FIFA Street 3 teszt

2008. március 12.
88.1911
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
Amikor a világ telített a különféle sportágaktól és már nincs új a nap alatt, akkor nem marad más hátra, mint a meglévőket alaposan megbolondítani, élvezhetőbb, extrémebb, vagányabb formába önteni. Az Electronic Arts a kezdetektől fogva foglalkozik a legnépszerűbb sportok megjátékosításával, melyeknek nagyrészt egyben a mindent elsöprő sikerét és piacvezetői rangját is köszönheti. Évről-évre jelentkeznek a brand-jeik frissített verzióival, így minden esztendőben kézhez vehetjük például a legújabb FIFA, NBA, HNL, NFL kiadásokat.


De mi van azokkal a gamer-ekkel, akik ugyan szimpatizálnak bizonyos sportágakkal, de a megszokott, merev és szabályokkal teli szimulátorokkal nem tudnak, vagy egész egyszerűen nem is akarnak mit kezdeni. Erre is volt az EA-nek egy kézzel fogható megoldása és létre hozták az EA SPORTS BIG nevű divíziót, melynek egyetlen célja volt. Populárisabb, emészthetőbb, extrémebb formába önteni a "beszürkült" sportágakat. A látvány, az élvezhetőség, valamint a könnyen kezelhetőség voltak az alapkritériumok.

FIFA Street 3 teszt - 2. kép

Először az SSX nevű snowboard-os őrületükkel találkozhattunk PlayStation 2-n, mely az idők folyamán, egy komolyabb sorozattá nőtte ki magát, ám szép lassan felsorakoztak mellé, a kosárlabda és futball újragondolások is, amolyan street stílusban. Az EA SPORTS BIG a maximális élvezhetőségre és lazaságra törekedett, mely szíven talált pár hozzám hasonló, megrögzött sportgyűlölő egyedet és bizony a képernyők elé szegezett nem kevés figurát, akik fülig érő szájjal zúzták szét a szűz porhavat, vagy éppen passzolgatták a bogyót és pofozták hálóba különféle meghökkentő mozdulatok közepette. Minden sportnak megvan a maga ritmusa, szelleme, szépsége és saját kultúrája.

A feketék lakta gettókban a kosárlabda megy napestig, Jam stílusban, míg Brazília poros utcáin lábbal bűvölik a lasztit a feltörekvő ifjoncok. Az örömfocinál nincs is szebb dolog kerek e világon. Látványos, taktikus, élvezetes és felemelő. Tisztelt játékos társaim. Ezennel vessünk véget a mindennapok kötött szabályainak, vetkőzzük le a gátlásainkat, szabaduljuk fel és rugdossunk egy kis bőrt a hátsó udvaron, vagy inkább egy strand melletti kis betonpálya csábít jobban? Akkor én azt mondom, hogy ha szabad stílusban állunk pályára, miért ne lehetnénk még ennél is lazábbak? Nem okozhat gondot, ha egy neonfényes felhőkarcoló tetején kell szaggatni a hálót. Zavarba jönnél, ha egy olajfúró torony adna helyszínt egy kis éjszakai laszti bűvölésnek?


FIFA Street 3 teszt - 3. kép

Dobd félre a pihe-puha gyeptéglák vágyának mohó gondolatát és merítsd a feledés homályába a bíró idegborzoló sípjának, fültépő visítását. Itt nem fognak megdobálni, nem vakít el a reflektorok fénye, és nem anyáz le percenként több ezer ember, toalett papír gurigákat hajigálva. Bizonyára annak is megvannak a maga szépségei, de most magunk mögött hagyjuk a hivatalos formát, és végre élvezzük azt, amit látunk, és csinálunk. A játék folytonos, szakadatlan, parádés és oldott hangulatú. Gyűjtsük össze a világ legnagyobbjait eme milliók által preferált sportágnak és rajzoljuk át őket alaposan. Adott néhány jó kezű karikatúrista, akik eddig soha nem látott fantáziával kreálták újra a legnagyobb kedvenceink virtuális másait. Nincs helye az életszerűségnek, itt most a mókáé a legfőbb szerep. A mulatságos vizuális végeredményt ruházzuk fel olyan tartalommal, amelytől szem nem maradhat szárazon. A bámulatos figurák, az eszement cselek és a gravitációt meghazudtoló mutatványok világában járunk, ahol a szabály fogalma távolról sem ismert tényező. A FIFA Street 3 pontosan ezekkel kínálja meg a vendégeit. Az önfeledt szórakozást ismét az EA SPORTS BIG szállítja le nekünk, melyben csalódni nem fogunk, de elmerülni, élvezni és átszellemülni társaságában annál inkább.

FIFA Street 3 teszt - 4. kép

Újabb gyöngyszem lépett pályára, mely tetőtől-talpig megújult. A borítóról ezúttal a Gattuso, Ronaldinho, Crouch trió figyel le ránk, a stílushoz illő, mókás formát öltve, meglehetősen morbid ábrázattal. Az EA stílusjegyei markánsan végigvonulnak az üdítően friss dizájnon, melyet az első pillanattól fogva éreztetni fog velünk. Talán sokak számára riasztólag hathat a szokásosnál is komolytalanabbra vett figura, de ne ítélj első látásra, adj neki egy esélyt, hogy magával ránthasson. Az idétlenül megrajzolt, meseszerű játékos modellek a szórakozásunkat hivatottak biztosítani, jelentem, maradéktalanul eleget is fognak tenni eme nemes elvárásnak. Ne molyoljunk sokat, irány a grund. Ki a főmenüben találod magad, navigálhatsz néhány játékmód között, pillanatnyi igényeidnek megfelelően.

Pályára léphetsz tét nélküli meccseken, ahol a szabályokat is Te diktálod. Ráböksz a kedvenc nemzeti csapatodra, összepakolod a kis team-et, meghatározod, hogy mi alapján kerüljön ki győztes a meccs végén, majd definiálsz egy lasztit a létező márkák közül és kiválasztod az összecsapás helyszínét. Készen volnánk, mehet a menet. Ennél komolyabb kihívásra vágyóknak irány a Street Challenge opció, ahol már tétje van a mérkőzéseknek. Különböző kritériumoknak megfelelve nyithatjuk meg a bajnokság további állomásait, melyet a játék ínyenc dolgokkal fog jutalmazni. Újabb csapatokat és játékosokat unlock-olhatunk, melyeket az online multi szekcióban is pályára küldhetünk.


FIFA Street 3 teszt - 5. kép

A négyszemélyes csapat összeválogatását érdemes körültekintően elvégezni, hiszen a 4 kategória egyike jellemzi a labda zsonglőröket. A kapus ez alól mindig kivétel.

Playmakers: Aki ebben jeleskedik, az kiváló passzoló és szeret távolról kapura bikázni.

Enforcers: Az enforcer-ek kiváló védekező játékosok, ezért őket érdemes használni az ellenfél támadásainak a meghiúsítására.

Tricksters: Ők a legtehetségesebb mutatványosok a terepen, velük a gamebreaker csíkunk hamar megtelik majd.

Finishers: A befejezők értelemszerűen a góllövésben nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Bármilyen szögből és szituációból képesek bevarrni a bogyót a hálóba.

FIFA Street 3 teszt - 6. kép

A FIFA Street 3-ban a világ 18 legjobb nemzeti csapata kapott helyet, melyekben összesen 250 játékos küldhető pályára. A válogatott felállásokat nem fogjuk leleplezni, adott a feladatod. Ne csak hatékony védekező és támadó légy, hanem futballozz stílusosan. Szórd a trükköket, bűvöld a labdát, szaladj fel a falra, passzolj a levegőben, mert a látvány kifizetődik. Profitálj a tehetségből, húzz hasznot a fantáziából. A Gamebreaker csík folyamatosan töltődik, mialatt a figurákat bemutatod, és ha egyszer betelt, akkor kő kövön nem marad. Aktiválod és nincs az a védő, aki elcsípné a kapura tűzött lövéseid. A képernyő fekete fehérre vált, csak a játékosok maradnak színesek és kezdődik a nagy parádé. Látvány és stílus kipipálva, nagyon hatásos az effekt. A cseleket a már ismert módon, a jobb analóg kar tekergetésével lehet előcsalogatni a mágikus virgácsokból. Szerelni kétféleképp tudunk. Van egy agresszívebb lábsöprős mutatvány és van egy finomabb, ám nem kevésbé hatékony megoldás. A vérmérsékleted dönti el, hogy melyik verziót fogod inkább preferálni. Szabályok az utcai fociban nem ismeretes tényezők. Nincs szabadrúgás, nincs büntető, nincs szöglet. A street fociban csak a szakadatlan, folytonos játéknak van létjogosultsága.


FIFA Street 3 teszt - 7. kép

A talpalávalót ismét egy vegyes válogatás formájában fogjuk kézhez kapni. Érdekes volt először végre zenére keverni a lasztival, de pillanatok alatt rá lehet érezni a dolog pikáns ízére, és ha a ritmus átjárja a hallóüregeidet, beépül az elmédbe és attól a pillanattól nem tudatosan, sokkal inkább ösztönből fogod terelni a bőrt. A ritmus nem hagy gondolkodni, a dallamok vezérelnek. Eggyé válsz a zenével, nem tudsz létezni nélküle, nem mozdulsz ütem nélkül, mert belátod, hogy szerves része a foci ezen formájának. A kosárlabdát a hip-hop tartja mozgásban, de vajon a street focihoz milyen stílus irányzat simul a leginkább. Ennek még nincs kialakult kultúrája, hagyománya, ezért az EA SPORTS BIG több stílusba is belenyúlt, hogy szélesebb körben találjon hallgatóságra a ritmikus zörejek sokasága. A populárisabb elektro-tól, az egészen elvont, Brazil beütésű csörömpölésig mindennel el leszünk kényeztetve.

Tény, hogy néhány produktum semmilyen formában sem hajlandó belepasszolni a játékmenet összképébe, de az is meglehet, hogy csak én nem voltam eléggé nyitott szellemiségű a tesztelési fázis alatt. A zene fontos, elválaszthatatlan eleme a FIFA Street 3-nak. Nélküle nem az igazi, nélküle nem lenne elemében, nélküle üres az éter, nélküle szürke fellegek borítják a pályát. A ritmus, a dallamok elmélyítenek és segítik kitágítani az elméd. Fogadd be őket és vezessen az ütem, adj teret a fantáziádnak és futballozz úgy, ahogy még soha sem ezelőtt. Miután külön is belekagylózol a Wax Poetic Bombeiro, vagy az Underworld Crocodile című track-jébe, érezni fogod, hogy mit éltem át és milyen mértékben képes a tudatod legális formában módosítani. A zene erőt ad, a zene éltet, a zene minden korlátot elsöpör az utadból.

FIFA Street 3 teszt - 8. kép

Tíz percig dörzsöltem a szemem, mert nem hittem el, hogy végre érkezett egy olyan EA-s produktum, amely támogatja az 1080-p-s felbontást. Sajnos módomban azért nem állt a FULL HD-s tesztelés, de amondó vagyok, hogy szilárd lábakon áll a vizuális megvalósulás 720p-ben is. A pályák megalkotásánál láthatóan a realizmusra törekedtek a derék grafikus emberek és próbálták a lehető legszélsőségesebb környezeteket összeválogatni, így kerülhetünk egy olajfúró toronyra, egy távol keleti felhőkarcolóra, vagy akár egy mediterrán nyaralótelep épületének tetejére. A változatosság gyönyörködtet, és ez nem csak a zenéket fogja jellemezni. A kontraszt, ami a karikatúrista karakterábrázolás és az életszerűbb környezet között húzódik, cseppet sem zavaró. Az én szemem kimondottan elkényeztette az unikumnak számító vizualitás.

Nem tudom, hogy mire számíthatunk még a stílusorientált EA-től, de ez most durvára betalált. A BIG divíziót már eddig is kebleimen melengettem, de mostantól mélyen a szívembe zártam őket. Ha egyszer még egy újgenerációs SSX-szel is előállnak, akkor esküszöm, hogy elsírom magam a gyönyörtől. Az a dinamika és hangulat, ami az EA SPORTS BIG játékait jellemzi, némelyeknek lételemévé válhat. Senkitől nem kaphatjuk meg ezt ilyen profizmussal életre keltett formában. Ők ebben hatalmas mesterek, ők ebben vannak otthon, ők ebben mindenek felett állnak.


FIFA Street 3 teszt - 9. kép

Azért ne feledkezzünk meg néhány szárazabb paraméter megemlítéséről sem, hisz informálódni is kell, nem csak vég nélkül ábrándozni. Mivel ez egy jeles produktum, így nem maradhatott ki a több játékos móka sem a gondosan kikevert kemikáliából. Van itt nekünk maximum 7 játékos offline és 8 játékos online módozatunk. A voice kommunikáció engedélyezett a net-es meccsek alatt, tehát a véleményünk kinyilvánítása publicitást nyerhet, nem árt, ha fékezzük a nyelvünket időnként, vagy anyanyelven káromkodjunk a nemzetközi összecsapások alatt. A zenei számokból 30 darabot számolhatunk, melyekből könnyedén összekalapálhatjuk a kedvencek listáját. Nem újdonság, de annál inkább hasznos feature. Ami nem nyeri el tetszésünket, egy gombnyomással száműzhetjük a lejátszandó track-ek sorából. 7 lokáció szolgál helyszínéül a szamba ritmusában fogant tevékenység számára. Néhányat felfedtünk, a többi legyen meglepetés.

FIFA Street 3 teszt - 10. kép

A FIFA Street 3-nak is megvannak a maga hibái, gyengébb oldalai, de egy ilyen emelkedett hangulatban nem is akartam róluk tudomást venni. Remekül szórakoztam és bosszankodni nem igazán volt okom. Ez kérlek szépen nagyon is rendben van, úgy ahogy azt megálmodták a műhelyben és formát öltött a freestyle foci új nemzedéke. Arra az esetre, ha hitetlenségbe süllyednél, és nem vagy hajlandó elfogadni, hogy a játék minden szempontból viszi a pálmát, tartogatok egy felróható, szemére hányható problémát talonban. Az online multi mérkőzések alatt jelentősen belassul a frame rate. Ennyivel viszont tényleg kénytelen vagy beérni, mert több hibáról nem vagyok hajlandó beszámolni, tekintettel arra, hogy nem is nagyon van. Az egyedi megvalósítás, a stílus orgia, a kiemelkedő játékélmény és a zene elsöprő ereje garantálni fogja, hogy sűrűn leugorj a virtuális térre, és mesteri módon pofozgasd a bőrt.


FIFA Street 3 teszt - 11. kép

Ilyen egy modern árkád foci. Mint egy jó szerető. Nem vonod kérdőre, nem keresed a hibáit, élvezed a társaságát, és örömmel fogadod mindazt, amit nyújtani hajlandó. Dögös, vad, és különleges, mint a női ideálod. Szereted a mozgását, sokat kívánsz vele lenni és nem zár kalitkába, szabadon hagy élni és lélegezni. Nem akar életed végéig minden áron a kedvedre tenni, hisz ő is egy szabad szellem. Jön és megy, amikor csak kedve tartja. A régi idők emlékére szívesen látod bármikor egy-egy kósza menetre és ennyi. Szerelmet vallhatsz neki, de az érzelmek nem fognak leláncolni. Ha szereted a szimulátorokat, akkor is adni fogsz neki néhány randit, de ha a szíved már foglalt és nem veszi be a gyomrod az efféle kötetlen futó kalandokat, még akkor is visszafogadhatod az igazit, a nagy őt, a FIFA-t, de elfeledni akkor sem fogod. Bevésődik az emlékezetedbe, és sokszor gondolkodsz majd el azon, hogy mi lehetett volna kettőtök között, ha egy kicsit nyitottabb vagy.

FIFA Street 3 teszt - 12. kép

De nem voltál, és ha nem adtál neki esélyt, hogy beférkőzzön a szívedbe, akkor nem is fogja erőltetni, hisz ő egy gyengéd lover, extrém külseje ellenére cseppet sem rámenős. Az EA SPORTS BIG ismét bizonyított. Megmutatta a világnak, hogy lehet élvezetes módon is görbe tükröt tartani minden sportág elé. Azt hiszem, hogy elragadott egy érzésvilág és erősen befolyásolt a cikkem megírása alatt, így nem kizárt, hogy elfogultságom túlfényezi mindazt, amit ez a játék nyújtani tud a számodra, de aligha tehetsz az ellen, ha a zsánered megtestesül és táncba hív, majd elcsavarja a fejed és manipulál kedvére. Ha a stílust képest vagy megemészteni, akkor feledhetetlen órákban lesz részed, ha pedig keményen ellenállsz, akkor ez a műfaj egyszerűen nem a Te ízlésednek megfelelő, ne akard megerőszakolni magad. Gratulálok, ismét szerelmes lettem. Kellett ez nekem?

FIFA Street 3 / Tesztplatform: PlayStation 3

a polcon a helye
  • Stílus: Sport
  • Megjelenés: 2008. február 22.
  • Ár: 16.990 Ft-tól
  • Multiplayer: van
  • Hangulat a plafonon
  • Stílus orgia
  • Könnyen megtanulható kezelés
  • Azokat Neked kell megtalálnod
  • Hang
    9
  • Grafika
    8
  • Játszhatóság
    8
  • Hangulat
    9
8.5
35 hozzászólás

Vendég

16 éve, 8 hónapja és 25 napja

hogy smmint röhögő smileymenő smiley

válasz erre

Vendég

16 éve, 9 hónapja és 24 napja

helló menő smileykacsintó smiley

válasz erre

PARA

16 éve, 10 hónapja és 11 napja

Vendég írta:
mijen ez a játékmosolygó smileymenő smileykacsintó smiley
menő smileyröhögő smiley jo jelöjettek be léci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

válasz erre

Vendég

17 éve, 22 napja

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Tegnap tettem szert a játékra, és feltűnt valami. És nagyon furcsállom.
Ugye mindenhol azt hangoztatják, hogy a legjobb 18 válogatott szerepel benne. Namármost az Argentín válogatott és az argentín sztárok nem tartoznak a legjobbak közzé? Nincs benne Argentín csapat? Felfigyelt már rá valaki?
Köszi a válaszokat!

válasz erre

Vendég

17 éve, 23 napja

hogy lehet letőlten a játékot?? előre is kössz!menő smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 1 hónapja és 23 napja

mijen ez a játékmosolygó smileymenő smileykacsintó smiley

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 10 napja

ezt hogy lehet le tölte

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 20 napja

Szerintem a fifa street 3-at naon el rontoták mert a testrészek eléggé gatyik nekem eböl a fifa street 1 tetszik a leg jobban és ez a leg kevésbé..meglepődött smiley

válasz erre

FutuRetrO

17 éve, 2 hónapja és 22 napja

Vendég írta:
X-BOXRA NINCS SIMA X-BOXRA
El kell, hogy szomorítsalak, de sajnos nincs. Gyakorlatilag az Xbox 360 megjelenése óta teljesen beállt az Xbox, már semmi sem érkezik rá. A Microsoft így döntött, muszáj váltani feljebb valamire.

válasz erre

Vendég

17 éve, 2 hónapja és 22 napja

X-BOXRA NINCS SIMA X-BOXRA

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja és 4 napja

SZERINTEM,NAGYON,JÓ,EZ,A,JÁTÉK,DEJÓ,LENNE,NEKEM,IS,TÖK,JÓ

válasz erre

Vendég

17 éve, 3 hónapja és 6 napja

nem tudom letölteni egyik játékot sem hol kell??

válasz erre
123a(z) 3 -ből
FIFA Street 3
16.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja