Just Cause 2 teszt

2010. május 17.
76.6531
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Yoyo profilja, adatai
Yoyo
Az előző konzolgeneráció egyik legellentmondásosabb játéka volt a Just Cause. Az óriási, akkoriban különösen gyönyörűnek számító játéktér és remek ötletek ellenére a játék komoly problémákkal küszködött: a mesterséges intelligencia nem igazán remekelt, a küldetések egyhangúak voltak, és a hatalmas terület ellenére kevés lehetőség adódott az igazi szórakozásra. Ennek ellenére volt valami báj az első részben, amit leginkább a siklóernyőzésben lelhettek meg a produktumra elegendő időt áldozó játékosok. Az extrémsportok szerelmesei így megtalálhatták a számításukat, a pocsék harcrendszer ellenére ideig-óráig kellemes kikapcsolódást nyújtott a siklóernyővel való közlekedés. A folytatás szinte minden szempontból jobban sikerült, mint a kétarcú előd; igaz, ettől a játék még nem lett tökéletes.

/>
Just Cause 2 teszt - 2. kép

A helyszín ezúttal is egy hatalmas szigetcsoport, ahova a főszereplő, Rico Rodriguez titkosügynök egy banális ügy folytán érkezik. A történetre nem is érdemes szót pazarolni, hiszen leginkább a nyolcvanas évek B-kategóriás titkosügynökös filmjeiből lett összeollózva az egész; a Just Cause 2 esetében azonban a gyenge cselekmény tökéletesen megállja a helyét. A játékba belemerülve ugyanis nem igazán akarunk komoly csavarokat és drámai végkifejletet látni, sokkal inkább indokokat keresünk arra, hogy a szigeteken található összes épületet porig rombolhassuk. Erre az egy dologra tökéletes a Just Cause 2 sztorija, aki viszont mélyebb cselekményt akar, az messziről kerülje el a játékot. Akinek azonban nincs igénye a mélyebb mondanivalóra, illetve nem gondolkodik el a történéseken, az remekül fog szórakozni.


Just Cause 2 teszt - 3. kép

A főszerepet Rico mellett ezúttal is a siklóernyőnk, valamint a vonóhorgunk kapja. E két eszköz jelentősen meggyorsítja utazásainkat, ám most a harcból is jócskán kiveszik a szerepüket. A Just Cause varázsa éppen nekik köszönhető; a lehető legőrültebb kaszkadőrmutatványokat hajthatjuk végre a segítségükkel, legyen szó egy sima utazásról, vagy a legnagyobb harcokról. A vonóhorog fegyverként is használható, s a vele kivitelezhető támadások gyakran csalhatnak mosolyt az arcunkra. Az ellenfeleinket nem csupán magunkhoz ránthatjuk közelebb a segítségével, hanem egyéb tárgyakhoz is hozzáköthetjük őket. A közelben van egy gázpalack? Kapcsoljuk csak össze vele az életünkre törő katonát, lőjük meg a tartályt, és figyeljük, ahogy áldozatunk ordítva repül a levegőbe. Fákhoz, épületekhez ugyanúgy hozzákapcsolhatjuk az ellenségeket, de a legjobb móka, ha járművekkel tesszük ugyanezt.

Just Cause 2 teszt - 4. kép

S ha már a járművek és a grappling-hook kapcsolatáról is szó esett, akkor érdemes megjegyezni, hogy az autókat, helikoptereket is összeköthetjük. Ha úgy érezzük, hogy egy lerombolandó épülethez nincs elég robbanószerünk, akkor keressünk egy légi járművet, s az aljához kössünk hozzá mondjuk egy buszt: máris kész az ideális tömegpusztító-fegyver. A vonóhorog használata kifejezetten intuitív, azaz szinte bármit megtehetünk vele, ami eszünkbe jut. Gyakran nem is a fegyverekkel, hanem ezzel a kis kiegészítővel aratjuk majd a legnagyobb sikereket a harcokban. Sokat segít, hogy a grappling-hook automatikusan rálockol a célkereszthez közeli ellenfelekre, ami jelentősen megkönnyíti a célzást. Kár, hogy ugyanez nem mondható el magáról a lövöldözésről; a fegyveres célzás gyakran körülményes, a tőlünk pár méterre álló ellenfeleket néha kifejezetten művészet eltalálni. Talán ez az oka annak, hogy a vonóhorgot gyakran nem is támadásra, hanem menekülésre használjuk, s a hátunkon elterpeszkedő siklóernyő is igen hasznos az ilyen helyzetekben. Életerőnk viszonylag gyorsan újratöltődik, de csak akkor, ha egy ideig nem sebződünk. Az ellenfelek szűnni nem akaró áradata miatt ez lehetetlen lenne, de hála a két kiegészítőnknek, pillanatok alatt kámforrá tudunk válni.


Just Cause 2 teszt - 5. kép

A szigetvilág hatalmas, a távolságok áthidalására éppen ezért rengeteg lehetőségünk van. A civilektől elszedett autók nagy része éppen csak működik, de szerencsére némi játék után a feketepiacról is van lehetőségünk járműveket rendelni. A motor az egyik legalkalmasabb az utazásra, hiszen gyorsan cikázhatunk vele az egyébként nem túl forgalmas utakon. Sportkocsikat, helikoptereket ugyanúgy rendelhetünk az általunk kijelölt területre, de az utazás legegyszerűbb módja kétséget kizáróan a siklóernyőzés. A vonóhorog és az ernyő kombinációjával szinte bármekkora távolságot leküzdhetünk, csupán a megfelelő ritmust kell eltalálni. A legjobb, hogy az égből az összes járgányra rávethetjük magunkat, amit aztán némi harc után mi magunk vezethetünk tovább. Ha az általunk vezetett gép gyanús, fekete füstpamacsokat ereget, akkor egy gombnyomással a tetejére ugorhatunk a járgánynak, ahonnan aztán átugorhatunk egy mellettünk elhúzó másik autóra, vagy akár egy gyors ernyőnyitással is pozíciót válthatunk.

Just Cause 2 teszt - 6. kép

A Just Cause 2 fejlesztői igyekeztek élettel megtölteni a hatalmas térképet, ami leginkább a mellékküldetésekben mutatkozik meg. Igazából ezek azok a dolgok, amiktől a Just Cause szórakoztatóvá válik; szemben a fő küldetések frusztráló pillanataival, a kisebb feladatok elvégzésénél szinte teljesen szabad kezet kapunk. Példának okáért a szigetvilágban, azaz Panaun rengeteg szobrot láthatunk a környék diktátoráról, amelyek lerombolásáért külön fizetség jár. Ha akarjuk, aláaknázhatjuk a szobrot, de sokkal stílusosabb, ha egy kocsira rákötve döntjük le a talpazatról a hamis bálványt. Az ilyen játékokban már megszokhattuk, hogy rengeteg versenybe nevezhetünk be, s ez itt sincs másképp; ezúttal talán a leglátványosabb, de egyben a legfrusztrálóbb köröket futhatjuk, hiszen a gépek irányítása túlságosan arcade-os lett, s emiatt gyakran a legapróbb hibák is a vesztünket okozhatják. A járművek változatos piruettekkel perdülnek meg, ami remekül néz ki ha sikerül a végén irányban maradnunk, de ha emiatt letérünk a pályáról, akkor esélyünk sincs visszajutni a kijelölt útvonalra. Akármerre megyünk, lépten-nyomon újabb elvégezhető feladatokba botlunk, a térképen szinte egyetlen négyzetcentiméter se áll kihasználatlanul.

Just Cause 2 teszt - 7. kép

A Just Cause 2 látványvilága elődjéhez hasonlóan a jelen generációból is igyekszik kifacsarni a maximumot. A látótávolság hatalmas, a környezet szemkápráztató. Hatalmas hegyeket láthatunk ameddig a szemünk ellát, a buja trópusi növényzet élethűen lengedezik a szélben. Ricot leszámítva talán a karaktermodellek jelentik az egyetlen negatív pontot a grafikában, de az egyéb látványelemekre nem igazán lehet panaszunk. A robbanások kifejezetten jól néznek ki, ráadásul a hangjuk is kihozza a maximumot a hangrendszerünkből. Kár, hogy a robbanásokon és egyéb apró hangeffekteken kívül szinte az összes hang alulteljesít. A szinkron úgy pocsék, ahogy van, ami erősíti ugyan a B-kategóriás filmek érzetét, ennek ellenére egy-két szereplő hangja még a gyengénél is gyengébbre sikerült. A zenei aláfestés minimális, szinte egyetlen traktus se ég bele örökre a hallójáratunkba. Amíg a levegőben repkedünk az ernyőnkkel és hallgatjuk a fülünkbe süvítő szelet, valamint a madarak csicsergését, addig semmi probléma nincs, de a talajhoz közelítve már kibuknak a problémák.

Just Cause 2 teszt - 8. kép

Az első rész problémái itt is visszaköszönnek, igaz valamelyest sikerült kiküszöbölni az elődben látott hibákat. A mesterséges intelligencia még mindig elég problémás, az olykor-olykor társul szegülő gép által irányított embereket gyakran még az előttük tomboló tűz se igazán érdekli. A pálya hatalmas, s bár tele van lehetőségekkel, egy idő után mégis monotonná válhat a játék. A fő küldetések között rengeteg ötletes feladatot találhatunk, de ezek felhőtlen élvezetét sokszor tönkreteszik az időlimitek, valamint a tájékozódás se éppen egyszerű bizonyos helyzetekben. Néha apróbb bugokba is bele lehet futni, de szerencsére semmi olyanba, ami miatt fel kellene adni a játékot. A legnagyobb problémát azonban maga az utazás jelentheti: gyakran az elvállalt feladat következő része a világ másik felén van, s megfelelő jármű hiányában akár húsz percig is eltarthat, hogy elérjük a célunkat.

Just Cause 2 teszt - 9. kép

A Just Cause 2 az előbb felsorolt problémák ellenére mégis egy szórakoztató játék, amely csak ritkán borzolja fel az idegeinket. Az Avalanche csapata a történetet feláldozta a szórakoztatás oltárán, s ez jót tett a produktumnak. Aki könnyed lövöldözésre, szép grafikára és hatalmas, ténylegesen szabadon bejárható világra vágyik, annak a Just Cause 2 ideális választás lehet. A free-roam játékok közül a szabadságot ebben a játékban élvezhetjük ki a leginkább, de vigyázzunk: elegendő idő hiányában gyorsan elmehet a kedvünk az utazás varázsától.

Just Cause 2 / Tesztplatform: XBOX360

a polcon a helye
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2010. március 27.
  • Ár: 11.900 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • őrült mutatványok
  • mértéktelen pusztítás
  • nyugtató siklóernyőzés
  • rengeteg mellékküldetés
  • pocsék szinkron
  • az utazás néha unalmas
  • nehézkés célzás
  • Hang
    7
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    8
8
17 hozzászólás

angol26

10 éve, 2 hónapja és 8 napja

A haverom imád vele játszani, tehát olyan rossz nem lehet!

válasz erre

szilgn

15 éve, 9 napja

Nekem ez nagyon bejöttröhögő smiley

válasz erre

jls4

15 éve, 11 napja

Elég joh grafikája van 9/10 és a játékélménye is 9/10 szerintem!!!!röhögő smileyröhögő smileymenő smileymenő smiley

válasz erre

tomikes24

15 éve, 12 napja

Kipróltam és nagyon jó csak most épp nincs idöm játszani de fogok az tuti!menő smileymenő smileymenő smileyröhögő smileykacsintó smiley

válasz erre

tomikes24

15 éve, 12 napja

menő smileySzuper egy játék!

válasz erre

Vendég

15 éve, 14 napja

NEKEM MEGVAN XBOX 360-ON ÉS NAGYON VAGÁNY!menő smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 20 napja

az első jobban tetszett, eredetibb volt...

válasz erre

Vendég

15 éve, 20 napja

Az utóbbi év legjobb játéka szentem. A PoP talán túl fogja szárnyalni.

válasz erre

Vendég

15 éve, 20 napja

bejövős game

válasz erre

Vendég

15 éve, 20 napja

kirááály! nem bírom abbahagyni!röhögő smiley

válasz erre

marco

15 éve, 22 napja

Jó kis game ez. Ha Yoyo képes lesz kiadni a kezei közül én is megsassantom.mosolygó smiley

válasz erre

Vendég

15 éve, 23 napja

szentem ez enyhe túlzás. az akciódús igaz, de hogy gyors lenne, meg pörgős... nem igazán...

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Just Cause 2
11.900 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja