Gundam Versus teszt

2017. október 31.
71.4441
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Legyünk bármennyi idősek, valljuk be, lakóháznyi méretű robotokkal küzdeni midig ugyanolyan fun marad. Már persze ha jól meg van csinálva. A Gundam-címek pontosan erre apellálnak, és bár a képlet egyik részét, a hatalmas robotokat illeti, nem is kellett csalódnunk, viszont a megvalósításba gyakran hiba csúszott.


A Gundam Versus célja bevallottan az volt, hogy az egyre csekélyebb számú Gundam-fan mellett az alkalmi játékosokat is elszórakoztassa. Hogy legalább félig-meddig sikerrel jártak-e, és hogy megéri-e robotcsépelésre adni a fejünket, mikor szerencsére szinte ki sem látszunk a játékkínálatból, az a tesztből kiderül.

A Gundam-franchise játékadaptációk alapvető problémája, hogy ha az ember nem rajongó, akkor gyakorlatilag gigászi robotok ide vagy oda, nem nyújtanak túl sokat. Ez igaz a Versusra is-ha fanok lennénk, biztosan sok mindent elnéznénk neki, így bizony maradnak a száraz tények, amelyek összegzése annyi lenne, hogy ez nem lett egy jó játék.

Robotharc fürdőszobacsempén.

Robotharc fürdőszobacsempén.


Minden pozitívumra jut legalább egy negatívum is, ami mint tudjuk, a középszerű, vagy annál rosszabb stuffok ismérve. Most igyekszem azért a pozitívumokkal kezdeni, hogy ne döngöljem teljesen a földbe ezt a robotos kalandot, ami bizony sokkal jobb is lehetett volna.

Először is, rengeteg, ismétlem rengeteg karakter közül választhatunk. A játszható Gundamok, tehát óriásrobotok száma tényleg áll-leejtős. Több mint 90 van belőlük, amely a hozzám hasonló Gundam-analfabétáknak már túl sok is lehet, hisz a gépezetek hiába vannak sokan, nagyon hasonlítanak egymásra (a rajongók kérem bocsássanak meg ezért az utolsó félmondatomért, valahogy majd jóvá teszem.)

Az irányítás rendszere is dicséretet érdemel. Amíg a cucc telepíti magát, egyből harcba dob minket, bele a közepébe, ez valójában a tutorial-rész. Itt megtanulhatjuk a harcrendszer alapjait, például, hogy a kamera gyakorlatilag irányíthatatlan, hisz mindig a legközelebb ellenfélre vagyunk fókuszálva, ő van a a célkeresztünkben.

Óriás harci gépezet, és még fénykard is van nála? Ez igen!

Óriás harci gépezet, és még fénykard is van nála? Ez igen!


Körülbelül hatféle támadással számolhatunk, amelyek mindegyike egy külön gombhoz tartozik. Ha idővel hozzászokunk az először rendkívül szokatlan és idegesítő irányíthatatlan kamerához, akkor rájövünk, hogy egész jó és használható ez a rendszer, viszonylag szépen is lehet csapatni vele. Most pedig, hogy kitárgyaltuk az összes pozitívumot, jöhetnek a negatívumok is. Van belőlük egy pár.

Itt van mindjárt a grafika. Láttam már rosszabbat is, ez igaz, a Gundam legalább színes, igyekszik látványos lenni, de egy pillanatra sem néz ki PS4-es játéknak. Mostanság egész sok remastered PS3-as címet volt szerencsém tesztelni, nos, ez a legjobb esetben is úgy néz ki, mint egy régebbi port a Sony előző konzoljáról. Ez nem is lenne nagyon nagy baj, ha nem egy PS4 exkluzív címről beszélnénk.

Ami a hangokat illeti, szintén van ami jobban sikerült, ban a mi kevésbé. A zenék teljes mértékben az animéből származnak, ez megint csak akkor jó pont, ha rajongók vagyunk és észrevesszük. Örvendetes még, hogy sok a szinkronizált párbeszéd a játékban...akarom mondani, örvendetes LENNE, ha legalább angolul szólalnának meg, nem pedig japánul, ráadásul felirat nélkül!. Ez komoly, srácok?

Az áthatohatatlan védelem titka: négy pajzs!

Az áthatohatatlan védelem titka: négy pajzs!


Térjünk vissza kicsit az eredeti soundtrack kérdéséhez: rettenetesen túltolják a készítők a Gundam-főcímzene használatát. Mint már említettem, van az elején egy tutorial-rész, minimum 20 percig tart, ez idő alatt pedig végtelenítve szól a mi egyszerű nyugati fülünknek elég bántó dallamocska. Eltaláltátok, az őrületbe lehet kergetni vele bárkit, ráadásul nagyon gyakran felcsendül az egyjátékos küldetések alatt is.

Ha már az egyjátékos küldetéseknél tartunk, ott nem fogunk sokáig tartani, mert meglehetősen kevés a szóló tartalom a játékban. Egy szimpla egyjátékos Arcade-módtól eltekintve, aminek időtartama percekben mérhető, a Gundam Versus egyértelműen a multira van kihegyezve, de egyszerűen szólva: az sem lett jó.

Előszőr is, az online játékmódok száma nagyon kevés. A veretes lista így néz ki: 1v1, 2v2, 3v3. Az csak hab a tortán, hogy a 3v3 egész egyszerűen meghaladja a játék képességeit. Az 1v1 és a 2v2 még eldöcög valahogy, a 3v3 tulajdonképpen játszhatatlanul instabil. Először elkönyveltem, hogy a hiba biztos az én készülékemben van, de utánanéztem, és mások is tömegesen találkoztak a problémával.

Hmm, úgy látszik egy rakétával azért ezek se tudnak mit kezdeni.

Hmm, úgy látszik egy rakétával azért ezek se tudnak mit kezdeni.


Hogy a fentiekből mi következik? Az, hogy gyakorlatilag alig van játszható mód ebben a Gundam Versusban, és ez azért elég kemény manapság, ha engem kérdeztek. A legfájóbb, hogy a termetes robotok miatt igenis volt potenciál ebben a dologban-nagy kár, hogy semennyire sem sikerült kihasználni.

Beszélhetünk még arról, hogy játszhatunk egy jó barátunk ellen is, és hogy ettől egy kicsit megemelkedik a fun-faktor, de legyük őszinték: az egymás elleni küzdelem mindig móka, és rengeteg címnél van rá lehetőségünk, ez az opció tehát messze nem elég ahhoz, hogy kihúzza a játékot a csávából.

Nem azt mondom, hogy nem lehet vele elszórakozni, mert valamennyire el lehet, de szigorúan csak akkor, ha rajongsz a Gundamért-és amennyire meg tudom ítélni, még akkor is csalódást fog okozni. Fő .erényei csupán a sok-sok játszható karakter és a néhány egész ütős kis helyszín, de ez mindenféleképpen kevés az üdvösséghez.

C3PO kigyúrta magát.

C3PO kigyúrta magát.


Ami marad nekünk, akik nem vagyunk fanok, az egy ezer sebből vérző robotos akciójáték, sok-sok robottal és fura, de megszokható irányítással. Ha nem tudsz meglenni óriás gépszörnyek nélkül, szinte aludni sem tudsz új MechAssault-rész nékül, akkor esetleg érdemes lehet vele tenni egy próbát, de túl sok jóra ne számíts.

Addig sajnos jó szívvel senkinek sem tudom ajánlani, kiváltképp a mai, igen combos kínálatban nem. Ha valami oknál fogva mégis rá szeretnétek nézni, akkor azt tanácsolom hogy várjatok vele egy picit, és akkor vásároljatok, ha már egy picit (értsd:nagyon) lement az ára.

Gundam Versus / Tesztplatform: PlayStation 4

egynek jó...
  • Stílus: Akció
  • Megjelenés: 2017. szeptember 29.
  • Ár: 14.999 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Rengeteg választható robot
  • Folyamatosan pörgő akció
  • Egyszerű irányítás
  • Egysíkú játékmenet
  • Nagyon kevés játékmód
  • Előző generációs grafika
  • Hang
    6
  • Grafika
    6
  • Játszhatóság
    7
  • Hangulat
    6
6.3
3 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

6 éve, 11 hónapja és 14 napja

[Tiltott felhasználó!]

Hentes

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Hát ez rettenetesen ronda. röhögő smiley

válasz erre

Vidoros

6 éve, 11 hónapja és 15 napja

Nem ez lesz a kedvenc játékom. röhögő smiley

válasz erre
Gundam Versus
14.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljatotyak profiljaManiac profilja