Final Fantasy XV Royal Edition teszt

2018. április 17.
74.5061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
iPet profilja, adatai
iPet
A Final Fantasy XV megjelenésekor több PC-s barátommal is beszélgettem, hogy mennyire irigylik konzolos társaiktól ezt a játékot. Ezt mondjuk meg is értettem, mivel kiemelkedően jól sikerült darabról van szó, nem csak a sorozat többi epizódjához viszonyítva, hanem úgy en bloc, mint videojáték lett egészen kiváló. Ahogy telt-múlt az idő, folyamatosan jöttek hozzá a különféle frissítések, extra módok, míg végül a kiadó lerántotta a leplet a Windows Edition-ről.
Advertisement


Persze van egy kis csavar a sztoriban, ugyanis nem csak a számítógépes port érkezett meg a napokban, hanem az úgynevezett Royal Edition is, ami tulajdonképp az ilyenkor megszokott tartalmi buffon átesett kiadás, tehát az elmúlt időszak összes DLC-je megtalálható benne, konzolokra.

Fontos elmondani, hogy jelen tesztünk alanya is ez utóbbiból készült, de ez talán nem akkora probléma, hiszen a belbecs mindkét variáns esetén megegyezik, egyedül a grafikai rész tér el, hiszen számítógépen tulajdonképp az egekbe tudjuk húzni a megjelenítést - erre kicsit később visszatérek, mert az amúgy is meglehetősen pofás külcsínt döbbenetes szintre lehet emelni.

Lift nincs? Ne már! Lábnapot sosem tartok

Lift nincs? Ne már! Lábnapot sosem tartok


Abban szerintem mindenki megegyezett, hogy már az alap változat is meglehetősen tartalom dúsra sikeredett, főleg akkor, ha alaposan rámentünk a másodlagos lehetőségekre. Gondolok itt a vadászatra, chocobo versenyzésre, különféle gyűjtögethető kövekre, békakeresgélésre, satöbbi. Ehhez sikerült egy olyan pakkot hozzáadni, ami több tíz órával simán megtoldja a játékidőt, ráadásul még jobban megismerhetjük a Noctison kívüli főszereplőket. A hozzáadott értékeket két részre kell bontani.

Az egyik ágon ott csücsülnek a már megszokott extra fegyverek, kosztümök, festések, amivel autónkat tudjuk eléggé zordra átrajzolni. Akad itt egy friss dungeon, pontosabban a Crown City of Insomnia térkép kibővített variánsa, ahol többek között összeakaszthatjuk bajszunkat Cerberusszal és Omegával. Kapunk egy hajót is, amivel bejárhatjuk Cape Caem és Altissia között elterülő vizes részeket, nyilván extra horgászos lehetőségekkel megtoldva.

Elérhetővé vált az FPS nézet, ami inkább látványos, mintsem hasznos, hiszen az amúgy is sokszor káoszba fulladó csatákból még annyit sem látunk, mint eddig, így bevallom, ezt a dolgot nem nagyon erőltettem. Ez volt a megszokott DLC resztli, a másik fele szerencsére kategóriákkal érdekesebb, ugyanis itt találhatjuk meg a Season Pass eddigi legizgalmasabb darabjait, az Episode Promto, Gladiolus és Ignis triumvirátust, illetve a többjátékos, Comrades alcímre hallgató co-op akciózást.

Minőségre egyébként meglepően sok eltérés akad közöttük, főleg a kicsiny csapatunk tagjait bővebben bemutató epizódok között. Ha egy jó tanácsot elfogadtok, akkor először inkább az alapjátékkal kezdjetek, mivel mindhárom extra rész jó nagy spoilereket tud lelőni.

Hó előttem, hó utánam, csak a fizu nem jön hó elején

Hó előttem, hó utánam, csak a fizu nem jön hó elején


Gladio szekvenciája talán a leggyengébb a három közül. Ha nagyon nekifekszel, egy óra alatt simán a végére érsz, miközben kis túlzással semmi mást nem csinálsz, csak bebizonyítod, hogy egyszerű button mash-sel is abszolválni tudod a harcokat. Oké, az utolsó harc Gilgamesh ellen nem lesz egyszerű, de azért reménykedtem benne, hogy a másik kettő rész azért többet mutat.

Prompto kalandjára nehezen vettem rá magam, mert szerintem rém idegesítő karakter lett, szerencsére azonban itt már a kreativitás jelei is feltűntek. Kezdődik azzal, hogy ő a lőfegyvereket részesíti előnyben társaival szemben, így természetesen ez dominál végig. Aztán a bő három órás végigjátszás alatt kapunk korrekt méretű nyílt teret, ahol egy motoros szán segítségével kommandózhatunk, sőt, még másodlagos tevékenységekre is futotta, amik megoldásával erősíthetjük a jégen futó csodaszán képességeit.

A cseresznyét Ignis teszi fel kesztyűbe bújtatott kicsi kacsójával, személyesen. Mind időben, mind pedig eseményekben messze az övé lett a legjobb kiegészítő. Spoilerek lelövése nélkül: egy jó nagy hirig kellős közepébe csöppen, ahol nem csak a saját élete lesz a tét, de Noctisnak is durván nagy segítséget kell nyújtania. Hmm, ez úgy hangzik, mint egy nagyon rossz, sablon marketing szöveg, de nem szeretnék többet elárulni, a lényeg az, hogy már csak miatta érdemes volt kiadni a DLC-ket, ritka jól sikerült darabbal állunk szemben.

Végül pedig ott a Comrades, amit nagyon keményen beharangoztak és valóban el lehet ökörködni vele, de azért egy kicsit megkeseredik a szánk, amikor látjuk, milyen karcsúak a lehetőségeink, hiába tudunk több pajtásunkkal is egyszerre tevékenykedni.

Cindy továbbra is, ömm, cuki

Cindy továbbra is, ömm, cuki


Tulajdonképp ezzel a végére is érhetnék a bemutatónak, de muszáj ejtenem még néhány szót a PC-s grafikáról, illetve a hibákról. Kezdjük az előbbivel, mert ha bírjuk vassal, tényleg brutális látványvilágot tudunk kicsikarni. Leginkább ellenfeleink szőrén keresztül lehet ezt a legjobban bemutatni, ugyanis ilyen élethűen viselkedő dologhoz nem nagyon volt még szerencsénk. A screenshotok a PS4 Pro verzióból származnak, így azon keresztül nem tudom bemutatni, de érdemes rákeresnetek.

Kicsit sajnálom, hogy az eddigi negatívumokon nem tudtak/akartak többet javítani, mivel pontosan ugyanazok a hibák állnak fenn, mint az alap verzió esetében. Valamit kezdhettek volna a harcok alatt sokszor megőrülő kamerával, mert simán el lehet veszíteni így a kontrollt. Pontszámban pontosan ezért nem adok neki többet, mint az eredeti esetében, bár ha számítógépre szerzitek be, akkor egy fél pontot a külcsín miatt simán hozzáadhattok a végeredményhez.

Apróbb hirig van kilátásban

Apróbb hirig van kilátásban


Ha esetleg eddig nem vettétek meg, akkor mindenképp ajánlom a beszerzését, mivel meglehetősen masszív kiadás lett a Royal/Windows Edition. Egy remek akció RPG-t kapunk pénzünkért cserébe, ami hosszú-hosszú órákra a monitor elé fogja szegezni a gémereket. Nyilván ha eddig is idegesített mondjuk Prompto nyünnyögése, akkor most sem lesz szimpatikusabb (pláne a saját sztorija után, ott én is a falat kapartam), de ettől függetlenül például a hamarosan beköszönő uborkaszezonra minőségi szórakoztatási alternatívát kínál. Jó cucc, na!

Final Fantasy XV Royal Edition / Tesztplatform: PlayStation 4

a polcon a helye
  • Stílus: Akció RPG
  • Megjelenés: 2018. március 06.
  • Ár: 9.790 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Tovább bővített, már-már horrorisztikus tartalom
  • Az alapjáték minden erényét magán hordozza
  • Sokszor káoszba fulladó harcok
  • A Comrades mód lehetne változatosabb
  • Hang
    9
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8.5
6 hozzászólás

Hentes

6 éve, 5 hónapja és 6 napja

Megvettem, PC-re. Féltem tőle, mert nem ismertem a FF világot, de egyértelműen nem is kell, biztos vannak benne olyan momentumok amik rámutatnak más részekre, viszont ismeret hiányában én ezeket nem vettem észre. röhögő smiley

Viszont a játék... GYÖNYÖRŰ!!! Izzasztja a gépet ha ki van maxolva de elképesztően fest és ez rengeteget dob a játékélményen. PC-n ahogy írta is a teszt, fél pont plusz, de én inkább egy pont pluszt adnék.

válasz erre

zender

6 éve, 5 hónapja és 6 napja

Oké akkor ebből nekem PC verzió lesz. Vártam nagyon a tesztet, azt hittem már ki sem jön! röhögő smiley

Remélem nem jön év végén még egy GOTY is mert mostanában pár havonta fossák az új verziókat.

válasz erre

Mordorer

6 éve, 5 hónapja és 6 napja

Mindig úgy voltam vele hogy nem vágok bele mert már az ezredik rész jön ki. De lehet hogy változtatok ezen. mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

6 éve, 5 hónapja és 6 napja

Hangulat 9. Nálam ez a lényeg. mosolygó smiley

válasz erre

VaPe

6 éve, 5 hónapja és 6 napja

Nem siettétek el! röhögő smiley De nem is baj, mert így hogy most rákattantam, a keretem is megvan rá! röhögő smiley Múlt hónap húzós volt. Nagyon bejön ez a game.

válasz erre

Patrik94

6 éve, 5 hónapja és 6 napja

Vannak játékok amiket érdemes kibővítve újra kiadni. Ez egyike ezen ritka játékoknak. mosolygó smiley

válasz erre
Final Fantasy XV Royal Edition
9.790 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaReichert Viktor profilja