Life is Strange: Before the Storm - Episode 1 teszt

2017. szeptember 22.
71.5891
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a Dontnod Entertainment által összerakott Life is Strange visszarakta a kalandjátékokat az őket megillető patinás helyre. Pluszban még olyan fügét mutatott az epizodikus jelleget előszeretettel pocskondiázó kritikusoknak, amit valószínűleg egy hétig is ehettek. Bemutatta, hogyan lehet (és kell) elmesélni úgy egy nagyon mély, összetett, már-már igazságtalanul kegyetlen sztorit, hogy közben ne veszítsen a fiatalos vetületből.
Advertisement


Mert tulajdonképp erről szólt a LiS: hősnője, Max egy teljesen átlagos tinédzser életét élte a Blackwell campuson, de olyan erő birtokába került, amit nem kért, amire nem vágyott. Egészen pontosan vissza tudta tekerni az idő kerekét. Ez eddig lehetne bármilyen szuperhősös játék felvezetője, de szerencsére nem így van.

A Life is Strange ízig-vérig kalandjáték egy összetett, vidám, ugyanakkor szívbe markoló, a tehetetlenségtől ökölbe szoruló kezű, igazságtalan történettel nyakon öntve, amit nagyon ritkán élhetünk át. Zseniálisan felépített ívvel olyan dolgokat feszeget, amiről jobban szeretünk hallgatni, vagy inkább elkerülni. Persze emellett nem felejtkezett el játék mivoltáról sem, így folyamatosan döntések elé állított minket.

Mintha a Király utcában lennék!

Mintha a Király utcában lennék!


A felfedezés, kommunikáció, valamint a különleges logikai feladványok szintén pazarul sikerültek, egyedül talán a kétarcú vizualitáson lehetett fogást találni. Az is inkább csak szokatlan, de tény, hogy messze volt az akkori sztenderdektől. Csak azért írtam ennyit, mivel jelen tesztünk alanya tulajdonképp előzménye a LiS-nek.

Megpróbálom elkerülni a nagyon durva spoilereket az ismertetés közben, de ahhoz, hogy megértsük ennek a játéknak a lényegét, nem árt, ha tisztában vagyunk az eredetivel. Persze abszolút érthető annak ismerete nélkül is, de igazán úgy lesz hatásos, ha tudjuk, mennyi az annyi.

Fontos megjegyezni, hogy a Before the Storm egy három epizódra bontott mini-széria, amit nem a Dontnod alkotott, hanem a Deck Nine csapata. Miközben mi tűkön ülve várjuk a második, harmadik részt, addig az eredeti alkotók már javában reszelik a hivatalos folytatást, szóval jól van ez így, főleg azért, mert a minőségen csak egy picit látszik meg. A BtS azt az időszakot meséli el, amikor Max éppen Seattle-ben tevékenykedik, miközben magára hagyta legjobb barátnőjét, Chloe-t az apja halála után.

Hősnőnk egy igazi, lázadó tinédzser: rühelli a sulit, talán még ennél is jobban Davidet, a mostohaapját. Kalandunk egy mérsékelten bizalomgerjesztő helyen tartandó metál koncerttel veszi kezdetét, ahonnan némi közjáték után az egyetem legpopulárisabb nebulója, Rachel Amber ment ki minket.

Holvan a rrrrrrrrum?

Holvan a rrrrrrrrum?


Ha játszottál már a LiS-sel, akkor pontosan tudod, hogy ez miért olyan fontos. Tulajdonképp kettejük kapcsolatának kibontakozására van felépítve az Episode 1, ami tartogat nem kevés meglepetést. Őszintén szólva nem nagyon merek mást leírni a történetről, mert minden sorom csak egy tőr lenne a spoilermentes szívekbe.

Kicsit más jellegű az elbeszélés, mint a másik játékban, de ez nyilván abból adódik, hogy Chloe nem rendelkezik szuperképességgel. Érintőlegesen azért belefutunk itt is súlyos gondolatokba, de egészen más megközelítésben, mint gondoltuk. A játékmenet pontosan olyan, mint a neves előd esetében.

Mászkálásra, felfedezésre, kommunikációra épül az egész játékmenet, illetve persze most sem maradtak ki a döntések, amik befolyásolják a cselekményt. Nem mindegy például, hogy az elején "bedumáljuk" magunkat a koncertre, vagy esetleg más lehetőséget keresünk a bejutásra. Ellopjuk a 200 dollárt hogy kifizessük dílerünket, vagy inkább jó kislányok leszünk? Verekszünk, esetleg futunk?

Szóval minden ismerős lesz, egyedüli újításként egy asszociációs minijátékot tudok megemlíteni, ahol Chloe éles nyelvét tudjuk kihasználni. Maradt a látványos menü is, ahol Maxnek írt, meglehetősen szabad szájú leveleket olvasgatunk, jellemrajzot vázolunk fel a megismert főbb szereplőkről, illetve megnézhetjük összegyűjtött tárgyainkat, graffitijeinket (igen, jár érte acsi meg trofi).

Persze anya, igen anya, én is anya

Persze anya, igen anya, én is anya


Nagyjából négyórányi tartalmat biztosít ez az epizód, amit teljesen korrekt, főleg akkor, ha megnézzük, mennyire baráti áron kínálják. Nyilván meg lehet csinálni többször is, hiszen döntéseink függvényében változik a sztori, de ne felejtsük el, hogy az utolsóként választott eseményeket visszük majd tovább a második epizódba.

Grafikailag továbbra sem tartozik az élmezőnybe a játék, sőt, kicsit mintha az irányítás is kajlább lenne, mint amire emlékszem. Alaposan körbe kell tekerni fejünket, ha szeretnénk megtalálni minden nyomot. Sokan tartottak attól, hogy milyen lesz hősnőnk hangja, hiszen nem az a színész kölcsönzi orgánumát, aki az eredeti alkotásban.

Nos, mindenkit megnyugtatok, hogy tökéletes lett az új Chloe is, szinte fel sem tűnik a változás. Az egyedüli komolyabb változás a sztorit érte, de ezért sem lehet haragudni a fejlesztőkre, mert bizonyos tekintetben meg van kötve a kezük. Arra gondolok, hogy nem tudnak olyan mélységet és komolyságot megjeleníteni, mint az eredeti tette, cserébe viszont valószínűleg kihozzák azt, amit lehet. Szóval tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom a Before the Storm első részét, mert egy igazán minőségi (ráadásul meglepően olcsó) darab lett. Kíváncsian várom a folytatást!

Life is Strange: Before the Storm - Episode 1 / Tesztplatform: XBOX ONE

a polcon a helye
  • Stílus: Kaland
  • Megjelenés: 2017. augusztus 31.
  • Ár: 1.890 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Jól megírt, intelligens sztori
  • Borzasztóan szórakoztató
  • Kifejezetten olcsó
  • Grafikailag továbbra sem top
  • Picit hétköznapibb cselekmények
  • Hang
    9
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    10
8.8
4 hozzászólás

fighterlaci

7 éve, 15 napja

Miért nem adják ki egyben? Ez olyan gáz, leszokhatnának már róla.

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 15 napja

Majd egyben megveszem. A teszt kiváló lett de ezt a szétdarabolást gyűlölöm.

válasz erre

zender

7 éve, 17 napja

Szuper pont. Viszont megvárom egyben a játékot. mosolygó smiley

válasz erre

totyak

7 éve, 17 napja

Nem merem elolvasni a tesztet, mert még nem játszottam vele és nem akarok megtudni semmit röhögő smiley A 8,8 pontot viszont látom és örülök.

válasz erre
Life is Strange: Before the Storm - Episode 1
1.890 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaReichert Viktor profiljaManiac profilja