Ground Control 2: Operation Exodus teszt

2004. július 19.
78.0761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Blaze profilja, adatai
Blaze
A sokak által várt (legalábbis az RTS-rajongok körében) játék megérkezett. Az első rész után eltelt némi idő, az előzetes képsorok és bemutató videók jó korán előre vetítették, hogy milyen is lesz maga a játék. Rendkívül érdekes, hogy az igényesen kidolgozott multi-részbe később is csatlakozhatunk, de erről majd később még bővebben írok. Egyelőre maradjunk a singly misszióknál, melyben az NSA-oldalán, illetve a Viron-oldalon indulva vethetjük be egységeinket.



Ground Control 2: Operation Exodus teszt - 2. kép

Pontosabban még itt vannak a Terran-Birodalom egységei, melyek szintén nem lebecsülendő képességekkel és lehetőségekkel bírnak. Be kell, hogy valljam nektek és ezért ne kövezzen meg senki, hogy bizony én nem vagyok egy nagy RTS-rajongó, ezért ezt a cikket inkább egy laikus szemével írnám és elemezném. Emlékszem, hogy a kedvem mindig azért ment el az efféle „háborús, sci-fis” témájú RTS-ektől, mert túl összetettnek és macerásnak gondoltam az egészet, főleg a sok építkezés, ásványi anyagok, bányászat stb.. miatt. Mire elkészültem valamivel, addigra mindig lealáztak az ellenséges erők, melyek nem kis erőfölénnyel érkeztek. Na most úgy néz ki,hogy végre eljött az én időm, és egy olyan játékot kapunk kézhez, melyből minden ”számomra frusztráló” dolgot kihagytak és csupán az akcióra és harci taktikára fektették a hangsúlyt... Hiszen a GC2-ben utánpótlásként egy szállító hajóval, azaz „Drop sheep”-el érkeznek különböző egységeink.


Ground Control 2: Operation Exodus teszt - 3. kép

A Drop sheep-ekkel különböző gyalogos, illetve gépi egységeket szállíthatunk a megjelölt területekre, és később az általunk elfoglalt leszálló helyekre fogyatkozó csapatunk utánpótlásaként. Természetesen a szállító-hajóink képességeit folyamatosan fejleszthetjük különböző területeken, úgy, mint páncélzat, vvédelmi rendszerek, stb... Az egységeinket nem kell külön előállítani, hanem a szállítóhajónk menüjében kell kiválasztani.
A grafikáról még nem esett szó. Az igazság az, hogy ilyet még ebben a kategóriában nem nagyon lehetett látni! A járgányok nyomokat hagynak, felverik maguk mögött a port, de mindez eltörpül egy-egy látványosabb összecsapáshoz képest. Sugárlövedékek száguldoznak, ragyogó fénnyel csapódnak be, mialatt az eget rakéták és elektromos lövedékek villámjai tarkítják. Az égen úszó felhők mozgó árnyékokat vetnek a talajra. A képekből is láthatod, hogy az első rész grafikai motorját dolgozták tovább és látták el megfelelő effektekkel.


Ground Control 2: Operation Exodus teszt - 4. kép

Persze ez nem is baj, ugyanis így nagyobb az esély, hogy bugmentes játékot kapunk. Csurig pakolták a gémet dinamikus fény/árnyék effektussal, bump-mapping technológiával, és minden csecsebecsével, ami egy ma megjelenő játéknak elengedhetetlen kelléke. A harcmezőn -hála a dinamikus fényeknek- katonák bújhatnak el a tereptárgyak és épületek árnyékába, ahonnan eredményesen vehetik fel a harcot erősebb egységekkel szemben. Végre ráközelíthetünk egységeinkre nagyítási, illetve kicsinyitési lehetőségeink szinte végtelenek. Nem egy pixel halom az egész, tulajdonképpen önálló FPS-nek vagy külső nézetes játéknak is megfelelne. Azt hiszem ismét mérföldkőhöz ért egy műfaj, hisz sikerült ötvözni a kezelhetőséget, a látványt, a hangulatot egy játékban. Valaha ilyen mérföldkő volt a Dune 2.
A Multi player játékban az élmény még inkább fokozódik, hisz egy csapat részeként szövetségeseimmel irthattam az ellenség egységeit, aki nem kevés gondot okozott nekünk, amely főleg annak tudható be ,hogy megfelelő egységeket használt a megfelelő helyen és időben. Persze én sem voltam rest, és mindig a megfelelő helyen kértem légi támogatást, szállítóhajóim pedig már hozták is az utánpótlást. Bár számomra a csapatok folyamatos megkötés nélküli utánpótlása üdvözölendő, ugyanakkor viszont az a gáz, hogy így semmi értelme a már meglévő kis csapatunkat istápolgatni, hiszen rendkívül könnyen pótolhatjuk őket. Ugyan ha egységeinket még időben kimenekítjük a tűzvonalból, akkor vagy mi, vagy saját maguk önállóan gyógyítgatják sebeiket. Jópofa kis zöld keresztek formájában animálva jelzik számunkra, hogy készen állnak a harc további fojtatására.


Ground Control 2: Operation Exodus teszt - 5. kép

Multiplayerben játszhatunk helyi hálózaton, vagy az interneten. Ez utóbbihoz online kell lennünk, mert a program nem csatlakozik magától. Ha már egyszer fent vagyunk, akkor direkt modemes játék, vagy az ingyenes WONnet közül választhatunk.
Aki komolyan végig akarja a játszani a Ground Controlt, bizony mindkét kezére szükség lesz. Az egérrel fogjuk kijelölni, mozgatni az egységeinket, de ezzel osztjuk a parancsokat is, vagy pozícionáljuk a kamera dőlésszögét. A kezünkkel pedig a billentyűzeten tudjuk tologatni a kamerát előre-hátra, jobbra vagy balra. A PageUp/down gombokkal pedig a kamera magasságát változtathatjuk. A nagyobb összecsapásokat ajánlottabb madárperspektívából vizsgálni, de ha már biztos a csata kimenetele, érdemes a ?földszintről? nézelődni, mert nem mindennapi a látvány.


Ground Control 2: Operation Exodus teszt - 6. kép

Az előzményekről még nem ejtettem szót, hát most ezt is bepótolom. A Massive Entertainment 1997-ben alakult, első játékuk a 2000-ben megjelent Ground Control volt, a sorozat első része. Ehhez jelent meg még ugyanabban az évben egy kiegészítő, a Dark Conspiracy. Azt meg kell említenem, hogy az első rész a maga idejében a legszebb stratégiai játék volt, szinte nem is volt gép, ami egy fákkal benőtt területet akadás nélkül be tudott mutatni. Cserébe viszont nyomot hagytak az egységek a területen, látványos robbanások és hanghatások tették emlékezetessé a csatákat és az egységek animációi is megértek egy misét. Ha valaki nem látta volna, akkor érdemes beszerezni már csak azért is, mert a történet kapcsolódik a 2. részhez. Az Operation Exodus 300 évvel az első rész után, 2741-ben mutatja be nekünk a helyzetet. A Northern Star Alliance igen szorongatott helyzetbe kerül: gyilkos szárazföldi háborút kényszerül vívni a militarista Terran Empire csapataival saját központi bolygóján.


Ground Control 2: Operation Exodus teszt - 7. kép

Én biztos, hogy nem rakom túl mélyre a polcomon a stuffot, hiszen aki egyszer ráérzett a GC2 ízére, az nehezen szabadul a játék hangulatától és a rendkívül jól működő játszhatóságtól. Végre nem kell azért mérgelődnünk, hogy a hibás mesterséges inteligencia miatt vesztünk el egy csatát, mert ezt is remekül megoldották. Csapataink nem szélednek szét, mint egy birkacsorda és nem kell külön hajtóvadászatot küldenünk egy-egy eltéblábolt emberünk után, hacsak nem mi voltunk a ludasok és nem jelöltük ki szerencsétlent, hogy velünk tartson a harcban. Saját elgondlolásom szerint a játékot bevizslatva azt mondhatom, hogy az év nagy nevei közé sorolhatjuk, minden RTS rajongónak kötelező kipróbálásra írom fel. Bár én alapvetően nem vagyok RTS fan (csupán a StarCrafthoz vagyok hajlandó leülni néha), azért lehet, hogy a Ground Control 2 mellé még én is leülök...

Ground Control 2: Operation Exodus / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
  • Stílus: RTS
  • Megjelenés: 2004. június 25.
  • Ár: 9.990 Ft-tól
  • Multiplayer: Van
  • a játékélmény
  • látvány
  • irányítás
  • nem igazi RTS
  • Hang
    9
  • Grafika
    10
  • Játszhatóság
    10
  • Hangulat
    10
9.8
25 hozzászólás

Milu86

10 éve, 9 hónapja és 14 napja

Nekem nem jött be!

válasz erre

tommygarros

11 éve, 4 hónapja és 14 napja

jól hangzik

válasz erre

Vendég

14 éve, 2 hónapja és 12 napja

nekem tetszik!!!!!!!!!!!

válasz erre

Vendég

15 éve, 5 hónapja és 13 napja

Most játszottam ki, nekem tetszett! =) Remélem lesz 3. része is... mert ez a 2. olyan befejezetlen... már az utolsó küldetés címe az, hogy "vége?" [Magyar szinkronos GC2-m van]

válasz erre

Vendég

15 éve, 8 hónapja és 12 napja

ez nagyon shit,****.ha akarsz egy jó inegyenes fps-t akkor tölsd le az operation 7-et menő smileymenő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 10 napja

Le lehet ezt innen tölteni?!meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 16 napja

ez milyen kod lur5-syd4-mup7-myp6-6767 meglepődött smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 16 napja

ez milyen kod

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 18 napja

mi a groun comtrol telepítőkódjí?

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 27 napja

írjátok ide: bbolnovszky@freemail.hu vagy bbolnovszky@windowslive.com ! előre is kösz

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 27 napja

Figyi, még nem írtam ide, de barátomnál láttam ezt a játékot, és szeretném letölteni..ez a magyar verzió?, mert az van meg a barátomnak, és naon nagy lett ez a game!! hol lehet ezt letölteni, és be kell ehhez jelentkezni?

válasz erre

Vendég

17 éve, 4 hónapja és 14 napja

Sajna nekem olyan problémám keletkezett, (anno domini megvolt az eredeti játék is csak aztán a haveri forgatagban nyoma veszett...) megszereztem a megtört verziót, és azóta nem enged föl a massgate-ra azaz az internetes részébe... tud valaki ez ügyben segítséget adni?
Előre is kösz....

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Ground Control 2: Operation Exodus
9.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja