Lionheart - Legacy of the Crusader teszt

2003. szeptember 07.
74.5571
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
VaPe profilja, adatai
VaPe
Az elkövetkező néhány hónap sok újdonságot tartogat az RPG kedvelők számára. Több, a játékai nyomán méltán elhíresült cég hozza napvilágra legújabb gyöngyszemeit a közeljövőben. A teljesség igénye nélkül itt lesz a Divine Divinity 2, az első rész motorjára épülő Riftrunner, a Dungeon Siege kiegészítője, a Legends of Aranna, a Dungeon Siege 2, valamint cikkünk főszereplője a Black Isle Studios és a Reflexive Entertainment Inc. közös gyermeke a Lionheart - Legacy of the Crusader.


Azt hiszem, hogy a Black Isle Studios neve, már eleve garanciát nyújt a játék minőségére, és a jó játékélményre. Ez nem is csoda, ugyanis a Baldur"s Gate, és a Fallout sorozattal már stabilan bebiztosították helyüket a legjobb játékgyártók között. Ezen a vonalon elindulva én is nagy elvárásokkal fogtam neki a játéknak, és be kell valljam, nem csalódtam.
A játék valós történelmi korban, Krisztus után 1588-ban játszódik Európában, ellentétben az eddigi RPG -k fantáziavilágra épülő történeteivel, így már eleve korszakalkotónak számít a maga nemében. Persze azért nem kell megijedni, ettől a játék még nem csap át történelmi eseményeket másoló stratégiai játékba, és természetesen nem hiányoznak belőle a fantáziavilág szüleményei, a különböző szörnyek, és mágiák sem.


Lionheart - Legacy of the Crusader teszt - 2. kép

A történet szerint az Oroszlánszívű Richárd a harmadik keresztes hadjárat alatt szembe került a muszlin Saladin seregével, mert azok nem fizették be a kötelező adójukat. Tanácsadója szavára hallgatva Richárd beszerzett néhány szent ereklyét, amik segítségével megáldhatják a seregeit, az ellenségeit pedig megátkozhatják, így könnyed győzelmet arathat a muszlinok felett, és soha többé nem lesz gondja velük. Ez a tett azonban hatalmas baj hozott a fejére, mert a szent ereklyék ereje összeadódott, és egy kaput nyitott a mi világunk, és a többi világ közt, amelyen démonok és teremtményeik hada sereglett át, és körbevették Richárd hadát. Hosszas csata és hatalmas veszteségek után Richárd és Saladin seregei összefogtak, és együttes erővel győzelmet arattak a gonosz felett. Ezután egyességet kötöttek, hogy a szent ereklyéket visszaszállítják eredeti helyükre, és állandó őrséget állítanak köréjük, hogy nehogy újra megtörténhessen a katasztrófa.

Így az ereklyék egy része keletre, másik része nyugatra került. Azonban a csata alatt nem tudták elpusztítani az összes démont, így jó páran megmenekültek közülük, akik továbbra is rettegésben tartották Európát, és az egész világot. Folyamatosan kísérleteket tettek arra, hogy összegyűjtsék az ereklyéket, és újra megnyissák a kaput a világok között, ezzel elhozva a Földre a totális káoszt. Ez az esemény az emberiség jövőjére is rányomta a bélyegét, ugyanis az évszázadok folyamán a démoni mágiák fölötti uralom egy része átvándorolt az emberekbe is. Ezek hatására 1231-ben megalakult az inkvizíció, melynek célja, a gonosz, és a mágiák elleni küzdelem.


Lionheart - Legacy of the Crusader teszt - 3. kép

A játékban 8 kezdőkarakter közül választhatunk, amelyek alapban eltérő tulajdonságokkal vannak felruházva. De természetesen itt a már jól bevált módszert alkalmazták a készítők, tehát a skillek minden karakternél ugyanazok, így bármely karaktert bármilyen irányba fejleszthetünk. A skilleket 5 fő csoportba sorolták be, ezek a harci, a tolvaj, és 3 különböző mágikus skillcsoportok, az isteni mágia, a gondolati mágia, és a törzsi mágia. A harci képzettségek között a különböző fegyverek specifikus skilljei, és egy elkerülő skill kaptak helyet. A tolvaj képességeknél a zárfeltörés, a titkos ajtók, illetve a csapdák megtalálása, a lopakodás, és a diplomácia szerepelnek. Ez utóbbi sokszor jól jöhet a játék folyamán, sok felesleges harctól menthet meg, szükséges lehet egyes küldetések teljesítéséhez, és néha még az árakat is le tudjuk alkudni vele a kereskedőknél. Az isteni mágiánál főleg a karakterünk erősítésére, és az ellenfél gyengítésére szolgáló skilleket fedezhetünk fel. A gondolati mágiában az elementális támadások, név szerint a tűz, jég, és villám támadóskillek, valamint különböző mágikus pajzsok, aurák találhatóak. A törzsi mágiák közt pedig a különböző átkok szörny élesztő skillek, valamint további védekező tulajdonságok vannak. A mágikus képzettségeknél a pontokat a főskillre adjuk, és ez az összes alá tartozó skillre kihat. Amit viszont elsőre furcsának találtam, de így talán egyszerűbb lett a játék, az erő, intelligencia, ügyesség és hasonló tulajdonságok nincsenek jelen a játékban.


Lionheart - Legacy of the Crusader teszt - 4. kép

Mint az a bevezető részben kiderül, hősünk Oroszlánszívű Richárd távoli leszármazottja, és a vérvonalán végigvándorolt szelleme bennünk kel új életre. Az előzmények után Barcelona -ban találjuk magunkat, ez a játék egyik fő helyszíne, és a spanyol inkvizíció fellegvára. Népes nagyvároshoz méltóan elég nagy területet foglal el, ebből következően sok épület, sok ember, sok küldetés. De a történet természetesen nem csak Barcelona -ban játszódik, egész Európát felöleli. A küldetések sorát lényegében három fő vezérszál határozza meg, attól függően, hogy az inkvizícióhoz, a templomos lovagrendhez, vagy a Wielder -ekhez csatlakozunk.A Wielder -ek olyan emberek, akik abban hisznek, hogy a mágiát a jó oldalán is hasznosítani lehet, és mivel az inkizíció nem osztja a nézeteiket, kénytelenek egy rejtekhelyen, a világtól elzárva élni. Természetesen ettől függetlenül akad még bőven küldetésünk, sőt megeshet, hogy a saját oldalunkat támadjuk, de hát mit lehet tenni, ha a másik oldal jobban fizet. ) A küldetések nagy része nem túl könnyű, sokszor van szükség taktikázásra a harcok közben, nem egyszer előfordul, hogy a szörnyeket egyenként kell magunkra csalogatnunk, mert egy nagyobb csoporttal nem bírnánk el másképpen.


Lionheart - Legacy of the Crusader teszt - 5. kép

Szerintem viszont ez teszi izgalmassá a játékot, ez adja meg az igazi játékélményt, és persze ez, valamint a küldetések sokszínűsége, és mérhetetlen mennyisége biztosít minket arról, hogy nem fogunk unatkozni, ha leülünk játszani vele, és hogy ez nem az a játék, amit felesleges megvenni, mert két nap alatt végigjátsszuk aztán bekerül a fiókba, és többé nem látjuk.
A történetben természetesen fontos szerepet töltenek be a városlakók, és a velük való párbeszédek. Tehát sok mindenben megkönnyítheti a dolgunkat, ha egy kicsit konyítunk az angol nyelvhez. Sok ismerős névvel találkozhatunk kalandozásaink során, többek között Leonardo da Vinci -vel, Shakespeare -rel, és Cortez -zel.
A játékban szintén nagyon fontos (sőt talán a legfontosabb) szerepet töltenek be a szörnyek. Természetesen belőlük sem szenvedünk hiányt. Több mint száz különböző szörnyféle vár arra, hogy kardélre hányjuk, vagy éppenséggel alápörköljünk egy kicsit. Ezek is elég széles skálán mozognak, a humanoid típustól, az undead -eken keresztül a mitológiából ismert szörnyekig. Azt hiszem itt kell megemlítenem, hogy a több mint 100 szörnyfajta mellé több mint 100 térkép is párosul. Igaz a térképek általában nem túl nagyok, de változatosak a területek, és sok kicsi sokra megy alapon biztos okoz majd pár álmatlan éjszakát, amíg az ember végigjárja őket.)


Lionheart - Legacy of the Crusader teszt - 6. kép

A játék irányítása nem túl bonyolult, hamar hozzá lehet szokni. A legfontosabb, sokszor használt skillekhez alapban tartoznak hotkey -ek, valamint ezen felül további 7 hotkey -t választásunk szerint konfigurálhatunk be, igaz ebbe bele kell kalkulálnunk a gyógyitalokat, és a varázslatokat is, így egy kissé kevésnek tűnhet, de hamar belejön az ember, és kitapasztalja, hogy milyen helyeken, milyen helyzetekben milyen képességekre lesz szükség, így már előre az aktuális helyzethez állíthatja be magának a funkcióbillentyűket. Tehát a játék 10-15 billentyű, és az egér használatával tökéletesen irányítható, néhány óra játék után pedig már úgyis emlékezetből megtaláljuk a szükséges gombokat.

A játék talán egyetlen hátránya, hogy nem 3D -s. 2D -ben emulált 3D -vel dolgozik. Viszont a táj, a karakterek mozgásának kidolgozottsága, az az aprólékos munka, amit a készítők belefektettek, könnyen elfeledteti ezt a hiányosságát. Azt hiszem, hogy a 2d-s felületből ettől többet már nem igazán lehetett volna kihozni. És pont ebből az úgymond hiányosságból származik a játék egyik legnagyobb előnye, ugyanis a gépigénye mai viszonylatban rendkívül alacsonynak mondható.


Lionheart - Legacy of the Crusader teszt - 7. kép

Na, és persze a hangok elemzése sem maradhat ki a szórásból. Annyit előre elmondhatok, hogy ebben sem kellett csalódnom. A zenéket tökéletesen összeválogatták. Nagyon illenek a játék hangulatához, és ami talán még többet nyom a latban, korhűek. Az élethű hanghatásokról nem is beszélve... A vízesés valóban olyan, mint ha ott állna mellette az ember. A városlakók beszédhangját is nagyon jól választották meg. Mindegyik tökéletesen összeillik a karakter jellemével, így sokszor már a hangból meg lehet ítélni, hogy éppen milyen emberrel beszélgetünk.

Véleményem szerint a játék tökéletesre sikerült. Igaz, most már töredelmesen bevallhatom, hogy nagy RPG fanatikus vagyok, de talán pont ezért egy kissé kritikusabb szemmel nézem ezeket a játékokat, mint egy átlagos játékos. A történet nagyon ötletes, nem túl rövid, változatos, a 2D -s felületből a srácok igyekeztek kihozni a maximumot, és a hangok is tökéletesen beleillenek a képek rengetegébe. Szóval zárásképpen mi mást is mondhatnék... Előre hát mind, aki RPG -s, a game -ért tűzön-vízen át!

Lionheart - Legacy of the Crusader / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
  • Stílus: RPG
  • Megjelenés: 2003. augusztus 14.
  • Ár: 12.700 Ft-tól
  • Multiplayer: Van
  • 128 MB RAM
  • DirectX (7.0 vagy későbbi)
  • DirectX kompatibilis videókártya
  • DirectX 7 kompatibilis hangkártya
  • 8X CD-ROM #kover#További képek a játékból#kover_vege# #kepjobb8# #kepjobb10#
  • Hang
    10
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    10
9.5
Lionheart - Legacy of the Crusader. '>
Lionheart - Legacy of the Crusader. '>
8 hozzászólás

Milu86

10 éve, 9 hónapja és 20 napja

Csak egy Diablo klón a sok közül. Akkor inkább újra és újra leülök a Diablo 1-2-3 elé mosolygó smiley

válasz erre

tommygarros

11 éve, 4 hónapja és 20 napja

Hát nekem kimaradt anno ._.

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 9 napja

meglepődött smileymeglepődött smiley nincs magyarosítása vazzeg

válasz erre

Vendég

15 éve, 10 hónapja és 25 napja

nincs hozzá véletlenül magyarosítás?

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 23 napja

Egyetértek a cikk írójával teljesen, jómagam végigjátszottam a játékot.Remélem lesz folytatása.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 27 napja

Szeretnem en is letolteni.röhögő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 9 hónapja és 23 napja

zsir dizsnyo játéknyelvnyújtó smiley:

válasz erre

Vendég

22 éve, 4 hónapja és 24 napja

Üdvözlöm a Marco-t! A cikk minősítése 8.

válasz erre
Lionheart - Legacy of the Crusader
12.700 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja