Knowledge is Power: Decades teszt

2018. november 23.
78.0491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Nemrégiben nagyon jó kis ötlet és újdonság volt a PlayLink-rendszer megjelenése, örültem is minden alkalommal, amikor ezzel működő stuff került a kezem közé, akár teszterként, akár magánemberként. Nagy kvízjáték-rajongóként az egyik kedvenc a Knowledge is Power volt, amely most megkapta az úgymond folytatását is, bár hogy erre szükség volt-e, és nem csak új kérdéseket felvonultató DLC-vel kellett volna kijönni, az más kérdés. Az újdonság kevés, inkább csak kicsit többet kapunk a megszokottból, de szerencsére a fun a régi. Megérdemel egy tesztet!
Advertisement


Aki még nem hallott volna róla, annak mondjuk el, hogy a Knowledge is Power gyakorlatilag egy sima feleletválasztós kvíz. Nagyon hasonló a régi Buzz!- játékokhoz, -ha esetleg valakinek az a cím ismerősebb lenne- csak innen hiányzik a migrén okozására kiválóan alkalmas műsorvezető. A kérdések megfelelően változatosak, akadnak köztük könnyebbek és nehezebbek is, pár baráttal és/vagy családtaggal összeülve igazán jó móka lehet.

Játszható teljes egészében kontroller nélkül is, csak okostelefonok vagy tabletek szükségesek hozzá, amelyek ugye manapság már szinte mindenkinél megtalálhatóak, a KoP célcsoportjánál legalábbis egészen biztosan. Ha mindenki letölti a szükséges applikációt, akkor pillanatok alatt készen állunk, és már indulhat is a móka.

Ha ezt nem tudtátok volna, akkor sürgősen pótoljátok.

Ha ezt nem tudtátok volna, akkor sürgősen pótoljátok.


A fent leírtak teljesen igazak az előző részre és a most szóban forgó Decades-re is, minimális újítást jóformán csak a témakörök évtizedekre osztása jelent. Elsőre semmiségnek tűnik, viszont ha sikerül egy olyan csapatot összeverbuválnunk, ahol több generáció is képviselteti magát, akkor máris több értelme lesz az elképzelésnek.

Sok helyen hallani a "Szórakozás az egész családnak"-szlogent, de itt ez adott esetben tényleg meg is állhatja a helyét. Szüleink már-már haszontalanná vált tudása a 80-as évek filmjeiről és zenekarairól végre jól jöhet! Öcsénk vagy barátnőnk ezekről vajmi keveset tud, viszont otthonosan mozog Bruno Mars, Justin Bieber és a Trónok Harca világában? Neki is lesz esélye nyerni!

Arccal a jó válaszok felé.

Arccal a jó válaszok felé.


A választható évtizedek sorát a nyolcvanas, a kilencvenes, valamint a kétezres évek és napjaink alkotják.Teljesen nyilvánvaló, hogy tényleg akkor a legszórakoztatóbb a dolog, ha a bandánkban akadnak korkülönbségek, legalább mondjuk tíz év a legfiatalabb és a legidősebb között. Ezeken belül a szokásos kategóriákkal találkozunk, úgy mint a film, a zene, a sport, a TV és így tovább. Ezek még tovább is osztódnak rockzenére, horrorfilmre, stb., stb.

A körök elején a játékosok kiválasztják, hogy melyik évtizedben vagy kategóriában szeretnének kérdést kapni, és a többség dönt. Ha négyen vagyunk, és két-két szavazat van két kategórián, akkor a gép választ, és már kapjuk is a feladványt, értelemszerűen mindenki ugyanazt a kérdést. Ha mindnyájan helyesen válaszoltunk, akkor a legtöbb pontot a leggyorsabb játékos kapja.

Piramis. Az eredeti.

Piramis. Az eredeti.


Igen ám, de lexikális tudásunk mellett piszkos trükkökhöz is folyamodhatunk. Minden körben lehetőségünk van kitolni egy játékostársunkkal dolgát oly módon, hogy valamiképp megnehezítjük a válaszadását. Ez lehet például a betűk enyhe összekeverése, vagy a válasz jégbe fagyasztása, cipzár mögé rejtése és hasonló kifinomult megoldások. Ezek miatt persze extra tennivalókat akasztunk ellenfelünk nyakába, hiszen a jégpáncélt pár érintéssel fel is kell törnie, mielőtt meg tudja jelölni a megfejtést.

Elég pitiáner dolgok ezek, épp ezért mindig nagy örömmel alkalmaztuk őket. Szerintem kicsit sem hiányoznának, ha nem lennének, de mégis megmosolyagtató, ahogy azt látjuk, hogy valaki küzd a cipzárakkal meg lakatokkal, mi meg ezzel pár pontos előnyhöz jutunk. A következő körben persze minket magunkat tréfálnak meg, az előnyünknek pedig rögtön annyi lesz, de hát pont ez a lényeg. Az egyetlen gond, hogy némelyik ilyen előny vagy hátrány aránytalanul nagy a többihez képest, de mint mondtam, végső soron nem igazán múlik rajtuk a győzelem.

Naná, hogy megint az asszony nyert.

Naná, hogy megint az asszony nyert.


Nem kizárólag Ön is milliomos!-szerű négy válaszos kérdéseket kapunk, kicsit meg is fűszerezték nekünk a dolgokat, ami szintén jót tesz az összképnek. Minijátékok formájában is meg kell méretnünk magunkat, persze ezek is kérdésekhez kapcsolódnak. Betűket kell helyettesítenünk filmcímekbe, személynevekbe, de olyan is van, hogy a válasz két vagy több részre van szétszedve, a mi feladatunk pedig összekötni őket a megfelelő sorrendben.

Ezek a minijátékok általában a körök fénypontjai, zseniális, ahogy felnéz az ember és látja, ahogy mindenki igyekszik megoldani az adott feladványt, vad telefonnyomkodás közepette. Lám, mégis van olyan, amikor a társaságban való telefonbabrálás összehozza az embereket!

Ha mindezen túljutottunk, akkor következik döntő forduló, a Piramis. Tulajdonképp annyi az egész, hogy minél több pontot kapunk, annál hamarabb érünk a Piramis tetejére, kezdő pozíciónk pedig attól füg, hogy az addigi játékokban hogyan teljesítettünk. A Piramis tehát adott, Stohl Buci viszont sehol, de még Balázs se, ez mindenképp sajnálatos.

Azok a boldog tízes évek.

Azok a boldog tízes évek.


A látványról és a hangról csak egy pár szót ejtenék. Elég csak a képekre pillantani, és máris láthatjátok a dizájnt. Alapvetően nem a kedvenceim az ilyen kinézetű karakterek, de ide teljesen jól illenek, viccesek, aranyosak, főleg a műsorvezető, akinek a már csak a frizurája is megmosolyogtatott minket az első résznél és most is. Csak egy kicsit, de láthatóan csiszoltak a külcsínen, a textúrák kétségtelenül szebbek lettek. Szerintem még színesebb is, már amennyire ez lehetséges.

A zene is kedves, nem idegesítő egyáltalán, szinte észre sem lehet venni, csak a menü alatt, akor meg tökéletesen passzol a hangulathoz. Viszont volt egy kis problémám, mégpedig hogy játék közben néha lecsatlakozott a program a Wi-Firől. Igaz, hogy csak pár pillanatnyi bosszúságot okozott ez, de én javaslom, hogy inkább használjátok a PS4 által generált hotspotot, azzal nem volt ilyen jellegű fennakadás. Nem nagy probléma, de jó, ha tudtok róla.

Ha ezt nem tudtátok volna, akkor sürgősen pótoljátok.

Ha ezt nem tudtátok volna, akkor sürgősen pótoljátok.


A Knowledge is Power: Decades-re is érvényes, ami szerintem az összes PlayLink-stuffra: Jó, szórakoztató, kedves, de csak ideig-óráig. Néhány jó óra mindenképp van benne, a kérdés az, hogy emiatt megéri-e nektek a vásárlás. Ha úgy érzitek, hogy igen, és a jó társaság is adott hozzá, akkor nyugodtan próbáljátok be. A küszöbön álló közös ünnepi punnyadásra teljesen megfelelő lehet.

Knowledge is Power: Decades / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
  • Stílus: Party
  • Megjelenés: 2018. november 14.
  • Ár: 5.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • Sok kérdés
  • Minijátékok
  • Több korosztálynak is szórakoztató
  • Csak pár órára érdekes igazán
  • Szinte nulla újdonság
  • Hang
    7
  • Grafika
    7
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
7.5
3 hozzászólás

WarriorAutobot

5 éve, 9 hónapja és 7 napja

Ha a haverok átjönnek iszonyat nagy buli!
Minimum 3 játékos kell hozzá mert akkor tényleg lehet szopatni a másikat. Mi elsőnek csak kipróbálni akartuk milyen, majd egész délután ezzel játszottunk. Szóval mindkét részét én nagyon ajánlom. mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 9 hónapja és 10 napja

Kell ilyen is nah... röhögő smiley

válasz erre

VaPe

5 éve, 9 hónapja és 10 napja

Gyerekeknek ez tök jó, engem nem kötne le.

válasz erre
Knowledge is Power: Decades
5.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja