FIFA 20 teszt

2019. október 01.
76.8621
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Nemrég azon örömködtem, hogy elrajtolt a futballszezon, sőt, megérkezett az év első nagy focijátéka is. Lám, nem kellett sokat várni, és kezem közé került a még mindig népszerűbb nagytesó, a csilli-villi FIFA 20 is. Belevetettem hát magam, és bár talán sejthető, hogy forradalmi változtatásokat az idén sem kapunk, egy teljesen új játékmód megjelenése mégis okot ad a lelkesedésre.


Csapjunk is egyből a közepébe, és tárgyaljuk ki ezt az új módot, úgyis mindenkit az érdekel igazán. A neve Volta, és a korántsem tökéletes, de mégis rendkívül szórakoztató The Journey helyére érkezik amolyan cserejátékosként. Ha anno hozzám hasonlóan belekóstoltatok a külön címekként vesztegetett FIFA Street-stuffokba, akkor máris tudhatjátok, hogy miről is van szó.

Hihetetlen, már-már irreális cselek, gyors meccsek, kis pályák, mesés gólok. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, hogy egy futsal-meccs vagy egy parkolóházban rendezett csörte három fős csapatokkal mennyire üdítően hat a már évek óta megszokott nagypályás derbikhez képest. Nem csak a környezet más, az egész játékmenet teljesen megváltozik, kiváltképp, ha mondjuk fallal körbevett pályán toljuk, és sosincs kinn a labda. A trükköket elsőre nehéz lesz betanulni, még nehezebb jól alkalmazni, de idővel olyan profik lehetünk, hogy az csak na.

Maga a Volta is többféle lehetőségből tevődik össze. Választhatunk sima barátságos meccseket, ahol beállítjuk a csapatok létszámát, a helyszínt és már csapathatjuk is, de szerencsére a sztori-módot sem engedték el teljesen. Rendes, korrekt street-focis történetet kapunk, ami nyilván ugyanolyan rágógumi, mint a The Journey volt, de épp ezért pont annyira fun is. Az egyetlen problémám az, hogy kissé sok és hosszú benne az átvezető, de ez másnak lehet, hogy épp tetszeni fog.

A nagy ember nagy lövése.

A nagy ember nagy lövése.


Ahogy haladunk, úgy tanulunk meg egyre több látványos skillt, és leszünk egyre profibbak. Csapatot is kell szerveznünk magunk köré, ahova idővel szintén egyre komolyabb spílereket tudunk meginvitálni. Mint tudjuk, egy igazi focistának nagyon fontos a séró, a tetkó meg a ruhák, úgyhogy természetesen ezekből is jókora választék áll majd rendelkezésre.

Őszintén szólva időnk nagy részét valószínűleg továbbra is a hagyományos pályákon töltjük majd, de mindenképp óriási öröm, hogy végre van egyéb lehetőségünk is, méghozzá rendesen kidolgozva. Persze sikerülhet bármilyen jól az új mód, ha maga a klasszikus futball és játékélmény nem működik, akkor megette a fene az egészet. A továbbiakban foglalkozzunk is azzal, hogy min sikerült avagy nem sikerült fejleszteni a tavalyi kiadáshoz képest.

Ha mondjuk a játék kezdetén elindítunk egy barátságos meccset, az új mezeket leszámítva könnyen hihetnénk, hogy ez még mindig a FIFA 19. A mérkőzés kezdetén az animációk, a kommentátorok bevezetői mind-mind nagyon ismerősek, de amint elkezdődik a tényleges játék, szerencsére rögtön szembetűnnek bizonyos kisebb-nagyobb módosítások.

Ne feledjétek, meccs után gulyásparti!

Ne feledjétek, meccs után gulyásparti!


Az első és talán legnagyobb ilyen változás a sebességnél keresendő. Örömmel tapasztaltam, hogy a dinamika, illetve pontosabban a dinamikára való lehetőség nagyban függ attól, hogy épp melyik csapatot irányítjuk. Ha a Manchester City vagy a Liverpool színeiben lépünk pályára, és valóban igyekszünk a gyorsaságra, akkor szinte mintha feljebb tekertük volna a sebességet a beállításoknál.

Egészen biztosan sokan éltetek át olyan jeleneteket korábbi FIFA-meccsek közben, hogy egy elvileg villámléptű játékost simán lefut egy köztudottan lassú védő. Mondjuk Gareth Bale-t Phil Jones, vagy Grant Hanley, hogy egy kevésbé ismert spílert is megemlítsünk. Már tavaly is történtek lépések a helyes irányba, de az idén végre teljesen beérni látszik a dolog.

A gyors játékosok tényleg gyorsak, minden esetben. Ugyanez igaz a fizikumra is, érezhető és jól ki is használható például Harry Maguire vagy a Newcastle-fanként általam sokat használt Andy Carroll robusztus alkata. Mi lenne még, ha itt lenne Böde Dani?

Középre nagy erővel, az mindig beválik.

Középre nagy erővel, az mindig beválik.


A labda fizikája szintén átesett némi ráncfelvarráson. Jelentősen könnyebbnek érződik, mint az elmúlt pár évben, egyértelműen közelebb került a valóságoshoz, vagy úgy is mondhatjuk, hogy a rivális játékhoz. Ez és a már kitárgyalt sebesség-dolog vitathatatlan előrelépés, és a játékmenetet érintő változásoknak még nem is értünk a végére. Újragondolták az eddig félresikerült pontrúgás-rendszert is, és szerencsére ott is sikerült jó irányba elmozdulni, bár biztosan lesz, akinek nem jön be.

Gargameth kiegészítése:

PC-n is volt lehetőségünk megízlelni tesztalanyunkat, de minimális különbséget tapasztaltunk ez és a PS4-es verzió között. Az irányítás semmit sem változott a legutóbbi iteráció óta, ha a billentyűzetet nézzük, de néhány parancs a kontrollereken átalakult, így ne lepődjünk meg, ha például az RT+LT kombóból fakadó cselezés most már csupán az LB és a bal "joystick" keverésére aktiválódik, továbbá ne feledjük, hogy a VOLTA mód újabb, mód specifikus technikákkal is bővítette az arzenált.

Grafika szempontjából nincs aggodalomra ok, ugyanis ha a FIFA 19 elfutott a gépünkön, akkor a 20 is el fog, mivel egyedül a processzorterhelés nőtt az új játékkal, a videokártya követelmény viszont csökkent. Nem mintha az előd annyira megizzasztotta volna az akár több éves gépeket is, de legalább jó hír, hogy nem kell teljes hardvercserét eszközölni azért, hogy naprakészen tarthassuk a FIFA kollekciónkat.


Salakpálya, 5v5, tisztára, mint anno általánosban.

Salakpálya, 5v5, tisztára, mint anno általánosban.


Egész kis minijátékot faragtak a tizenegyesekből és a szabadrúgásokból. Elsőre megijedtem, hogy gyerekesen könnyűre vették a figurát. Látszólag ugyanis csak annyi a dolgunk, hogy beállítsuk a kurzort oda, ahová, küldeni szeretnénk a labdát, és már repkednek is a Szoboszlai-féle gólok. A hangsúlyt helyezzétek nyugodtan a "látszólag"-szóra, természetesen a helyzet azért nem ilyen egyszerű.

Figyelembe kell vennünk a lövés erejét, esetlegesen a csavarás mértékét és egyik fő faktorként a rúgó játékos képességeit is. Ha jól emlékszem, valamikor a 2005-ös FIFA környékén már láttunk hasonló megoldást, tényleg meg kell szokni, de szerintem működőképesebb az eddigieknél.

Ha nem épp a Voltát nyüstöljük, akkor nagy valószínűséggel a karrier-módban vagy az Ultimate Team-ben merülünk majd el, úgyhogy térjünk rá ezekre is. Előbbihez évek óta szinte hozzá sem nyúltak, most igen, más kérdés, hogy szükség volt-e rá, de nézzük először a pozitívumokat. Maga a prezentáció a FIFA-hoz illően hibátlan, óriási előny, hogy a valós ligákat és csapatokat láthatjuk viszont.

Torghelle onnan is tudna gólt lőni.

Torghelle onnan is tudna gólt lőni.


Az egyik fő újítás, hogy immár női menedzsert is a kispadra ültethetünk, a másik pedig, hogy a korábbiaknál nagyobb fókusz kerül a csapat moráljára. A Team Management-résznél már megszokhattuk a kis szmájlikat, amelyek mutatják a játékosok aktuális kedélyállapotát. Eddig ez főleg az alapján változott, hogy az illető mennyit és hogyan játszik, mostantól már befolyásolhatjuk a nyilatkozatainkkal is. Egyrészt a magyar edzőktől már tudjuk, hogy a nyilatkozattétel nem mindig jó ötlet, másrészt meg a megvalósítás sem sikerült tökéletesre.

Általunk kiválasztott feleleteket kell adnunk újságírói kérdésekre, a játékosok pedig ezekre reagálnak. Ezzel a fő baj az, hogy végtelenül egyszerű előre látni a mondataink következményeit, ezen a ponton pedig nagyjából értelmét is veszti a dolog. Mondanom sem kell, hogy edzői avatarunk továbbra is néma levente, tehát az interjúknál is csak bólogat csendben, akárcsak a tárgyalós jeleneteknél.

Ezek a videók sohasem voltak a szívem csücskei, és itt csak több lett belőlük, szóval még azzal is beljebb lennénk, ha simán hagyják az egészet a régiben.

Túl sok millió egy képen.

Túl sok millió egy képen.


Térjünk rá sokak kedvencére, az Ultimate Team-re. A tavalyihoz képest jóval több ikonikus játékost állíthatunk a csapatunkba, de ez véleményem szerint nem nevezhető igazi fejlődésnek. Néhány új testre szabhatósági lehetőséget is kapunk, meg pár apróságot, de az igazság az, hogy ha eddig nem győzött meg az UT, akkor nem most fogtok felugrani a hajóra. Akinek meg eddig tetszett, annak továbbra is fog, ennél a sorozatnál ez már csak így megy.

A FIFA 20 tehát hozza, amire számítottunk tőle. Sok csapat és játékos van benne, szórakoztató, és pont olyan addiktív, amilyen mindig is volt. A Volta módot a gyors és szórakoztató meccseivel örömmel üdvözöljük, a többi pedig ugyan nem változott sokat, de a fociszerető közönség FIFA-t preferáló rétege valószínűleg így is beruház majd rá. Úgy gondolom, hogy nem is fogják megbánni, hisz focijáték mindenképp kell a polcra, nem igaz?
Vedd meg most és játssz vele már holnap!

PlayStation 4 Pro 1TB FIFA 20 bundle (PS4)147.799 Ft

PlayStation 4 Slim 1TB FIFA 20 bundle (PS4)117.799 Ft

PlayStation 4 Slim 1TB FIFA 20 bundle (2db DualShock 4 kontrollerrel) (PS4)127.799 Ft

FIFA 20 (PS4)16.379 Ft

FIFA 20 (XBOX ONE)16.379 Ft

FIFA 20 teszt / Tesztplatform: PlayStation 4

jó lesz ez!
 • Stílus: Sport
 • Megjelenés: 2019. szeptember 27.
 • Ár: 17.990 Ft-tól
 • Multiplayer: van
 • Kispályás foci
 • Javuló fizika
 • Még több csapat és játékos
 • Volta-módot leszámítva kevés újítás
 • Karrier-mód átvezető videói
 • Hang
  8
 • Grafika
  8
 • Játszhatóság
  8
 • Hangulat
  7
7.8
6 hozzászólás

Mordorer

1 éve, 1 hónapja és 22 napja

Ebben már nincs mikrotranzakció?

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 1 hónapja és 22 napja

Nem sportjátékozom, de...

Aki siránkozik hogy ugyanolyan minden évben, az siránkozzon a BF-en, meg a CoD-on is. Akinek nem tetszik, úgysem veszi meg. Nyilván ésszerű három évenként beruházni csak egy új részre és annyi.

válasz erre

petrovicsz

1 éve, 1 hónapja és 22 napja

Hát, mit mondjak. Oké, próbáltak új színt bevinni (VoltA), de ennyi. Ez az egyetlen újítás. Nem mondom azt hogy egy focijátékban radikális változásokat kell eszközölni minden kiadásnál, de akkor nem kell kiadni. Ez egy DLC konkrétan, csak ***** drága DLC.

A metacriticen 1.3 pont a user score...

válasz erre

muki

1 éve, 1 hónapja és 23 napja

Számomra döbbenet hogy miylen nagyot megy idén is a Fifa pontokban. Az összes külföldi lap magasztalja, és itt is 8 pont, metacritic 79%. Egyszerűen nem értem az okot, hát semmit nem fejlődött bakker.

válasz erre

Tommy

1 éve, 1 hónapja és 23 napja

Jó kis DLC lett ez.

válasz erre

zender

1 éve, 1 hónapja és 23 napja

Szóval grafikailag ugyanaz mint tavaly. Szuper.

válasz erre
FIFA 20
17.990 Ft-tól
kövesd a játékot!
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja