között. Egészen biztos vagyok abban, hogy jelen cikk olvasói is láttak legalább egy, de inkább több darabot a Marvel szuperprodukciói közül. Arra úgyszintén fel merném tenni a házam, hogy egy titkos, vagy nem annyira titkos kedvence mindenkinek van a spandexes nagymenők között. Természetesen nálam a szerelem, ahogy a korban hozzám közelállóknál, képregényekkel kezdődött.
Advertisement


Kicsiny hazánkban sokáig nem lehetett ilyen füzeteket kapni. Aztán egyszer édesanyám meglepett a Csodálatos Pókember talán harmadik számával (Veszélyes vizeken), amikor Póki Namorral harcol. Noha maga a sztori eléggé bénácska volt, de engem teljesen letaglózott ez az egész, mert annyira friss és új volt. Nyilván onnantól kezdve totál berántott mind a Marvel, mind pedig a DC univerzuma.

Nem vagyok sem könyv sem pedig film esztéta, így engedelmetekkel nem mennék bele ezek boncolgatásába, mélyebb rétegeibe. Ami biztos, hogy ez mára egy milliárd dolláros biznisz lett és a Disney valószínűleg az utolsó fillért is ki fogja sajtolni Amerika Kapitány kék szeméből.

Nahát, hova keveredtem?

Nahát, hova keveredtem?


Ha átezevünk a videójátékok azúrkéken csillogó tengerére, akkor érdekes fordulatot vesz az egyenlet: míg az ezüstvásznas produkciók egyértelmű ura a Marvel, addig játékok terén a DC korlátlan úr (némi sarkítással). Az egy szem PS4-es Pókembert tudják szembeállítani például a Rocksteady Batman cuccaival, mint minőségi produktum. A múltban természetesen voltak kísérletek rá hogy valami igazán komoly dolgot alkossanak, de csak nem sikerült.

Ugyanakkor előbb-utóbb jönnie kellett valaminek, amiben a Bosszúállók szerepelnek, hiszen a Végjáték már lecsengett, a negyedik fázis pedig még nem indult el (nagyrészt drága vírusunknak köszönhetően), a kasszában meg csörögnie kéne a lóvénak. A Crystal Dynamics vállalta magára, hogy elkészíti a programot a Square-Enix égisze alatt.

Valljuk be, azért ez a páros már összehozott nem kevés sikeres címet, így bíztunk abban, hogy valami nagyon király dolog érik össze a boszorkánykonyhájukban. Viszont az van, hogy ez az alkotásuk nagyon messze van az AAA kategóriától. Játszhatatlan azért nem lett, de irgalmatlan kompromisszumokat kell kötnie annak, aki beruház a produktumra.

Mivan Kamala, nem tetszik a ruci?

Mivan Kamala, nem tetszik a ruci?


A sztori már nagyjából ismert: hőseink összegyűlnek az A-napon, hogy megünnepeljék második telephelyük elkészültét, valamint saját repülő főhadiszállásuk, a Chimera levegőbe emelkedését. Azonban minden balul sül el, szó szerint. Taskmaster vezetésével egy terrortámadás történik, aminek végén az instabil Terrigen kristályok miatt fél San Francisco a levegőbe repül, Amerika Kapitány látszólag meghal, valamint a ropogósra sült kövek köd formájában megfertőzik a helyieket, emberfeletti képességekkel ruházva fel őket.

A Bosszúállók persze azonnal feloszlanak. Öt évet ugrunk előre az időben, ahol Kamala Khan bőrébe bújva új bizonyítékokat fedezünk fel, hogy ez az egész izé elég keményen meg volt rendezve. Így hát felkerekedünk, hogy újra összehozzuk a csapatot, majd pedig az A.I.M körmére nézzünk. Sokan fanyalogtak, hogy egy ilyen gazdag történelemmel rendelkező világot, mint a Marvelé, hogyan lehetett egy ennyire semmitmondó körítéssel "papírra" álmodni.

Oké, elismerem, hogy ennél vannak kategóriákkal jobb sztorivonalak meg idősíkok, ugyanakkor anyagunk története egyáltalán nem nevezhető rossznak. Kicsit talán furcsának hat, hogy egy abszolút újhullámos hőst irányítunk a tinédzser Kamala személyében, ugyanakkor az ő személyisége baromi jól el lett találva.

Hmm, hol lehet a Starbucks?

Hmm, hol lehet a Starbucks?


Főleg a kezdetekkor simán együtt tudunk érezni vele, hiszen mi is legalább annyira rajongunk ezekért a szuperhősökért, mint ő. Csupán annyi a különbség, hogy neki megadatott a találkozás velük. Szóval szerintem inkább cuki, mintsem idegesítő, ráadásul értékelni kell a bátorságot, hogy nem valamelyik csapágyasra hajtott srác köré építették fel az egészet. Ugyanakkor már itt meg kell említenem egy erős negatívumot, név szerint a vérgyenge főellenfeleket.

A drága szkript írók semmilyen formában sem erőltették meg magukat és ahol annyi karizmatikus tetűláda van, mint az MU, képesek voltak olyanokat belerakni mint a már emlegetett Taskmaster, MODOK meg Abomination. Nem soroltam fel mindenkit, de a kalibert érezhetitek így is. A játék egyébként egy külső nézetet használó akció cucc, néhány jó pillanattal, de rövid idő alatt egészen elképesztően unalmassá, már-már bosszantóvá válik.

Ez nagyrészt az ócska mechanikának, a repetitív környezetnek, valamint a kétarcú külcsínnek köszönhető, megspékelve olyan technikai hibákkal, hogy a hajam sokszor kettéállt. Vizsgáljuk meg az utóbbit, hiszen egy ilyen címnek a legnagyobb vonzereje az tud lenni, hogy kedvenc héroszainkkal oszthatjuk az áldást.

Így csináljuk mi is a mozikban

Így csináljuk mi is a mozikban


El kell ismernem, hogy állóképeken tényleg jól fest játékunk. Mozgás közben azonban már bőven előjönnek a hibák: sokszor nevetséges az animáció, karaktereinknek nincs tömege, ami ugrálás közben tűnik fel leginkább meg valahogy olyan műanyag hatást kelt az egész. Az ócska fajtából. Azért vannak pofásan festő dolgok, például a Chimera-t, amikor bejárjuk, valamint pár lokáció is egészen hangulatosra sikeredett.

Mindezt azonban zárójelbe teszi a döbbenetes mennyiségű technikai hiba. A töltési idők simán nem evilágiak. Olyan átlógásokat produkál anyagunk, hogy a határokon már ezeket a technikákat lesik el az országunkat elsöpörni készülő migránsok. Néha minden átmenet nélkül eltűnik a hang az átvezetőkben, szereplőink meg persze dumálnak és gesztikulálnak tovább.

Lip sync még véletlenül sincs. Ha el akarsz indítani egy küldetést néhány barátoddal, akkor készíts be hideg élelmet a kapcsolódásig. Talán a legjobban az a hír foglalja össze, hogy már hegesztenek egy patch-et, amiben több száz(!) kisebb-nagyobb dolgot orvosolnak.

Hassá oda!

Hassá oda!


Összegezve, maradjunk az erősen közepes megállapításnál és akkor politikailag korrekt voltam. Maga az akció rész amúgy egyáltalán nem lenne rossz. Alapvetően mindig többedmagunkkal kalandozunk, de egyszerre csak egy szereplőt tudunk irányítani, őt a küldetés kezdetekor választhatjuk ki. Hőseink az alap támadások mellett eltérő különleges képeségekkel rendelkeznek.

Például Hulk nagyon dühös tud lenni és ebben az állapotban extra mértékű sebzést generál. A Fekete Özvegy láthatatlanná teszi a kompániát rövidebb időre, Thor sebezhetetlenné válik, a Vasember mindenkit is elsöpör lézereivel, satöbbi. Mindenki három darab eltérő ilyet tud használni, viszont időbe telik, miver visszatöltődnek, szóval okosan nyúljunk ezekhez. Ellenfeleink főleg robotok lesznek, de az A.I.M zsoldos alkalmazottaival is összeakaszkodhatunk.

A probléma az, hogy változatosnak tűnnek, de ha jobban megnézzük őket, ugyanarra az alapra épülnek, csak az egyik fagyot köp, a másik savat, a harmadik meg normál golyót. Meg a színük más. Vannak nagyobb lépegetők, de ott még ennyi "változatosság" sincsen, szóval ez elég elkeserítő. A legnagyobb probléma viszont a feladatok változatlanságával van. Elrepülünk egy helyre (amiből szintén rohadt kevés van), behatolunk egy épületbe ami mindig ugyanarra a sémára épül, szétverünk mindent és mission accomplished.

Vajon lesz céllövölde?

Vajon lesz céllövölde?


Drága fejlesztőink megpróbálkoztak egy szerepjátékos vonallal is, teljesen feleslegesen. Vagy ki kellett volna dolgozni rendesen, vagy hagyni a csudába, de ez a köztes állapot nagyon mókás. A lényege, hogy szereplőink találhatnak egy csomó loot-ot, amiket aztán rájuk aggathatunk. Ebből a gép számol egy értéket, ami a power levelünk lesz. A küldetéseknél úgyszintén van egy ilyen szám, így láthatjuk hogy mennyi esélyünk van. Halkan megjegyezném, elég pofátlanul lenyúlták a Destiny megoldásait.

A valóság ezzel szemben az, hogy ellenfeleink mindig velünk megegyező erőt képviselnek, tehát kvázi értelmetlen az egész. Persze a képességeinket erősíthetjük random mód történő szintlépés után. Az egyetlen, ami igazán jól sikerült, az bizony a fanservice. Számolatlanul nyithatjuk meg a kosztümöket, képregényeket meg miegymást, amitől a die-hard rajongók nyilván instant erekciót kapnak.

Ezek virtuális valutába kerülnek (jó sokba), de ha nincs türelmünk összegyűjteni a megfelelő gempát, akkor lehet készíteni a bankkártyánkat, mert minden további nélkül tudunk vásárolni rendes pénzért ilyeneket. A kampány amúgy nagjyából 8-10 óra alatt kivégezhető, viszont a fentiek tükrében az endgame kontent nagyjából totál felesleges.

Tony, kecóval minden oké?

Tony, kecóval minden oké?


Hiába tehát a szinkrongárda remeklése, a Marvel univerzum bőséges háttere meg az a néhány jó ötlet, ha emellett egy félkész állapotú, bugos, önismétlő, rövid távon unalmassá váló, technikailag roppant gyenge valamit kapunk.

Simán elképzelhető, hogy bő egy év múlva már egy kifejezetten jó játékká válik, de ahhoz rengeteg fejlesztés és tartalom szükségeltetik, mert ez egyelőre az Avengers név földbe tiprása. Haverokkal összeállva adhattok neki egy esélyt, minden más esetben nagyon alaposan gondoljátok meg a beszerzését. Ja, és a legkirályabb Marvel hős akkor is Penge, a fénybenjáró. Csak mondom.

Marvel's Avengers / Tesztplatform: PlayStation 4

egynek jó...
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2020. szeptember 04.
  • Ár: 19.889 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Egész jó sztori
  • Kamala cuki
  • Remek szinkron
  • Az akció tud élvezetes lenni
  • Technikailag rettenetes
  • Hamar repetitívvé válik
  • Felesleges loot rendszer
  • A tartalom hiánya
  • Hang
    6
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    5
6
7 hozzászólás

Tommy

3 éve, 9 hónapja és 16 napja

Korrekt pont. Éppen ennyit ér.

válasz erre

Patrik94

3 éve, 9 hónapja és 16 napja

Végigolvasva felmerül bennem a kérdés hogy akik megvették most mit éreznek! szomorú smiley petrovicsz kiakadt azt látom, én szerencsére időben lemondtam az előrendelésem.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 9 hónapja és 16 napja

Ettől a bandától én soha egyetlen játékot nem veszek meg a jövőben. Konkrétan megloptak, hogy ilyen silány, ótvar ****t mertek nekem eladni. Rohadjanak meg!

válasz erre

fighterlaci

3 éve, 9 hónapja és 17 napja

Megvagyok nélküle. ****tak bele, hogy javítsanak azokon ami kritizálva volt, kiadták ****ul. Szégyen.

válasz erre

muki

3 éve, 9 hónapja és 18 napja

Szörnyen néz ki hogy őszinte legyek...

válasz erre

Gólem

3 éve, 9 hónapja és 18 napja

Folyamatosan mentek a visszajelzések mióta az első trailereket mutogatták, amikor lehetett bétázni, de semmire nem hallgattak, kiadták ****ul. Na ezért nem veszem meg.

válasz erre

Hentes

3 éve, 9 hónapja és 18 napja

Sajnos ez várható volt.

válasz erre
Marvel's Avengers
19.889 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Reichert Viktor profiljaManiac profiljamarco profiljaKisember001 profilja