Little Witch Academia: Chamber of Time teszt

2018. június 04.
70.9951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Bármennyire is furcsán hangzik, a játéktesztelők élete sokszor egy hullámvasúthoz hasonlítható leginkább. Pontosabban ennek a "hivatásnak" bőven van árnyoldala a sok pozitívum mellett, úgy, mint bármilyen más foglalkozásnak. Most egy jó dolgot emelnék ki: ennek köszönhetően sok olyan játékkal meg lehet ismerkedni, amiről amúgy az ember még csak nem is hallott. Jelen tesztünk alanya, a Little Witch Academia: Chamber of Time pontosan ilyen darab.
Advertisement


Aki jobban ismer, az tudja, hogy mennyire rajongtam régebben az anime művészetért. Két kézzel habzsoltam a rajzfilmeket és játékokat, de nem létező szabadidőben most is egy japán dologgal játszom (nagyon csúnyán rácsúsztam erre a Yakuza franchise-ra). Éppen ezért, amikor az itthoni forgalmazó kérdezte, hogy akarjuk-e tesztelni a boszorkányos kalandot, szinte egyből emeltem a kezem hogy vállalom, annak ellenére, hogy soha életemben nem hallottam róla.

Most, hogy eltöltöttem jó pár órát a teszteléssel, kicsit megértem, miért nem lépi át sok ember ingerküszöbét Akko kalandja, de ettől még az alkotás egyáltalán nem nevezhető rossznak, csak kicsit sokat lopkodtak belőle máshonnan.

Valahogy úgy képzeljétek el, mintha a Harry Potter világát egybegyúrnák a Persona franchise részeivel, meghintik nem kevés beat'em up elemmel és klasszikus RPG motívumokkal díszítik azt. Tudom, tudom, túl jól hangzik az egész, törvényszerű, hogy valahol félre kell csúsznia.

Itt lakom látod, ez az a ház

Itt lakom látod, ez az a ház


Az eredeti Little Witch Academia anime nem egy régi darab, egészen pontosan 2013-ban mutatták be, amit két évvel később követett egy újabb, rövidebb darab, majd pedig ahogy lenni szokott a sikeres szériáknál, sorozat készült belőle, amit a Netflixen tettek elérhetővé. Ha nagyon körbenézünk, akkor a dzsatubén szintén megtalálhatjuk. Egyébként jópofa alkotásról beszélünk, ha lenne gyermekem, biztos, hogy inkább ezt nézetném vele, mint a manapság rajzfilm címszóval érkező szennyeket, de hát nem lehet minden tökéletes, na.

Szóval, képzeljetek el egy varázslatokkal foglalkozó iskolát, ahova csak nőnemű tanítványok járnak. Az intézmény neve Luna Nova és kalandunk a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon veszi kezdetét. Hősünk, Akko egy meglehetősen karakán, kíváncsi leányzó, aki nyilván az összes balhéban benne van. Így történik ez most is, aminek az lesz az eredménye, hogy mehet a könyvtárba szortírozni.

Egy darab fóliáns megmozgatásától hihetetlenül elfáradunk, így hősnőnk alszik is röpke öt órát. Legnagyobb szerencséjére barátai kisegítik. A nagy pakolás közben észrevesznek egy addig rejtett termet, ahol aztán belefutnak egy böhöm nagy ingaórába.

Szerinted is para hogy kifogyott a csoki az automatából?

Szerinted is para hogy kifogyott a csoki az automatából?


Nyilván muszáj megbolygatni az azt lezáró pecsétet, aminek következtében jól összekutyulják az időt. Egészen pontosan nem előre kezd el járni, hanem visszafelé, ezért nem marad túl sok választásunk, valahogy helyre kell hozni a dolgot, különben sosem megyünk nyári szünetre. Ez lenne az alaphelyzet - ha gonosz lennék, azt mondanám, hogy ez simán lehetne egy Harry Potter könyv eddig.

Szerencsére nem vagyok az, így konstatáljuk, hogy a fejlesztők megpróbáltak valami egyedi és érdekes témát összedobni. Anyagunk ekézését sajnos a grafikánál kell kezdenem. A rajzfilmes megoldás kézenfekvőnek tűnt, ami illene is hozzá. A baj csak, hogy rettentően vérszegényre sikeredett. Nincsenek nagyon anime átvezetők például, de ha mégis látunk egyet, abban sem lesz sok köszönet, mert úgy szaggatnak, mint a rohadalom.

Ez amúgy az egész kommunikációra igaz, mert amikor egy párbeszédet nézünk végig, akkor sokszor még a legkisebb mozdulatok sem sikerültek folyékonyra, amit nem tudok hova tenni. Ennél jóval elkeserítőbb, amikor a sulit járhatjuk körbe Akko-t irányítva. Sajnos nem lehet rá azt mondani, hogy PS4 szint, mivel az előző generáció elejét is alig üti meg. Arról nem is beszélve, amikor a barlangokat fedezzük fel. Ilyenkor átvált az egész beat'em up stílusra, de hát olyan elképesztően ingerszegény a környezetünk, hogy ihaj. Nem is rugdosom tovább, látjátok Ti is a képeket.

Akkora nyilam van mint ide Lacháza

Akkora nyilam van mint ide Lacháza


A játékmenet amúgy hordoz érdekességeket magában. Hasonlóan a Personákhoz, itt is két részre kell bontani a mechanikát. Az egyik rész amikor Luna Nova intézményében kóborlunk. Ilyenkor kell dumálni mindenkivel, járhatunk előadásokra, sőt, a legtöbb opcionális feladatot is ekkor tudjuk megoldani. Mivel varázslók vagyunk, ezért nem csak a harcmezőn, de a suliban is tudjuk ezt művelni.

Ahhoz, hogy a mágiánkat használni tudjuk, különféle, az adott hókuszpókuszhoz rendelt italt kell először felhajtanunk. Ez amúgy sokszor feleslegesen bonyolítja életünket, de azzal magyarázzák, hogy Akko még csak kezdő. Figyeljünk azonban, mert real time nézi a rendszer az időt, így alaposan át kell gondolnunk, hogy kinek mikor segítünk.

Ott van azonban a másik fél, ami a harcot takarja. Ilyenkor áttérünk a legszebb Golden Axe-i jegyekhez és 2D-s, oldalra scrollozó szekvenciákon ütünk agyon mindenki, aki varázslataink hatótávolságába kerül. Egyszerre hárman veszünk ebben részt, de mi csak az aktuális vezetőt tudjuk irányítani. Túl nagy megfejtés nincs amúgy, megyünk előre, felfedezzük az egymásba nyíló szobákat, leverjük az elébünk kerülőket, kinyuvasztjuk a főmuftit, felmarkoljuk a loot-ot.

Ne szerencsétlenkedjetek már. Zsa Kóró!

Ne szerencsétlenkedjetek már. Zsa Kóró!


Fontos, hogy a kazamatákban nem tudjuk erősíteni szereplőinket, ezt csak a suli falai között tehetjük meg. Klasszikus RPG szabályok érvényesek, azaz szinteket lépünk, erősödnek tulajdonságaink, új képességeket tanulhatunk, különféle kiegészítőket meg botokat aggathatunk magunkra.

Nehéz eldönteni, hogy tulajdonképp kinek is ajánlható a Little Witch Academia: Chamber of Time. Egészen jó alapanyagokból áll, viszont nem túl mély, azaz egy hardcore gémert nagyjából pár órára köt le. Nyilván az a réteg volt a cél, akik tudnak angolul (eredeti japán hangsáv van rajta ángílus felirattal), eszik-iszák Akko és társai dolgait, cserébe nem időmilliomosok, így élvezik a kissé felszínes kalandot. A grafika sajnos nem lett acélos, de azért ha csíped az ilyen dolgokat, a nagy uborkaszezon közepette tehetsz vele egy óvatos próbát.

Little Witch Academia: Chamber of Time / Tesztplatform: PlayStation 4

ne várj sokat tőle...
  • Stílus: Akció RPG
  • Megjelenés: 2018. május 15.
  • Ár: 14.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Egész jó a műfaji turmix
  • Eredeti hangok
  • Egy ideig el lehet vele lenni
  • Nem túl látványos
  • Nem túl mély
  • Jó drága
  • Kicsit felesleges volt ebben a formában kiadni
  • Hang
    6
  • Grafika
    5
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    6
5.8
Little Witch Academia: Chamber of Time pontosan ilyen darab. '>
Little Witch Academia: Chamber of Time pontosan ilyen darab. '>
5 hozzászólás

Patrik94

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

Jajj. Majd PS Plusban megszerzem.

válasz erre

rDAVE

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

2013-as rövidfilmet -amivel kezdték az egészet- szerettem, baromi aranyos, meg a sorozat is az. Szívesen játszanék vele, de nem ennyiért. Pluszba lenen az igazi, de oda meg nem szeretnek japán játékokat dobálni gyakran.

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

[Tiltott felhasználó!]

Ronalddo

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

Árazásnál picit vastagon fogott a cerka egy ilyen játékért! röhögő smiley

válasz erre

Gólem

6 éve, 3 hónapja és 14 napja

Háremezerötért vagy inkább majd PS Plusban egynek jó lesz. röhögő smiley

válasz erre
Little Witch Academia: Chamber of Time
14.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja