Game of Thrones teszt

2012. június 16.
72.4621
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Maniac profilja, adatai
Maniac
Marco a tanúm rá, hogy mennyire vártam már - a tűkön ültem egyszerűen nem kifejezés - a Game of Thrones RPG megjelenését! Amikor szólt, hogy lenne tesztpéldány, kis híján jobban belelkesültem - na jó, azért nem jobban -, mint a Diablo III esetében, és azonnal kértem, sőt, követeltem, hogy hadd én mondhassam ki az ítéletet a játék felett. Tudniillik, tipikus esete vagyok azoknak a George R. R. Martin rajongóknak, akik egyrészt nem csak a Trónok Harcát ismerik a mestertől, fanatizmusom pedig nem azért alakult ki, mert láttam a televízióban az amúgy kiválóra sikerült sorozatot, na meg mert a szomszéd Lacika is azt olvasta.


Aki folyamatosan figyelemmel követi játéktesztjeinket, az bizonyára emlékszik még arra, hogy tavaly ősszel alaposan leszóltuk- nyilván nem ok nélkül - az első olyan videojátékot, amely a George R. R. Martin által megálmodott fantáziavilágot kívánta feldolgozni. Ő volt az A Game of Thrones: Genesis, amely egyszerűen olyan komoly csalódást jelentett számunkra - és úgy általában a francise szerelmesei számára is -, hogy az egyszerűen leírhatatlan volt. Habár jómagam féltem, hogy a szerepjátékos kivetülést ugyanaz a Cyanide készíti majd el, mint akik a Genesist, de titkon azért reménykedtem abban, hogy legalább egy ilyen komoly projektet nem fognak elrontani és félvállról venni a fejlesztők.

Hol az ellenség főnők? Hát, de mit csinááálsz?

Hol az ellenség főnők? Hát, de mit csinááálsz?


Ugyan az évek során számtalan csalódás ért, mindig megtanultam, hogy a vér nem változik vízzé, mégis képes voltam reménykedni, mégis elhittem, amit a Cyanide állított, de most már jól tudom, most már megtanultam a leckét (ismét), nem kellett volna. Hogy ne is húzzam tovább a játékteszt mondanivalójának a lényegét: annyira borzalmas adaptációt, mint amit a Trónok Harca kapott ezzel az alkotással, még a Gyűrűk Ura sem kapott a múltban egyetlen játékkal sem. Aki figyelemmel követte az "egy gyűrű" ihlette videojátékokat, az bizonyára jól tudja, hogy esetében sem volt túl sok kiemelkedő alkotás - tisztelet a kötelező kivételeknek -, de a Game of Thrones véleményem szerint sikeresen alulmúlja azokat, sőt még az egyáltalán nem alaptalanul kétes hírnevű Conquestet is! No de, hogy a teszt középpontjában lévő cím egy szerepjáték? Ez nagyjából annyira igaz, minthogy J.R.R. Tolkien ihlette a Song of Ice and Fire univerzumot, egyszóval semennyire.

Ez jó? Már úgy nézek ki, mint Ezio?

Ez jó? Már úgy nézek ki, mint Ezio?


A reklámfogások és sajtóanyagok ellenére ugyanis a Game of Thrones nem több, mint egy rendkívül lineáris formában tálalt akciójáték, ahol karakterünket hátsó nézetből próbáljuk irányítani - már amikor sikerül. Hogy mégis miért húzták rá az illetékesek az RPG skatulyát is? A válasz rendkívül egyszerű, mert egy ismert fantasy univerzumról beszélünk, ami pedig fantasy, az általában szerepjáték is. Vicc, mi is tisztában vagyunk vele, illetve azzal a ténnyel is, hogy a játékban van például hátizsákunk, tudunk lootot gyűjteni az elesett ellenfelektől, tudunk kereskedni - de minek -, van karaktergenerálás és karakterfejlesztés, sőt még beszélgetni is tudunk a történet néhány szereplőjével. Mindezek azonban nincsenek hatással a virtuális világra, sem a játék menetére, mindemellett pedig - még az érdekes vénát felvonultató fejlődési rendszer ellenére is - olyannyira átlagosak, hogy az már megmosolyogtató. Arról nem is beszélve, hogy ma már a legutolsó mezei FPS vagy TPS játékban is megtalálhatjuk ezeket a lehetőségeket, de azért jegyezzük meg, hogy ettől semmi sem lesz szerepjáték!

Ugye nem harap a bácsi?

Ugye nem harap a bácsi?


Ugyanakkor, ha RPG is lenne a Game of Thrones, akkor sem lenne jobb a véleményünk róla, ugyanis a játékmenetét tekintve egyszerűen borzasztó és egyben összecsapott is a végeredmény. Az alig pár órás játékidő után többször is eszembe jutott, hogy akik ezt csinálták - vagy kiadták parancsba, hogy így csinálják - azokat büntetésből egy hónapig nem engedném mással játszani, csak napi nyolc órában ezzel. Akkor majd megtanulnák, hogy a pénz nem minden, illetve, hogy a jó játékhoz bizony idő kell, ha tetszik, ha nem tetszik. Durva szavaim természetesen nem alaptalanok, általában nem szoktam bántani még az orosz fejlesztésű címeket sem, de a Game of Thrones magasan lekörözi a keleti programokat is. Első körben például bugok terén, amelyek olyan mennyiségben fordulnak elő, hogy bár nem játszhatatlan tőle a játék, a felfedezésük mégis arra ösztökél, hogy az ember a fejét fogja. Direkt nem akarok példákat mondani, de azzal szerintem mindent elárulok, ha azt állítom, utoljára a Gothic 3-ban találkoztam ilyen durva hibákkal és hiányosságokkal.

#tv#

Hogy egy kicsit mégis közelebb kerülhessünk a játékhoz, címszavakban lássunk, hogy mi is vár ránk a betöltést követően. A linearitás ugyebár már szóba került, a pályák rendkívül kicsik és ugyan akadnak rajtuk mellékküldetések, mindenki jobban jár, ha azokat kihagyva, inkább csak a főbb feladatokra koncentrál. Ezek általában harcokról és valamiféle nyomozásról fognak szólni, egyszóval menni kell előre, eljutni egyik pontból a másikba, közben pedig lekaszabolni az ellenfeleket. Ez nem is lenne rossz, ha a harcrendszer jó lenne, de nem az. A harcokat ugyanis bár valós időben látjuk a képernyőkön, de mozdulatainkra mégsincs valós idejű ráhatásunk, sőt, szinte semmilyen ráhatásunk sem. Ez annyit jelent, hogy ellenféllel találkozva kiválaszthatjuk, hogy speciális képességünket vagy hagyományos utcai harcmodort alkalmazunk, de ezeken felül a csaták közben semmi egyebet nem tehetünk - kivéve hű négylábúnk, illetve esetleges társaink irányítását -, nem tudunk mozogni, nem tudunk taktikázni, csak sodródunk az árral, ami a taktikus harcok kedvelői számára a megtestesült rémálom lesz.

Ne viccelj már azzal a kis szalonnázókéssel!

Ne viccelj már azzal a kis szalonnázókéssel!


Persze szemet tudnánk hunyni a fentiek nagy része fölött abban az esetben, ha a Cyanide legalább egy emberét rámozdította volna arra, hogy tanulmányozzák át a franchise hátterét, aminek köszönhetően egy jól felépített, a könyvekből megismert kissé túlbonyolított és a végtelenségig csavart történetet tudtak volna felépíteni a játékhoz, de sajnos ez is elmaradt. Őszintén szólva az alkotás sztorija véleményem szerint nem csak rossz, hanem egyszerűen még szemközt is köpi mindazt, amit George R. R. Martin a hosszú évek alatt felépített. Van utalás és átvétel a könyvekből és a sorozatból egyaránt, komplett karakterek és szálak is átemelésre kerültek, de összességében a játék egyikhez sem köthető teljesen, sőt mi több, végeredményét tekintve egy érthetetlen, gyakran logikátlan katyvasz az egész, amit csak és kizárólag úgy érthetünk meg, ha alaposan ismerjük a háttérvilágot, de nem kizárt, hogy még akkor sem leszünk tisztában egyik-másik történéssel. Habár a Cyanide gondoskodott róla, hogy néhány mondatban összefoglalják a családok, házak, területek és egyebek múltját, aki ismeri a könyveket, az nagyon jól tudja, hogy ehhez nem néhány mondat, hanem néhány oldal is kevés lenne. Az pedig, hogy két karaktert is irányíthatunk a kampányban? Előre is elnézést a kifejezésért, de újfent nem több, mint parasztvakítás!

Na Józsikám, neked is megmutatom, milyen csúnyán tudok én nézni!

Na Józsikám, neked is megmutatom, milyen csúnyán tudok én nézni!


Természetesen a játékmenet esetében még rengeteg dolgot kiemelhetnék - például borzalmas az irányítás is -, de inkább nem teszem meg, mert végleg elveszem a kedveteket tőle. Maradjunk annyiban, hogy a programról egyenesen lerí, hogy a projekt vezetői szöges ostorral, legalább négy műszakban hajtották dolgozóikat azért, hogy alig egy év alatt összerakják nekünk a Game of Thrones-t. Ezt pedig nem csak a sok, de mégis rendkívül kidolgozatlan újdonság, hanem az Unreal Engine 3 nem éppen rendeltetésszerű használata is alátámasztja. Merthogy a Trónok Harca szerepjáték futás közben egyszerűen olyannyira ronda - nem túlzás, tényleg ronda, senkit se tévesszenek meg a feljavított képek - látványt nyújt, hogy felvetődött bennem a kérdés, biztosan nem az Unreal Engine 2-t használták fel hozzá a készítők? Ennél ocsmányabb játék ugyanis aligha készült a múltban ezzel az engine-nel, ami tudjuk, hogy mérföldekkel többre képes, mint amit itt láthatunk. Természetesen nem kell sokkal többre számítanunk a hangok esetében sem, egyedül a zenéket emelném ki, pontosabban a főcímdalt, ami a sorozat jól ismert dallamaival kényezteti fülünket, de nagy általánosságban ez a momentum is kritikán alulira sikeredett.

Egy suhintás és mehetek a mélytelepre.

Egy suhintás és mehetek a mélytelepre.


Hogy gyorsan összefoglaljam a fentieket, a Game of Thrones RPG egy összecsapott, rosszul kivitelezett és félrevezető alkotás lett, amiben hiába hangulatos egynéhány helyszín, hiába találhatunk benne néhány érdekes, mi több, szokatlan lehetőséget, a végeredményt tekintve még a középszintet is csak nehezen éri el a játék. Nem tudom, hogy George R. R. Martin látta-e a végeredményt, hogy áldását adta-e minderre, de a helyében én jól fenéken billenteném a Cyanide vezetését és azonnali korrekciót követelnék egy korrekt és fordulatos történettel bíró, nem összecsapott és szép Game of Thrones játék képében. Valaki szólhatna már ezeknek a franciáknak, hogy fejezzék be a franchise gyalázását, a jogokat pedig passzolják át a BioWare-nek, mert már lassan én fogom szégyellni magam a kritikán aluli adaptációk miatt...

Game of Thrones / Tesztplatform: PC

ne várj sokat tőle...
  • Stílus: RPG
  • Megjelenés: 2012. május 15.
  • Ár: 12.990 Ft-tól
  • Multiplayer: nincs
  • nincs
  • komolyan nincs
  • na jó, lehet benne kutyának lenni
  • néha akadnak hangulatos pályarészek is
  • minden
  • komolyan minden
  • csúnya küllem
  • orbitális bugok
  • borzalmas irányítás
  • Hang
    5
  • Grafika
    5
  • Játszhatóság
    4
  • Hangulat
    6
5
Game of Thrones RPG megjelenését! Amikor szólt, hogy lenne tesztpéldány, kis híján jobban belelkesültem - na jó, azért nem jobban -, mint a Diablo III esetében, és azonnal kértem, sőt, követeltem, hogy hadd én mondhassam ki az ítéletet a játék felett. Tudniillik, tipikus esete vagyok azoknak a George R. R. Martin rajongóknak, akik egyrészt nem csak a Trónok Harcát ismerik a mestertől, fanatizmusom pedig nem azért alakult ki, mert láttam a televízióban az amúgy kiválóra sikerült sorozatot, na meg mert a szomszéd Lacika is azt olvasta. '>
Game of Thrones RPG megjelenését! Amikor szólt, hogy lenne tesztpéldány, kis híján jobban belelkesültem - na jó, azért nem jobban -, mint a Diablo III esetében, és azonnal kértem, sőt, követeltem, hogy hadd én mondhassam ki az ítéletet a játék felett. Tudniillik, tipikus esete vagyok azoknak a George R. R. Martin rajongóknak, akik egyrészt nem csak a Trónok Harcát ismerik a mestertől, fanatizmusom pedig nem azért alakult ki, mert láttam a televízióban az amúgy kiválóra sikerült sorozatot, na meg mert a szomszéd Lacika is azt olvasta. '>
16 hozzászólás

davidka55

12 éve, 10 hónapja és 2 napja

ez egy borzalom a szégyen a bioware től!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

rDAVE

12 éve, 10 hónapja és 9 napja

Kár volt várnom ezt a játékot... Ez a harcrendszer már a tutorialban kiakasztott és rá is hagytam. Később adok neki még egy esélyt, de egyelőre nem birok ránézni. röhögő smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 12 napja

Elcseszett játék lett.szomorú smiley

válasz erre

jezzahun

12 éve, 10 hónapja és 17 napja

azt hittem jó játék lesz,de látszik egy filmből nem lehet jó játékot csinálni.. a fejlesztők helyében én nagyon szégelném magam hogy ilyen vackot csináltak,és ki is adták drágán... menjenek a büdös francbamosolygó smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 17 napja

Pedig vivi alapján ***** jó!

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 18 napja

Shade írta:
Pff, pedig mennyit dicsérgették a fejlesztők...
Azok mindig...mosolygó smiley

válasz erre

Shade

12 éve, 10 hónapja és 18 napja

Pff, pedig mennyit dicsérgették a fejlesztők...

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 18 napja

Ocsmány grafikája van, nem is értem 2012-ben ez hogy jelenhetett meg.meglepett smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 19 napja

Elmegy amúgy de sokkal jobb is lehetett volna.

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 19 napja

Maximálisan egyetértek a pontozással. Nem méltó a sorozathoz.szomorú smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 19 napja

Elmegy.... Sokkal de sokkal jobbra számítottam...szomorú smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 10 hónapja és 20 napja

El lehet vele lenni, de nem éri meg az árát.

válasz erre
12a(z) 2 -ből
Game of Thrones
12.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások