Grand Theft Auto V (PC) teszt

2015. május 02.
75.8551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Bő másfél évvel az eredeti - PS3, XBOX360 - verzió után érkezett meg a Grand Theft Auto V (PC) portja, aminek nem kapkodtuk el a tesztjét, hiszen elég időt kellett a történetbe ölni a reális verdikthez, viszont nagyjából száz órányi játék után bátran merem azt írni, ez az a változat, amellyel a PC-s GTAV lett az eddigi legjobban sikerült GTAV verzió.


Mindezt nem a történettel éri el, hiszen semmit nem tesz pluszban a kurrens konzolgenerációs változatokhoz képest, sokkal inkább a nagyszerűen sikerült optimalizációval, a milliárdnyi finomhangolási lehetőséggel és a brutálisan masszív tartalommal teszi ezt. A Grand Theft Auto V (PC) változata ugyanis az előző részhez képest végre úgy érkezett meg az asztali konfigurációkra, hogy a manapság átlagos vason is szaggatásmentesen, gyönyörűen fut, nem hemzseg a bugoktól és - némi Social Club-os ügyetlenkedést leszámítva - nem problémás telepíteni sem.

A megjelenés környékére mindkét GPU gyártó külön frissítést adott ki a GTAV miatt, aminek a telepítsével garantálhatóvá vált, hogy optimális beállításokkal simán meglesz a FullHD / 60FPS minőség a PC-k nagy részén. A tesztgépben nVidia GTX 780 duruzsol 3GB VRAM társaságában, aminél gyakorlatilag Very High beállítás mellett semmilyen reccenés nem volt tapasztalható sem éjszakai száguldozás, sem nappali szakadó esős játék közben sem, akármennyi NPC is kolbászolt éppen a képernyőn.

Minden fullon, és 60fps. :) Ja nem, 59. Ja és nincs minden fullon.

Minden fullon, és 60fps. :) Ja nem, 59. Ja és nincs minden fullon.


A PC-s GTAV sajátossága egyébként hogy 4K felbontásban is képes pompázni, valamint hogy a konzolos 30 helyett most már 60FPS a standard, ami jelentős minőségbeli növekedést jelent és játékélmény szempontjából sokat számít. A mozgás sokkal folyamatosabb, dinamikusabb, egyszerűen kellemesebb a látvány. Szintén csak a PC verzió dicsekedhet el azzal, hogy Oculus Rift támogatással bír, így amikor a VR cucc debütál, újra neki lehet majd esni egy egsézen másféle szemszögből a játéknak.

A játék történetére nem térnék ki külön, hiszen a lastgenes első GTA V tesztben alaposan kiveséztem már mindent, a kurrens generációs tesztben pedig a különbségekre, újításokra tértem ki részletesen. A PC-s változat a PS4 / Xbox One verzióhoz képest játékmenetbeli újítást nem hoz, azonban minden azóta megjelent DLC-t és módot alapból tartalmaz, ami azonnali totális játékélményt kínál mind a kampány mind pedig az online módban.

Még nem tudják hogy mindjárt vérfürdő lesz.

Még nem tudják hogy mindjárt vérfürdő lesz.


A grafikai különlegességeken felül egyetlen olyan PC-exkluzív dolog került a játékba, amiről feltétlenül érdemes említést tenni, ez pedig a Rockstar Editor, amellyel mind a single mind az online módokban felvett videókat tudjuk szerkeszteni, nem is akárhogy. Gyakorlatilag komplett filmeket, történeteket tudunk vele megrendezni, majd feltöteni azt a közösségi felületekre, vagy esti mozinak befoglalni vele a családi tévét.

A felvett anyagok nagyságát mi tudjuk beállítani, az általunk meghatározott mérettől függ, hogy egy-egy videóanyag hány másodperces lesz. Persze a folyamatos 60FPS elég gyorsan képes teleírni a merevlemezt, ezért hacsak nem rendelkezik valaki minimum 100 giga erre felhasználható hellyel, jobb ha nem is nagyon tervezi hosszúra a megvágandó filmet.

Ahogy a bevezető környékén említettem, a GTAV PC portja viszonylag bugmentes lett (főleg a manapság kiadott játékokhoz képest), azonban akadnak kisebb-nagyobb zavaró tényezők. Bár a teszthardveren nem volt rá példa, azonban a szerkesztőségen belül más otthoni gépén előfordult olyan, hogy a városból kiérve drasztikusan leesett a framerate, ami a szem számára ugyebár akadozásokat jelent.

Tenk jú máj mádör, tenk jú máj fádör.

Tenk jú máj mádör, tenk jú máj fádör.


Ne felejtsük el, hogy a szabad ég alatti játékterek sokkal nagyobb részletességet igényelnek, hiszen a tereptárgyak, fák, madarak, fű és más egyebek jelentősen összetettebb megjelenítést kívánnak mint például az aszfalt. Az árnyékok minőségének lejjebb vételével a probléma orvosolható természetesen, de sok esetben az is megoldás ha a driver le van frissítve, vagy éppen az ha - nVidia esetében - a grafikus meghajtó kezelőfelületén automatikus optimalizálást választunk.

A grafikai egyensúlyt egyébként aszerint lehet finomhangolni, hogy mennyi VRAM van a videókártyán, ennek a telítettségét egy csúszka mutatja a GTAV beállítási felületén.

Felmerülő probléma volt még, hogy amikor felvételt indítottam, ami rögzítette a későbbi megvágandó anyagot, az irányítás néhány pillanatra megmakacsolta magát, így amikor kocsiban ülve nyomja meg az ember az F1-et, jobb ha valami szabad terepen száguldozik épp, ellenkező esetben roncsderbivé válhat a menet.

Lóvé, nő, szánsájn. Ráadásul az asszony csendben is van. Ritka.

Lóvé, nő, szánsájn. Ráadásul az asszony csendben is van. Ritka.


A kampánynak nem álltam neki újfent, hiszen már kétszer is végigvittem konzolon (úgysem fogom kibírni, itt is végig fogom vinni...), inkább a játéktér bejárásával töltöttem sok időt, valamint az online módra kattantam rá veszettül. A virtuális játéktéren az NPC-ken kívül egyszerre 32 játékos lehet jelen és gyakorlatilag bármit meg lehet tenni, barátságokat kötve mászkálni, feladatokat megoldani, vagy elmebeteg őrültként mindig, mindenkit kinyírni. Én az utóbbi roggyant elméjű, idegesítő játékos verzió vagyok, úgyhogy ha marcobazze néven látsz egy őrültet csalinkázni a városban, jobb ha menekülsz vagy azonnal belém eresztesz egy tárat.

Az online mókát jelentősen személyre lehet szabni, a karakterkreálsá folyamatában még az is megadható, hogy apu, anyu hogy nézett ki, ezáltal az arcunk megfelelően egyedi lehet, de a pattanásoktól kezdve a ráncokig minden finomhangolható. Induláskor érdemes megadott feladatokat végrehajtani és azzal pénzt szerezni, majd fegyverekből rendesen bevásárolni, ellenkező esetben a konzolról áttérő harcimacsók pillanatokon belül rommá fognak szedni - kb úgy ezerszer.

Idegesítő egyébként hogy ha valakit rendesen elkezdünk hentelni, akkor az fogja magát és kilép, ez ellen tennie kéne a Rockstar-nak, a Mortal Kombat X-ben debütált harc közbeni kilépés büntetése itt sem lenne megvetendő dolog.

Jövök. Megyek. Ütök. Verek.

Jövök. Megyek. Ütök. Verek.


Hogy az egér és billentyűzet kombóval, vagy a kontrollerrel való irányítás a jobb, mindenki döntse el maga, de tény hogy az egeres jobbra balra nézelődés például vezetés közben sokkal kényelmesebb játékot eredményez, és egy ős PC-snek (nagyrészt valószínűleg ők játszanak ezzel a verzióval) nem is lehet más irányítási módot elképzelni. A verekedés, a futás és úgy kompletten a mozgás billentyűzetre átültesével semmilyen probléma nincs, az autó, repülő vezetése pedig - bár lehet hogy nehezebb mint konzolon - egyszerűen PC-n sokkal élvezetesebb.

A Grand Theft Auto V (PC)-s verziója nem okozott csalódást, a konzolos verziókhoz képest újítás a stabil 60FPS, valamint a Rockstar Editor, mindez megspékelve a maximálisan finomhangolható grafikai tuninggal - kijelenthetjük, hogy a legújabb Los Santos-i gengszterkaland most lett tökéletes.

A teszt során nVidia GTX 780 videókártyát és 16GB Kingston HyperX Beast memóriát használtunk, ASUS Maximus VI Hero alaplappal, Cooler Master HAF XB házba szerelve - Windows 8.1 rendszeren.

Grand Theft Auto V (PC) / Tesztplatform: PC

kihagyhatatlan!
  • Stílus: Sandbox
  • Megjelenés: 2015. április 14.
  • Ár: 14.999 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Jól optimalizált
  • Gyönyörű látvány
  • Minden DLC benne van
  • Kisebb-nagyobb bugok
  • Hang
    9
  • Grafika
    9
  • Játszhatóság
    9
  • Hangulat
    9
9
Grand Theft Auto V (PC) portja, aminek nem kapkodtuk el a tesztjét, hiszen elég időt kellett a történetbe ölni a reális verdikthez, viszont nagyjából száz órányi játék után bátran merem azt írni, ez az a változat, amellyel a PC-s GTAV lett az eddigi legjobban sikerült GTAV verzió. '>
Grand Theft Auto V (PC) portja, aminek nem kapkodtuk el a tesztjét, hiszen elég időt kellett a történetbe ölni a reális verdikthez, viszont nagyjából száz órányi játék után bátran merem azt írni, ez az a változat, amellyel a PC-s GTAV lett az eddigi legjobban sikerült GTAV verzió. '>
30 hozzászólás

xpforever

9 éve, 8 hónapja és 24 napja

PaulMarloW írta:
Aki még nem vette meg, az legyen ócatos ha steamen vásárolja a terméket.
Ne aktiváljátok a steamen kapott kódot a socialclub oldalán.A steam automatikusan hozzáadja a hozzá csatolt socialclub profilhoz,szimplán csak annyit tegyetek, hogy a kliensben elfogadtatjátok az automatikusan bemásolt kódot a játék indításához.
Mert ha a játék indítása előtt a kódot beregisztráljátok a social club felületen,képes a rockstar benyelni a kódot.3 "refund" és újravásárlás után is -a social club szerint- érvénytelen kódot kaptam.
Emiatt teljesen új profilt kellett készítenem a játékhoz és dobozosan megvenni.Ezzel már tökéletesen működik a cucc.
Aki belecsúszott ebbe a hibába,az ne várja a support segítségét.Kérje vissza a pénzét steam walletbe és vegye meg dobozosan.A support 1 hét alatt nem írt a gondomra,mikor meg már beteltem a várakozással és írtam nekik hogy már visszakértem a pénzt és takarítsák le a játékot a profilomról,arra rögtön írtak és intézkedtek is....addig semmi.

Mondjuk ezzel most jól jártam mert a mostani,hétvégi akcióban megvettem az Advanced Warfare-t. röhögő smiley
Lol röhögő smiley
Még jó, hogy dobozosan vettem meg nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Mordorer

9 éve, 8 hónapja és 24 napja

Marcotol nem 10-es egy GTA-ra? meglepett smiley Mi történt? röhögő smiley

(amúgy abszolút reális az értékelés)

PaulMarloW: Köszi a segítő infót!

válasz erre

PaulMarloW

9 éve, 8 hónapja és 25 napja

Aki még nem vette meg, az legyen ócatos ha steamen vásárolja a terméket.
Ne aktiváljátok a steamen kapott kódot a socialclub oldalán.A steam automatikusan hozzáadja a hozzá csatolt socialclub profilhoz,szimplán csak annyit tegyetek, hogy a kliensben elfogadtatjátok az automatikusan bemásolt kódot a játék indításához.
Mert ha a játék indítása előtt a kódot beregisztráljátok a social club felületen,képes a rockstar benyelni a kódot.3 "refund" és újravásárlás után is -a social club szerint- érvénytelen kódot kaptam.
Emiatt teljesen új profilt kellett készítenem a játékhoz és dobozosan megvenni.Ezzel már tökéletesen működik a cucc.
Aki belecsúszott ebbe a hibába,az ne várja a support segítségét.Kérje vissza a pénzét steam walletbe és vegye meg dobozosan.A support 1 hét alatt nem írt a gondomra,mikor meg már beteltem a várakozással és írtam nekik hogy már visszakértem a pénzt és takarítsák le a játékot a profilomról,arra rögtön írtak és intézkedtek is....addig semmi.

Mondjuk ezzel most jól jártam mert a mostani,hétvégi akcióban megvettem az Advanced Warfare-t. röhögő smiley

válasz erre

zender

9 éve, 8 hónapja és 25 napja

5t3v3nk3 írta:
Hol szokott felesleges szócséplás lenni? röhögő smiley
Hát tudnék mondani oldalakat... wtf smiley

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

9 éve, 8 hónapja és 25 napja

[Tiltott felhasználó!]

kpal

9 éve, 8 hónapja és 26 napja

9-es értékelés teljes rendbe van 10-est meg kell hagyni ,mert ugye mindig van fejlesztési lehetőség.

( ..egyik nagyáruházban láttam 13e Ft-ért, viszik mint a cukrot,hetente többször vásárolok ott és van amikor üres a polc van amikor éppen csak 1-2db van ..)

válasz erre

marco

9 éve, 8 hónapja és 26 napja

wegh írta:
Végre egy jól optimalizált port mosolygó smiley VAlahogy nem lepődöm meg a videóitok alapján, hogy te a mindenkit legyilkoló vérengző játékos vagy kacsintó smiley nyelvnyújtó smiley röhögő smiley Lesz videóteszt esetleg a játékról?
Elméletileg igen, már két hete leforgattuk. Csak a GTAV nem akart videót menteni, így nem lett volna hozzá gameplay anyag. mosolygó smiley

Most már jó. Talán jövő héten kidobjuk.

válasz erre

xpforever

9 éve, 8 hónapja és 26 napja

rDAVE írta:
ÓÓÓÓbameg... röhögő smiley Ezt nem vettem észre, thx. Fától az erdőt... röhögő smiley
Szívesen. Én is beállítottam, így nálam a 2GB-s GTX 750 Ti használ 2816mb vramot az elérhető 2047mb helyett nyelvnyújtó smiley

válasz erre

zender

9 éve, 8 hónapja és 26 napja

Végre egy rendesen összerakott port. Nem első napos vétel volt nálam, jövő héten landol a gépemen, megvártam az első patch zuhatagot.

A teszt pedig nagyon jó lett, végre ahol nem felesleges szócséplés van hanem valódi tények.

válasz erre

rDAVE

9 éve, 8 hónapja és 26 napja

xpforever írta:
Őöö, ugye tudod, hogy a Graphics résznél a legfölső beállítás az Ignore suggested Limits? ON-ra állítod és máris rakhatsz minden följebb és el is fogadja és el is menti. Max gyakrabban üríti a vramot.
ÓÓÓÓbameg... röhögő smiley Ezt nem vettem észre, thx. Fától az erdőt... röhögő smiley

válasz erre

totyak

9 éve, 8 hónapja és 26 napja

Egyáltalán nem csalódtam a játékban, pedig őszintén szólva probléma hegyeket vártam. Nagyon örülök a jó portnak, csak meg tudják emberelni magukat, ha akarják. Kár, hogy ehhez másfél év kellett.

válasz erre

xpforever

9 éve, 8 hónapja és 26 napja

rDAVE írta:
"A grafikai egyensúlyt egyébként aszerint lehet finomhangolni, hogy mennyi VRAM van a videókártyán, ennek a telítettségét eg csúszka mutatja a GTAV beállítási felületén."

És ez az egyetlen hibája a portnak, ami mellett nem tudok elmenni. Jól optimalizált, de az, hogy megmondja mit enged... Hiba volt, mivel baromira zavaró. Ha fölé megyünk a csuszkának, akkor nem fogadja el a beállítást. Most nehogy már azon a pár MB-n múljon.
Őöö, ugye tudod, hogy a Graphics résznél a legfölső beállítás az Ignore suggested Limits? ON-ra állítod és máris rakhatsz minden följebb és el is fogadja és el is menti. Max gyakrabban üríti a vramot.

válasz erre
123a(z) 3 -ből
Grand Theft Auto V (PC)
14.999 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja