Lego The Lord of the Rings teszt

2012. december 23.
74.1441
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Sokaknak bizonyára már a könyökén jönnek ki az újabb és újabb Lego-játékok, hiszen külsős szemmel a sorozat minden egyes darabja csak egy-egy újabb ismert franchise feldolgozása volt csupán, többnyire minimális újdonsággal és ugyanazzal az egyre inkább kopottas grafikával, mint amit már évekkel korábban rendszeresített a Traveller's Tales. Ez - már amennyiben mi vagyunk az emberi negativizmus megtestesítői - igaz is, de azért szerencsére nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen lényegesen több dolognak örülhetünk a szériával kapcsolatban, mint amennyinek nem.


A különféle Lego-epizódokat ugyanis mindig körüllengte egy különleges atmoszféra, ami természetesen maximálisan igaz és érvényes a Lego The Lord of the Rings-re is, valamint a közelmúltban készült többi felvonásra, és többnyire ez az a különlegesség, ami miatt a franchise még mindig él és virul. Ki tudna ugyanis ráunni arra, hogy a moziból vagy a könyvek, netán képregények oldalairól megismert történeteket és szereplőket kifordítva, kellő iróniával felvértezve, mindemellett pedig a lego építőkockák koncepciójával felvértezve láthatjuk viszont? Jobban belegondolva, ugye, hogy senki?

Azt a sok kacatot is dobd rá a tűzre, mert igencsak hideg van!

Azt a sok kacatot is dobd rá a tűzre, mert igencsak hideg van!


Ez a különös varázs természetesen maximálisan jellemzi - méghozzá már az első másodpercektől fogva - a Lego The Lord of the Rings-t is, amit a Traveller's Tales csapatának sikerült rendkívüli módon kifiguráznia, talán még jobban is, mint eddig bármi mást, amihez hozzányúltak. Természetesen a kifigurázás jelen esetben sem jelenti azt, hogy idióta poénokkal megsértik a rajongókat, netán éppen a készítőket - esetünkben ugyebár a jogtulajdonost -, sokkal inkább azt, hogy a lego-univerzumot egy esetlen, ügyetlen és végletekig aranyos köntösben mutatják be nekünk a készítők, de közben maximális tisztelettel közelítenek az eredetihez is. Így történhetett meg, hogy a játékban - végre, végre, végre - nem csak a filmekből jól ismert jeleneteket élhetjük át, hanem a készítők a jóval bővebb és érdekesebb könyvekből is merítettek ötletet, méghozzá nem is keveset, sőt, amennyiben úgy gondolták, hogy a koncepció megköveteli, természetesen tovább is álmodták J.R.R. Tolkien csodálatos világát, ami természetesen nem annyira a párbeszédekben, mint a cselekményben nyilvánul meg. Természetesen a fő sztoriszálhoz egy kicsit sem nyúltak a fejlesztők, csak a körítést színezték meg, így olyan jeleneteket is átélhetünk, amelyeket garantáltan soha nem is láttunk és nem is olvastunk. Ez az a momentum, ami miatt még a legnagyobb Gyűrűk Ura rajongónak is érdemes legalább belekóstolnia a játékba, az ugyanis ezen a téren kiváló!

Drágaszágaim, ezt teszi az energiaital!

Drágaszágaim, ezt teszi az energiaital!


Ez pedig hatványozottan igaz az elsütött és alkalmazott poénokra, amelyek többsége olcsó, de rendkívül hatásos is egyben, többnyire pedig a legváratlanabb pillanatokban érkeznek és olyan fricskákat is tartalmaznak, hogy az valami elképesztő. Nem szeretnék különösebb poénokat lelőni, de aki látta a filmet, már az rengeteg vicces áthajlást fog felfedezni, de lesznek direkt dolgok is, amelyek egyszerűen a lego-figurák esetlenségén alapulnak. A trilógia teljes feldolgozása, valamint poénokkal való megtűzdelése tehát szó szerint kiválóan sikeredett, ez pedig igaznak tekinthető a játékmenettel kapcsoltban is. Hiába köszön ugyanis vissza már évek óta ugyanaz az élmény a Lego-játékokban, hiába alkalmaznak csak nagyon minimális újításokat a készítők, még mindig képes elvarázsolni minket a végeredmény, hiszen annak idején ráakadtak egy működő, minden korosztály számára megfelelő nehézséget és kihívást szolgáltató vonalra, abból pedig egy hajszálnyit sem kívánnak engedni. Ennek köszönhetően ismét össze-vissza ugrándozó, de többnyire hátsó- vagy oldalsó kameranézetből látjuk karakterünket, illetve karaktereinket a pályákon, akiket folyamatos fejtörők és feladatok elé állít a játék, legyen az logikai vagy ügyességi kihívás. A játékban állandó lesz a kihívás, illetve folyamatosan zúzhatjuk szét az objektumokat, miközben gyűjtögetjük a különféle lego-kockákat és teljesítjük a platform-elemeket. Ez a jól bevett recept, amin természetesen még mindig nem módosított a Traveller's Tales!

Kicsi vagyok, de nagyot ütök!

Kicsi vagyok, de nagyot ütök!


Ez azonban nem jelenti azt, hogy újdonságokkal sem szolgáltak volna, mert ha csak apróságok is, de akadnak friss, a korábbi részekben még soha, semmilyen formában nem tapasztalt érdekességek a játékban, ami egyébiránt még mindig a kooperatív élményre kíván építeni, ez pedig most hatványozottan igaz. Hogy miért? Mert karaktereink immáron nem csak saját képességekkel és lehetőségekkel, valamint tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem inventory-val is, aminek köszönhetően egyszerre vagy tucatnyi tárgy is lehet náluk, amivel nem csak színesebbé váltak a fejtörők, hanem egyben a variánsok is megsokszorozódtak. Ez annyit jelent, hogy kettőnél több karakter esetében hajlamos káoszba fulladni a játék, mert a dagi Samu a fazekaival tud érvényesülni, Trufa pedig inkább a pecabotjával, míg Frodó csak egyszerűen ott van és nem ért semmihez, de azért néha őt kéri tőlünk a játék. Természetesen ezek csak a hobbitok, ha különféle fajú egyedek kalandoznak mellettünk, a bonyolultság csak tovább fokozódik, ám ennél sokkal rosszabb, hogy a játék folyamatosan igényelni fogja a váltogatást a különféle hősök között, így gyakran botlunk majd olyan esetekbe, amikor másodpercenként kell váltanunk, ami az inventory megjelenése miatt további frusztrációkat fog eredményezni egyjátékos módban. Természetesen a játék 80 százaléka a korábban megszokott gördülékenységgel élhető át egyedül, de a legnagyobb élményt azért a kooperatív mód jelenti majd.

Ezek aztán bezöldültek.

Ezek aztán bezöldültek.


Az inventory mellett egyébiránt a nyitott világú játékmenet felé is elindult a Lego The Lord of the Rings, ami sajnos a reklámszövegekkel ellentétben még nem jelenti azt, hogy szabadon bejárhatjuk Középföldét, és jól kiszúrjuk Szauron szemét, mert az mennyire vicces, hanem csak azt, hogy a pályák között kalandozhatunk egyet erre-arra az adott területen, ezzel újabb feladatokat oldhatunk fel magunknak, kockákat gyűjthetünk, vagy élhetünk a további apró újdonságokkal, így például elmehetünk a kovácshoz - meg fogtok lepődni - fegyvert vagy egyéb használati tárgyakat kovácsoltatni, vagy csak futkározni egyet a tájon, mert más lehetőségünk nagyon nem lesz. Ez sajnos egy újabb komoly negatívum, hiszen hiába van egy viszonylag korrekt méretekkel rendelkező szabadon bejárható területünk a legtöbb küldetés között, az leginkább csak az időhúzásra jó, mert teljesen motiválatlanok vagyunk ezeken a részeken, semmiféle különösen nagy extra vagy egyéb lehetőség ugyanis nem fog várni ránk, ami egy óriási, kihagyott ziccer, vagy mondhatni öngól volt a fejlesztők részéről. Ahogyan azonban ismerjük a Traveller's Tales csapatát - mint a rossz pénzt - ezen a téren majd a későbbiekben várhatók komolyabb újdonságok, így nem kizárt, hogy a jövőbeni második vagy harmadik Lego-játékban - legyen az bármi is - fog kiteljesedni a nyitott világú játékmenet, ami korrekt elképzelésekkel került bevezetésre most, csak éppen teljesen feleslegesen.

Lehet, hogy hosszú a fülem, de ez akkor is rohadt hideg.

Lehet, hogy hosszú a fülem, de ez akkor is rohadt hideg.


Összességében tehát kijelenthető, hogy a Lego The Lord of the Rings rendkívül kevés újdonsággal rendelkezik, sőt, mondhatni semmi olyan komolyabb lehetőséget nem hozott a sorozat életébe, ami miatt emlékezetessé válna. Az emlékezetességről ezúttal maga a koncepció fog gondoskodni, hiszen a Gyűrűk Ura franchise egy olyan kiváló táptalaj egy aktuális Lego-játék számára, hogy már csak emiatt is megérte megvalósítani mindezt. Jómagam, a Gyűrűk Ura nagy rajongójaként őszintén féltem attól, hogy meggyalázzák majd a készítők a kultuszt, de erről szerencsére szó sincs, sőt, egy olyan alkotás született a Lego The Lord of the Rings képében, ami minden téren kiváló lett, és bár mentes az újdonságoktól, a trilógia nagyszerű és nagyszerűen kiforgatott története elfeledtet majd velünk mindent. Ha eddig imádtuk a sorozatot, biztosan odáig leszünk a legósított Gyűrűk Ura kalandért is, abban az esetben persze, ha nem várunk tőle forradalmi újdonságokat, mert az itt egy darab sincs. Valahol azonban talán éppen ezért is lett jó a végeredmény...

Lego The Lord of the Rings / Tesztplatform: PC

a polcon a helye
  • Stílus: Kaland
  • Megjelenés: 2012. november 27.
  • Ár: 3.293 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • kiváló Gyűrűk Ura hangulat
  • olcsó, de vicces poénok
  • kinyílt a világ
  • túl kevés újdonság
  • az irányítás még mindig nem az igazi
  • a grafika már nagyon nem mai
  • Hang
    8
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    10
8
22 hozzászólás

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 23 napja

Lac írta:
A LEGO játékokban mindig is a humor volt a nyerő, és örülök, hogy ez azért itt is megmaradt. Mindenesetre én jobban örülnék egy egész estét LEGO filmfeldolgozásnak, a LEGO játékokkal ugyanis már unok játszani - a poénok viszont érdekelnek, mert a jó paródia mindig élvezetkacsintó smiley
+1. Sok animációs film mellett felüdülést jelentene.

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 24 napja

Karácsonyra kaptam meg!!!mosolygó smiley Éjjel állok neki és végigviszem!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 24 napja

Iszonyat pofás lett ez is, mint az eddigi összes Lego játék! mosolygó smiley

válasz erre

Lac

12 éve, 2 hónapja és 25 napja

A LEGO játékokban mindig is a humor volt a nyerő, és örülök, hogy ez azért itt is megmaradt. Mindenesetre én jobban örülnék egy egész estét LEGO filmfeldolgozásnak, a LEGO játékokkal ugyanis már unok játszani - a poénok viszont érdekelnek, mert a jó paródia mindig élvezetkacsintó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 25 napja

Hatalmas játék az összes Lego game!mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 25 napja

Maximálisan egyetértek a pontozással! A grafika nagyon tré!

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 25 napja

Nekem nagyon bejön, szerintem nem is néz ki rosszul.mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 25 napja

Kicsit csunyácska!meglepett smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 25 napja

Kell!

válasz erre

Vendég

12 éve, 2 hónapja és 25 napja

Hozza a szokásos Lego formát!mosolygó smiley Nagyon bejön!mosolygó smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Lego The Lord of the Rings
3.293 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja