Legend of Kay Anniversary teszt

2015. szeptember 13.
71.7511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
A Nordic Games nagyjából fél évvel ezelőtt jelentette be, hogy a legendásnak ugyan nem, de réginek mindenképpen nevezhető Legend of Kay a játék tizedik évfordulójára modernizált változatban jelenik meg újra, így nem olyan régen piacra is került a Legend of Kay Anniversary. Hogy érdemes-e ebbe az állati kalandba (újra) belevetni magunkat? Azonnal kiderül.


Az eredetileg PS2-n debütáló játékot a Neon Studios fejlesztette és az akkoriban ereje teljében lévő JoWood Productions adta ki, a kor szellemiségének megfelelő akció-kaland játékmenettel. A minőséggel nem volt különösebbb probléma, komolyabb sikereket mégsem ért el a játék, sem az eredeti verzió 2005-ös debütálásakor, sem a későbbi Nintendo DS kiadás esetében.

Az évtizedes múltnak emléket állító Legend of Kay Anniversary a játék stílusán mit sem változtat, azonban felújított textúrákat, minimális környezet-beli módosításokat és stabil 60 fps-t kapott. A külcsínen nem igazán látszik a fejlődés, de ez nem feltétlenül baj, az ötletes intro és az átvezető animációk (amik valójában nem is animációk) például jó hogy megmaradtak az eredetiek szerint. Ennek megfelelően egy képregényben elmesélt sztoriszálon követhetjük végig az események azon részét, ahol nekünk csak ülni kell és nézni.

Üresnek hat a látvány? Valóban az. Ez a HD verzió. De tényleg.

Üresnek hat a látvány? Valóban az. Ez a HD verzió. De tényleg.


Az alaptörténet szerint az állatok boldogan élnek éldegélnek a gyönyörű természetben. A pandák, a nyulak és a békák mellett a macskák, akik leginkább részt vállalnak a közösség életében, ők a legfejlettebb társadalmi kaszt. Ebbe az idilli állapotba piszkít bele a gorillák és a patkányok szövetsége, amely szemet vetve a paradicsomi környezetre, lerohanja azt, majd igába hajtja a lakosságot.

Persze ezt nem mindenki nézi jó szemmel, felkelés készülődik a polgári lakosság körében, melynek élére Kay, a macskaharcos áll. A fiatal cirmos eszes jószág, ámde ügyetlen és semmiféle harci tudással nem rendelkezik, így a bevezető feladataink az ő kiképzéséből és az alap fegyverzet megszerzéséből állnak. A tudás elsajátítása után indul a világ megmentése, lineáris A-ból B-be feladatok megoldásaival jutunk egyre előrébb és jutunk el a végkifejletig nagyjából egy nap játék után.

Nem véletlenül a Wii U verziót teszteltük, a stílus gyakorlatilag sajnos már csak ezen a platformon képviselteti magát, ám itt vannak még hódolói a manapság már nem divatos játékmenetnek. Az értékelésnél mindenképpen egy kis pluszt jelent ha azt vesszük alapul, hogy tesztünk a Nintendo masináján zajlott, a konzoltól ugyanis nem idegen ez a megjelenítés és hangulat.

Repül a nehéz Kay, ki tudja hol áll meg...

Repül a nehéz Kay, ki tudja hol áll meg...


Ellenben a többi platformtól kissé távol áll - személyes véleményem szerint méltatlanul - ez a Ratchet & Clank hangulatot idéző hack&slash, kaland és akció keverék. Ha hozzávesszük, hogy az idő vasfoga nagyon nem kímélte a grafikát, a fejlesztők pedig nem igazán törték össze magukat hogy ezen változtassanak, akkor nem nehéz kitalálni, hogy nem mindenkinek ajánlott játék a Legend of Kay Anniversary.

Kay egyébként viszonylag sok kombóval képes harcolni, fegyverek is vannak szép számmal és a fejlődés-fa is elég impresszív, főleg ha azt vesszük alapul, hogy 2005-ös játékról beszélünk. Mert hát sajnos az újrakiadás ezen a téren sem hozott semmi újítást, ami ebben az esetben már nem olyan szerencsés dolog. A játékostársadalom változott, mások az igények, kicsit többre vágyunk már aranyos cicusoknál és gonosz kis patkányoknál.

Kombó kombó hátán, patkány patkány lábán

Kombó kombó hátán, patkány patkány lábán


Összességében sajnos avitt grafikát kapunk, minimális hozzáadott értékkel, újrajátszási faktor nélkül. Kár érte, mert hiánypótló alkotás lehetett volna a jelenlegi felhozatalban, ez a játékhangulat gyakorlatilag kihalt mára, ami bizony nagy kár. Több ilyen hangulatú, hasonló stílusú játék kéne, csak sokkal jobb minőségben.

A nosztalgiafaktor erősen megvan és valószínűleg kevesen játszanak manapság PS2-vel, így annak akinek az eredeti tetszett, szerezze be, nem fog csalódni, viszont többet se várjon egy szimpla újra kiadásnál. A Battlefieldhez szokott társaság viszont mesze kerülje el, ha nem akar órákig anyázni a stuffért kiadott 6 -10 ezer forint miatt.

Legend of Kay Anniversary / Tesztplatform: Wii U

ne várj sokat tőle...
  • Stílus:
  • Megjelenés: 2015. július 28.
  • Ár: 5.999 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • hiánypótló játékmenet
  • nosztalgiafaktor
  • manapság ez már kevés
  • grafika 2005-ös szintű
  • unalmas részek
  • Hang
    5
  • Grafika
    5
  • Játszhatóság
    6
  • Hangulat
    6
5.5
Legend of Kay Anniversary. Hogy érdemes-e ebbe az állati kalandba (újra) belevetni magunkat? Azonnal kiderül. '>
Legend of Kay Anniversary. Hogy érdemes-e ebbe az állati kalandba (újra) belevetni magunkat? Azonnal kiderül. '>
5 hozzászólás

Ragna666

9 éve, 3 hónapja és 13 napja

Tommy írta:
Egy "kicsit" jobban is felturbózhatták volna... wtf smiley

Nem lenne amúgy rossz, mert a játékmenet tetszik, de PS4-en elég drága ilyen grafikával. Indie játékok sokkal jobban néznek ki 5 ezerért...
én majd kipróbálom.
majd lehúzom torrentről ha kimaxolva jobb grafikája van mint az eredetinek akkor megveszem steam en.

válasz erre

muki

9 éve, 4 hónapja és 4 napja

Hát, olvasva a tesztet valahogy nem sajnálom hogy nem jött ki One-ra... röhögő smiley

válasz erre

Tommy

9 éve, 4 hónapja és 5 napja

Egy "kicsit" jobban is felturbózhatták volna... wtf smiley

Nem lenne amúgy rossz, mert a játékmenet tetszik, de PS4-en elég drága ilyen grafikával. Indie játékok sokkal jobban néznek ki 5 ezerért...

válasz erre

nefaria

9 éve, 4 hónapja és 5 napja

Én azért eléggé vártam, már csak a nosztalgia miatt is. Még nem vettem meg, vártam a tesztet, de most elbizonytalanodtam... szomorú smiley

válasz erre

Mordorer

9 éve, 4 hónapja és 5 napja

Talán a 6 ezret még megéri de többet nem adnék érte....

válasz erre
Legend of Kay Anniversary
5.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profilja