Halo: The Master Chief Collection teszt

2014. november 07.
72.1851
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Bevallom férfiasan, milliókkal ellentétben engem az első Halo a kezdetekben nem hogy nem nyűgözött le, de egyenesen elrettentett. Nem tetszett, hogy az ellenség inkább vicces mint ijesztő és az sem, hogy a pusztakéz többet ér a fegyvernél. Aztán persze mégis belevetettem magam és csak végigvittem, némi keserű szájízzel, de láttam, hogy ebben több van, mint amit én belelátok és amit a széria azóta eltelt történelme igazolt is. A Master Chief nevével fémjelzett univerzum számtalan menifesztációt megélt már, spinoffokkal, újrakiadásokkal, előzménytörténetekkel, de a Microsoft 19-re lapot húzott: a szériát egybegyúrta, feltupírozta és kiadta - egyetlen játék áráért.
 


Mióta felreppent a hír, hogy érkezik a Halo: The Master Chief Collection, a rajongók epekedve várják, miben lesz más, miben lesz új a négy számozott Halo epizódot tartalmazó kollekció. Ha nagyon tömören akarnám magam kifejezni, azt mondanám, sokszor tízórányi single módot, sok ezer multiplayer pályát és rengeteg újítást az eredeti játékokhoz képest. Ahogy az egy remastered verziótól elvárható, a legtöbb fejlesztés természetesen a grafikát érintette, hiszen az első rész lassan már másfél évtizedes, ráfért a ráncfelvarrás. Igaz, a HTMCC a HALO CE Anniversary-t tartalmazza, de ezesetben is már három évvel ezelőtti kiadásról beszélünk.

Halo 2. Komolyan.

Halo 2. Komolyan.


A legjelentősebb javulás talán a Halo 2: Anniversary esetében érhető tetten, mert bár az epizód a várakozásokkal ellentétben nem kapta meg a natív 1080p-s felbontást, azonban rengeteg újrarenderelt átvezető animációval és plusz jelenetekkel is gazdagodott, nem hiába kapta meg hát az Anniversary alcímet. Ahogy a címből is kitűnik, nem az alap Halo 2 került a gyűjteménybe, hanem egy firss, alapjaiban felújított verzió.

Látványban értelemszerűen a Halo: CE mutat újat annak aki a 2011-ben felújított verziót esetleg kihagyta. A küllemben teljes egészében megújult látványvilág bár időnként baltával faragott arcokkal bizonyítja hogy nem mai darab, összességében mégis 2014-re húzott játékélményt kínál, ugyanolyan hatásosan, mint tette azt az eredeti verzió a megjelenése idejében. Ez leginkább a 60fps-nek, ezáltal a reccenésmentes játékmenetnek köszönhető, ami egyébként mind a négy részre értendő.

A 343 Industries a negyedik Halo-val lépett be a fejlesztésbe, amikor a Bungie-t váltotta a munkálatokban. Ez egy egészen más szemléletet hozott az akkor már kialakult és megszokott játékmenetbe, tartottak is a rajongók attól, hogy kedvenc sorozatuk tévúra téved. Azonban nem így lett, a vérfrissítés nagyon jót tett a szériának, új lényeket, újfajta megjelenést és nem utolsósorban nagyszerű, monumentális zenei aláfestést kapott Master Chief világa, mindezt úgy, hogy kellő alázattal az elődök minden jó tulajdonsága is megmaradt.

Ne bújj Chief, látlak!

Ne bújj Chief, látlak!


Ez a fajta játékkészítői szellemiség a Halo: The Master Chief Collection esetében is végigkíséri a stuffot, már a menü megjelenése is kiváló látványú, a háttérzene pedig fenomenális, az ember hősi énje azonnal feléled, ahogy a gyönyörű dallamok felcsendülnek.

A kampánymód alapjaiban nem változott, természetesen mindegyik epizód mindegyik single kampánya benne van a gyűjteményben, ahogy fentebb említettem, több esetben újraforgatott átvezető animációkkal, sőt teljesen új jelenetekkel. A 343 Industries nem lócitrommal gurigázott, ha valaki beleveti magát a mókába, biztos lehet benne, hogy új élményekkel gazdagodik akkor is, ha az eredeti verziókat akár már többször is végigjátszotta.

Válogass! Van miből.

Válogass! Van miből.


A harmadik és a negyedik iteráció sokban már nem tudott megújulni, hiszen már modernebb köntösben voltak megjelenésük idején is, azonban mindkettő natív 1080p-ben fut, ami a 60fps-sel párosítva pazar élményt gyújt.

Online móka tekintetében sincs szégyenkeznivalója a kollekciónak. Ha azt mondom, hogy az összes (számozással ellátott) Halo összes multiját belepakolták a stuffba, nem hazudok, a kijelentést szó szerint kell érteni. Megszámolni sem akarom, ez hány féle lehetőséget rejt magában, de mind a sorozat rajongóinak, mind a mezei fps multi kedvelő játékosoknak maga lesz a gyönyör online tárháza. A multi szekcióban négyféle mód áll rendelkezésre, gyakorlatilag a sorozatban megszokott elnevezéssel találjuk meg őket.

Ezt a szempillát rengeteg nő megirigyelné

Ezt a szempillát rengeteg nő megirigyelné


A Find game-t választva a teljes sorozat összes multiplayer módja között lehet kutakodni, gyakorlatilag korlátlan számú map-el. Competitive és coop multi áll rendelkezésre természetesen tehát lehet ellenfeleket darálni mind egyedül, mind pedig csapatosan. A Custom game a saját kialakítású multi játékok gyűjtőhelye, érdekessége ennek a résznek hogy a Halo 2 classic és Anniversary multijai is helyet kaptak benne. A Forge esetében, mint mindig, most is egy pályaszerkesztőt kapunk, az első rész kivételével mindegyik Halo pályái megtalálhatók benne. Az utolsó multi lehetőség az eredetileg a Halo 3-ban debütáló Theater funkció, ahol az a lejátszott csatákból készült videókat lehet visszanézni és szerkeszteni, bármilyen szögből, kameraállásból.

A Halo: The Master Chief Collection tartalmaz még egy Mission playlist-et is, amiben a már teljesített pályákon lehet játszani, bizonyos kihívásokkal megnehezítve azokat. A feladatok elvégzéséért azonban busás jutalmakkal leszünk gazdagabbak. Az easy-től a heroic kampányokig minden megtalálható a listán, van ahol coop-ra is szükség lesz a teljesítéshez. A négy alapjátékon felül egy cross-game lehetőség is nyitva áll, ahol a különböző epizódok egyvelegéből összeállított feladatsorral kell szembenéznünk.

Pózolj puskával!

Pózolj puskával!


Az opciókban lehetőségünk van Master Chief-et alakítgatni kicsit, aminek ugyebár multinál van jelentősége. persze nem aggathatunk magunkra különféle tunikákat meg parókát, de némi sisakrostély kinézet állításra azért van lehetőség.

Ha a fentiek még nem lennének elegek egy óriási kollekcióhoz, akkor megspékelem még valamivel. A Halo 5 multiplayer bétája is elérhető és a Halo Nightfall filmsorozat első epizódja is megnézhető. Pont.

Csak tudnám, mit keres a közlekedési bólya az idegen honban

Csak tudnám, mit keres a közlekedési bólya az idegen honban


Említettem már hogy játékélményben újdonságra nem kell számítani - elméletileg. Merthogy a helyzet az, hogy a sok kis változtatás, már maga a menü kinézete, hangja, a grandiózus körítés, a rengeteg grafikai plusz, a nagy mennyiségben hozzáadott érték annyira megdobja az egész produktumot, hogy azt veszed észre, az első résszel játszol, de fel sem tűnik, hogy ez egy tizenvalahány éves stuff, magával ragad és beszippant. Egyszerűen késztetést érez az ember, hogy végigjátssza újra az összes részt, az első robbanástól az utolsó győzelemig.

A Halo: The Master Chief Collection egy roppant nehezen pontozható játék, hiszen annyira komplex és olyan sok mindent kell figyelembe venni - példának okáért az eredeti játékok kora -, hogy nehéz helyzetben vagyok amikor értékelnem kell. Azonban leszek olyan szubjektív, hogy azt mondjam, egy legendához méltó monumentális alkotás született, aminek XBOX ONE-on a helye. A 343 Industries a lehető legjobbat tette, amit a Halo univerzummal lehetett, egyben adja át a legújabb konzolgenerációnak az összes játékot, nem kamu HD-sítva hanem valóban feljavítva, a kor szintjére emelve, megpakolva annyi extra tartalommal, ami szinte örök élményt jelent nem csak Master Chief-rajongók, hanem minden FPS-szerető gamer számára.

Lyukérzék teszt

Lyukérzék teszt


Nem túlzok, ha azt mondom, kötelező vétel minden XBOX ONE tulajdonosnak. Nem csak azért mert egy játék áráért négyet kapunk, hanem azért is, mert ez a legenda így áll össze teljes történetté, egy dobozban az epikus kvadrológia (nyelvészeknek: tetralógia), benne minden ami Master Chief múltjáról, jelenéről és jövőjéről szól.
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Halo: The Master Chief Collection (XBOX ONE)6.071 Ft

Halo: The Master Chief Collection / Tesztplatform: XBOX ONE

kihagyhatatlan!
 • Stílus: FPS
 • Megjelenés: 2014. november 11.
 • Ár: 6.071 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Minden Halo epizód egyben
 • Jelentősen javított játékélmény
 • Valódi extra értékű tartalom
 • Van ami csak 720p
 • Hang
  9
 • Grafika
  9
 • Játszhatóság
  10
 • Hangulat
  10
9.5
11 hozzászólás

PaulMarloW

7 éve, 6 hónapja és 22 napja

VaPe írta:
Alapvetően Xboxos a sorozat, úgy tudom, csak később lett PC-re. Viszont ha már az újgenerációs konzolok ennyire hasonlítanak felépítésben egy asztali PC-re, reméljük hogy ez a kollekció ott is megjelenik majd...
Hát én nagyon remélem mert önkényesen, egy másik pénzforrástól elvágnia magát senkinek sem pozitív. Főleg nem nekem

válasz erre

Gólem

7 éve, 6 hónapja és 24 napja

Igen meggyőző maga a sorozat is, így egyben meg különösen az! A Halo 2 teljes felújításával már eleve nagyot dobtak, azzal meg hogy végülis tényleg egy játék áráért ennyit kapunk, határozottan cool!

válasz erre

VaPe

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

wegh írta:
Nagyon sajnálom, hogy a sorozat X-boxossá vált Az első kettőt én nagyon imádtam PC-n, de sajnos a többi értelemszerűen kimaradt. De mindenképpen dicséretes, hogy egy ilyen jó pakkot sikerült összerakni.
Alapvetően Xboxos a sorozat, úgy tudom, csak később lett PC-re. Viszont ha már az újgenerációs konzolok ennyire hasonlítanak felépítésben egy asztali PC-re, reméljük hogy ez a kollekció ott is megjelenik majd...

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Hát nem mondom, ezt rendesen felújították! Amit a Halo 2-vel csináltak, az önmagában megért volna egy újrakiadást!

válasz erre

bekecs

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Az egyik legepikusabb sorozat! Mivel a 3-4 nekem kimaradt ezért tényleg kötelező vétel!

válasz erre

wegh

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Hentes írta:
Meg lehet a hangulata a játéknak! Az első Halo nagyon jó volt, főleg PC-n , de ilyen hangulatfokozó írás után még egy One-ra is rábólintanék.
Ha ingyen adják akkor én is

válasz erre

Hentes

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Meg lehet a hangulata a játéknak! Az első Halo nagyon jó volt, főleg PC-n , de ilyen hangulatfokozó írás után még egy One-ra is rábólintanék.

válasz erre

VaPe

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Amikor megláttam, hogy 9,5-öt kapott, tudtam hogy sok jót fogsz róla írni! Nekem a negyedik rész volt meg csak, de az nagyon tetszett. Amint megvan az XO-m, jön vele ez is!

válasz erre

Mordorer

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Valóban epikus játék csomag lehet. Kár hogy nekem egyelőre ki kell hogy maradjon. Ellennék vele néhány hétig!

válasz erre

zender

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Az új Xbox One alapmű! Nagyon korrekt hogy ennyire összerakták, látszik hogy kemény munka van benne. A Halo 2 valami egészen elképesztő lett!

válasz erre

wegh

7 éve, 6 hónapja és 25 napja

Nagyon sajnálom, hogy a sorozat X-boxossá vált Az első kettőt én nagyon imádtam PC-n, de sajnos a többi értelemszerűen kimaradt. De mindenképpen dicséretes, hogy egy ilyen jó pakkot sikerült összerakni.

válasz erre
Halo: The Master Chief Collection
6.071 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja