Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue teszt

2017. január 31.
71.6431
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
Az esetek nagyobbik részében az ennyire hosszú címek alapján, mint amivel jelen tesztünk tárgya is büszkélkedik, simán le lehet szűrni, hogy az alkotók mennyire unatkoznak valójában. Jó, nyilván most gonoszkodtam egy picit, de tény, hogy a Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue nem csak a nevében katyvaszos. Alapjában véve korrekt kis gyűjtemény, oppardon, remake, de egy picit a színfalak mögé kell néznünk a megértéséhez.


Az eredeti Kingdom Hearts még Ps2-n kezdte a térhódítást a meglehetősen szokatlan felütésével: Disney hősöket kevert össze Final Fantasy-ból származó legendás alakokkal, aztán ezt az egész turmixot egy akció-rpg műfajban tákolták össze. A végeredmény szerintem nagyon jó lett, de itt egy kicsit el is gurult a fejlesztők gyógyszere és ember legyen a talpán, aki a rettentően idegesítő nevű, térben és időben össze-vissza ugráló kiadványokat pontosan fel tudja idézni.

Ami a lényeg: ha most ismerkedsz a KH univerzumával, akkor semmiféleképp se ezzel a darabbal kezdj, mivel itt nagyjából az idővonal közepe környékén csöppenünk az eseményekbe. Egészen pontosan három terméket préseltek a lemezre. A legnagyobb részt a 3DS-re megjelent Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance teszi ki, ami az eredeti változat feljavított portja.

Odanézz milyen büdös a tenyerem

Odanézz milyen büdös a tenyerem


Ezt követi egy teljesen új fejezet, ami a KH 0.2: Birth By Sleep - A Fragmentary Passage nevet kapta. Ez a BbS kvázi közvetlen folytatása, egészen pontosan egy másik hős, Aqua szemszögéből meséli el a sztorit. A gyűjtemény utolsó része igazából egy 80 perces, összevágott film, ami a Kingdom Hearts X mögötti tartalmat mondja el. Ha még tudjátok követni a dolgokat, akkor térünk is rá a részletekre, mivel érezni lehet a melót bennük attól függetlenül, hogy hibák is akadnak tisztességgel.

A HD port legérdekesebb darabja kétség kívül Aqua meséje. Unreal Engine 4 támogatást kapott, emiatt egészen elképesztően fest (a többi epizódhoz képest, ofkorsz). Gyönyörű színek, tűéles táj, realisztikus víz effektek jellemzik, ráadásul teszi mindezt úgy, hogy semmit sem vesz el a stuff képregényes stílusából. Ez már csak azért is örömteli mivel gyaníthatóan a KH 3 is valami hasonlóan fog kinézni, szóval ez a szegmens gyaníthatóan eléggé rendben lesz.

Üröm az örömben a mindösszesen nettó három órás játékidő, ami nem túl sok. Ezt a nyúlfarknyi szösszenetet igyekeztek megtölteni óvatos puzzle feladványokkal, dinamikus harcokkal valamint különféle kihívásokkal, amik segítségével például extra ruhákat és kiegészítőket nyithatunk meg. Minden kétséget kizáróan a leggyengébb darab ebben a gyűjteményben a már emlegetett 80 perces filmecske.

Ez nem interaktív, semmit sem tudunk csinálni benne, leülünk szépen és végig nézzük a matinét. Evezzünk át pozitívabb vizekre, mert szerencsére itt van még a Dream Drop Distance is, ami az eredeti 3DS-re kiadott verzió átdolgozott változata. Mindig ódzkodom amúgy az ilyen handheld-ről megcsináljuk nagytv-re való átállástól, mert ami jól fest az apró kijelzőn egyáltalán nem valószínű, hogy működik 100 centin, lásd Final Fantasy Type-0.

A koka, ja nem, red bull szárnyakat aaaad

A koka, ja nem, red bull szárnyakat aaaad


Szerencsére itt figyeltek arra, hogy ne legyen vállalhatatlan a külcsín, sőt, meglepően pofásan néz ki az eredetihez képest. Persze senki se számítson effekt parádéra, de még olyanra se, mint a korong egy másik játéka, ezt nem UE 4-el valósították meg. Valamit kezdhettek volna a világgal, mondjuk egy kicsit több szereplővel benépesítve, mert nagyon sokat szinte teljesen üres helyszín van.

A flowmotion harcrendszer viszont példásan működik: pontosan olyan folyékonyan kombózunk és ugrálunk, mint a kistesó esetében, extraként a Dream Eatereket is egyetlen analóg karnyi pöccintéssel érhetjük el. A felsoroltakon kívül van még egy idegesítő hiba, ami nem más, mint maga a drop rendszer. Sora és Riku sztorija ugye párhuzamosan zajlik, viszont csak addig tudjuk őket irányítani, amíg egy stamina csík el nem fogy.

Amint ez megtörténik, már át s vált nekünk a rendszer a másik szereplőre. Ez teljesen jól működött egy hordozható stuff esetében, viszont irgalmatlanul megtöri a tv előtt való folyamatos játszadozást, sokkal inkább fárasztóvá válva ezzel.

Gondolom feltűnt nektek, hogy keveset írtam például a videó történetéről, illetve az FP eseményeiről. Ez azért van, mert tényleg nem túl hosszúak, így nem szeretném lelőni azt a kevés poént sem, amit megtalálható bennük, bár tény, hogy a CGI filmecskében kissé túl sokat politizálnak ahelyett, hogy a KH világát mélyítenék tovább.

Ne szójjá be mert 150 kilóval nyomok fekve

Ne szójjá be mert 150 kilóval nyomok fekve


Mindent összevetve azonban egy teljesen korrekt gyűjtemény lett (le nem írom a nevét még egyszer) a stuff. Ahogy már a bevezetőben említettem, ha most ismerkednél a Kingdom Hearts univerzumával, akkor várj még egy kicsit, mert semmit sem fogsz érteni az egészből, amennyiben az itt látható események lennének az elsők életedben.

Március környékén érkezik a többi epizódot összefogó port, addig kell csak kibírni. Természetesen ha rajongó vagy, akkor nyugodtan nevezz be erre, mert tényleg korrekt munkát végeztek a fejlesztők. A 3D egészen pofás egy átirathoz képest, a Fragmentary Passage kiválóan sikeredett, sőt, még a filmecske is élvezhető.

Ennek ellenére nem tudok több pontot adni neki a felsorolt hibák miatt, de azok ne rettentsenek el, mert Goofy-val még mindig szórakoztató bunyózni.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue teszt / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
 • Stílus: RPG
 • Megjelenés: 2017. január 24.
 • Ár: 16.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • Aqua meséje nagyon egyben van
 • Viszonylag korrektül felújított 3D
 • Sajnos az új fejezet nagyon rövid
 • A Dream Drop Distance még mindig handheld átirat
 • Drop rendszer
 • Az előzmények ismerete nélkül nem ajánlott
 • Hang
  7
 • Grafika
  7
 • Játszhatóság
  8
 • Hangulat
  8
7.5
5 hozzászólás

Eltohn

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

Ha jól látom, a tartalom mennyiségére nincs panasz, de a megvalósítás néhol több sebből vérzik. Kár hogy ha már kijött egy ilyen verzió, erre nem figyeltek jobban.

A ponton meglepődtem, ez elég sok!

válasz erre

VaPe

3 éve, 8 hónapja és 14 napja

Rajongóknak igazi csemege ez, haveroma múlt hét óta nem láttam miatta.

válasz erre

Gólem

3 éve, 8 hónapja és 14 napja

Hamarosan nekiülök az egész szériának. Nekem bejön ez ez epizód is, a pont abszolút megéri az értékét.

válasz erre

Tommy

3 éve, 8 hónapja és 14 napja

Nem játszottam a sorozattal még soha de úgy érzem nem is ezzel kell elkezdenem.

válasz erre

RyutheStaR

3 éve, 8 hónapja és 16 napja

Nem is gondoltam, hogy lesz belőle teszt. Köszi iPet!
Valamennyire gondoltam, hogy nem lesz túlságosan kiemelkedő darab, mert lehet érezni, hogy ez csak töltelék a rajongók szíve enyhítésére a 3. rész megérkezése előtt.

Amúgy a Square Enix japán webes áruházából aki előrendeli a Kingdom Hearts 1.5+2.5 HD Remix-et (a tesztben említett "új" rész/pakk) az előrendelői ajándékként megkapja ezt a 2.8-at is.
Itt nálunk EU-ban biztos nem lesz ilyen, de azért javaslom ne siessétek el a vételt, mert lehet a gyűjtői változatban itthon is ugyanúgy benne lesz ez a rész. Én legalább is remélem, mert egybe tervezem megvenni az egészet.

válasz erre
Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue
16.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaWickedSick profiljagery1113 profiljanurbanu profilja