Game of Thrones teszt

2012. június 16.
71.8661
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Marco a tanúm rá, hogy mennyire vártam már - a tűkön ültem egyszerűen nem kifejezés - a Game of Thrones RPG megjelenését! Amikor szólt, hogy lenne tesztpéldány, kis híján jobban belelkesültem - na jó, azért nem jobban -, mint a Diablo III esetében, és azonnal kértem, sőt, követeltem, hogy hadd én mondhassam ki az ítéletet a játék felett. Tudniillik, tipikus esete vagyok azoknak a George R. R. Martin rajongóknak, akik egyrészt nem csak a Trónok Harcát ismerik a mestertől, fanatizmusom pedig nem azért alakult ki, mert láttam a televízióban az amúgy kiválóra sikerült sorozatot, na meg mert a szomszéd Lacika is azt olvasta.
Advertisement


Aki folyamatosan figyelemmel követi játéktesztjeinket, az bizonyára emlékszik még arra, hogy tavaly ősszel alaposan leszóltuk- nyilván nem ok nélkül - az első olyan videojátékot, amely a George R. R. Martin által megálmodott fantáziavilágot kívánta feldolgozni. Ő volt az A Game of Thrones: Genesis, amely egyszerűen olyan komoly csalódást jelentett számunkra - és úgy általában a francise szerelmesei számára is -, hogy az egyszerűen leírhatatlan volt. Habár jómagam féltem, hogy a szerepjátékos kivetülést ugyanaz a Cyanide készíti majd el, mint akik a Genesist, de titkon azért reménykedtem abban, hogy legalább egy ilyen komoly projektet nem fognak elrontani és félvállról venni a fejlesztők.

Hol az ellenség főnők? Hát, de mit csinááálsz?

Hol az ellenség főnők? Hát, de mit csinááálsz?


Ugyan az évek során számtalan csalódás ért, mindig megtanultam, hogy a vér nem változik vízzé, mégis képes voltam reménykedni, mégis elhittem, amit a Cyanide állított, de most már jól tudom, most már megtanultam a leckét (ismét), nem kellett volna. Hogy ne is húzzam tovább a játékteszt mondanivalójának a lényegét: annyira borzalmas adaptációt, mint amit a Trónok Harca kapott ezzel az alkotással, még a Gyűrűk Ura sem kapott a múltban egyetlen játékkal sem. Aki figyelemmel követte az "egy gyűrű" ihlette videojátékokat, az bizonyára jól tudja, hogy esetében sem volt túl sok kiemelkedő alkotás - tisztelet a kötelező kivételeknek -, de a Game of Thrones véleményem szerint sikeresen alulmúlja azokat, sőt még az egyáltalán nem alaptalanul kétes hírnevű Conquestet is! No de, hogy a teszt középpontjában lévő cím egy szerepjáték? Ez nagyjából annyira igaz, minthogy J.R.R. Tolkien ihlette a Song of Ice and Fire univerzumot, egyszóval semennyire.

Ez jó? Már úgy nézek ki, mint Ezio?

Ez jó? Már úgy nézek ki, mint Ezio?


A reklámfogások és sajtóanyagok ellenére ugyanis a Game of Thrones nem több, mint egy rendkívül lineáris formában tálalt akciójáték, ahol karakterünket hátsó nézetből próbáljuk irányítani - már amikor sikerül. Hogy mégis miért húzták rá az illetékesek az RPG skatulyát is? A válasz rendkívül egyszerű, mert egy ismert fantasy univerzumról beszélünk, ami pedig fantasy, az általában szerepjáték is. Vicc, mi is tisztában vagyunk vele, illetve azzal a ténnyel is, hogy a játékban van például hátizsákunk, tudunk lootot gyűjteni az elesett ellenfelektől, tudunk kereskedni - de minek -, van karaktergenerálás és karakterfejlesztés, sőt még beszélgetni is tudunk a történet néhány szereplőjével. Mindezek azonban nincsenek hatással a virtuális világra, sem a játék menetére, mindemellett pedig - még az érdekes vénát felvonultató fejlődési rendszer ellenére is - olyannyira átlagosak, hogy az már megmosolyogtató. Arról nem is beszélve, hogy ma már a legutolsó mezei FPS vagy TPS játékban is megtalálhatjuk ezeket a lehetőségeket, de azért jegyezzük meg, hogy ettől semmi sem lesz szerepjáték!

Ugye nem harap a bácsi?

Ugye nem harap a bácsi?


Ugyanakkor, ha RPG is lenne a Game of Thrones, akkor sem lenne jobb a véleményünk róla, ugyanis a játékmenetét tekintve egyszerűen borzasztó és egyben összecsapott is a végeredmény. Az alig pár órás játékidő után többször is eszembe jutott, hogy akik ezt csinálták - vagy kiadták parancsba, hogy így csinálják - azokat büntetésből egy hónapig nem engedném mással játszani, csak napi nyolc órában ezzel. Akkor majd megtanulnák, hogy a pénz nem minden, illetve, hogy a jó játékhoz bizony idő kell, ha tetszik, ha nem tetszik. Durva szavaim természetesen nem alaptalanok, általában nem szoktam bántani még az orosz fejlesztésű címeket sem, de a Game of Thrones magasan lekörözi a keleti programokat is. Első körben például bugok terén, amelyek olyan mennyiségben fordulnak elő, hogy bár nem játszhatatlan tőle a játék, a felfedezésük mégis arra ösztökél, hogy az ember a fejét fogja. Direkt nem akarok példákat mondani, de azzal szerintem mindent elárulok, ha azt állítom, utoljára a Gothic 3-ban találkoztam ilyen durva hibákkal és hiányosságokkal.

Töltsd le a Flash Playert, hogy használhasd a Game Channel TV-t.


Hogy egy kicsit mégis közelebb kerülhessünk a játékhoz, címszavakban lássunk, hogy mi is vár ránk a betöltést követően. A linearitás ugyebár már szóba került, a pályák rendkívül kicsik és ugyan akadnak rajtuk mellékküldetések, mindenki jobban jár, ha azokat kihagyva, inkább csak a főbb feladatokra koncentrál. Ezek általában harcokról és valamiféle nyomozásról fognak szólni, egyszóval menni kell előre, eljutni egyik pontból a másikba, közben pedig lekaszabolni az ellenfeleket. Ez nem is lenne rossz, ha a harcrendszer jó lenne, de nem az. A harcokat ugyanis bár valós időben látjuk a képernyőkön, de mozdulatainkra mégsincs valós idejű ráhatásunk, sőt, szinte semmilyen ráhatásunk sem. Ez annyit jelent, hogy ellenféllel találkozva kiválaszthatjuk, hogy speciális képességünket vagy hagyományos utcai harcmodort alkalmazunk, de ezeken felül a csaták közben semmi egyebet nem tehetünk - kivéve hű négylábúnk, illetve esetleges társaink irányítását -, nem tudunk mozogni, nem tudunk taktikázni, csak sodródunk az árral, ami a taktikus harcok kedvelői számára a megtestesült rémálom lesz.

Ne viccelj már azzal a kis szalonnázókéssel!

Ne viccelj már azzal a kis szalonnázókéssel!


Persze szemet tudnánk hunyni a fentiek nagy része fölött abban az esetben, ha a Cyanide legalább egy emberét rámozdította volna arra, hogy tanulmányozzák át a franchise hátterét, aminek köszönhetően egy jól felépített, a könyvekből megismert kissé túlbonyolított és a végtelenségig csavart történetet tudtak volna felépíteni a játékhoz, de sajnos ez is elmaradt. Őszintén szólva az alkotás sztorija véleményem szerint nem csak rossz, hanem egyszerűen még szemközt is köpi mindazt, amit George R. R. Martin a hosszú évek alatt felépített. Van utalás és átvétel a könyvekből és a sorozatból egyaránt, komplett karakterek és szálak is átemelésre kerültek, de összességében a játék egyikhez sem köthető teljesen, sőt mi több, végeredményét tekintve egy érthetetlen, gyakran logikátlan katyvasz az egész, amit csak és kizárólag úgy érthetünk meg, ha alaposan ismerjük a háttérvilágot, de nem kizárt, hogy még akkor sem leszünk tisztában egyik-másik történéssel. Habár a Cyanide gondoskodott róla, hogy néhány mondatban összefoglalják a családok, házak, területek és egyebek múltját, aki ismeri a könyveket, az nagyon jól tudja, hogy ehhez nem néhány mondat, hanem néhány oldal is kevés lenne. Az pedig, hogy két karaktert is irányíthatunk a kampányban? Előre is elnézést a kifejezésért, de újfent nem több, mint parasztvakítás!

Na Józsikám, neked is megmutatom, milyen csúnyán tudok én nézni!

Na Józsikám, neked is megmutatom, milyen csúnyán tudok én nézni!


Természetesen a játékmenet esetében még rengeteg dolgot kiemelhetnék - például borzalmas az irányítás is -, de inkább nem teszem meg, mert végleg elveszem a kedveteket tőle. Maradjunk annyiban, hogy a programról egyenesen lerí, hogy a projekt vezetői szöges ostorral, legalább négy műszakban hajtották dolgozóikat azért, hogy alig egy év alatt összerakják nekünk a Game of Thrones-t. Ezt pedig nem csak a sok, de mégis rendkívül kidolgozatlan újdonság, hanem az Unreal Engine 3 nem éppen rendeltetésszerű használata is alátámasztja. Merthogy a Trónok Harca szerepjáték futás közben egyszerűen olyannyira ronda - nem túlzás, tényleg ronda, senkit se tévesszenek meg a feljavított képek - látványt nyújt, hogy felvetődött bennem a kérdés, biztosan nem az Unreal Engine 2-t használták fel hozzá a készítők? Ennél ocsmányabb játék ugyanis aligha készült a múltban ezzel az engine-nel, ami tudjuk, hogy mérföldekkel többre képes, mint amit itt láthatunk. Természetesen nem kell sokkal többre számítanunk a hangok esetében sem, egyedül a zenéket emelném ki, pontosabban a főcímdalt, ami a sorozat jól ismert dallamaival kényezteti fülünket, de nagy általánosságban ez a momentum is kritikán alulira sikeredett.

Egy suhintás és mehetek a mélytelepre.

Egy suhintás és mehetek a mélytelepre.


Hogy gyorsan összefoglaljam a fentieket, a Game of Thrones RPG egy összecsapott, rosszul kivitelezett és félrevezető alkotás lett, amiben hiába hangulatos egynéhány helyszín, hiába találhatunk benne néhány érdekes, mi több, szokatlan lehetőséget, a végeredményt tekintve még a középszintet is csak nehezen éri el a játék. Nem tudom, hogy George R. R. Martin látta-e a végeredményt, hogy áldását adta-e minderre, de a helyében én jól fenéken billenteném a Cyanide vezetését és azonnali korrekciót követelnék egy korrekt és fordulatos történettel bíró, nem összecsapott és szép Game of Thrones játék képében. Valaki szólhatna már ezeknek a franciáknak, hogy fejezzék be a franchise gyalázását, a jogokat pedig passzolják át a BioWare-nek, mert már lassan én fogom szégyellni magam a kritikán aluli adaptációk miatt...
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

Ez a játék egyelőre nem kapható a Play 24/7 kínálatában.Klikk ide több ezer másik játékért!

Game of Thrones teszt / Tesztplatform: PC

ne várj sokat tőle...
 • Stílus: RPG
 • Megjelenés: 2012. május 15.
 • Ár: 12.990 Ft-tól
 • Multiplayer: nincs
 • nincs
 • komolyan nincs
 • na jó, lehet benne kutyának lenni
 • néha akadnak hangulatos pályarészek is
 • minden
 • komolyan minden
 • csúnya küllem
 • orbitális bugok
 • borzalmas irányítás
 • Hang
  5
 • Grafika
  5
 • Játszhatóság
  4
 • Hangulat
  6
5
Advertisement
16 hozzászólás

davidka55

9 éve, 5 hónapja és 5 napja

ez egy borzalom a szégyen a bioware től!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

rDAVE

9 éve, 5 hónapja és 12 napja

Kár volt várnom ezt a játékot... Ez a harcrendszer már a tutorialban kiakasztott és rá is hagytam. Később adok neki még egy esélyt, de egyelőre nem birok ránézni.

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 14 napja

Elcseszett játék lett.

válasz erre

jezzahun

9 éve, 5 hónapja és 20 napja

azt hittem jó játék lesz,de látszik egy filmből nem lehet jó játékot csinálni.. a fejlesztők helyében én nagyon szégelném magam hogy ilyen vackot csináltak,és ki is adták drágán... menjenek a büdös francba

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 20 napja

Pedig vivi alapján ***** jó!

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 20 napja

Shade írta:
Pff, pedig mennyit dicsérgették a fejlesztők...
Azok mindig...

válasz erre

Shade

9 éve, 5 hónapja és 20 napja

Pff, pedig mennyit dicsérgették a fejlesztők...

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 21 napja

Ocsmány grafikája van, nem is értem 2012-ben ez hogy jelenhetett meg.

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 21 napja

Elmegy amúgy de sokkal jobb is lehetett volna.

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 22 napja

Maximálisan egyetértek a pontozással. Nem méltó a sorozathoz.

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 22 napja

Elmegy.... Sokkal de sokkal jobbra számítottam...

válasz erre

Vendég

9 éve, 5 hónapja és 22 napja

El lehet vele lenni, de nem éri meg az árát.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Game of Thrones
12.990 Ft-tól
kövesd a játékot!

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

muki profiljaManiac profilja